Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
M'cin
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Ojciec, matka i prababka gier taktycznych. Mamy 5 misji bardziej powiązanych fabularnie z "Gwiezdnymi wojnami" niż ze sobą nawzajem. Taktyczną rozgrywkę i bardzo oldskulowy interfejs. Naprawdę, dużo czasu zajmuje rozkminienie, jak to się w tamtych czasach klikało, nie można sprawdzić statystyk broni czy zresetować ustawienia żołnierzy przed bitwą, a że w necie manuala tej wersji nie ma... :) Można za to wybierać sprzęt i walczyć z całkiem inteligentnym przeciwnikiem. Gra w przeciwieństwie do JA2 czy Silent Stroma jest mniej realistyczna a bardziej schematyczna, szachowa trochę, ale za to - uwaga - pomimo różnicy czasu AI bardziej kombinuje w LSie, więc przy mniejszej losowości mamy równie wymagające starcia. Poziomów trudności siedem, do tego multifrajer (nie sprawdzałem). Mimo wszystko przejście całości było zdecydowanie zbyt krótkim przeżyciem. 7/10

http://www.abandonia.com/en/games/632/Laser+Squad.html

Sprawy techniczne - działa bez bólu pod Dosboxem, trzeba tylko zwiększyć cykle (Ctrl+f12, u mnie było idealnie około 20000). Grałem tylko w wersje DOSową i to ją opisuję, inne na pewno się różnią i to nie tylko grafą ;) Jest też remake online, też nie grałem.

*

Van
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy

O ile gra nie charakteryzuje się absolutnie wyjątkowym i niespotykanym nigdzie indziej pomysłem lub też nie jestem z nią związany emocjonalnie, to ciężko mi uruchomić cokolwiek na DosBoksie. A trochę szkoda, bo nadal znaleźć można prawdziwe perełki, tak jak ta, wyżej przedstawiona. Tak jakoś ciężko się przestawić na starą grafikę, dostosowaną do kilka(naście) razy mniejszych ekranów.

*

M'cin
Awatar użytkownika
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

A tam, ledwie 4 razy mniejsza powierzchnia niż w JA2 :P

*

Van
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy

Niby zawsze można uruchomić w okienku i wtedy jest całkiem ok, ale kto mi zagwarantuje lepszą zabawę, niż w grach 10-20 lat starszych?

*

Svean
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

Ta gra ma u mnie Historię przez duże H :)

Oczywiście parę razy się ja przeszło na każdym z możliwych poziomów trudności (przy czym najcięższy był najbardziej oblegany, niemniej na łatwiejszych były lepsze bronie do kupienia i więcej kasy...), a to wszystko przy wgrywaniu gierki przez magnetofon na Commodore 64 (każde wgrywanie misji trwało ponad 5 min a jak na końcu wyskoczył "load error" miało się ochotę pierdyknąć czymś ciężkim w ekran lub klawiaturę/kompa).

Niemniej najważniejszym trybem w tej grze był multiplayer w trybie "hotseat". Jako szczeniak grywałem z braciszkiem na takiej zasadzie że jak jeden coś ustawiał albo się ruszał to drugi wychodził z pokoju (i zamykał drzwi) i był wołany tylko na przerwania. Ehhh grywało się..... to naprawdę była super sprawa bo nawet jeśli AI nie było tak beznadziejne jak obecnie bywa to braciszek "gupi nie jest" i uczył się szybko moich zagrywek, gdzie stawiam zasadzki itp... a ja jego :)

Do czasów UFO - Enemy Unknown, a może i później też - najlepsza gra taktyczna. A na możliwości C64 jak dla mnie - najlepsza ever :)

*

Van
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy

Jestem za młody... Zaczynałem od PCtów i nawet Pegasusa nie miałem...

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie