Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2
Autor Wiadomość
Herman
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Co do amunicji wyprubuj 6.8mm SPC w obu wersjach AP i HP - HP powala 1 strzałem a nawet trafienie w nogi odejmuje 20+, natomiast AP odejmuje naprawdę dużo - strzał w głowe czesto powala nawet z dużej odległości. Jest kilka karabinków na tą amunicję (celnośc 73-75, czyli naprawdę dobra) - ból jest taki że jesteś uzależniony od dostaw Bobby'ego.
A na specjalne okazje - walkę w budynkach lub nocą polecam P-90 (jest amunicja EAT do tego) chodż 6.8 daje radę, ale nie da się wyciszyć totalnie karabinków - ma to znaczenie w Almie gdy trzeba wybić gości zanim wysadzą karabin rakietowy.
Możesz jeszcze zrobić AR-57 - przerobić M4 zestwem od Bobby'ego - można wtedy używać magazynków od P-90, Plus jest taki, że jest 50 naboi, minus drogie, ale można je znależć czasem.

Osobiście w JA2 w wersji starej preferowałem operacje nocne , ale w 1.13 wole dzienne - tylko kilka sektorów zdobywam nocą ( w tym wyżej wymienioną Almę). dobrze rozstawieni najemnicy w grillie z karabinami bojowymi i celownikami 7x nie pozwolą podejść blisko przeciwnikom.
A jeśli już to warto mieć moździeż na wiekszą grupę lub granatniki XM25 z granatami termobarycznym ( tylko wersja SF ).

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Luk - Astek pisze:
Ammo AP (czerwone) jakos mimo ze ma byc przeciwpancerne to trafienia w spectre i lepsze pancerze ma kiepskawe...

Primo - w JA2 skuteczność pancerzy jest przesadzona.
Secundo - 5.56x45mm AP czy 5.45x39mm AP to nie to samo co 7.62x39mm AP, to nie to samo co 7.62x51mm AP czy 7.62x54mm AP, a jest jeszcze nowocześniejsza amunicja, np. 9x39mm AP.

Herman pisze:
Możesz jeszcze zrobić AR-57 - przerobić M4 zestwem od Bobby'ego - można wtedy używać magazynków od P-90, Plus jest taki, że jest 50 naboi, minus drogie, ale można je znależć czasem.

Albo możesz dać szturmowcowi to samo, z czego korzysta reszta, tylko krótsze.
1. plus - ta sama amunicja
2. plus - nieco "szybsza" broń.

Herman pisze:
A na specjalne okazje - walkę w budynkach lub nocą polecam P-90 (jest amunicja EAT do tego) chodż 6.8 daje radę, ale nie da się wyciszyć totalnie karabinków - ma to znaczenie w Almie gdy trzeba wybić gości zanim wysadzą karabin rakietowy.

To normalne, biorąc pod uwagę, że prędkość pocisku przekracza dwukrotnie prędkość dźwięku.
Do używania z tłumikami służy amunicja poddźwiękowa (cold-loaded), która ma mniejszego kopa, ale i mniejszą prędkość, stąd wyraźnie skuteczniejsze tłumienie.

Oczywiście pocisk z założenia szybki dużo więcej straci na takim zabiegu niż z założenia wolny.

Jeśli chodzi o 6.8x43mm, to jest to poniekąd próba emulowania 7.62x39mm, ale z wykorzystaniem nieco lżejszego pocisku (o pół grama) co owocuje większą prędkością niż przypadku 7.62x39mm, i lepszym zachowaniem energii niż w 5.56x45mm.

Sęk w tym, że 5.56x45mm wymaga odp. długiej lufy dla optymalnego działania, a 6.8x43mm jest opracowany do luf 410mm.
7.62x39mm nie bardzo nadaje się do M4 ze względu na geometrię łuski.

*

Mr.Jagged
Starszy kapral
Starszy kapral

Panowie może przeniesiecie ten dział do Modyfikacji 1.13 , bo kolega Luk-Astek pytał najpierw o zwykłe Jagged Alliance 2 a nie o mod. Przeniescie do innego działu. A poza tym robicie nie potrzbny spam bo teraz zamiast pytan to dyskutujecie o dupie marynii .

*

Luk - Astek
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Jest jakas mozliwosc wlaczenia trybu turowego ?

W klawiszologii nie znalazlem takowej opcji. Pytam bo strasznie irytujace jest jak najemnicy zauwazaja wroga gdy dam im rozkaz ruchu ale nie zatrzymuja sie tylko ida dalej w czasie rzeczywistym az do momentu gdy wrogowie ich zauwaza i element zaskoczenia spala na panewce, a przy okazji wylapuja pare trafien za darmo :/

*

hasan_talib
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Była kombinacja klawiszowa do włączenia/wyłączenia skradania w czasie rzeczywistym, bo to o to chodzi. Ale możesz też w opcjach - naciśnij O w grze, wyskoczy panel opcji, to jest bodajże ostatnia z nich. Jeśli jej tam nie ma, to poszukaj w klawiszologii do JA 1.13, jest na głównej JAC, gdzieś po prawej stronie. Tam na pewno jest ten skrót.

*

Luk - Astek
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

hasan_talib - nie chodzi mi o skradanie. To co piszesz jest pod klawiszem "z". O ile dobrze Cie zrozumialem.

*

Starchris
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Temat przeniesiony i posprzątany ze zbędnych postów. Można kontynuować rozważania w obrębie pytań z pierwszego postu.

Luk-Astek - duża prośba o używanie polskich liter. Tutaj już nie będzie zmiłuj, zamknę temat i już.

*

hasan_talib
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Luk - Astek pisze:
hasan_talib - nie chodzi mi o skradanie. To co piszesz jest pod klawiszem "z". O ile dobrze Cie zrozumialem.

Źle mnie zrozumiałeś.

Nieważne. To, o czym Ty mówisz to prawdopodobnie skradanie się w czasie rzeczywistym (ang. - real time sneaking). Włącza lub wyłącza się to w opcjach tak jak mówiłem (pod klawiszem O), albo kombinacją ctrl + X.

*

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

Można w opcjach gry wł./wył. skradanie w trybie rzeczywistym. Kombinacja klawiszy CTRL+SHIFT+ALT+X.

CTRL+X gdy ktoś z najemników widzi wrogą to wł. turę gracza.

*

Luk - Astek
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Hasan_talib, Micand1989 - Panowie macie racje. O to wlasnie chodzilo. ctrl + x to odpowiedz na moja bolaczke.

Dziekuje wam za odpowiedz i przepraszam za niezrozumienie. Opis trybu skradania "aktywnego" w opcji mnie zmylil.

*

Andrew Vysotsky
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

JA2 1.13(7435) PL - właśnie odpaliłem tę wersję i wszystko idzie dobrze, tylko moi najemnicy coraz bardziej przytruci czy co? Pierwszy pasek z lewej częściowo czerwony, częściowo zielony. Żeby jeszcze pochlali czy co, ale nie. Klub AA normalnie. Tylko woda, mleko i sok jarzynowy. Czasem kawka albo napój energetyczny. O co kaman? Inny ma nawet cyferki zdrowia na czerwono, jak po postrzale, ale nie był nigdy trafiony i leczenie też nie pomaga.

*
Andrew Vysotsky
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Już wiem - tę modyfikcję chyba jacyś Angole robili ;) Mleko zsiadłe = zatrute :)

*
Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2