Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
Stridingshadow
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Premislaus pisze:
obrażenia zależne od statystyk postaci

To akurat nie jest takie złe.
Pewien tego wariant wprowadzono w v1.13.
W końcu dobry strzelec prędzej trafi w strefę witalną, i skuteczniej obezwładni cel.

*

Premislaus
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Stridingshadow pisze:
Premislaus pisze:
obrażenia zależne od statystyk postaci

To akurat nie jest takie złe.
Pewien tego wariant wprowadzono w v1.13.
W końcu dobry strzelec prędzej trafi w strefę witalną, i skuteczniej obezwładni cel.

Tylko wiesz jak to wygląda w grach? To pewnie nie jest mały bonus, czy zwiększona szansa na trafienie krytyczne, np. 2%.

Jak się to ma do np. moździerzy( nie wiem czy są w BiA)?

prof. Murray Newton Rothbard

*
Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Premislaus pisze:
Tylko wiesz jak to wygląda w grach? To pewnie nie jest mały bonus, czy zwiększona szansa na trafienie krytyczne, np. 2%.

Różnie wygląda.
Np. w Fallout: New Vegas obrażenia zależą od rodzaju broni, amunicji, pancerza, stanu broni, umiejętności zw. z daną bronią.
Niskie um. strzeleckie -> niskie obrażenia (choć nadal da się kogoś kropnąć kulą w łeb, ale nie zawsze za pierwszym strzałem).

W v1.13 od szansy trafienia podczas strzału zależy szansa na trafienie w nieopancerzony fragment namierzonej struktury, z czego wynikają zwiększone obrażenia.

Te wszystkie 'trafienia krytyczne' mało do mnie przemawiają, ale dowolny miks powyższych rozwiązań nie byłby złym wyjściem.

*

McVoy
Kapral
Kapral

Parę słów:
Gra się nawet fajnie. Ale gra jest zbyt uproszczona więc przewiduję, że nie będę do niej wracał zbyt często po ukończeniu - tak, jak to ma miejsce w przypadku JA2.
Błędy:
1. Brak mgły wojny - to skandal!!!
2. Brak podglądu mapy - ciężko się zorientować co gdzie jest. Mogłoby to być rozwiązane przez możliwość większego oddalenia widoku, ale tego też nie ma.
3. Uproszczone leczenie.
4. Podczas kolejkowania rozkazów brak możliwości usuwania ostatniego rozkazu klikając na niego w tej tabelce z rozkazami (rozkaz można usunąć klikając na niego na widoku ogólnym, ale to nie jest tak wygodne).
5. Brak możliwośc niszczenia otoczenia - porażka.
6. Brak możliwośc swobodnego przekazywania przedmiotów.

Bugi, które pewnie rozwiążą kolejne patche:
1. Pomimo włączonych opcji, aby aktywna pauza włączała się automatycznie gdy nasi spotkają wroga - to w praktyce to często nie działa. Moi zauważają wroga i po prostu zaczyna się strzelanina (jeśli akurat moi nie mają włączonego "trybu obronnego" to po prostu wróg ich punktuje jak chce) a pauza się wogóle nie włącza.
2. Czołganie się z głową pod wodą, he he.
3. Nie działa dwuklik na ikonie najemnika, który nie jest aktualnie wybrany. Ale działa na ikonie wybranego aktualnie najemnika.
4. Sterowanie widokiem porypane jak nie wiem. Obracanie mapy z ALtem? Przecież jest tyle sprawdzonych wzorów...
5. COś tu szwankuje czasem z liniami widoczności pomiędzy najemnikami a wrogiem. Raz moi widzą wroga w tym samym miejscu (najemnik i wróg w tym samym miejscu), innym razem nie. W budynku szpitala wróg sobie do mnie radośnie nawala przez korytarz a moi najemnicy go nie widzą... porażka.
6. Twarze najemników - porażka. Ale szmata na mordę i da się grać.;)

WIdzę też plusy:
1. Uproszczony inwentarz jest spoko. POdoba mi się, że nie ma nawalonych setek slotów na dodatki do broni.
2. Podoba mi się, że wrogowie nie zostawiają całego swojego ekwipunku - gra straciłaby sens.
3. Realistyczne zasięgi broni - w końcu. W JA zasięgi były zbyt krótkie (nawet w JA v.1.13).
4. Fajna grafika.
5. Fajny klimat.
6. Fajne głosy najemników (mimo, że podobne do siebie).
7. Super muzyka.
8. Fajnie zrobione lokacje.
9. Nawet sprawne to plan&go jest. Spoko się z tym gra - gdyby tylko jeszcze działało jak należy (bugi z nie włączaniem pauzy w odpowiednim momencie).

Wnioski:
Liczę na solidne mody, które poprawią to i owo. Może ktoś zrobi system turowy...
Zobaczymy...
Na razie idę po raz kolejny przejść demo i wracam do JA2 v.1.13. Chcę po raz kolejny przejść JA2 zanim wyjdzie JABiA.

*

Aver
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Stridingshadow pisze:
Np. w Fallout: New Vegas obrażenia zależą od rodzaju broni, amunicji, pancerza, stanu broni, umiejętności zw. z daną bronią.

Mi tam w NV nigdy się nie udało nikogo zabić prosto kulą w łeb, chyba że dostał krytyka. Nieraz już zdrowie głowy mieli na zero (po dłuuugiej serii z karabinu), a nadal żyli ;).

Ostatnio zmieniony 05 lut 2012 14:13 przez Aver, łącznie zmieniany 1 raz

*

havok
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

A jak skończyć to demo? Wybiłem wszystkich na planszy, zazanczyły się obie zielone flagi na mapie i co dalej? Jakieś wejście do podziemi albo coś? Może chociaż jakaś plansza, typu "brawo, ukończyłeś demo, poczekaj na pełną wersję". A może coś ja przeoczyłem?

Ostatnio zmieniony 05 lut 2012 14:19 przez havok, łącznie zmieniany 1 raz

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Irle pisze:
A plan&go jest znacznie gorszym wcieleniem czasu rzeczywistego z aktywną pauzą niż rozwiązanie z 7,62 High Calibre. Miałem nadzieję, że twórcy JA:BiA będą się wzorować na Apeironie.

Właśnie miałem przyjemność z Alpha Antiterror, w której system przypomina właśnie plan&go.
Na początku dość trudno się połapać, bo rozkazów do wydania jest od groma, i są nieintuicyjne, a umieszczone w jednym (na szczęście) menu.

System jest mniej wygodny niż aktywna pauza, ale w znacznie lepszym stopniu oddaje to, czym zajmuje się dowódca (czyli wydawaniem rozkazów, a nie sterowaniem podwładnymi).

Po chwili praktyki system staje się dość prosty do ogarnięcia, i oferuje spore możliwości bez zbędnej klikaniny w czasie rzeczywistym.

Podwładni zachowują się realistycznie, jeżeli mają zgodę (bieżące rozkazy przewidują opcje 'ostrzeliwuj', 'odpowiadaj ostrzałem' i 'nie odpowiadaj na ostrzał') to będą samodzielnie atakować wrogów w polu widzenia (co można im też nakazać 'ręcznie').
Jeżeli nie mają bieżącego rozkazu 'gap się ślepo w tym kierunku, osłaniasz' to sami obracają się wokół w oparciu o to, co widzą i słyszą, i nierzadko sami odnajdują i ostrzeliwują cele.
W dodatku samodzielnie reagują zmianą pozycji na działania wroga (żołnierz pod ostrzałem przytuli się do ziemi ;) ).

Gdyby w BiA system P&G wyglądał podobnie, to byłaby to bardzo dobrze pod tym względem opracowana gra.
Inna sprawa, że to mrzonka, bo to bardzo gruntowne poprawki, a czasu na nie nie ma :/

Aver pisze:
Mi tam w NV nigdy się nie udało nikogo zabić prosto kulą w łeb, chyba że dostał krytyka. Nieraz już zdrowie głowy mieli na zero (po dłuuugiej serii z karabinu), a nadal żyli

Zdrowie kończyny nie koreluje z ogólnym stanem zdrowia.
Jeżeli miał pasek zdrowia głowy na zerze, to znaczy że miał tzw. 'ciężką ranę głowy' z czego wynikają zaburzenia widzenia i równowagi.
Trafienia krytyczne bardzo łatwo uzyskać podczas ataku z zasadzki, co jest bardzo realistyczne.
W końcu nieświadomy cel nie osłania się podczas ataku, a my mamy szansę spokojnie celować, bez presji bycia pod ostrzałem.
Mi się udało skasować centuriona w odpowiednim pancerzu i hełmie jednym strzałem z .44 Magnum w bardzo średnim stanie, a nie miałem 'broni palnej' na 100%
Wielu wrogów kasowałem pojedynczymi strzałami snajperskimi z karabinka na szkodniki, który jakiejś mocy obalającej nie ma.
Jeśli zaś chodzi o długie serie z karabinu: albo decydujemy się na realistyczne strefy trafień, albo na RPG i hapeki.

*

Ripper
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Eh te paskudne twarze :/

Ale ja boje się jednego, dla mnie ważnego elementu JA2.

Każdy kocha Eliota prawda ? ;p

No właśnie nie wyobrażam sobie go z tą twarzą 3D, i to w różnych stadiach, "pokrzywdzenia" przez królową, zresztą jej twarzy też się boje...

*

Premislaus
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Stridingshadow pisze:
Jeśli zaś chodzi o długie serie z karabinu: albo decydujemy się na realistyczne strefy trafień, albo na RPG i hapeki

Właśnie tego nie lubię w grach. Mechanika obrażeń rzadko kiedy ma coś wspólnego z realnością i dochodzi do wielu absurdów.

Dodano: 06 lut 2012 06:48

Pomęczyłem demko przez noc. Nawet fajnie się gra, ale zbyt arcadowe to. 1.13 zdecydowanie lepsze i za darmo! Szkoda, że nie można sterować kątem kamery...

Jak dam nową grę, pogram trochę, dam esc i wyjdę do menu i dam znów nową grę - to mnie wywala do windy.

*
Aver
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Premislaus pisze:
1.13 zdecydowanie lepsze i za darmo! Szkoda, że nie można sterować kątem kamery...

Jeśli weźmiemy pod uwagę fakt iż 1.13 wymaga JA2 który nie jest za darmo, to 1.13 nie jest za darmo.

*

Premislaus
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Aver pisze:
Premislaus pisze:
1.13 zdecydowanie lepsze i za darmo! Szkoda, że nie można sterować kątem kamery...

Jeśli weźmiemy pod uwagę fakt iż 1.13 wymaga JA2 który nie jest za darmo, to 1.13 nie jest za darmo.

Fakt, ale każdy z nas już ma swoją oryginalną wersję. Ja mam z Topware na której dobrze działa 1.13. Miałem też parę wersji z czasopism. Trudno oczekiwać, że pojawią się nowi gracze.

BIA mi się w ogólnym rozrachunku podoba, ale nie tak sobie tę grę wyobrażałem. Poza tym wiem, że mogło być gorzej bo wiele takich gier nam serwowano przez lata.

Chętnie bym kupił polską wersję pod paroma warunkami:

- Da się przełączyć z polskiej wersji na angielską.
- W exe nic nie jest namieszane.
- Działają wszystkie mody i patche.
- wydadzą ze wszystkimi DLC. Których będzie pewnie kupa. Prorokuję masę pukawek i ubranek ;), a nawet IMPa i mgłę wojny! Jeśli nie, to niech te DLC dają się łatwo zainstalować na polskiej wersji i przetłumaczyć!

*
lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Aver pisze:

W zasadzie JA2 jest dostępne i za darmo (i nie mówię o nielegalnych kanałach), no ale nowi gracze o niej nie słyszą, bo skąd?
BiA jest szansą na ponowne "rozbudzenie" zainteresowania serią. Jeżeli JA BiA i JA Online zrobią odpowiednią otoczkę i pokażą że to ma potencjał, to pewnie Niemcy zdecydują się na JA3.

*
Aver
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

lukasamd pisze:
W zasadzie JA2 jest dostępne i za darmo (i nie mówię o nielegalnych kanałach), no ale nowi gracze o niej nie słyszą, bo skąd?

Gdzie jest dostępne za darmo?

*

Boryspl
Szeregowy

Dobra to ja tez napisze sobie co mi się podoba, a co nie:)

+++
-lokacja dość bogato zrobiona
-ten system plan&go nie jest zły, może trochę zamulony ale to też w pewnym stopniu zależy od najemnika, w ja2 zręczność odpowiadała za ilość punktów akcji, a tutaj za szybkość wykonywania poleceń, dobre rozwiązanie jak dla mnie
-wygląd postaci (nie twarze), w sensie ubiór, jak się prezentują np w koszuli:)
-fizyka ruchu niczego sobie
-dobre jest to, że można strzelić przez ścianę i że nie każdy kaliber sobie z tymi poradzi

no a teraz to co nam polakom przychodzi najłatwiej, czyli....minusy!!

---
-2012 rok to by się mogli wysilić żeby szybę można było zbić strzałem
-albo strzelając w ten drewniany domek trochę go uszkodzić
-materiały wybuchowe tylko w wyznaczonych miejscach??? pol godziny kombinowałem, żeby Fidel się przedarł pod ten domek, żeby się dowiedzieć że nie mogę go wysadzić w powietrze:/ czemu nie mogę sobie stworzyć alternatywnego wejścia do budynku!!!
-2012 rok, nanotechnologia, misje kosmiczne, a tępy najemnik nie może rzucić granatem zza winkla?
-czy najemnicy to same stare pryki w koszulach hawajskich, którzy nie umieją inaczej pokonywać przeszkód niż je obchodzić?
-ze już o wejściu przez okno nie wspomnę
-czy to głupota czy oddział posiada bezzałogowy samolot szpiegowski, że wie o każdym przeciwniku? (dot. mgły wojny)
-rozumiem smaczek w postaci przeróżnych bezużytecznych śmieci, którymi można zawalać kieszenie...ale pająk? karaluch?
-WTF!!!! ak-47 i amunicja 5.45 ?!?!?!?! ignorancja, lepiej żeby nie wprowadzali bardziej wyszukanego uzbrojenia bo zobaczymy bushmastera na 5.56
-luneta....i co dalej? czyli niewytłumaczalny brak dodatkowych szyn montażowych
-przeładowanie za każdym razem po zmianie broni? gdzie idea broni bocznej?
-1.13 wprowadzało możliwość ustawienia, aby martwi przeciwnicy zostawiali cały ekwipunek, co było dla mnie największa bolączką JA2, czyżbyśmy cofali się do lat dziewięćdziesiątych?

To tak jest jak się robi grę i nie zatrudni się emerytowanego żołnierza w roli konsultanta za jakieś marne grosze, żeby uświadomił programistów na pewne tematy, to przecież nie kosztuje więcej niż straty spowodowane niezadowoleniem graczy. Nie da się przywrócić serii do życia robiąc padake!

Ostatnio zmieniony 06 lut 2012 14:20 przez Boryspl, łącznie zmieniany 2 razy

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Aver pisze:
Gdzie jest dostępne za darmo?

Wystarczy pobrać wersję ograniczoną czasowo tj. trial (ten pakiet co pobiera z serwerów Strategy-First czy ich dostawców trialową wersję jest u nas w downloadzie) a następnie... wrzucić na to patch bodajże 1.06 albo 1.07 (również w downloadzie, również z SF). Co prawda gra będzie po angielsku, ale dziwnym trafem patch łatający błędy podmienia exe, co powoduje usunięcie blokady czasowej, zaś cała reszta triala to normalne pliki z JA2. Zmiany dokonuje program od producenta, więc nie wiem czy my tu łamiemy w jakikolwiek sposób prawo... prędzej oni sami złamali względem siebie.
Nie wiem jak to na 100% wygląda od strony prawnej, ale oba pliki są dostępne u SF i chyba nie wiedzą że strzelili sobie w stopę.

*
Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna