Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
gogo233
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Przepraszam jeśli to pytanie pada w nieodpowiednim miejscu ale scwaniłem się i wklejam to na najbardziej aktualnego posta. Wybaczcie. Ivan po odbyciu 758 dni służby nie chce przedłużyć kontraktu. Jaka może być przyczyna? Dodam ze ma ponad 700 ofiar na swoim koncie. 10 poziom doświadczenia wbił mu się akurat przed końcem umowy. Wklejam jeszcze 2 być morze przydatne linki w których jest mowa o przyczynach nieprzedłużania kontraktów przez najemników. Wklejam dodatkowo screena z dialogu Ivana kiedy odmawia dalszej współpracy. W pierwszym linku mowa jest o tym że najemnik nie chce przedłużyć umowy z powodu śmierci dużej ilości najemników, tylko że u mnie żaden nie poległ ( BUG ?? ). W drugim linku jest wzmianka o tym że najemnik ma inne plany i musi odejść. Swoją drogą ciekawa sytuacja. Co o tym sądzicie ?

1 LINK
https://jaggedalliance.fandom.com/wiki/ ... ratio_JA_2

2 LINK
https://jaggedalliance.fandom.com/wiki/ ... l_contract

Załączniki:
IVAN.jpg
IVAN.jpg [ 254.48 KiB | Przeglądany 1870 razy ]
*

gogo233
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Czy spotkaliście się kiedyś żeby któryś najemnik bez powodu odmówił przedłużenia kontraktu ?

*

Starchris
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

(Przeniosłem wszystko do jednego tematu)

Tak, są cztery powody:

1.) Za dużo zgonów w drużynie i w przeszłości,
2.) Aktualnie niski lub bardzo niski pasek morale jego lub innych osób z drużyny,
3.) Masz akurat w drużynie lub w tym samym sektorze najemnika, którego Ivan nie lubi lub z czasem znienawidzi,
4.) W kodzie źródłowym również wprowadzono niepowiązaną z poprzednimi punktami losowość odmowy, między 10% a 20% szansy, że od tak sobie odmówi.

*

gogo233
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Dzięki za odpowiedź. Wygląda na to że, trafiłem w te 10-20 %. A jest jakiś myk którym można to obejść ?

*

Starchris
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

To siedzi w pliku EXE, nie ma możliwości tego zmiany.

*

Halucyn
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Znam ten ból - mamy już wymarzony skład a tu najemnik odwraca się. :P Nie jestem pewien co do 100% skuteczności tego zachowania, ale od kiedy przedłużam kontrakty kilka dni przed ich końcem to najemnicy zawsze godzą się na przedłużenie. Co do moda - według mnie najlepszy jaki dotychczas powstał. Te grafiki, kolorystyka i mapy to miód. Chyba nie znalazłem grafiki która wyglądałaby amatorsko. Poziom trudności jest dosyć wysoki, ale nie przegięty jak w nowych wersjach 1.13. Jest to chyba jedyny mod gdzie zbalansowano grę - w końcu kupno droższych najemników ma sens. Warto było kilka lat temu nauczyć się czytania grażdanki, a później podstaw rosyjskiego - choćby dla tej modyfikacji. Pozdrawiam i trzymam kciuki za dalsze funkcjonowanie serwisu wraz z forum.

*

gogo233
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Chciałem skorzystać z cheatu - ,,Spacja - gdy klikniesz LBM na najemniku (nawet zajętym) - dołączy do drużyny." Ale jak na złość wszystkie inne cheaty działają oprócz tego jednego. Chyba że, coś źle robię. Mogli byście sprawdzić czy ten cheat działa u was ? Jeśli tak to proszę napiszcie jak dokładnie to robicie, bo ja trzymam wciśniętą spację i klikam na portret najemnika tylko że nic to nie daje.

*

Starchris
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Ten cheat działał w początkowych wersjach gry. W aktualnie dostępnej wersji JA2 Gold 1.12 ENG lub jak ktoś ma w swoich zasobach JA2 1.06r PL, został on wyłączony.

*

gogo233
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Ja mam wersję 1.0.0.6.[PL]. Wydanie z CD-ACTION (67) 12/2001. W tej wersji żadne kody nie działały a chciałem trochę się pobawić więc załatwiłem wersję 1.1.2.1 [RU]. Tam wpisywałem kody i wklejałem save'y do pierwszej wspomnianej wersji. Stąd te błędy w imionach najemników w screenie który wstawiłem. Jeśli uda mi się zdobyć którąś z początkowych wersji gry na których ten cheat by zadziałał i zrobił jak wyżej napisałem to chyba powinno zadziałać. Chyba że, wersje gier będą się ze sobą ,,żarły". Dam znać jak coś wykombinuję.

Pułkowniku Starchris. Imponująca wiedza.

*

gogo233
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Jeszcze prośba/pytanie. Od której do której wersji gry ten cheat będzie działał ? I gdzie znaleźć informacje jakie w ogóle istniały wersje JA 2 ?

*

M'cin
Awatar użytkownika
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Halucyn pisze:
Nie jestem pewien co do 100% skuteczności tego zachowania, ale od kiedy przedłużam kontrakty kilka dni przed ich końcem to najemnicy zawsze godzą się na przedłużenie.

Ja jestem zdziwiony że ktoś tego nie wiedział :D minimum 3 doby wcześniej i jak nie ma jakiejś twardej przyczyny (dużo zgonów, niskie morale, nielubiana postać) to masz gwarant że podpisze :>

*

marcinl0
Sierżant
Sierżant

chyba że - czego od lat nie wiedziałem - dodam od razu od lat tak grałem aby nie utracić żadnego najemnika i wykluczyć p 1-3:

4.) W kodzie źródłowym również wprowadzono niepowiązaną z poprzednimi punktami losowość odmowy, między 10% a 20% szansy, że od tak sobie odmówi.

- ale jak rozumiem można wtedy jakoś zmienić parametry zwolnić kogoś nielubianego denerwującego np Steroid Buns a przynajmniej przenieść do innego squadu i sektora, poczekać kilka minut w sektorze dać odpocząć najemnikowi napić z manierki ew. dać energy regeneration boost itd. i może zmieni zdanie bo ponownie wylosuje się inna sytuacja i inne parametry?

Dodam że od lat staram się od razu wynająć każdego najemnika przynajmniej z góry na dwa trzy dwutygodniowe "turnusy" jeśli kasa pozwala.

A co do tytułowego moda NO liczę na to że po realnej wojnie jednak uda się dodać tłumaczenie ENG przynajmniej ekranu tytułowego opcji.

*

Starchris
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

M'cin pisze:
Ja jestem zdziwiony że ktoś tego nie wiedział :D minimum 3 doby wcześniej i jak nie ma jakiejś twardej przyczyny (dużo zgonów, niskie morale, nielubiana postać) to masz gwarant że podpisze

Faktycznie, ten % szans odmów od tak sobie dotyczą tych trzech dni. Dokładnie wygląda to tak:

Kod:
// if he doesn't already have another contract
   if (!pSoldier->fSignedAnotherContract)
   {
      // chance depends on how much time he has left in his contract, and his experience level (determines demand)
      uiFullDaysRemaining = (pSoldier->iEndofContractTime - GetWorldTotalMin()) / (24 * 60);

if (uiFullDaysRemaining == 0)
      {
         // less than a full day left on contract
         // calc the chance merc will get another contract while working for ya (this is rolled once/day)
         iChance = 3;
      }

else
      if (uiFullDaysRemaining == 1)
      {
         // < 2 days left
         iChance = 2;
      }

else
      if (uiFullDaysRemaining == 2)
      {
         // < 3 days left
         iChance = 1;
      }

else
      {
         // 3+ days
         iChance = 0;
      }

Z tego by wynikało, że:

24 godziny do końca kontraktu = 30% szans na odmowę

48 godzin do końca kontraktu = 20% szans na odmowę

72 godziny do końca kontraktu = 10% szans na odmowę

Powyżej trzech dni do końca kontraktu = 0% szans na odmowę

gogo233 pisze:
Jeszcze prośba/pytanie. Od której do której wersji gry ten cheat będzie działał ? I gdzie znaleźć informacje jakie w ogóle istniały wersje JA 2 ?

Tu są nasze dostępne wersje https://jagged-alliance.pl/download26/ Trzeba próbować.

*

gogo233
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Chyba temat się wyczerpał. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i podpowiedzi. Poczekam jak Ivan będzie znów do wynajęcia i po prostu zatrudnię go z powrotem. I oczywiście będę pilnował tych 3 dni przed końcem kontraktu.

Bo po jakimś czasie znów będzie dostępny jak inni wynajęci (nie przeze mnie) najemnicy tak ?
I przy okazji jeszcze małe pytanko. Co oznaczają te liczby (czy kreski?) przy najemnikach ? Czasem są 2 lub 3.

Załączniki:
IVAN.jpg
IVAN.jpg [ 71.24 KiB | Przeglądany 1707 razy ]
*

gogo233
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

To siłą rozpędu jeszcze jedną rzecz chciał bym wiedzieć

Podczas gry spotkałem się z pięcioma ,,drastycznymi scenami śmierci"

1. Głowa przeciwnika eksploduje
2. Przeciwnik zostaje przeszyty na wylot pociskiem i pada
3. Przeciwnik upada z dachu
4. Przeciwnik zajmuję się ogniem
5. Przeciwnik zostaje rozerwany na kawałki przez granat, wyrzutnie rakiet itp.

Jest coś jeszcze ?

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4  Następna