Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
aszek
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Przypomniało mi się Gorky 17 (Incubation kojarzę z recenzji, ale nigdy nie grałem).

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Niedawno czas temu Premislaus podał mi linka do tej gry, ale zapomniałem o niej napisać na forum. Dość ciekawa. Mi to wygląda na mieszankę Jagged Alliance 2 z Gorky 17. Do minusów należy wykonanie, nie grałem wiec nie wiem jak z elementami taktycznymi ale animacje są bardzo skromne.

https://www.youtube.com/watch?v=BcBEgVl1DXQ

*
M'cin
Awatar użytkownika
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Len pisze:
Mi to wygląda na mieszankę Jagged Alliance 2 z Gorky 17. Do minusów należy wykonanie, nie grałem wiec nie wiem jak z elementami taktycznymi ale animacje są bardzo skromne.

A mi to wygląda na nowe wcielenie Incubation, czyli bliżej temu do szachów niż do Jaggeda i na realizm nie ma co liczyć ;) Gra jest na Abandonii, (incubation ofc) jakby ktoś chciał zobaczyć. Nie ma co liczyć na mnóstwo opcji, grafikę i nie-wiadomo-co, ale jak rzetelnie wykonano, to będzie po prostu dobra gar taktyczna w starym stylu. Szkoda tylko, że nikt nie kwapi się, żeby to cudo zrecenzować - co swoją droga wiele mówi o współczesnych mediach, skoro redaktorzy walą w nachy przy kolejnym pierdnięciu twórców assasin's zgread czy srarcrafta, a ciężko im czasem wyjść poza mainstream i znaleźć coś ciut innego.

*

emanuel
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy

pisze się o tym co przyciąga czytelnika z kasą do magazynu, zwykła ekonomia. jeśli wykładałbyś z własnej kasy na prowadzenie magazynu, który pisze o grach niszowych, a którego to periodyku nikt by nie kupował, to byś zrozumiał na czym polega dziennikarstwo. Dziennikarz to nie jest jakiś Konrad Wallenrod, który ginie za miliony a jedynie człowiek, który woli zarabiać na chleb i raty na dom pisząc (o tym co chwyci i da hajs) zamiast kopać rowy.

Dziękuję co złego to nie ja :-D

*
Fisher
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy

emanuel pisze:
pisze się o tym co przyciąga czytelnika z kasą do magazynu, zwykła ekonomia. jeśli wykładałbyś z własnej kasy na prowadzenie magazynu, który pisze o grach niszowych, a którego to periodyku nikt by nie kupował, to byś zrozumiał na czym polega dziennikarstwo. Dziennikarz to nie jest jakiś Konrad Wallenrod, który ginie za miliony a jedynie człowiek, który woli zarabiać na chleb i raty na dom pisząc (o tym co chwyci i da hajs) zamiast kopać rowy.

Dziękuję co złego to nie ja :-D

:one: Smutna prawda o dzisiejszej prasie :wall:

*

M'cin
Awatar użytkownika
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

@emanuel - Ale nie musisz mi tłumaczyć, ja to wiem i na to właśnie narzekam ;)

*

snick
Awatar użytkownika
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Odkurzę trochę temat. Grałem w tę grę przez chwilę i postanowiłem podzielić się swoimi spostrzeżeniami. Na początek mechanika gry i interfejs. Rozgrywka przebiega (jak zapewne wszyscy wiedzą) w turach. Jednak w przeciwieństwie do Jagged Alliance, Gorky 17 czy SS, nie ma tutaj przejścia do trybu realtime, gdy wróg znajduje się poza polem widzenia. To sprawia to, że rozgrywka jest mniej dynamiczna i dość męcząca. Wyobraźcie sobie przesuwanie najemników w jaggedzie po calym sektorze w trybie turowym, jeden po drugim... Drugą sprawą jest kompletny brak intuicyjności w rozgrywce. Dla przykładu - po najechaniu kursorem na przeciwnika, nie można go od razu zaatakować. Należy najpierw kliknąć odpowiedni przycisk w menu, a dopiero potem oddać strzał. By po strzale oddalić się, należy kliknąć inny przycisk i oddalić się. A potem kliknąć jeszcze inny, by zmienić pozycję albo podnieść przedmiot. To wszystko w trybie turowym...

Od strony graficznej gra prezentuje się przyzwoicie, chociaż animacje postaci nie stoją na najwyższym poziomie. Razi brak nagranych dialogów - są one tylko w formie pisanej. Jak na żołnierzy, postacie są niestety bardzo gadatliwe, więc trzeba się naklikać, żeby przewinąć cały dialog do końca i rozpocząć walkę ;) Za to muzyka pasuje do gry, chociaż odniosłem wrażenie, że szybko zaczyna się powtarzać.

I jeszcze mała uwaga co do menu głównego - sprawia wrażenie, jakby gra była niedokończona. Twórcy chyba zostawili sobie ten element na koniec, a potem zapomnieli go dopracować.

To tyle, grałem tylko chwilę, więc za dużo do powiedzenia nie mam ;d

*
aszek
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Wg. mnie tą gierkę dyskwalifikują cutscenki które (na swój koniec) teleportują wojaków na zaplanowane im miejsce i niby stawiają przed graczem jakieś tam wyzwanie taktyczne ale bardzo wkurzają destrukcją misternie rozstawionych wojaków. Teraz wyobraźcie sobie że przez kilka minut pracowicie rozstawiacie jednostki (tak, tak, w turach) aby zapewnić sobie przewagę/wzajemną osłonę jednostkom (bo od razu wiadomo gdzie wróg może wylesić), po czym podchodzicie do jakiegoś terminala.. i tu nagle, ni stąd ni zowąd, wojaki urządzają sobie konferencję prasową w najdalszym skraju mapy... po długiej wymianie zdań o dupie maryny wróg natychmiast pojawia się w dwa kroki od kompletnie nieprzegrupowanej stypy (zwykle debaty dotyczą zastanego biodegradowalnego pobojowiska), i zaczyna się rzeź. Pół biedy gdyby fabuła nie przestawiała moich jednostek (a ograniczyła się jedynie do tego zrzutu alienów), no ale to mogłoby być zbyt piękne i mógłbym chcieć pograć dłużej :/

*

Premislaus
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Kusi mnie by w to pograć, ale aszek ostudził mi zapał. Na razie gram w UFO Extraterrestrials Gold.

http://www.xenonauts.com/ - to też wygląda ciekawie. Na razie jest płatna beta... Ale ma to zaletę bo jest taniej o 5-10 dolarów od wersji finalnej i są testy na bieżąco i konsultacje z klientami. Nie kupiłem jeszcze, a na warezach nie mogę znaleźć ;-). Klimat stareńkiego Ufo i X-COMU w czasach Zimnej Wojny, 2D i tury. Gra się dzieje w 1979 r.

Od czasów Syndicate, Incubation, Warhammer 40000 Chaos Gate i Dark Omen, no i paru tytułów których nazw już nie pamiętam, nie grałem w żadną dobrą grę taktyczna dziejącą się w jakimś uniwersum sci-fi i fantasy :/.

Seria Star Wolves jest dosyć taktyczna, lubię ją. Teraz czekam na czwartą część gry.

Znacie coś dobrego?

BTW parę dni temu skończyłem Ufo jedynkę, kolejny raz...

prof. Murray Newton Rothbard

*
Nowy temat Odpowiedz w temacie