Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Perry
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Chorąży
Chorąży

Cóż można by rzec, przenosimy się w realia XVII wieku, Europa Wschodnia. Mamy do wyboru 5 nacji, a każda z nich ma własną fabułę. Rzeczpospolita, Carat Moskiewski, Królestwo Szwecji, Chanat Krymski i hetmanat kozacki. Grafika urzeka detalami, fabuła dość ciekawa, postacie oczywiście wzięte z Sienkiewiczowskiej "Trylogii". (Andrzej Kmicic, Jan Skrzetuski, Michał Wołodyjowski, Onufry Zagłoba), ale mamy również postacie historyczne (Jan Kazimierz - niech żyje król!!! {sorry, ale musiałem :D }, Karol Gustaw (bleee), Bogdan Chmielnicki (blee, blee), Jan Sobieski, Michał Wisniowiecki i inni..
Zaczynamy jako najemnik, gdzieś pod Smoleńskiem, musimy wybrać sobie nację do której się przyłączymy, lub działać na włąsną rękę, (na poczatku nie jest to jednak takie proste), więc najlepiej przyłączyć sie do kogos, a potem czeka nas seria questów, specjalnych misji, zdobywanie sławy, reputacji wobec tych, którym słuzymy. Nie wiem jak inne kampanie (gdyż od niedawna dopiero zacząłem w nia grać), ale w polskiej "delugue" (potop), mamy nawet wątki historyczne takie jak np: Obrona Częstochowy, odbicie Warszawy z rąk szwedzkich, czy podpisanie sojuszu z Tatarami..
Minus jest taki, że gra ma dużo bugów, na nowszych systemach często wywala do windowsa. Brakuje również porządnego spolszczenia.. Ale pomijając te dwa małe wykroczenia, gra sie całkiem nieźle..
Obecnie dostępny jest dodatek do M&B OiM - Dzikie Pola, ale nie wiele jeszcze wiem na jego temat..
Polecam, uwaga może silnie uzależniać.. :diabel2:
Wiec do boju Waszmościowie, na szweda!!!!!!

*

momo78
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Z tego co wiem, Dzikie Pola dodają między innymi multiplayer, którego brak w podstawce.
Gram w Warband i gra się całkiem przyjemnie, gdyby tylko było mniej bugów...
W Ogniem i Mieczem raczej prędko nie zagram, bo jakoś nie jestem przekonany do całej tej Sienkiewiczowskiej otoczki w Mount and Blade, chociaż to opinia tylko na podstawie gameplayów z rozgrywki, bo sam nie grałem.

I can feel it. My mind is going. There is no question about it.
I can feel it. I can feel it. I can feel it.
I'm a... fraid.

*

Perry
Awatar użytkownika
Chorąży
Chorąży

momo78 pisze:
W Ogniem i Mieczem raczej prędko nie zagram, bo jakoś nie jestem przekonany do całej tej Sienkiewiczowskiej otoczki w Mount and Blade, chociaż to opinia tylko na podstawie gameplayów z rozgrywki, bo sam nie grałem

Fabuła nie jest zła, no i oczywiście największy plus OiM to - Husaria, (nie wiem, czy w Warband też jest do wyboru, bo nie grałem).
Uważam, że im więcej świat o nas słyszy tym lepiej dla nas (niekoniecznie tylko te negatywne strony Polski). Pomyśl taki gracz z Niemiec, Anglii, Francji (skądkolwiek) ma szanse usłyszeć o czasach świetności Polski... Kto wie, może nawet obejrzy film, albo (co w dzisiejszych czasach jest ewenementem) zajrzy do biblioteki..

*

Pablo1989
Starszy kapral
Starszy kapral

Też grałem w OiM :D nawet niezłe, fajnie się wali z broni palnej w uciekających z pola bitwy wrogów, a jeszcze lepszą zabawką są......granaty kiedy wrogów kupa jeden dobrze rzucony(Ciężki) granat pozbawia życia niemalże cały odział i dla tego w multi przeważnie granaty są zablokowane, niestety grę zaczołem robiąc za psa dla moskali niż naszej Rzeczpospolitej, ale :p ale to się zmieni, jak tylko zrobię parę od nich zadań specialnych.

*

Perry
Awatar użytkownika
Chorąży
Chorąży

Pablo1989 pisze:
niestety grę zaczołem robiąc za psa dla moskali niż naszej Rzeczpospolitej, ale :p ale to się zmieni, jak tylko zrobię parę od nich zadań specialnych.

No i tak trzymać, bo gdzie husaria - tam zwycięstwo!

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie