Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Luk - Astek
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

1. Od czego zalezy wyczerpanie sie kopalni. Raz mam tak ze drassen po tygodniu czy dwoch juz mi sie konczy a raz tak ze przy 80-90 dniu gry dalej jest pelne wydobycie.
2. Czy ktos moze mi napisac dlaczego zamiast 7200 na dzien ostatnio mialem tylko 6500 na dzien w Drrassen ?
3. Na jakiej zasadzie funkcjonuje celownik u najemnhika. Chodzi mi o jego wyglad w sensie samego celowania do wroga. Jedna postac mimo ze posiada te sama bron z tymi samymi dodatkami stojac w tym samym miejscu co inna ma celownik umozliwiajacy tylko 3x przycelowanie i maksymalne przycelowanie jest duze. Kolko obejmuje stojacego wroga od stop do glowy. Natomiast druga postac ma 5 przycelowan i ostatnie kolko jest malutkie. umozliwia dokladne przycelowanie w korpus albo nawet w glowe.
4. Co determinuje przerwanie ? Pytam dlatego ze jakos trudno mi zrozumiec ze Ira potrafi zobaczyc i przerwac wrogowi lepiej i czesciej niz na przyklad Reaper czy lynx mimo ze panowie maja znacznie lepsze parametry postaci.
5. Czy robiac zadanie podnoszace zadowolenie w miastach zanim podbije na przyklad Cambrie czy grumm to potem podbijajac te miasta tez bede mial na starcie bonus do poparcia ? Czy moze nalezalo by najpierw podbic chociaz po jednym sektorze kazdego z miast i dopiero wykonac zadanka dajace bonus aby ten bonus dostac ?
6. Czy jesli raz zaplace na przyklad ze 200 dolarkow Pablo na lotnisku w Drassen to przestanie podkradac towary od Bobby'ego do konca gry czy za jakis czas trzeba mu znowu dac w lape ?

Dodam ze gram na modzie 1.13 dostepnym w dziale download w JAC. Wersja polska, natomiast sam JA to 1.12 gold anglojezyczny.

*

Herman
Awatar użytkownika
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

1. Kopalnie wyczerpują się losowo - moze się nie wyczerpać żadna i zależy od stopnia trudności gry.
2. Wartoś wydobycia jest też losowa - max w Drassen mialem 8800 min 4800 i zależy od stopnia trudności gry.
3. Zasięg celownika zależy od skili najemnika oraz broni . Dalej widzi np, snajper ze zwiadem, poza tym skill snajper odejmuje 2 kropki celowaniia, strzelec wyborowy 1 kropke, dodatkowo celownik kolimatorowy odejmuje 1 kropke. Zależy też od od atrybutów najemnika - strzelanie, zreczność inteligencja. Moja ulubiona broń to STEYR AUG-A3 na amunicję 6.8 mm SPC z tlumikiem chwytem recznym celownikiem 7x kolimatorem ( opcja nocna LAM zamiast 7x) - snajper ze zwiadem moze wystrzelic 3-4 razy z przycelowanie na ture,a zasieg jego jest naprawdę duzy.
4. Z przerwaniami jest podobnie zalleża od poziomu doświadczenia najemnika, poziomu doświadczenia wroga oraz czy wróg widzi najemnika czy nie i pośrednio od atrybutów najemnika.
5. Zadanie podnoszące lojalność we wszystkich miastach ( kielich w Chitzenie i głowy terrorystów) podnosi tylko lojalnoś w miastach zdobytych - ( min 1 sektor). Osobiście wykonuje je dopiero w Medunie.
6. Pablowi lepiej dawac stale w łape - 1 raz przed 1 dostawa, potem po kazdnej nastepnej. Lepiej go nie zabijać bo następny Sam i tak kradnie jeśli mu dajemy w łape.

*

Luk - Astek
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Trudnosc gry na razie mam taka sama czyli nowicjusz (coz powiedziec.. Zaden ze mnie wyjadacz a ostatni raz gralem w JA z 10 lat temu jak nie dalej). Mimo tego raz mialem 7200 a teraz mam na przyklad 5600 w drassen.

Losowo. Czyli jak sie ma pecha to mozna trafic ze wyczerpie sie kazda bardzo szybko i jeszcze bedzie malo wydobywac przy 100%... To troche dziwne mi sie wydaje bo majac w drassen 8800 jak u Ciebie bylo czy 5600 jak ja mialem dzisiaj mozliwosci gry znacznie sie zmieniaja...

Z celownikiem mam ten klopot ze wszystkie zmienne nie ulegaja zmianie. po prostu najemnika wywalilem na 100 umiejetnosci wszystkich... oboje maja te same wyszkolenie w op nocnych i wyborowym na tym samym poziomie. oboje maja Gali AR z kolimatorem lamem cel7x dwojnogiem i tlumikiem plomieni. Wszystko co sie da jest takie samo. Mimo to jeden najemnik i jest to Blood ma mozliwosc przycelowania chyba z 5 jak nie 6 razy i ostatnie przycelowanie jest tak male ze mozna je ustawic na glowe wroga i jeszcze troche glowy bedzie "wystawac" za to koleczko ktore jest jak lepek od szpilki... Natomiast Reaper jak celuje to ma tylko 2 albo 3 przycelowania i maksymalne jest wielkosci 4 czy 5 milimetrow wiec obejmuje spokojnie caly tors wroga.

Wlasnie o to chodzi.. Przekopalem sie przez znaczna czesc tematow i wszelakich informacji jakie w nich zawarte sa. Dokladnie sie zapoznalem bo lubie wiedziec ile sie da o grze i jej niuansach bym mial mozliwosc lepszej gry. Niestety tutaj dalej nie rozumiem... Jesli liczy sie lvl najemnika i jego cechy to znowu pytanie czemu Ira lapie przerwania doslownie wszystkiego co sie da.. Zrobilem nawet kolejne tury i ona doslownie co jeden krok lapala rywala i nastepnego i tak w kolo a obok stoi sobie Raven shadow scope i oni nic... Przeciez maja wyzszy lvl expa lepsze skille maja i tak dalej... Dodam ze wszyscy maja ten sam ekwipunek te sama bron i tak dalej...

Jakim wiec cudem Ira ze swoim chyba teraz 3 lvlem expa wylapuje kazdego i co chwila slysze ze armia sie pojawila wreszcie...

W innych grach tak mi Ira nie przerywala jak w tej... Czy to jakis blad czy jakas zmienna ma rozrzut tak duzy ze raz losuje sie mala a raz duza... Nie wiem juz jak sie do tego odniesc.

Dzieki Herman za info o kopalniach i o bonusie do lojalki z zadan. To mi sporo wyjasnia :) Myslalem do tej pory ze ilosc kasy przy 100% zawsze jest taka sama i sobie przeliczalem ile zarobic moge kasy i jak bede mogl wydatkowac zeby nie miec klopotow... To teraz musze za kazdym razem podchodzic do tego indywidualnie zgodnie z tym jakie warunki narzuca mi gra :p

To takie pytanko mam jeszcze...

Czy jak na przyklad drassen ma u mnie 5600 to ktoras z pozostalych kopalni bedzie miec lepszy urobek niz ten ktory znam do tej pory. Czy to sie jakos bilansuje w grze i suma ze wszystkich kopaln jest podobna czy tez jak pisalem wyzej moze byc tak ze bedzie bardzo maly urobek w kilku kopalniach i suma dochodow tym samym mocno sie zmniejszy ?

*

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

Dołoże trochę od siebie

1. Na wszystkich poziomach trudności jedna z kopalń się skończy. Każda oprócz Almy.
2. Lojalność i kontrola miasta - 2 czynniki które określają przychód. Nic innego.
3. Atrybuty i umiejętności najemnika. Pełno czynników.
4. Przerwania - temat studnia. Atrybuty, umiejętności, doświadczenie, fart, szczęście, itp.
5. Wzrost poparcia tylko po odbiciu miasta.
6. Pablo i tak będzie kradł...tylko mniej. Najlepiej trzymać lojalność miasta z lotniskiem na 100%, wtedy szanse na kradzież maleją.

Która wersja 1.13? 4870 czy powyżej?

*

Herman
Awatar użytkownika
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Jeszcze jeno Luk-Artek.
Zauważyłem, ze uzywanie LAM z celownikiem 7x jednocześnie psuje celowanie na dalekich dystansach.
Czyli jak celujesz na dystans sam cel. 7x, na krótkich wymiana na LAM - nie wiem czy to "bug gry" ale wymiana w czasie walki - załozenie LAM i wyjecie 7x jednocześnie nie zabiera punktów akcji (tylko musi być wykonana jednocześnie - 1 wkladamy 1 wyjmujemy w 1 otwarciu panelu broni).

*

Luk - Astek
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

micand teraz to mi namieszales w lepetynie ze juz nic nie wiem hehehe

Jedyne co jest konkretne to to ze jedna sie skonczy losowo ale na pewno nie alma.
jesli tylko lojalnosc i kontrola miasta okresla wysokosc przychodu kopalni to dlaczego raz mam 7200 w dressen a raz 6500 a raz 5600 mimo ze zawsze lojalka jest 100% i oczywiscie wszystkie sektory sa moje.

Jak to sie ma do tego co Herman napisal ?

Czy ma znaczenie to kiedy odblokowuje kopalnie aby dla mnie pracowala ? Czy jesli na przyklad po orcie polece do drassen i przejme od razu sektor z kopalnia i bede miec te 20% minimum bym mogl u szefa wziac wydobycie dla siebie i dopiero potem odbije srodkowy sektor i lotnisko to bedzie inaczej niz gdybym przejal kopalnie na koniec na przyklad przy 60% lojalki ? Chodzi mi o wynik koncowy gdy lojalka bedzie juz na 100%.
Wiadomo ze w miedzy czasie razem z lojalka rosnie dochod. Kwestia tego dlaczego przy 100% jest on rozny skoro liczy sie tylko lojalnosc i kontrola sektorow.

micard w tym sek ze atrybuty jak napisalem sa te same. Obaj najemnicy wyedytowani i maja po sto wszystkich cech oraz oboje maja te same umiejetnosci i ten sam sprzet. Zauwazylem to juz dawno i nie daje mi spokoju roznica w "wygladzie" przycelowania miedzy najemnikami. Zastanawiam sie czy nie ejst to opisane w kodzie gry do kazdego najemnika tak jak jego charakter na przyklad.

Nie umiem znalezc przyczyny dla ktorej shadow magic raven lynx gryzzly czy scope moga przycelowac do "lebka od szpilki" a Reaper czy ktorys tam jeszcze najemnik nie potrafi tak celowac. Albo dlaczego Ivan czy Barry z dragunowem SV celuja na maxka tak ze ostatnie przycelowanie praktycznie znika i jest tylko "krzyzyk" bo koleczko sie zlewa doslownie. Natomiast raven z tym samym dragunovem moze przycelowac tylko do "lebka od szpilki" albo nawet gorzej. Caly czas pisze w momencie w ktorym postacie maja zedytowane parametry i wszystkie sa IDENTYCZNE. Gus na przyklad tez nie umie przycelowac lepiej niz te 3-4-5 milimetrow "koleczka".

Pablo ciagle kradnie ? Znalazlem info ze jak mu sie zaplaci to nie kradnie... Nie patrzylem dokladnie czy cos mi ubywa z dostawy ale chyba raczej nie. Czyli co ? Nie ma sensu mu placic ? Czy moze trzeba dac mu kasy odpowiednio duzo. W grze jak mu zaplacisz to w historii pojawia sie info dotyczace lepkich rak hehehe

Jest jakis patent by miec spokojna glowe i nie martwic sie ze cos tam "zginie" z dostawy ? Moze Pablo wykonczyc ? Moze podstawic mu c4 pod nogi bo jak go zastrzele to na pewno lojalka spadnie i tak dalej...

Mod 1.13 4870 build PL a podstawka to gold 1.12.07 z tego co pamietam. Moge spisac dokladnie jesli to ma znaczenie.

Jeszcze pytanko o kamuflaz... Czy ten pustynny miejski i ten chyba zwykly roznia sie czyms ? Czy obojetne ktory sie wezmie ? Czy liczy sie tylko procent kamuflazu jaki pisze obok procentu obciazenia ? Czy ten kamuflaz ktory daja ciuchy grielle dziala tak samo jak ten z zestawu do kamuflazu ? Czy jest a jesli tak to jaka roznica miedzy powiedzmy 80% a 100% kamuflazu u najemnika... Zastanawia mnie to.

Co zrobic jesli dostalo sie trafienie redukujace ktoras z cech... na przyklad minus 10 do zrecznosci i jest na czerwono ? Czy da sie to odzyskac leczac zestawem czy moze trzeba trenowac czy tez czekac az najemnikowi sama podrosnie w trakcie gry ?

Strasznie duzo tego wszystkiego... Przepraszam was ze truje tylek i sie dopytuje od detale.
Licze na pomoc a nigdzie nie znalazlem rownie doswiadczonej grupy co na JAC :)

P.S.
Herman ja w info generalnym zobaczylem ze lam200 wlasnie jest gorszy od normalnego LAM i dlatego wymienilem sobie LAM 200 na normalny celownik LAM przeznaczony do karabinow. Oczywiscie nie wszedzie mozna wrzucic LAM. Jesli pamietam dobrze to Gali AR przyjmie tylko LAM 200

Jak juz o tym pisze to jeszcze jedna sprawa hehehe

Mianowicie chodzi o "kobre" oraz ten celownik ISR czy jakos tak. Oba maja zintegrowany celownik z kolimatorem czy celownik z laserem i tym samym nie mozna wstawic tego drugiego. Ktos moze uzywa radzieckich broni i orientuje sie jak to z "kobra" jest ? Warto ja brac czy lepiej zostac przy Celownikach PSV
Czy PSV do radzieckich karabinow snajperskich jest gorszy czy lepszy od cel10x do pozostalych ?

Nastepne pytanie... Od czego zalezy ekwipunek wrogow ? Chodzi mi konkretnie o jego jakosc w stosunku do czasu gry. Mianowicie raz po omercie drassen chitzenie i dotarciu do grumm to co mi wrogowie zostawiaja to max kam kevlarowa czy guardian oraz karabiny poziomu ak 47 czy colt commando... Innym razem podbijajac drassen kopalnie trafilem na spectre i bushmastera a w chitzenie dragunow czy fn fal juz byly a takie dodatki jak ceramika do kamizelki czy noktowicor mark 3 bez klopotu...
Oczywiscie poziom trudnosci caly czas nowicjusz. Czy to moze zalezy od ekwipunku moich ludzi ? na przyklad jak moi sa wyekwipowani w porzadny sprzet to wrogowie rowniez automatycznie dysponuja lepszym ? Moze od czasu gry ?

*

Herman
Awatar użytkownika
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Zacznijmy od konca :
Uszkodzone atrybuty trzeba leczyc - Ira jako lekarz najemnik jako pacjent - Ira moze wykonac operację w trakcie walki odzyskac kilka punktów zdrowia i 1 punkt z atrybutu (skill paramedyk), reszta po walce
Osobiście uzywam grielle - kaptur + kurtka + spodnie + kamizelka TT 1B - 10% dodaje - razem 100%. Zestawów do kamuflarzu uzywam na początku dopóki nie stać mnie na komplet grillie - kłopot jest z Shankiem - nie umiesie, ale jak połazi to podskoczy mu siła i da rade.
Tak jak pisał mikand - trzymac 100% w Drassen i dawac w łape Pablowi przed 1 i po kazdej dostawie ( jak tak robie nic nie ginie).
Celowanie też zalezy od broni - patrz na statystyki "celność" - snajperki maja 80+ karabiny bojowe od 50 do 80. Uzywanie celownika laserowego razem z opycznym na długich dystansach psuje celowanie, jeśli jest poza zasiegiem celownika laserowego.
Karabiny bojowe o dobrych statystykach celności to te na 7.62x51 mm np FN FAL. Ja osobiście wole STEYR AUG-A3 na 6.8mm SPC - celnośc broni=75.
Jeśli chodzi o wydobycie to ustalane jest losowo na początku nowej gry.
Można zrobic w ten deseń - zacząć nową gre- zapisać - wziąć jakiegoś najemnika z aim - wylądować - sprawdzic maksymalne wydobycie dzienne ( zakładka kopalni - kliknąć PKM - podane jest maksymalne dzienne dla kazdej kopalni) - pasuje - odczytać przed wzieciem najemnika i tworzyć IMPY - nie - od początku - nowa gra...

Wczoraj umieściłem 2 zapisy gry na forum w dziale "podziel sie zapisami" - opracowuje nowe bo stare poszły z formatem dysku - zobacz jeśli chcesz jak ja wyposażam - co prawda to początkowe stadia ale niedługo więcej.

*

Herman
Awatar użytkownika
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

O ile pamiętam "kobra" jest dobrym wyjscien na noc do karabinka AS Wal ale nie można jej stosowaś z PSO-1.
Celownik PSO-1 ma powiekszenie 4 x PSO-3 9x. Uzywałem Witroneża z Celownikem 9x, ale wole snajperki NATO.
A jeśli chodzi o dostępność przedmiotów to ustawia się w początkowych opcjach - przy opcji "bardzo szybka" będą cię już atakować oddziały elitarne np. w rakietach koło Chitzeny Z RPG i moździerzami - ale ja osobiście wolę ustawic opcje Bobby'ego na niewiarygodne i zdac się na dostawy sprzętu - co lepszy złom sprzedaje Tony'emu - maks 15 tys dziennie (jeśli nie chce kupić, a nie wykorzystałeś limitu - zacznij handel innym najemnikiem). Dostępność zalezy tez od postępów w grze - wscisnij V - pokaze sie w ostatniej linii postęp.

Jest taki 1 myk jeszcze - w grze max "EXPERT" w szalonym nie da sie.
Nie tworzysz IMPA - bierzesz Sculliego (z Enfieldem) i Shadowa ( karabinek z ACOG 4x ) na 1 dzień - ladujesz oczyszczasz 1 sektor. Wkładasz ekwipunek do skrzyni i zwalniasz najemników - tworzysz 4 IMPOW (tyle sie da w expercie - na wiecej nie styknie), lądujesz odbierasz zostawiony sprzęt. Na początek Enfield jest bardzo dobrą bronia - tylko pamiętaj o amunicji. Kasę zarobisz na sprzedaniu złomu u Tony'ego.

*

Luk - Astek
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Powiem Ci Herman ze zalamalem sie. Tyle razy gram i zerkam w opisy sektora pod PKM, a nigdy nie zauwazylem informacji o maksymalnej wartosci wydobycia w kopalniach. Ciekawe jak dlugo bym jeszcze gral zanim bym sie skapowal ze to jest podane na tacy i wystarczy zerknac by miec jasnosc w temacie. Ech... czlowiek glupi jest hehehe

Ja sie jeszcze nie wyrwalem z ram przyzwyczajenia do uzywania kilku modeli karabinow. Dzisiaj testuje sobie amunicje. Zastanawia mnie amunicja Match (biala). Niby podane jest ze zwieksza zasieg ale jakos tego nie odczuwam. Nie ma natomiast nic o jej parametrach AP czy HP w stosunku do normalnej amunicji AP i HP. Podobnie w opisie nie ma nic o amunicji Glaser (zielonej). Do czego ona jest ?
Czy na przyklad karabin colt 9 mm mimo swoich kiepskich parametrow bedzie dobrym rozwiazaniem jesli amunicja rozowa bedzie stosowana do niego.

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Luk - Astek pisze:
Zastanawia mnie amunicja Match (biala).

Poprawia zasięg o stałą liczbę pól, bądź jakiś procent.
To powinno być najbardziej wyczuwalne przy kbk. automatycznych.
Pistolety i tak mają słaby zasięg, i nic tu nie pomoże.
Karabiny snajperskie mają dobry zasięg nawet przy zwykłej amunicji fabrycznej.

Docelowo powinno być tak, że każda amunicja jest w jakimś stopniu "niecelna", z czego "match" (tj. wyczynowa) -najmniej.
Na codzień takiej amunicji używają sportowcy i snajperzy.

Luk - Astek pisze:
Nie ma natomiast nic o jej parametrach AP czy HP w stosunku do normalnej amunicji AP i HP.

Typowo pocisk wyczynowy jest pociskiem wojskowym, i w kwestiach tzw. balistyki terminalnej (czyli tego, co się dzieje, kiedy pocisk trafi w przeszkodę), zachowuje się jak zwykła amunicja wojskowa, tj. FMJ.
Żeby było śmiesznie w JA2 nie ma amunicji FMJ do broni długiej, jest albo AP, albo HP.

Na chłopski rozum match = AP/FMJ + nieco więcej zasięgu.

Luk - Astek pisze:
Podobnie w opisie nie ma nic o amunicji Glaser (zielonej). Do czego ona jest

To taki wynalazek, tzw. "frangible ammo" czyli amunicja "rozpadająca się".
W teorii ma ograniczać nadmierną penetrację przeszkód i ofiary w osobach postronnych poprzez rozpadnięcie się pocisku w zetknięciu z nawet miękką przeszkodą.
Ma to też skutkować jeszcze paskudniejszymi ranami niż w przypadku amunicji HP.
W rzeczywistości fragmentacja amunicji "Glaser" jest nieprzewidywalna (m.in ze względu na niehomogenną budowę pocisku), jej cena wysoka, a jej zastosowanie ograniczone do ładunków wagomiaru 12 do strzelb gładkolufowych, używanych do niszczenia zamków.

W warunkach JA2 amunicja Glaser daje jeszcze większego kopa niż HP, ale jeszcze słabiej przebija osłony.
Dobra na obdartusów na początku gry, oraz zwierzęta.

Luk - Astek pisze:
Czy na przyklad karabin colt 9 mm mimo swoich kiepskich parametrow bedzie dobrym rozwiazaniem jesli amunicja rozowa bedzie stosowana do niego.

To zależy od etapu i stylu gry.
Colt 9mm jest całkiem fajnym pm'em, ale jak każdy PM ma mały zasięg i niewielką moc.
Z kolei amunicja jest łatwo dostępna, a broń można b. skutecznie wytłumić.
Do skradania się po ciemku na początku gry - jak znalazł.

Potem żołnierze będą coraz częściej nosić pancerze, i zrobienie im kuku bez amunicji AP może być bardzo pracochłonne.

Najlepszym rozwiązaniem jest zawsze parę kbk. automatycznych + jeden snajper w drużynie, taka drużyna jest gotowa na wszystko.
Bawiąc się w nocną skradankę z wyciszonymi pm'ami ryzykujesz, że wpieprzysz się na oddział wroga, z którym sobie tym pm'em nie poradzisz.

*

Luk - Astek
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

O to wlasnie mi chodzilo... Eksperymentuje z wypracowaniem sobie taktyki przy uzyciu slabszego karabinka (PM'a)... Colt 9mm idealnie mi pasuje z tych wzgledow ktore podales. Klopot z jego slaba "moca" chcialem rozwiazac amunicja. Co do zasiegu to mysle ze w op nocnych nie bylby to trudny czynnik do przeskoczenia. Rozowa ma w opisie ze laczy zalete AP i HP wiec zaczalem sie zastanawiac jak bylo by w rzeczywistej walce. Gdybym rzucil najemnika (na przyklad shadow'a) z coltem 9mm z dodatkami najlepszymi mozliwie oraz tlumikiem i rozowa amunicja. Czy da sobie rade z elita w spectrach i ceramice czy tytanowych czy nie specjalnie.
Moze ktos takie testy prowadzil i ma pojecie o tym jakie wartosci daje ta amunicja.. Czy na przyklad standardowa AP do colta 9mm zada 10 a rozowa powiedzmy 20. Jesli tak to chyba pomysl bylby dobry. Cicha bron, lekka oraz malo punktow akcji zabierajaca... Idealna na nocne walki.

Dzieki stridingshadow za lekcje o amunicji. Mocno pouczajaca :)

Plytki ceramiczne sa nie do naprawienia ? nakolanniki mozna naprawiac i chyba tytanowe plytki tez odzyskuja wlasciwosci (albo mi sie w oczach mieni).

Ach i jeszcze odnosnie wczesniejszego pytania. Czy odzyskanie straconej po strzale cechy jest mozliwe tylko przez najemnika z umiejetnoscia paramedyka czy kazdy najemnik z dobra medycyna podczas leczenia bedzie mogl przywrocic stracane punkty cech ?

*

hasan_talib
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Stracone punkty cech może przywrócić tylko najemnik z umiejętnością paramedyk albo doktor. Natomiast płytki ceramiczne nie są możliwe do naprawienia. Nawet na chłopski rozum. Płytki stalowe jakoś tam wyklepiesz młotem. Tytanowe niekoniecznie... ale powiedzmy, że też się da, zresztą w grze to chyba jest jedno i to samo tylko ma inną nazwę. Ale spróbuj wyklepać ceramikę ;-) Np. kafelki, bo inny przykład mi do głowy nie przychodzi aktualnie :D

*

M'cin
Awatar użytkownika
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Rozkruszyć, wyodrębnić poszczególne składowe, zlepić i wypalić w piecu ceramicznym :>

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Luk - Astek pisze:
. Gdybym rzucil najemnika (na przyklad shadow'a) z coltem 9mm z dodatkami najlepszymi mozliwie oraz tlumikiem i rozowa amunicja. Czy da sobie rade z elita w spectrach i ceramice czy tytanowych czy nie specjalnie.
Moze ktos takie testy prowadzil i ma pojecie o tym jakie wartosci daje ta amunicja..

Pewnie chodzi Ci o tę różową amunicję AET.
W teorii to ma być superszybka amunicja o lekkim pocisku.
Bardzo zabójcza, bardzo przeciwpancerna, bardzo nie istnieje.

W warunkach gry mocno podnosi osiągi broni.
Jest jednak takie powiedzenie "z g**** bata nie ukręcisz".
AKM czy M4 z amunicją cold-loaded (czyli nieco słabszą ale poddźwiękową, umożliwiającą lepsze wytłumienie) da Ci lepsze osiągi niż jakiś PM z super drogą amunicją (a może podobne, choć moje rozwiązanie jest zwyczajnie tańsze).

W dodatku AKM/M4/dowolny inny karabinek można jeszcze ulepszyć w st. do amunicji poddźwiękowej (bo w dzień i tak Cię widzą, i nie ma sensu się skradać, a dodatkowy kop czy zasięg zawsze się przyda), tymczasem broń "ulepszona" amunicją AET jest dobra tak długo, jak długo z tej amunicji korzysta (tymczasem trzeba pamiętać, że PMy żrą dużo amunicji, a AET jest droga i niezbyt często obecna w sklepach).

B. dobrym rozwiązaniem może być MP5/10 + amunicja p.panc (po prostu mordercza skuteczność, gdzieś pośrodku drogi między PM a kbk.).

Osobiście nie stosuję amunicji AET ani Glaser, bo jej osiągi są mocno przekłamane, co psuje rozgrywkę (PM to PM, strzela amunicją pistoletową, płyty ceramicznej tym nie przebijesz, chyba że wpakujesz w nią pół magazynka, zwiększenie osiągów amunicji powyżej pewnego poziomu wymaga zwiększenia jej energii, co jest niemożliwe bez przekroczenia dopuszczalnych granic ciśnień dla danego kalibru i danej broni).

Moja prosta receptura jest taka:
Póki wróg gołą klatę albo najlżejsze kamizelki przejdzie każda amunicja.
Kiedy ma kewlar i stalowe hełmy amunicja pistoletowa powinna być najlepiej p.panc.
Cokolwiek więcej i potrzebny Ci karabin.

*

Luk - Astek
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Hasan to oczywiste z ceramika... Ale gra to gra wiec warto zapytac. moze mialbym jakis blad czy cos innego hehe...

Syridingshadow o to mi chodzilo. Pewnie ze karabinem latwiej z poddzwiekowa amunicja. Byc moze i taniej.
Od tej strony nie patrzylem. Moim zamiarem raczej bylo zaadaptowanie mozliwie "slabej" broni ale bez przesady dla celow walki nocnej. Licze sie z kosztem amunicji i tak dalej... Wiadomo ze jak mi pomysl nie wypali to przerzuce sie na standardowa bron. Na razie staram sie jak pisalem opracowac strategie czy tez pomysl.Wszystko fajnie ale koniec koncow nadal nie wiem jak amunicja AET parametry prezentuje. Ammo AP (czerwone) jakos mimo ze ma byc przeciwpancerne to trafienia w spectre i lepsze pancerze ma kiepskawe... X strzalow za kilka punktow mam w moze nie kazdej ale wielu walkach, a i kaliber nie jest jakis tam 9mm tylko 7.xx karabinowy...

Przez to wlasnie zaczalem szukac lepiej sprawujacej sie amunicji i pojawiaja sie pytania jak widzisz...
Glaser juz wiem co i jak i odpada.. HP na przeciwnikow z pancerzem czyli 99% po drassen czy chitzenie nic nie zdziala... Match po dzisiejszym testowaniu troche lepsza jest od AP ale nie az tak bardzo. Zostala tylko AET bo tracer - smugowa chyba nie wnosi nic poza tym ze "swieci" w locie. Innych rodzajow sobie nie przypominam....

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   1, 2  Następna