Pierwsze wrażenie jest korzystne - grafika ładna i czytelna.
Drugie wrażenie mniej korzystne - kamera doprowadza do szału, muszę nad tym popracować, bo zajmuje mi za dużo czasu ustawianie kamery, tak bym coś widział.
Trzecie wrażenie - walki wyglądają na bardziej realistyczne niż w gołym JA2. Chodzi o wątek szoku i tego, że człowiek po postrzale potrzebuje parę sekund, by wycelować. Pamiętam jak denerwowało mnie, że w JA2 ludzik dostawał parę kulek i punkty ruchu mu nie spadały. Natomiast od 1.13 ten element został poprawiony, więc aż takiej różnicy nie ma. Jednak generalnie system sekundowy z pauzą pasuje bardziej niż punktowy z przerwaniami.
Czwarte wrażenie - AI to jednak AI. Jeśli robimy coś głupiego, to nas punktuje, ale samo nic nie wymyśli.
Piąte wrażenie - opcje walki są dużo ciekawsze (turlanie się, wycofywanie, skradanie do tyłu, itd).
1. Fajnie jest, że NPC używają granatów. Gorzej, kiedy walą granatami przez zamknięte drzwi - granat wybucha w pokoju i po NPC-ach. Zauważyłem ten motyw, gdy zamiast skradać się, chodziłem sobie normalnie. NPC usłyszały mnie na korytarzu, granaty poszły w ruch i mogłem ich pozbierać z pokojów

2. Szkoda, że nie zawsze da się obejść opcję siłową. Misja chłopak-dziewczyna Clive-Benice (czy jakoś tak) jest dobrym przykładem. Rozmawiałem z dziewczyną przez okno, dałem jej pistolet. Moi chłopcy schowali się za budynkiem, dziewczyna sama wyszła z pokoju. Ale nie dało się, bo strażnicy i tak włączyli tryb walki. Co prawda bez problemów, bez jednego wystrzału dotarliśmy do końca mapy i uciekliśmy, ale przy następnej wizycie w Santa Maria tryb walki nadal był włączony i musiałem ich wystrzelać.
3. Nie wiem jak przesuwać mapę w trybie kampanii, szkoda, że nie widzę gdzie idzie mój oddział
Wolałbym móc zobaczyć ogólną perspektywę mapy - przynajmniej na początku, gdy nie wiem gdzie co jest, to by się przydało.Ciekawe co z innymi wersjami 7.62. Wyszły jakieś oficjalne dodatki po angielsku czy tylko po rosyjsku?