Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 209 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 14  Następna
Autor Wiadomość
Len
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Jak na moje oko to sypie się wszystko. Rosjan nie chcę zbyt pochopnie oceniać, bo do tej pory byli do dyspozycji polskiego rządu, więc liczę że to tylko chwilowa niedyspozycja. Choć trzeba przyznać, że dość poważna. Nawet Klich skierował odpowiednie pismo do władz rosyjskich z żądaniem o dodatkowe materiały.

Ale nie tylko to się sypie. Resztę załatwia Macierewicz i reszta popleczników Jarka. Bardzo dobrze powiedział mąż jednej z ofiar "Śmiercią naszych bliskich nie powinna zajmować się tak niepoważna komisja." Można mieć różne poglądy ale z tym trudno się nie zgodzić, ponieważ ta cała "komisja" nie ma żadnych praw, a co za tym idzie - nie ma możliwości, aby rozwiązała sprawę. Więc po co powstała? Myślę, że każdy może sobie odpowiedzieć na to pytanie.

Jak dla mnie niektórych ludzi powinno się zamknąć w ciemnej celi i nie wypuszczać przed ostatecznym raportem.

*
lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

aszek pisze:
już się nie boją że im wypowiemy wojnę

A czy oni się w ogóle tego obawiali? Przecież to dla Polski byłoby niczym samobójstwo.
Ale to tak nawiasem () :)

Fakt, coraz gorzej jeżeli chodzi o informacje. W sumie trochę trudno nie zgadzać się z opiniami, że od początku podejście do Rosjan ze strony naszych władz było nieco zbyt ostrożne. Gdyby domagać się co chwila, nie mówię oczywiście nachalnie i po chamsku, no ale na tyle, aby nie dać o sobie zapomnieć, to pewnie niedyspozycji by nie było.

*
Olinka
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

niestety, nie jestem tym zaskoczona

Moja mała "pasja"

*

GrU
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Po co ten pośpiech, co ma się wyjaśnić to się wyjaśni, a co miało zostać ukryte już jest ukryte, a Ci tam na szczycie chyba koniecznie chcą przed wyborami wyjaśnienia wszystkiego. Także spokojnie, specjalnie przygotowany przez specjalnych ludzi na specjalne zlecenie zostanie podany ostateczny oficjalny raport dla mas mówiący to co masy chcą usłyszeć, ile % będzie w tym prawdy, raczej się nie dowiemy. Nie mówię o jakimś spisku super służb PRL, poprostu wszech wiedzący obywatel to niebezpieczny obywatel.

*

Olinka
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

GrU pisze:
Po co ten pośpiech, co ma się wyjaśnić to się wyjaśni, a co miało zostać ukryte już jest ukryte, a Ci tam na szczycie chyba koniecznie chcą przed wyborami wyjaśnienia wszystkiego. Także spokojnie, specjalnie przygotowany przez specjalnych ludzi na specjalne zlecenie zostanie podany ostateczny oficjalny raport dla mas mówiący to co masy chcą usłyszeć, ile % będzie w tym prawdy, raczej się nie dowiemy. Nie mówię o jakimś spisku super służb PRL, poprostu wszech wiedzący obywatel to niebezpieczny obywatel.

Ostatnio mam takie przemyslenia, podsumowujac dzisiejsze informacje, że obywatel sam w sobie to niebezpieczenstwo.

Moja mała "pasja"

*

Zhenia
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy

Sorry za nekroposting.
Wracając do tematu (do którego będzie się wracać przez najbliższe 100 lat :) ) - czy tak trudno jest przyjąć do wiadomości, że rozbił się samolot?
Człowiek nie kontroluje jeszcze w 100% przestrzeni powietrznej. Transport lotniczy jest najszybszy, ale nie zawsze bezpieczny. Wypadki lotnicze się zdarzają. Pech chciał że w samolocie znajdowały się kluczowe osoby dla działania Państwa Polskiego. Samolot się rozbił, nikt nie przeżył i tyle. Wypadki się bada nie po to, by ustalić kto jest winny, kto wszedł do kabiny, kto źle naprowadził samolot itp, tylko po to, żeby raport trafił do szczegółowej analizy i żeby eksperci mieli możliwość wypracowania takich procedur, które zminimalizowałyby wypadki (albo ich letalność) w przyszłości.

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Transport lotniczy jest nie tyle najszybszy, co najbezpieczniejszy. W przypadku samolotów jest najniższy stosunek zabitych do przetransportowanych ludzi. Problem w tym, że samoloty nie zaliczają stłuczek jak samochody. Jeśli już zdarza się wypadek to z reguły giną wszyscy.

*
Zhenia
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy

Napisałem nie zawsze bezpieczny :)
Na pewno najbardziej letalny w przypadku niekontrolowanych zdarzeń. Zazwyczaj ofiary katastrofy nie mają szans na przeżycie. Tak jak pasażerowie Tupolewa. Samochód ma zabezpieczenia minimalizujące obrażenia w wypadku, samolot jest praktycznie pozbawiony takowych urządzeń.

*

aszek
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Dobra, to w obecnej sytuacji gdzie mam to dać ?
[film]https://www.youtube.com/watch?v=mDcd0SvjE5A&feature=player_embedded[/film]

Mną materiał wstrząsnął (a także potwierdza moje już wyartykułowane podejrzenia). Nie żebym chciał o tym podyskutować (bo dla mnie to oczywiste), ale sądzę że jest to warte zobaczenia.

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

@aszek:
Przeniosłem twojego posta do tematu o katastrofie smoleńskiej.
Obejrzałem 1,5 odcinka i jak dla mnie to po prostu teoria, jakich wiele. Dalej oglądać nie mam ani chęci, ani czasu.

Oczywiście ja na dyskusję pozwalam, ale jeżeli wejdzie ona na tło polityczne i linię PO <-> PiS, Ty jako osoba "prowokująca" coś takiego zostaniesz również ukarany.

*
aszek
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

*

Olinka
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

aszek zauwazyłam, że to jest 1 z 5 odcinków.

Teoria, teoria ale tez su tu fakty.
Ja swoje zdanie juz wyrazałam.
Dopisze tu.
Mam nadzieje, że kiedys ktos odpowie na wiele z tych pytan, które dzisiaj pozostaja ciagle bez odpowiedzi.

Moja mała "pasja"

*

Andrew Vysotsky
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Dla mnie najbardziej symptomatyczne jest to, że wciąż mieli się spiskowe teorie a nie wraca do sprawy najważniejszej - głupoty tych, którzy zezwolili na wpakowanie tak wielu ważnych dla państwa osób do jednego samolotu. I do arogancji tych, którzy tam wsiedli. Do bezmyślności tych, którzy dla wygody decydentów, od których inteligencji w sumie się nie wymaga, zgodzili się na lądowanie na podrzędnym lotnisku w niepewnych warunkach. Wiadomo, że jak się ma coś rozwalić, to się tak rozwali, by najbardziej bolało. Sami kusili los, każdy się do tego przyłożył; no i skusili. Po tym względem wykazaliśmy się jako państwo (nie naród, bo ten nie miał tu nic do gadania) głupotą w świecie i w dziejach niespotykaną. Nawet w niektórych dużych firmach wypracowano odpowiednie procedury. Przykładowo w Coca Coli, gdy prezes w samolocie to wiceprezes na ziemi. Proste. Ale nie dla naszych władz. Dobrze że się wszyscy wzajemnie nie lubili, bo by ich jeszcze więcej wsiadło i jeszcze większe straty by były.
Mam wrażenie, że gdyby uznano to za zwykłą katastrofę to pojawiłyby się pytania o winnych decyzji i o konsekwencje. A im więcej wątków się upchnie, od sabotażu po zakłócanie, sterowanie pogodą, zestrzelenie i klątwę Stalina, to tym większa szansa, że jak to u nas, nikt za to nie beknie, nawet jeśli jest ktoś, kogo faktycznie winą można jednoosobowo obciążyć.
A co do przyczyn, to po co się wysilać na wróżenie z fusów, skoro jeszcze nawet oficjalnej wersji do końca nie dopracowano? Jak będzie to można ją poddać krytycznej analizie. Brak Wam cierpliwości? ;) Jeszcze nie wszystkie aspekty IIWŚ wyjaśniono a Wy już chcecie wszystko wiedzieć ;)

*
M'cin
Awatar użytkownika
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Ja tam nie liczę na wyjaśnienie sprawy przed śmiercią, wystarczy mi to, co znalazła pielgrzymka rowerowa na miejscu katastrofy.

*

GrU
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

jako że jest zakaz pisania o polityce, a katastrofa Tupolew to w większości już polityka do filmiku mam jedno słowo "pieprzenie",
"słyszałem strzały ale żaden polski pasażer nie miał broni" - a BOR to z maczetami ?
"to był samolot wojskowy" - nie, to był samolot cywilny + prywatny lot a nie oficjalna wizyta
"rozbiory Polski
Rosja - 87%
Prusy - 7%
Austra - 9%
(jakoś tak mówił"
mnie na historii uczyli inaczej
Obrazek

a całe to "dzieło" jest jak zapytanie mieszkańców Madrytu czy lepszy jest Real czy Barcelona, autor mógł dać chociaż jednego krytyka teorii zamachu no ale ... ale przynajmniej widać na jaką partię głosuje redaktor.

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 14  Następna