Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
daniel.kaczmarczyk
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Kapral
Kapral

no to teraz czas się wypłakać :)

instaluję zwykłe ja2.

potem 1.13 (najnowsza wersja svn z downloadu jacenter)

potem... dbbmod (tu pojawia się pierwszy problem ponieważ nie wiem, czy działa poprawnie, proszę opiszcie mi sposób jego instalacji i późniejszego uruchomienia)

no i uruchamiam któryśtam exe i gram, tu wynika jeszcze jedna sprawa - najemnik widzi to, co ma za plecami. przecież tak miało nie być.

pomocy:)

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

daniel.kaczmarczyk pisze:

Nie obraź się, że mówię Ci coś oczywistego, ale to coś co rozpakowujesz z paczki z v1.13 to nie jest nowy starter do gry, tylko intalator.

Instalacja DBB powinna wyglądać tak:
-Instalacja JA2
-download v1.13
-rozpakowanie folderów z v1.13
-uruchomienie instalatora v1.13 (upewnij się, że dobrze ustaliłeś ścieżkę instalacji).
-download aktualizacji z SVN
-przeniesienie aktualizacji z SVN do folderu z JA2 i v1.13
-download najnowszej wersji DBB + ew. patchy
-przeniesienie plików DBB do stosownych folderów, następnie przeniesienie plików z patchy do stosownych folderów.

W ten sposób zainstalowane powinno działać.

*

daniel.kaczmarczyk
Kapral
Kapral

niestety, nie uważam by w folderze jaki posiadam znajdował się jakikolwiek instalator. mam problemy z łączem i nie mogę wrzucić zdjęcia folderu, ale uwierz mi na słowo - nie ma tam instalatora :)

*

hasan_talib
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Stridingshadow pisze:

Nie obraź się, że mówię Ci coś oczywistego, ale to coś co rozpakowujesz z paczki z v1.13 to nie jest nowy starter do gry, tylko intalator.

Instalacja DBB powinna wyglądać tak:
-Instalacja JA2
-download v1.13
-rozpakowanie folderów z v1.13
-uruchomienie instalatora v1.13 (upewnij się, że dobrze ustaliłeś ścieżkę instalacji).
-download aktualizacji z SVN
-przeniesienie aktualizacji z SVN do folderu z JA2 i v1.13
-download najnowszej wersji DBB + ew. patchy
-przeniesienie plików DBB do stosownych folderów, następnie przeniesienie plików z patchy do stosownych folderów.

W ten sposób zainstalowane powinno działać.

No właśnie, o czym Ty, u kaduka, mówisz? Nie wiem, czy to tak zawsze czy w nowszych wersjach, ale podczas mojej kariery z Jagged Alliance ściągalem w sumie trzy (najnowszą, poprzednią i jeszcze jakąś starszą kiedyś) i nigdy nie było tam instalatora - wszystkie folderki kopiowałem i wklejałem ręcznie ;-)

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

hasan_talib pisze:
No właśnie, o czym Ty, u kaduka, mówisz? Nie wiem, czy to tak zawsze czy w nowszych wersjach, ale podczas mojej kariery z Jagged Alliance ściągalem w sumie trzy (najnowszą, poprzednią i jeszcze jakąś starszą kiedyś) i nigdy nie było tam instalatora - wszystkie folderki kopiowałem i wklejałem ręcznie ;-)

Nie obraźcie się jak powiem "lepiej z mądrym zgubić, niż z głupim znaleźć".

BTW: to, co się instaluje na skrinszocie, to Jagged Alliance 2 v1.13 » v1.13 - Główne pliki » 1.13 - Release 2085 - Wersja angielska

Załączniki:
Komentarz: Tia, Stridingshadow też ma fejsbuka, tia, Stridingshadow ma teraz fazę na M14 ;)
Zrzut Ekranu.jpg
Zrzut Ekranu.jpg [ 185.71 KiB | Przeglądany 1242 razy ]

hasan_talib
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Tak? To sprawdź sobie najnowszą wersję, do ściągnięcia w dziale download na takim fajnym serwisie Jagged Alliance Center ;-) Pozwolę sobie zacytować opis:
"Modyfikacja 1.13 w angielskiej wersji językowej pobrana z repozytorium SVN. Revision 1221, plik EXE w wersji 3356, edytor map w wersji 3356. Paczka datowana na 11 maja 2010 roku."
Żebyś nie miał daleko, link: https://jagged-alliance.pl/download72/

Ściągnij sobie pierwszy pliczek. Jeśli znajdziesz tam po rozpakowaniu taką sprytną instalkę jak masz w tej swojej 2085 to przyznam, że nie jestem godzien zawiązać Ci rzemyka u sandała, albo sznurówki u adidasa, jeśli wolisz. A następnym razem, zanim nazwiesz kogoś głupim, proszę, sprawdź najpierw dobrze, czy to na pewno TY masz rację ;-)

Masz tutaj jeszcze ślicznego linka do tego, co mam w folderze ŚWIEŻO PO ROZPAKOWANIU tego właśnie pliczka powyżej:

Załączniki:
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png [ 242.78 KiB | Przeglądany 1242 razy ]
*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

hasan_talib pisze:
Ściągnij sobie pierwszy pliczek. Jeśli znajdziesz tam po rozpakowaniu taką sprytną instalkę jak masz w tej swojej 2085 to przyznam, że nie jestem godzien zawiązać Ci rzemyka u sandała, albo sznurówki u adidasa, jeśli wolisz. A następnym razem, zanim nazwiesz kogoś głupim, proszę, sprawdź najpierw dobrze, czy to na pewno TY masz rację ;-)

Wyluzuj.
Powiedziałem jak prawidłowo zainstalować v1.13 + DBB, a Ty i Daniel potraktowaliście to jako żart.
To byłoby śmieszne, gdyby nie fakt, że gra u mnie chodzi jak trzeba, a Danielowi coś nie bardzo.
Jeżeli któreś z Was ma problem, a jedyna propozycja pomocy ze strony użytkownika forum (w tym wypadku mnie) spotyka się z krytyką, to coś jest nie halo.
Ja rozumiem, że jesteście bardziej au courant z v1.13, ale to jeden z Was ma problem z prawidłową instalacją, ja zaś dobrze wiem co robię, a spotykam się z krytyką.

FYI: najnowsza wersja v1.13 może być zainstalowana z tego starego build'a 2085.
Można to też zrobić inaczej (osobiście nigdy nie próbowałem), ale Ty sprawiasz wrażenie osoby bardzo zorientowanej (na pewno na tyle żeby kwestionować moją wypowiedź), więc zamiast uprawiać mniej lub bardziej konstruktywną krytykę mógłbyś pokusić się o mniej lub bardziej skuteczną próbę pomocy koledze (czego jeszcze nie zrobiłeś).

To naprawdę godne pochwały, że tak dobrze orientujesz się w v1.13 od strony technicznej, a z mojej strony haniebne, że traktuję Was z góry (jeżeli tak to odebraliście).
Tymczasem ja prezentuję jakieś rozwiązanie dla problemu, a Ty, Hasanie Talib, nie.

*

hasan_talib
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Spokojnie, jestem wyluzowany ;-) Gdybym potrafił pomóc koledze, zrobiłbym to. Nie potrafię, gdyż nigdy nie używałem DBBmoda i nie mam pojęcia, skąd może wziąć się taki błąd. Ja jedynie zwróciłem uwagę na wskazany przez Ciebie element, w którym się myliłeś - że w każdym downloadzie 1.13 jest instalator, kiedy tak naprawdę go nie ma. Tylko tyle :-) Jeśli poczytałeś to jako atak na swoją osobę, przepraszam. Nie było to moim zamiarem.

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

hasan_talib pisze:

Spokojnie, jestem wyluzowany ;-) Gdybym potrafił pomóc koledze, zrobiłbym to. Nie potrafię, gdyż nigdy nie używałem DBBmoda i nie mam pojęcia, skąd może wziąć się taki błąd. Ja jedynie zwróciłem uwagę na wskazany przez Ciebie element, w którym się myliłeś - że w każdym downloadzie 1.13 jest instalator, kiedy tak naprawdę go nie ma. Tylko tyle :-) Jeśli poczytałeś to jako atak na swoją osobę, przepraszam. Nie było to moim zamiarem.

Nie masz za co przepraszać, nie poczułem się urażony.
Chciałem wtedy tylko zaznaczyć fakt, że wskazana jest pomoc, a -/+ celna krytyka jest już mniej użyteczna.

@daniel.kaczmarczyk: Osobiście polecam wykonać następujące czynności celem uruchomienia DBB:
-Instalka JA2 ->test czy działa
-Download v1.13 build 2085
-Instalka build 2085 (w odpowiednim miejscu na dysku, czyli katalogu z JA2) ->test czy działa.
-Dowload updateów z SVN dla v1.13, nadpisanie ich w folderze z JA2->test czy działa.
-Nadpisanie plików w folderze Data 1.13 (ostatni etap można zrobić inaczej, ale to wymaga znajomości wielce skomplikowanego programu, jakim jest mod manager ;) )-> test czy działa.

Jeżeli zrobisz tak, jak radzę Ci wyżej, to ograniczone pole widzenia (najemnicy mają 90 stopniowy kąt widzenia jeżeli chodzi o widzenie wrogów) powinna być już po wykonaniu 3 EW. 4 kroku.

*

daniel.kaczmarczyk
Kapral
Kapral

Jak tak czytałem waszą małą "drakę" to zastanawiałem się czy przypadkiem nie zapomnicie panowie, o co właściwie w tym temacie chodzi :). Cieszę się, że zachowaliście się rozsądnie.

Mam jednak jeszcze pytanko. Zdanie o tym, że JA2 1.13 mod manager jest b. skomplikowanym programem to ironia, dobrze rozumiem?
Nie miałem styczności z tym programem, lecz domyślam się, że nie może być zbyt skomplikowany w obsłudze.

I pytanko nr zwei : czy jeśli zainstaluję tego builda 20xx i zaktualizuję przez SVN'a, suma sumarum "otrzymam ten sam produkt" jak build 32cośtam?

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Mam jednak jeszcze pytanko. Zdanie o tym, że JA2 1.13 mod manager jest b. skomplikowanym programem to ironia, dobrze rozumiem?

Dobrze rozumiesz.
Mi nigdy się nie chciało z niego korzystać, dlatego zawsze scalam dane moda z danymi v1.13 (np. zamiast robić osobne foldery Data1.13 i Data DBB, zapisuję zawartość Data DBB na folderze Data 1.13).
Zaletą mod managera jest to, że można sobie wybierać z jakich modów chce się danego dnia korzystać.
Jego wadą jest to, że trzeba go ogarnąć (ja nie miałem takiej potrzeby, więc nie próbowałem).

I pytanko nr zwei : czy jeśli zainstaluję tego builda 20xx i zaktualizuję przez SVN'a, suma sumarum "otrzymam ten sam produkt" jak build 32cośtam?

A myślisz że wciskałbym Ci gorzą wersję moda?
Jasne, że dostaniesz to samo, a nawet więcej, jeżeli w repozytorium SVN będzie nowsza wersja niż w downloadzie JACenter (a nie ma bata, żeby było odwrotnie).

*

daniel.kaczmarczyk
Kapral
Kapral

Ja po prostu lubię zadawać infantylne pytania. Przecież mawiają - kto pyta nie błądzi. :)

W szczególności jeśli chodzi o instalację nowego Jaggeda ;d

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie