Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Następna
Autor Wiadomość
Stridingshadow
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Len pisze:
System z JA2 był dobry dlatego, że był łatwy w opanowaniu. Aktywna pauza jest znacznie bardziej skomplikowana.

Czy aż tak skomplikowana?
Kontrola nad polem walki w 7.62HC była prosta i przyjemna.
Jedyne powody dla których nie gram w tę grę, to masy bugów, i nieco powolna akcja (oraz brak możliwości 'przyexpienia').

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Ja też grałem w 7.62 i to jest do opanowania dla każdego, jeśli tylko poświęci kilka minut na zrozumienie systemu. Problem w tym, że gra komputerowa to rzecz nastawiona na sprawianie przyjemności i zdecydowana większość graczy chce po prostu przyjemnie spędzić czas, a nie zastanawiać się co do czego służy. Widać to po żałosnej liczbie sprzedanych egzemplarzy Brygady E5 i 7.62. Te gry przyniosły same straty Cenedze, która wydała je tylko dlatego, że tak nakazała firma-matka, tj. rosyjskie 1C.

Zmierzam do tego, że gra najpierw musi do siebie przekonać ludzi z branży. Dopiero potem graczy.

*
aszek
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Powiem tak, E5 najpierw spiraciłem i gierka pochłoneła mnie do reszty, potem ją normalnie kupiłem żeby dołączyła do kolekcji. E6 również spiraciłem, i znowu wcieło mnie na długie tygodnie, potem jeden egz. kupiłem za granicą (niemogąc się doczekać wydania w PL) a po jakimś czasie drugi egzemplarz wygrałem w konkursie :P A jak się to ma do sztandarowego JA2 ? Ano tak, że gdybym miał porównać jakość radochy jakie dała mi JA2 a 7.62 HC, to bezdyskusyjnie wygrała by E6-tka którą dziś postrzegam jako kanon gatunku gierek taktycznych. Bugi bugami, ale problemy z przestawieniem się na E6 dotyczą złych przyzwyczajeń z JA2. Seria E5-6-7 to całkiem inna koncepcja zmagań, gdzie samotny najmita szarżujący na setki wrogów jest szybko karany, nie wspominając już o faktycznej istocie gier tego typu, czyli wykorzystanie rzeźby terenu, dywersji, ogniowi zaporowemu i wymaganej synchronizacji działań całego zespołu. Jest to o tyle ważne że w JA2 AI jest głupie jak przysłowiowy cep, a trudność rozgrywki winduje się jedynie poprzez oszustwo komputera (tłumy wrogów zaopatrzone w najróżniejsze gadżety). W E6 to nie do pomyślenia, tu jeden wróg jest w stanie wywinąć taki numer że całkowicie rozwala źle prowadzonych najmitów. Ot co.

*

Wigen
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

*

Olinka
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

"Reakcje są zdecydowanie negatywne i większości miłośników cyklu nie przekonują tłumaczenia bitComposer Games. Twórcy twierdzą, że zmiany uczynią grę lepszą, ale trudno znaleźć kogokolwiek, kto dałby wiarę tym zapewnieniom. Jagged Alliance 2: Reloaded zapowiadane było jako wierny remake mający dokładnie odtworzyć zawartość drugiej części, ulepszając jedynie grafikę i interfejs użytkownika. Zamiast tego dostaniemy grę, której mechanika walki niewiele ma wspólnego z pierwowzorem, a przecież system walki jest w tym przypadku najważniejszym elementem całości i głównym powodem uzyskania przez Jagged Alliance 2 statusu pozycji kultowej"

Lepsza? Ale dla kogo lepsza?
No i albo gra ma byc wiernym remake'm albo po prostu inna gra o najemnikach, podobna do Jagged Alliance.

Tak czy inaczej i tak jestem ciekawa gry :)

Pamietam jakim zaskoczeniem było zamiana prowadzenia najemników w UFO przy czesci Apocalipse.
Ale jak juz sie poswieciło czas na opanowanie aktywnej pauzy było ok.
Fakt, że gra stała sie przez to wymagajaca wiecej od gracza niz tradycyjna wczesniejsza turówka.

Moja mała "pasja"

Ostatnio zmieniony 08 lis 2010 12:59 przez Olinka, łącznie zmieniany 2 razy

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Olinka pisze:
No i albo gra ma byc wiernym remake'm albo po prostu inna gra o najemnikach, podobna do Jagged Alliance.

Jaki jest sens robić remake JA2, w którym jedyna zmiana to grafika?
Równie dobrze można było nie bawić się w projektowanie od nowa Mini i VW New Beetle, tylko wrzucić na stare podwozie nową tapicerkę i karoserię.
Przez te 11 lat które minęły, wiele się zmieniło na lepsze w grach komputerowych, nie tylko grafika.
Nowoczesny remake gry, tak samo jak nowoczesny remake samochodu czy filmu musi iść z duchem czasu.
To nie jest dodruk książki na ładniejszym papierze z nowymi ilustracjami.

Równie dobrze możecie się czepiać, że grafika szkaradna i trójwymiarowa, a nie takie piękne ręcznie rysowane tilesety jak w JA2, i komu spodoba się taki remake.
Nie ma co ukrywać, że poza faktem naszego przyzwyczajenia się do systemu turowego, sam ten system nie ma żadnych realnych zalet w stosunku do systemu aktywnej pauzy.
To co czuję słuchając Waszych komentarzy mogę porównać do tego jak leczy się dzieci chore na zapalenia nerek -lekami starej generacji z całą gamą ciężkich działań niepożądanych "bo do takich przywykliśmy".

Ktoś stara się zrobić dla Was grę na poziomie, którą nie będziecie rzygać po przejściu Drassen.
Remake musi mieć jakiś 'riplej walju' w st. do oryginału (nie wspominając już o argumentach kierowanie JA2:R do nowych graczy), zmiana grafiki i dodanie paru sztuk broni nie skłoniłaby mnie do ponownego przejścia gry.

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Jeśli bitComposeer Games ma wydawać setki tysięcy euro na dogodzenie fanom to ja im radzę już dzisiaj zamknąć projekt. Jak czasem słucham wymagań fanów, to dochodzę do wniosku, że niektórzy sami nie wiedzą czego chcą. Wtedy w głowie rysuje mi się obraz takich produkcji jak Brygada E5 w którą grały tylko takie hardkory jak aszek czy ja.

Jeśli ktoś ma wątpliwości to powtórzę drugi raz w tym temacie - TA GRA MA ZAROBIĆ NA SIEBIE. To oczywista oczywistość, podstawa podstaw, koniec kropka. Bez tego nie ma nawet żadnej dyskusji. Jeśli będzie klapą to nie dostaniemy nic innego i tyle będzie z 11 lat czekania. Oby tylko nie ulegli presji graczy, bo ci już na oficjalnym forum ględzą, że to be, fe i w ogóle beznadzieja.

*
M'cin
Awatar użytkownika
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Twoje komentarze Len są często bez sensu. Co mi po tym, że stworzą grę, która zarobi na siebie, skoro ja będę ją omijał szerokim łukiem. A niech się sprzeda, ale pisze o swoich wymaganiach i opiniach, a nie o trendach w grach. W tym temacie piszę, w jakie Jaggedy ja bym chciał zagrać, a nie, jakie się sprzedają. Strzelanki z autoregeneracją kupują miliony i nie przeszkadza mi to ich nie lubić i w nie nie grać.
@Stringshadow
Tu akurat też nie wiem, ale takowe się sprzedają, więc ludzie to kupują więc niby jest.
Nie ma co ukrywać, że poza faktem naszego przyzwyczajenia się do systemu turowego, sam ten system nie ma żadnych realnych zalet w stosunku do systemu aktywnej pauzy.
Jest mniej realistyczny, ale nie dla każdego znaczy to od razu "gorszy". Przykładowo, mało osób grałoby w FPS'a, w którym nie możesz przeskoczyć przepaści, bo postać przebiegła już 25 km i nie ma siły albo musisz wyrzucić połowę zebranego sprzętu.

Dodano: 08 lis 2010 18:15

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

M'cin pisze:
Twoje komentarze Len są często bez sensu. Co mi po tym, że stworzą grę, która zarobi na siebie, skoro ja będę ją omijał szerokim łukiem. A niech się sprzeda, ale pisze o swoich wymaganiach i opiniach, a nie o trendach w grach. W tym temacie piszę, w jakie Jaggedy ja bym chciał zagrać, a nie, jakie się sprzedają. Strzelanki z autoregeneracją kupują miliony i nie przeszkadza mi to ich nie lubić i w nie nie grać.

Zauważ, że w tym co piszesz słowo klucz to "ja" ;) W tym problem, bo w produkcji gier/filmów/muzyki nie chodzi o to, aby zadowolić grupkę ludzi. Na takie działania mogą sobie pozwolić giganty, ale bitComposer Games to niewielka firma, która na licencję wydała około kilkudziesięciu tysięcy euro, a teraz te pieniądze muszą się zwrócić.

Trochę w tym siedzę i obserwuję proces tworzenia lub dystrybucji od drugiej strony. Chętnie bym ci opisał jak to wyglądało w przypadku Hired Guns: The Jagged Edge ale wstrzymam się do czasu publikacji mojego artykułu, bo chciałbym to przedstawić w taki sposób, aby osoby takie jak Ty mogły zrozumieć problemy drugiej strony.

*
Olinka
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

Stridingshadow pisze:
Olinka pisze:

Równie dobrze można było nie bawić się w projektowanie od nowa Mini i VW New Beetle, tylko wrzucić na stare podwozie nową tapicerkę i karoserię.
Przez te 11 lat które minęły, wiele się zmieniło na lepsze w grach komputerowych, nie tylko grafika.
Nowoczesny remake gry, tak samo jak nowoczesny remake samochodu czy filmu musi iść z duchem czasu.
To nie jest dodruk książki na ładniejszym papierze z nowymi ilustracjami.
Nie odpowiadałam na pytanie po co tworzyc remake wierny tylko pytałam sie po co lub w jakim celu pisac, ze tworzy sie wierny :)

Jak najbardziej jestem za wykorzytstywaniem nowych rozwiazan z wyczuciem i madrze.
Tak by gra nie straciła ze swojego charakteru i atmosfery.
Ba, tak by była porównywalnie grywalna.

Moja mała "pasja"

*

M'cin
Awatar użytkownika
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Ja wiem, że to nie zabawa, co nie zmienia faktu, że chcę grę, jaką chcę. Chyba nie po to pytają fanów o zdanie, żeby poznać ich (czyli np. moją) opinię ;) Niby trzeba się cudzym szczęściem, grą, która się dobrze sprzeda, ale czemu to musi być tak rozbieżne od mojego gustu i mych upodobań?

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Twórcy początkowo chcieli zrobić wierny remake JA2 ale z tego, co mi się udało dowiedzieć (a są to informacje pewne) gra jest na naprawdę wczesnym stadium produkcji. Twórcy wciąż rozważają różne rozwiązania i na obecną chwilę sami nie są niczego pewni.

M'cin pisze:
Ja wiem, że to nie zabawa, co nie zmienia faktu, że chcę grę, jaką chcę. Chyba nie po to pytają fanów o zdanie, żeby poznać ich (czyli np. moją) opinię ;)

Pytają właśnie po to, żeby poznać opinię ;) Ale fani sami są sobie winni, bo na oficjalnym forum serii byli bardzo niekonsekwentni. Dlaczego? Ano dlatego, że najpierw pisali, że chcą wierny remake JA2, a za chwilę wychwalali masę nowości z 1.13 o których nie śnili nawet panowie z Sir-tech.

Wniosek? Fani są przywiązani do rozwiązań z JA2 ale dopuszczają do siebie nowości w tej samej grze. Wiec Niemcy pomyśleli sobie - skoro tak to co stoi na przeszkodzie, aby unowocześnić tą grę? W bitComposer na pewno odpalili 1.13 i jeśli nigdy wcześniej tego nie robili, to musieli być zaszokowani poziomem zmian.

*
M'cin
Awatar użytkownika
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Ale 1.13 raczej uhardkorowiało grę, wiec jak motywowali się nim, to owy nius był strzałem w stopę. A jak stawiali na masowego odbiorcę, a nie na grupkę niszowców, to stawianie forum i cała ta otoczka dla fanów nie ma sensu, przeciętny użytkownik kompa czy konsoli i tak kupi najbardziej przehype'owany produkt ostatniego czasu, a nie jakąś "strategię taktyczną", pfe!

Ostatnio zmieniony 08 lis 2010 19:02 przez M'cin, łącznie zmieniany 1 raz

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

A tam, przesadzasz. Jakby stawiali na masowego odbiorcę, to zrobili z tą grą to, co Bethesda zrobiła z Falloutem 3. System aktywnej pauzy tak naprawdę nie różni się zbyt wiele o tur, zasada grania pozostaje mniej więcej taka sama. A ten system, choć znacznie nowszy, również nie cieszy się popularnością.

Ja nazwałbym to rozszerzeniem grupy odbiorców ale bez pokazywania tyłka fanom dotychczasowych odsłon serii.

*
Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

M'cin pisze:
Jest mniej realistyczny, ale nie dla każdego znaczy to od razu "gorszy". Przykładowo, mało osób grałoby w FPS'a, w którym nie możesz przeskoczyć przepaści, bo postać przebiegła już 25 km i nie ma siły albo musisz wyrzucić połowę zebranego sprzętu.

Masz rację, S.T.A.L.K.E.R. SOC sprzedał się mizernie, i nie doczekał się dwóch kontynuacji (Clear Sky i Call of Pripyat), które tym bardziej nie odniosły sukcesu (bo ich nie było).

M'cin pisze:
Chyba nie po to pytają fanów o zdanie, żeby poznać ich (czyli np. moją) opinię ;) Niby trzeba się cudzym szczęściem, grą, która się dobrze sprzeda, ale czemu to musi być tak rozbieżne od mojego gustu i mych upodobań?

Primo: chcą w miarę możliwości iść fanom na rękę.
Secundo: chcą żeby mimo wszystko to się jakoś sprzedało.
Tertio: zadowalanie wszystkich wokół to domena prostytutek, ci panowie muszą znaleźć złoty środek.

Len pisze:
System aktywnej pauzy tak naprawdę nie różni się zbyt wiele o tur, zasada grania pozostaje mniej więcej taka sama.

Plusem jest to, że nie ma utraty punktów akcji między turami, i podziału na akcję gracza/akcję przeciwnika.
Dzięki temu walki trwają krócej.

Len pisze:
A ten system, choć znacznie nowszy, również nie cieszy się popularnością.

Stary jest, już Baldur's Gate miało system aktywnej pauzy (choć i tak wszystko rozgrywało się jednocześnie w ramach tur i rund).

M'cin pisze:
Ale 1.13 raczej uhardkorowiało grę, wiec jak motywowali się nim, to owy nius był strzałem w stopę.

v1.13 wprowadziło możliwość szerokiej edycji parametrów gry (na każde gusta) + więcej sprzętu i realizmu.
Jak ktoś chce grać na hardcore'ze, to może, a jak ktoś chce grać na 'effortless' to też może sobie spreparować odp. ustawienia.

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Następna