Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 209 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Następna
Autor Wiadomość
Stridingshadow
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Wigen pisze:
Skoro najlepsi z najlepszych pilotów zasiadają za sterami rządowej floty, czyli co? Lepszych już nie będzie? Co można jeszcze w takiej sytuacji zrobić?

Jesteśmy ludźmi, jesteśmy niedoskonali, nawet jeżeli posiadamy wiedzę i umiejętności to czasem popełniamy błędy ich zastosowaniu.
To pozostawia nam także możliwość uczenia się, na błędach własnych i cudzych.
Ponad 100 lat od pierwszego lotu pojazdem śmigłowym nadal nie wiemy wszystkiego o wszystkim w lotnictwie.

Wigen pisze:
W każdym bądź razie zastanawiam się co będzie dalej, jeśli okaże się że zawinił pilot?

Myślisz że byliby w stanie popełnić błąd czysto techniczny?
IMHO jest to mało prawdopodobne (biorąc pod uwagę doświadczenie członków załogi), ale ja się nie znam.
Pozostaje kwestia głosu Gen. Błasika: wg. stenogramu wypowiedział w kabinie min. 2 ciągi zdań, z których nie dało się nic odczytać.
Od jakiegoś czasu istnieją (mniej lub bardziej zasadne) podejrzenia jakoby Generał mógł wywrzeć presję na pilotach celem podjęcia przez nich próby lądowania.

*

Wigen
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Myślisz że byliby w stanie popełnić błąd czysto techniczny?

Hmm...Przy odpowiednich procedurach da się ograniczyć ryzyko ludzkiego błędu przynajmniej do minimum, a na pewno już nie dopuszczać do jego wystąpienia w tak kuriozalnych sytuacjach. Ona po prostu w ogóle nie powinna mieć miejsca. Uważam że ten samolot nie miał prawa tam lądować. Inaczej: jego nie powinno tam być!.

*

Jaahquubel
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

lukasamd pisze:
Podobnie jak GrU, intryguje mnie brak reakcji na kilka sygnałów o tym, że są za nisko.No ale czy taki sygnał podczas każdego lądowania to rzecz normalna? Tego ja nie wiem, pilotem nie jestem.

Przeczytałem cały wątek na forum lotnictwo.net.pl, który wcześniej ktoś (chyba djt) tu podlinkował. Na tym forum przesiadują ludzie, którzy znają się na lotnictwie, gł. piloci i kontrolerzy lotów.
O ile nie mieszam, to system TAWS działa według map które ma w pamięci. Jeśli lotniska nie ma w bazie danych (a lotniska Smoleńsk-Siewiernyj nie ma, bo to ledwo lotniskiem można nazwać), to ten system może ostrzegać fałszywie. W takiej sytuacji jego ostrzeżenia można zlekceważyć, jeśli inne instrumenty wskazują na to, że jest OK.
GrU pisze:
Jakiś pan ekspert z "skrzydlatej polski" mówił że każdy dobrze wyszkolony pilot po usłyszeniu pierwszy raz PULL UP od razu naciska guzik odpowiedzialny za automatyczne wznoszenie się samolotu

Tomasz Hypki. Na w/w forum mówią o nim, że o tej sprawie mówi z sensem, bo wcześniej to nie koniecznie.
Z opisów, które można na tym forum znaleźć wynika, że samolot zaczął się wznosić, zarówno względem poziomu morza, jak i względem wznoszącego się terenu, ale za późno. Tu-154 to kawał maszyny, zanim silniki przejdą na pełną moc, zanim przyspieszenie zmieni znak/zwrot, musi upłynąć chwila czasu. Przez ten czas samolot może opaść 50m i przelecieć w poziomie 400m.
Inna sprawa to to, że podwozie było wysunięte, a klapy skrzydeł ustawione w konfiguracji do lądowania.
GrU pisze:
Tylko żadna skrzynka i żaden ekspert nie powie dlaczego lądowali w tak ekstremalnych warunkach na takim lotnisku

Nie lądowali. Pochodzili do lądowania. To wiemy ze stenogramów. Podchodzili, żeby sprawdzić, czy na 100m wysokości zobaczą ziemię.

Wszystko co wiem, łącznie z informacjami z wczoraj, wskazuje na to, że załoga myślała, że jest gdzie indziej, niż była. Jestem przekonany, że myśleli, że są na innej wysokości, a może też, że są w innej odległości. A to wskazywałoby na błędne ustawienie wysokościomierzy barometrycznych (liczą one wysokość z różnic ciśnienia na płycie lotniska, które podaje wieża i na wysokości samolotu) i złego działania lub (teoria spiskowa) dołożenia fałszywej radiolatarni.
Czyli: nie wiedzieli co robią...

Wigen pisze:
Skoro najlepsi z najlepszych pilotów zasiadają za sterami rządowej floty, czyli co? Lepszych już nie będzie? Co można jeszcze w takiej sytuacji zrobić?

Tam kiedyś latali najlepsi. Teraz najlepsi zrobili licencje cywilne i latają w zwykłych liniach, gdzie dostają za taką samą robotę więcej kasy. Ci, którzy zostali, nie mają doświadczenia tak dużego, jakie powinni mieć piloci wożący prezydenta i rząd.

Stridingshadow pisze:
Pozostaje kwestia głosu Gen. Błasika: wg. stenogramu wypowiedział w kabinie min. 2 ciągi zdań, z których nie dało się nic odczytać.Od jakiegoś czasu istnieją (mniej lub bardziej zasadne) podejrzenia jakoby Generał mógł wywrzeć presję na pilotach celem podjęcia przez nich próby lądowania.

Jeśli generał kazał, a piloci potulnie słuchali, to źle świadczy o polskim lotnictwie. Powinno być tak, że dowódca załogi wysłucha co generał ma do powiedzenia, po czym zaprzeczy i poprosi o opuszczenie kabiny. Dowódca załogi w trakcie lotu odpowiada tylko przed Bogiem. Jeśli przekozaczył, zawinił, to potem można (trzeba) go za to ścigać, ale w powietrzu można mu nagwizdać.

*
djt
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Pomijając już wszelkie dywagacje techniczno-medialne - zwróćcie uwagę, że ten stenogram to "Wersja pierwsza".
Zastanawiające jest, dlaczego nie przekazano pozostałych "wersji".
Różnią się czymś od tej ujawnionej?

Dziwne.

Pozdrowienia.

*

Olinka
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

djt pisze:
Pomijając już wszelkie dywagacje techniczno-medialne - zwróćcie uwagę, że ten stenogram to "Wersja pierwsza".
Zastanawiające jest, dlaczego nie przekazano pozostałych "wersji".
Różnią się czymś od tej ujawnionej?

Dziwne.

Pozdrowienia.

Mam swiadomosc, że nigdy nie poznamy prawdy.
Ona umarła wraz z ludzmi z tego samolotu.

Przeczytałam scenogram.
Wersje pierwsza.
Duzo jest słów, zdan(?) niezrozumiałych) mogacych wiele wyjasnic.Wiele (?) albo nic.
Lecz pozostawiajacych pole do popisu spskowcom i ich teoriom i tu ujawnienie wg mnie nic nie zmieniło.
Czy wg Was było potrzebne?
Teraz?
Czy w ogóle ujawnienie scenogramu publicznie powinno miec miejsce?

Moja mała "pasja"

*

djt
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

*

GrU
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Mi się wydaje że część tych "(niezr)" i część wypowiedzi nieznanego nadawcy jest sztucznie ukryta, wiedzą ale nie powiedzą, dlatego Rosja nie potwierdziła ich autentyczności, i sami też mówili że nie zgadzają się na ich ujawnienie, więc wyszli by na idiotów jednego dnia mówiąc "nie zgadzamy się na ujawnienie" a następnego "tak to autentyk"

Czy na tym forum, jest napisane że w warunkach takiej mgły w jakiej oni się znajdowali też można olewać komunikat PULL UP ?

I jeżeli podchodzili do lądowania to dlaczego rozbili się tak daleko od lotniska ?

--- Dodano: 02 cze 2010 16:00 ---

*

Olinka
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

Moja mała "pasja"

Ostatnio zmieniony 02 cze 2010 16:00 przez Olinka, łącznie zmieniany 1 raz

*

GrU
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

bez przesady, rząd dał nam czarne skrzynki bo społeczeństwo biadoliło, są skrzynki + jakieś niejasności znowu społeczeństwu nie pasuje, nawet zmartwychwstanie pilota i opowiedzenie co i jak było by wszystkich nie zadowoliło. A co do nacisków, każdy mądry człowiek wie o czarnych skrzynkach i każdy mądry człowiek wie że nie może być żadnych nacisków na pilotów, zwłaszcza takie działanie przed wyborami by zaszkodziło, więc słownych nacisków na 100% nie było, a inne nawet jak są możliwe to nie było słów "prezydent nakazał" albo coś takiego.

*

djt
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Moim zdaniem najrozsądniej byłoby upublicznić nagrania oryginalnych czarnych skrzynek najszybciej jak to możliwe, nawet przed wyborami.
To wystarczy aby uciąć dyskusję.
A tak odnoszę wrażenie że po prostu Rosjanie i usłużni im Polacy "grają" zawartością tych skrzynek pod wybory...

Nie zdziwię się gdy kiedyś się dowiemy, że Komisja rosyjska zakończyła badania, że nie ma już co wlec tego dłużej i nasz Tupolew pójdzie do huty.
Obym się mylił.

Pozdrowienia.

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

djt pisze:
Nie zdziwię się gdy kiedyś się dowiemy, że Komisja rosyjska zakończyła badania, że nie ma już co wlec tego dłużej i nasz Tupolew pójdzie do huty.
Obym się mylił.

Nie bój nic, aluminium nie przetwarza się w hucie :D

*

Olinka
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

Stridingshadow pisze:
djt pisze:
Obym się mylił.

Chyba, ze to huta aluminium :):):):)

Moja mała "pasja"

*

mtl
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

Stridingshadow pisze:
djt pisze:
Obym się mylił.

Prędzej rozkradną go złomiarze :P Ostatnio oglądałem film, w którym to złomiarze przetwarzali całe kontenerowce wyrzucone na brzeg przez sztormy, więc co to dla nich taki samolot, jeszcze na dodatek już w częściach.

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

djt pisze:
Moim zdaniem najrozsądniej byłoby upublicznić nagrania oryginalnych czarnych skrzynek najszybciej jak to możliwe, nawet przed wyborami.
To wystarczy aby uciąć dyskusję.
A tak odnoszę wrażenie że po prostu Rosjanie i usłużni im Polacy "grają" zawartością tych skrzynek pod wybory...

Też tak uważałem ale wystarczyła publikacja samych stenogramów, aby politycy, którzy wcześniej definitywnie byli za publikacją, nagle zaczęli uważać, że zrobiono to... za wcześnie. Jeśli tak mają wyglądać komentarze do sprawy to ja jednak wolę te spekulacje.

djt pisze:
Obym się mylił.

Nie ma w tym nic nowego, że rozbite samoloty trafiają na złom i miejsce Tupolewa również tam jest, ale mało prawdopodobne aby tam trafił. Muzea już się przepychają, aby dorwać choć strzępek samolotu.

Ciekawe czy archeolodzy coś znajdą na miejscu katastrofy. Zapewne tak ale i oni pewnie nie zdołają znaleźć wszystkiego. Samolot uderzył z bardzo dużą prędkością, więc pojedyncze części mogły wbić się głęboko w ziemię. Nie zdziwię się jeśli i za kilka lat mieszkańcy Smoleńska będą znajdywali jakieś elementy.

*
aszek
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Jak dziś podsumował Polsat, rząd polski ma problem z pozyskaniem dokumentacji:
- jak dotąd 5 wniosków o przekazanie dokumentacji strona Rosyjska zignorowała
- oryginał czarnej skrzynki, sam wrak tupolewa, telefon prezydenta - ciągle jest po tamtej stronie, ruscy nie chcą oddać
- brak odpowiedzi na pytania dt. funkcjonowania procedur na lotnisku

a sam Tusk skomentował 'współpracę' tak: "jest gorzej niż na początku...". Jak widać Federacja Rosyjska wreszcie pokazała swoją prawdziwą twarz, już się nie boją że im wypowiemy wojnę więc zaczynają ignorować, skończyły się braterskie gesty.

A oficjalna wersja, po 3 miesiącach dochodzenia przyczyn katastrofy wg. mnie nie trzyma się kupy.

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Następna