Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna
Autor Wiadomość
max931
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Szeregowy

Witam wszystkich. :) Mam jedno pytanie. Po dość długiej przerwie zacząłem od nowa swoją przygodę z JA2. Postanowiłem zagrać w wersję 1.13 i już na starcie mam pewien problem. Gdy zajmę Drassen i chcę tam wyszkolić samoobronę to nie ma takiej możliwości ponieważ za kilka godzin do miasta wbije cała gromada wojsk wroga. Gdy ich wyeliminuje i ponownie skompresuje czas sytuacja się powtarza. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć w jaki sposób moge sobie z tym poradzić? Dodam jeszcze że edytowałem w INI edytorze opcje TRIGGER_MASSIVE_ENEMY_COUNTERATTACK_AT_DRASSEN i zmieniłem jej wartość na false i zacząłem grę od nowa, ale nadal to nie pomogło. I jeszcze mam takie pytanko. Czy da się wyłączyć jakoś automatyczny zapis gry gdy skompresuje czas o kilka godzin? Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu problemów. :)

Ostatnio zmieniony 10 cze 2011 21:32 przez max931, łącznie zmieniany 1 raz

*

Svean
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

Szczerze powiem że ja zawsze gram z wściekłymi atakami na Drassen więc jak je wyłączyć to nawet nie próbowałem.... Tyle że ja wolę osobiście najpierw się wybrać do San Mony, zdobyć trochę broni i kasy (na sprzedaży i ringu), czasem też do Chitzeny jeśli wciąż nie ma odpowiedniego zapasu gotówki itp a przede wszystkim expa u najemników. Następnie polecam zatrudnić kilku wyjadaczy i dopiero wtedy odbijać Drassen - licząc się z kontratakami (ale bronić się jest zawsze łatwiej). Tam w końcu jest lotnisko więc trudno się dziwić że królowa bardzo chce to miasto odbić.

Poza tym - jest to jakieś wyzwanie rozwalić ponad setkę typa jednego dnia i w jednym sektorze ;)

*

Assur-ad-mu
Starszy sierżant
Starszy sierżant

A jakie są te ataki jeśli po ok 20 (przyjmuje ze możesz mieć z wektorze jedynie 20 milicji)? Jeśli tak to normalne. Tylko pierwszy atak będzie szaleńczy na Drassen. Przychodzi nawet ponad 100 żołnierzy a w tym ponad 50% elity. Pamiętam że raz się nawet obroniłem przed tym atakiem lecz z ciężkimi stratami. Ja im oddaje kopalnie i czekam na ciężkie uzbrojenie z Bobby. i odbijam w nocy. Późniejsze ataki są po ok 20. A z nimi nie ma problemu.

W opcjach gry masz auto zapis. Chyba jest na drugiej stronie.

Ostatnio zmieniony 13 cze 2011 09:21 przez Assur-ad-mu, łącznie zmieniany 1 raz

*

max931
Szeregowy

Przyjąłem kilka ataków i się uspokoili. :) Dzięki za udzielone odpowiedzi.

Ostatnio zmieniony 13 cze 2011 17:08 przez max931, łącznie zmieniany 1 raz

*

Gryf
Starszy kapral
Starszy kapral

Po co oddawac sektor? wystarczy sie przyczaic w knajpie z bilardem i lapac na przerwaniach... z pol godziny strzelania ale bez ran i strat. I swiety spokoj. Jest czas zeby wyszkolic milicje i zdobyc sam. W ostatniej grze weszlo mi po godzinie 20 a po poludniu 108:)
Pozdrawiam

*

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

Mam włączoną tą opcję z atakami na drassen i zaatakowali tylko raz czy dwa...spokój. Od tamtego momentu nikt nie napadł. Jestem bardzo zdziwiony z tego powodu. Spodziewałem się szaleńczych ataków. Mam zdobyte tylko Drassen i SAM D15.

Czy wyłączenie i ponowne włączenie opcji "ataki na Drassen" coś zmieni, czy trzeba zaczynać od nowa?

*

Gryf
Starszy kapral
Starszy kapral

Nic nie zmieni. Na insane po ataku glownym za pierwszym razem nawet nie zaatakowali samow, w drugiej grze zostala mi tylko meduna i ciagle kolo samow w drassen lata mi 20 wrogow i nie atakuja. W trzeciej grze probowali wejsc na drassen raz ale zatrzymala ich mobilna policja. Generalnie wydaje mi sie, ze w najnowszym 1.13 wrogowie sa znacznie mniej agresywni. W poprzedniej jak zdobylem Cambrie i zdazylem zrobic 100 zielonych jak mi zrobili wjazd na chate to zostalo mi 10. Na centralny sam codziennie przez pare dni mialem 1-3 ataki. W tej wersji w drugiej grze nie weszli w ogole na samy, w trzeciej weszli raz - 40 zielonych vs 37. Wycieli mi zielonych i obronilem sie tylko 2 impami w centralnym budynku na przerwaniach. Od tej pory cisza. Zdobylem Tixe i zbieram sie na Alme :)

*

hasan_talib
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Gryf pisze:
Generalnie wydaje mi sie, ze w najnowszym 1.13 wrogowie sa znacznie mniej agresywni.

Wiele z ustawień dotyczących zachowania się wrażych żołdaków można zmienić w INI Editorze. A jeśli nie, to na pewno jak sam pogrzebiesz w pliku JA2Options.ini w katalogu z plikami do 1.13 to sobie ustawisz do woli. W pliku przy każdej funkcji jest opis ich działania, więc się nie zgubisz :-)

*

Gryf
Starszy kapral
Starszy kapral

W ini troche grzebalem, ale w opcjach zachowania sie wrogow ustawilem tylko, zeby byli widoczni w sektorach w ktorych bylem. Ustawilem tez zeby Deidranna miala do dyspozycji tylko 8000 jednostek, a nie mogla sobie do woli produkowac. Reszta bez zmian. Nawet nie pomyslalem ze tak slabo beda atakowac w najnowszej wersji.

Btw. Ogladam sobie od wczoraj na youtube: https://www.youtube.com/watch?v=7-FV3MSUNPI
jest tego chyba z 70 odcinkow. Narazie jestem przy 45 :D Koles geniuszem strategii nie jest, ale i tak fajnie sie oglada w tzw. wolnej chwili w robocie ;)

*

hasan_talib
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Żeby królowa miała do dyspozycji 8000 (to jest, żeby to zadziałało) musisz zacząć grę od nowa. Pula jednostek jest przydzielana na samym początku.

*

Gryf
Starszy kapral
Starszy kapral

Tak wlasnie zrobilem. To jest ustawienie standardowe. W poprzedniej rozgrywce zmienilem to na bez limitu czy jakos tak. Nie widze specjalnej roznicy. Ale zobacze jak bedzie wygladala obrona Meduny. W poprzedniej doslownie cala Meduna byla sektor po sektorze obstawiona wojskiem po 20. Zatrzymalem sie w Balimie zeby odsapnac przed atakiem na Medune. Standardowo wchodze droga od Balime i wyglada na to, ze na calej dlugosci, az do lotniska bede musial walczyc w kazdym z 60 wrogami (20 w sektorze + wchodzacy na pomoc 20 z polnocy i 20 z zachodu). W obecnej grze zdobylem dopiero 2 polnocne sektory Alimy (potem balime i Grumm), wiec jeszcze troche bede musial powalczyc zeby to sprawdzic. :)
Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony 20 lip 2011 17:08 przez Gryf, łącznie zmieniany 1 raz

*

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

A jak zmienić te limity wojsk królowej?

Gram na INSANE i mam tylko co 3 sektor walke i to mało wojska. Ataki od dwustu dni ucichły. Skupiłem się na nauce i dozbrajaniu. Robi się nudno. :|

Co do tych limitów: jak się nazywa kategoria i wartość w INI Edytorze? to sobie trochę podkręce ;)

*

Gryf
Starszy kapral
Starszy kapral

Standardowo z tego co pamietam jest ustawione 8000. W ini to jest w Strategic Enemy AI settings/QUEENS_INITIAL_POOL_OF_TROOPS_INSANE
Ajjj chyba juz wiem o co chodzi... Zajzalem do ini, zeby podac ci sciezke i odkrylem smutna prawde... Nie pamietam zebym to zmienial, ale prawdopodobnie zmienilem w tym samym dziale z true na false wartosc NEW_AGRESSIVE_AI :/
Glowe dam, ze to o to chodzi:
"This new AI is capable of launching massive attacks (with reinforcements) at important sectors. Teams of several dozen enemies will assemble to attack your sector SIMULTANEOUSLY.
This is similar to the Drassen Counterattack event, except it happens to every city, possibly several times during the campaign!
When set to TRUE, this setting has the potential of making the game considerably harder."

Hmmm chociaz jak tak to czytam, to w poprzedniej wersji byly parodniowe ataki np. Cambrie, ale nie az tak masowe jak proba odbicia Drassen. Sam juz nie wiem, ten parametr chyba jednak jest standardowo ustawiony na false. Moze ktos bardziej obeznany z ini sie wypowie :)
Pozdrawiam

*

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

Dzięki ;)

*

Piteero
Szeregowy

Cześć!
Mam problem z przechodzeniem gry już na samym jej początku. A mianowicie na starcie kupuje sobie zawsze 2 snajperów a mianowicie Lynxa oraz Raven. Do zespołu dochodzi jeszcze Ira. Po Omercie lece na Drassen i wszystko elegancko koszę (najniższy poziom trudności). Problem się zaczyna przy szkoleniu samoobrony. Jak juz zaczynam szkolić, natępuje megainwazja wojsk nieprzyjaciela. Nie daje rady z nimi. Najdziwniejsze jest, że przed walką pokazuje 10 żołnierzy wroga a na mapie mnożą się i mnożą! Z tego co słyszałem jest możliwość wyłączenia ataków wrogów. Gdzie mogę to ustawić?

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   1, 2  Następna