Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna
Autor Wiadomość
hasan_talib
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

TŁUMACZENIE:

PYTANIE 1: O ile lepszy będzie nowoczesny, aktualny silnik JA2: Reloaded od ośmioletniego już silnika Silent Storm? Jak wiadomo, w pewnym momencie, pomiędzy wszystkimi zmianami praw do produkcji*** planowano zbudować Jagged Alliance 3 właśnie na nim. Co będzie lepsze jeśli chodzi o fizykę oraz możliwe do niszczenia obiekty? Powiedzcie nam coś na ten temat, proszę!

bCG: JA2: Reloaded nie umożliwia niszczenia wszystkich elementów otoczenia, tak jak to było w Silent Storm, więc niewiele jest tutaj do porównywania.

Podczas oceniania technologii, którą można by było użyć w JA2: Reloaded skupiliśmy się na możliwości stworzenia obszernych map i krajobrazu. Uznalismy, że sednem gry jest uwolnienie całej wyspy od dyktatora i chceliśmy odwzorować rozmiar otwartego świata.

Nie oceniamy samego silnika Silent Storm, jednak seria ta skupiała się na mniejszych mapach,co było być może kompromisem między rozmiarem map a złożonością fizyki i możliwością calkowitego niszczenia budynków.

Nie możemy sobie pozwolić na luksus stworzenia nowego slinika od nowa i musieliśmy wybierać z pośród istniejacych technologii. Bazując więc na dostępnym budżecie zdecydowaliśmy się iść w kierunku większych map niz rozszerzonych możliwości niszczenia budynków i innych obiektów.

(( *** IP - intellectual property, własność intelektualna - więc chyba można powiedzieć, że o prawa produkcji chodzi (??) ))

PYTANIE 2: W JA2 1.13 system ekwipunku jest bardzo drobiazgowy o pozwala na szerokie dostosowywanie wyposażenia najemników. Nie jest to aspekt, który jest w jakikolwiek związany z problemem turowego systemu lub aktywnej pauzy. Czy system ten zostanie przeniesiony do JA2: Reloaded czy też gra będzie miała uproszczony system ekwipunku, taki jak znany z JA2 vanilla? Poza tym, czy części ekwipunku, jakie posiada najemnik - poza bronią, takie jak noktowizory, granaty, kabury, plecaki itd. - będą widoczne na jego modelu, tak jak to było w Silent Storm?

bCG: Złożoność systemu ekwipunku będzie większa niż ta z JA2 vanilla, lecz prawdopodobnie nie tak szczegółowa jak w 1.13. Jednakże będzie to zależało od budowy użytecznego Interfejsu Użytkownika niż od kompleksowych możliwości dostosowywania wyposażenia najemnika.

Większość ekwipunku (np. kamizelki i hełmy) będzie widoczna na najemniku. Zobaczycie także różne ubrania, jakie założycie na nejmników.

Ostatnio zmieniony 25 gru 2010 09:55 przez hasan_talib, łącznie zmieniany 1 raz

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

hasan_talib pisze:
Nie możemy sobie pozwolić na luksus stworzenia nowego slinika od nowa i musieliśmy wybierać z pośród istniejacych technologii. Bazując więc na dostępnym budżecie zdecydowaliśmy się iść w kierunku większych map niz rozszerzonych możliwości niszczenia budynków i innych obiektów.

Trudny wybór, niestety nie da się dogodzić każdemu. Moim zdaniem to jednak dobry krok, bo aktualne mapy w JA2 czasami wydają się małe, ale w porównaniu do tych z Silent Storm to i tak są naprawdę spore. Lewitujące dachy da się przeboleć, chociaż chciałoby się np. możliwości przestrzelenia drewnianej ściany (tego póki co nie wykluczyli).

hasan_talib pisze:
bCG: Złożoność systemu ekwipunku będzie większa niż ta z JA2 vanilla, lecz prawdopodobnie nie tak szczegółowa jak w 1.13.

Jak dla mnie plus, bo o ile ekwipunek w JA2 może być za prosty, o tyle ten z JA2 1.13 może przerażać nowych graczy.

hasan_talib pisze:
Większość ekwipunku (np. kamizelki i hełmy) będzie widoczna na najemnik. Zobaczycie także różne ubrania, jakie założycie na nejmników.

To również mi się podoba, podobnie jak podobała mi się moja grupa szturmowa w power armorach gdy grałem w Fallout Tactics :D

*
M'cin
Awatar użytkownika
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Lewitujące dachy da się przeboleć, chociaż chciałoby się np. możliwości przestrzelenia drewnianej ściany (tego póki co nie wykluczyli).

W JA2 dawno grałem, ale w Wildfire na pewno było.

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

lukasamd pisze:
hasan_talib pisze:

Trudny wybór, niestety nie da się dogodzić każdemu. Moim zdaniem to jednak dobry krok, bo aktualne mapy w JA2 czasami wydają się małe, ale w porównaniu do tych z Silent Storm to i tak są naprawdę spore. Lewitujące dachy da się przeboleć, chociaż chciałoby się np. możliwości przestrzelenia drewnianej ściany (tego póki co nie wykluczyli).

Elmar wspominał o tym w naszym wywiadzie. Mówi się trudno ale przecież w JA2 też nie było modelu zniszczeń - za wyjątkiem tekstur zmieniających się w inną teksturę, gdy obok nastąpił wybuch. Ściany wysadzaliśmy, żeby dostać się do wnętrza, a w Reloaded będziemy mogli robić dziury w ścianach, więc wychodzi na to samo.

Poza tym, dziurę będziemy mogli przecież wysadzić na całej długości ściany, wiec nie wiele się zmienia. Jedyna różnica polega na tym, że w Reloaded pozostaną kawałki muru po bokach dziury, co zapobiegnie sytuacjom w którym dach stoi bez podparcia.

lukasamd pisze:
Jak dla mnie plus, bo o ile ekwipunek w JA2 może być za prosty, o tyle ten z JA2 1.13 może przerażać nowych graczy.

Nie tyle przerażać, co wręcz być nierealistycznym. Z reguły do plecaka wkłada się dość duże przedmioty, więc ten z JA2 był wystarczająco realistyczny. Inna sprawa, że mniej wygodny dla gracza ale przecież nie chodzi o to, żeby zabierać ze sobą wszystkie spluwy.

*
momo78
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Trochę szkoda, że nie będzie znanego z SS modelu zniszczeń, ale jeśli w zamian mamy dostać większe mapy to zmiana jak najbardziej na plus.
BTW. Mocniejszymi giwerami dało się przestrzelać ściany w JA2, ale to jak kula się dalej zachowa to już była czysta ruletka.

I can feel it. My mind is going. There is no question about it.
I can feel it. I can feel it. I can feel it.
I'm a... fraid.

*

M'cin
Awatar użytkownika
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Jeżeli twórcy mówią o ograniczeniu sejwów i większych mapach to mamy 2 możliwości:

1) Gra będzie prostsza, żeby ograniczyć frustrację z powodu przechodzenia kilka razy tego samego;
2) Przy zachowaniu poziomu trudności będzie wymagała przechodzenia wiele razy tych samych, długich fragmentów do skutku.

Zdecydowanie wolę mapy małe, ale wymagające. No chyba że miało by to oznaczać zmianę widzenia bohatera na ten chociażby z E5/7,62 (możliwość 3), wtedy jestem za.

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Ankieta umieszczona w serwisie jest wyrównana jak nigdy dotąd, nie spodziewałem się ani tak zażartej rywalizacji obu stron, ani takiej liczby oddanych głosów. Szkoda tylko, że społeczność jest tak podzielona, no ale może to wyjdzie na dobre... o ile gracze nie oleją samej gry ;)

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Ja sam zagłosowałem na system turowy, bo osobiście na nim gra mi się lepiej ale jednocześnie wierzę, że serię JA tylko rozwój może uratować przed zapomnieniem.

*
Wigen
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Z pomocą Olinki i jej siostry wklejam przetłumaczony z jęz. niemieckiego tekst z międzynarodowego forum o Jagged Alliance. Są to odpowiedzi na pytania których udzielił bitComposer Games.

bitComposer Games pisze:
Cześć Bellerophon,

Dzięki za pytania i sorry za spóźnioną odpowiedź:

1. Czy można będzie wznosić umocnienia?

Nie. Będzie można jedynie wynająć milicję do obrony miasta. Będzie ona
mogła wykorzystywać umocnienia już znajdujące się w mieście, np. worki z
piaskiem.

2. Jak przewidywalnie będzie wyglądała kwestia możliwości robienia modów?
(na to pytanie odpowiedziano już w angielskiej części forum, nie widzę
powodu, żeby nie uczynić tego również po niemiecku)

Już dyskutowaliśmy nad tym wewnętrznie, jak uczynić remake interesującym
dla bardzo aktywnej społeczności 'modyfikujących'. Ktoś mógłby pomyśleć,
że najprostszym sposobem prowadzącym do tego celu będzie uwolnienie kodu
źródłowego lub jego części. Niestety, z przyczyn prawnych, jedno
'proste' uwolnienie większej części danych źródłowych i narzędzi do
rozwijania gry, jest problematyczne. W przeciwieństwie do roku 1999, w
dzisiejszych czasach grę tworzy kombinacja różnych Middleware. Dlatego
warunki licencji dla różnych składowych modułów wbudowanych w ostateczną
grę nie dadzą pogodzić się w późniejszym udostępnieniu kodu.
Na pewno trzeba się zastanowić, jak stworzyć skuteczne narzędzia dla
Moddingu. Jednak teraz naszym priorytetem jest najpierw dokończenie i
publikacja gry. Dlatego takie narzędzia nie będą dostępne w momencie
premiery gry. Przy JA2 kod źródłowy też nie był dostępny w momencie
publikacji gry, a dopiero rok później.

3. Czy będzie zachowany pierwotny (jak w JA2) system podróżowania
samochodem (po mapie)?

Tak.

4. Czy będą znów dostępne stacjonarna czołgi (?), jak w JA2?

Tak.

5. Kto dokładnie rozwija/tworzy grę?

Gra jest rozwijana przez jej bitComposera (?). Wdrożenia technicznego
podjął się Coreplay, ponieważ gra nadal bazuje na ich Enginu.

*

zadra666
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Przeczytawszy zapowiedź w CDA szczerze się zasmuciłem... Najbardziej właśnie z powodu tej nieszczęsnej aktywnej pauzy -.-

*

Wigen
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Jak myślicie. O co jeszcze można by zapytać bitComposer Games odnośnie Jagged Agged: BiA? Chodzi o pytania na ich forum oficjalnym. Z moich obserwacji wynika a zaglądam tam dość często moderacja z bitComposer często na forum zagląda.

Ostatnio zmieniony 15 lut 2011 16:08 przez Wigen, łącznie zmieniany 1 raz

*

doman18
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral

A ja doszedłem do wniosku że mam gdzieś jaki będzie system walki o ile gra będzie bardzo modowalna. Jeżeli będzie to system turowy system ktoś z moderów zrobi.

@UP
Właśnie o stopień modowalności można by zapytać. Jak głęboko twórcy planują dopuścić graczy do zmian w grze.

*

Aver
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

doman18 pisze:
Właśnie o stopień modowalności można by zapytać. Jak głęboko twórcy planują dopuścić graczy do zmian w grze.

Pisali już że nie wiadomo jak to z tym będzie bo silnik używa middleware więc nie mogą go udostępnić.

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

*
Assur-ad-mu
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Słyszałem, że gra będzie wydana w trybie "aktywna pauza". Czy ktoś mi może wyjaśnić co to dokładnie jest i jak to przebiega?

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna