Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 538 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 36  Następna

Jaka muzyke lubisz najbardziej?
Pop 1%  1%  [ 1 ]
Rock 31%  31%  [ 32 ]
Techno 8%  8%  [ 8 ]
Metal 29%  29%  [ 30 ]
Jazz\Blues 6%  6%  [ 6 ]
Muzyka klasyczna 3%  3%  [ 3 ]
Rap\hip hop 7%  7%  [ 7 ]
Wszystko po troche 16%  16%  [ 17 ]
Liczba głosów : 104
Autor Wiadomość
Len
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Zhenia pisze:
Jeśli chodzi o Scorpionsów... różne odczucia. Kilka hiciorów, kilka świetnych ale mało znanych kawałków, ogólnie więcej tekstu niż muzyki (IMHO). A to, że umieli w odpowiednim momencie zejść ze sceny - to niewątpliwie duży plus.

Jeśli chodzi o takie hity, które skojarzą wszyscy to mają ich kilka. Wbrew pozorom, poza Wind of Change, Send Me An Angel i Still Loving You, mają jeszcze kilka które większość powinna znać. Ja jestem dumny, że miałem okazję usłyszeć i zobaczyć jak grają wszystkie te trzy utwory na żywo, i to dwa razy :) Liczę, że jeszcze uda mi się zaliczyć choć jeden koncert ale niełatwo teraz będzie dostać bilety.

No ale to te trzy piosenki są takimi, które słyszał każdy. Kojarzą je nawet koledzy, którzy muzyki nie słuchają. Ich po prostu w ciągu życia nie dało się pominąć, a że szybko zapadają w pamięć... A kiedy ktoś mówi, że nigdy ich nie słyszał to spokojnie możemy uznać go za dziwaka. Jednak jak wspomniałem, Scorpionsi mają wiele hitów które powinien kojarzyć każdy średnio rozgarnięty słuchacz. Można by dość długo wymieniać, wspomnę tylko kilka. Ot, choćby White Dove, akustyczne Drive, Dust in the Wind i świetnie Heroes Don't Cry czy w końcu rockowe Rock You Like A Hurricane, które wręcz stało się symbolem tego gatunku muzyki (a na żywo po prostu gniecie).

Ale jak łatwo zauważyć, do szerszej publiki przechodzą głównie utwory akustyczne bądź ballady rockowe. Te typowo rockowe utwory najczęściej znane są fanom tego gatunku, a inni ich nawet nie kojarzą. Takich utworów Scorpionsi mają po prostu mnóstwo, mówiąc o legendach muzyki rockowej nie można pominąć ich utworów. Czy to świetne Alien Nation czy Bad Boys Running Wild.

A co do schodzenia ze sceny. Nie powiedziałbym, że są za starzy na koncertowanie. Ci, którzy tak mówią albo w życiu nie widzieli ich koncertu, albo widzieli ale w telewizji (gdzie wszystko wychodzi jakoś tak niemrawo, nie pokazując ani nie oddając nawet 1% tego, co tam się dzieje). Ponad 60 letni Rudolf Schenker lata po scenie i skacze przez prawie 2 godziny. Ja sam najpewniej bym padł po godzinie, a on nic. No ale teraz nagrają nowy album, pokoncertują dwa lata, więc do studia wróciliby dopiero po trasie koncertowej, kolejną rozpoczęli gdzieś w 2013 a może nawet w 2014 roku. To kawał czasu, a nie wiadomo jak wtedy będzie z kondycją. Więc w sumie rzeczy, dobrze robią że odchodzą póki są u szczytów sławy, zamiast powoli wypalać się jak Rolling Stonesi.

PS. Pewnie wielu nie wie, ale ich utwór "Animal Magnetism" został wykorzystany w filmie "Zapaśnik" w którym Mickey Rourke w 2008r. powrócił do świata filmów (a niedługo zobaczymy go w The Expendables u boku Stallone'a). Ja jednak wszystkim pragnę polecić utwór Humanity, który jest rockowy ale i ma w sobie sporo z typowych ballad. Utwór pochodzi z płyty o tym samym tytule sprzed 3 lat, a o czym traktuje to łatwo wyczytać z jej nazwy (na koncercie podczas tego utworu w tle sceny na ekranie wyświetlano sceny z walącymi się wieżami World Trade Center, co w połączeniu z muzyką robiło niesamowite wrażenie).

*
gonzo_68
Starszy kapral
Starszy kapral

Część tych utworów to covery innych kapel, jak dla mnie udane. Nie wstyd podłapać coś od innych fachowców (no chyba, że się to sknoci).
Drive - The Cars 1984 rok.
https://www.youtube.com/watch?v=SKAyD5KD ... re=related
White Dove to od Węgrów z zespołu Omega - Dziewczyna o perłowych włosach, Gyöngyhajú lány, "The Girl With Pearl's Hair" - 1969 rok.
https://www.youtube.com/watch?v=DYIPG5Rd ... re=related
Dust in the Wind - Kansas, rok 1977.
https://www.youtube.com/watch?v=SjGF6Hrxj9w
Skorpiony miło wspominam, czasem słucham kolejny raz.

*

momo78
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Tyle jest teraz gatunków i podgatunków muzyki, że trudno się połapać.
Przez przypadek, gdy chciałem dogłębnie wytłumaczyć koledze, dlaczego The Prodigy to nie TECHNO(bo bluźnił i bluźnił xD), znalazłem to: http://techno.org/electronic-music-guide/
Co prawda zrobione jest to trochę z przymrużeniem oka, ale można się dzięki temu trochę zorientować "co i jak" w muzyce elektronicznej, a także znaleźć dawne elektroniczne przeboje.
U96, The Prodigy(nie mylić z Prodigy!!!), Kraftwerk , Robert Miles, Faithless, Enigma i wiele wiele innych świetnych, kultowych zespołów można tu znaleźć. Wszystko piknie ładnie posegregowane i opisane(sample oczywiście też są).
Na szczęście nie ma tam zbyt wiele chamskiego TEHCNO(ta, podobno to muzyka :crazy: :wall: ), co mnie bardzo cieszy xD
Wszystko wykonane we Flashu, naprawdę polecam zapoznanie się z tą stronką.

BTW. Ja tam między innymi znalazłem zespół Mors Syphilitica >>> Mors Syphilitica - Dreams of the Many <<<
Grają(raczej grali) naprawdę fajną muzykę.

BTW 2. Wydaje mi się, że Lukasamd znajdzie tam coś dla siebie. Jest tam dużo znanych(ale nie z tytułu xD) kawałków.

I can feel it. My mind is going. There is no question about it.
I can feel it. I can feel it. I can feel it.
I'm a... fraid.

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Zajrzałem tam i przesłuchałem kilkanaście kawałków. W sumie to nie znalazłem niczego, co by mi się spodobało xD
Mnie bardzo ciężko zadowolić jeżeli chodzi o muzykę - zdarza się tak, że ze znanego mi wykonawcy, z całej dyskografii podoba mi się 1 albo 2 utwory... :)
Są oczywiście wyjątki: Jarre, Vangelis no i mam cały czas aż kilka utworów Scorpionsów.

Ostatnio po emisji filmu (tytułu nie pamiętam - Eksplozja chyba) w TV słucham... U2. Sam siebie zadziwiam tym, bo jest tam wokal, który IMO w 99% wypadków psuje prawdziwy talent (talent = przekaz w muzyce, nie w słowach).

*
momo78
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

No i Jarre i Vangelis są na tej stronce.
Tam są podane ważniejsze kawałki, przypasowane do poszczególnych gatunków.

Ja po przesłuchaniu każdego sampla, z każdego z podgatunków na pierwszych trzech kategoriach znalazłem kilka piosenek, których nie znałem z tytułu.

Gdybym znalazł coś podobnego, ale z gatunków Rocka i Metalu, byłbym wniebowzięty

I can feel it. My mind is going. There is no question about it.
I can feel it. I can feel it. I can feel it.
I'm a... fraid.

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

lukasamd: Dzieje się tak, ponieważ wciąż jesteś na etapie poszukiwania "tego czegoś", co spełni twoje oczekiwania. Skąd to wiem, ot choćby po tym że zacząłeś słuchać U2, którego jeszcze niedawno byś nie tknął :) Ja przejechałem chyba wszystkiego gatunki, z techno włącznie (nie licząc disco polo i góralskiej muzyki), aż zatrzymałem się na rocku.

A to się zaczęło, gdy poszedłem na mój pierwszy koncert w życiu - koncert Scorpionsów. Mogłem na żywo usłyszeć kawałki, które wcześniej dobrze znałem ale nie miałem pojęcia, kto je nagrał. Ale co najważniejsze - mogłem na żywo zobaczyć jak tworzą tą muzykę. Od tamtej pory dźwięki syntetyczne jakoś mnie nie przekonują, od czasu do czasu słucham np. Depeche Mode ale to się nudzi znacznie szybciej.

Co do U2. Jeśli jeszcze nie słuchałeś, to koniecznie zapoznaj się z utworem The New Years Day zadedykowany polskiej Solidarności. Pewnie się nie zdziwisz jeśli powiem, że słucham go od zeszłorocznego koncertu w Gdańsku z okazji 20-lecia obalenia komunizmu :D Utwór leciał na sam koniec ale fajnie go wkomponowali: najpierw puszczone nagranie słów "Proszę państwa, 4 czerwca w Polsce skończył się komunizm", fajerwerki i początek utworu, którego tytuł oznacza dzień nowego roku. Jak widać na nagraniu, ludzie już zaczęli się rozchodzić, a gdy poleciały fajerwerki słychać szum ludu, to było po prostu niespodziewane, podobnie jak nadejście demokracji.

[film]https://www.youtube.com/watch?v=NqbOm4l8HGY[/film]

*
deidrannarulez
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Chyba najlepszy ich album to crazy world z 1990 roku. Niektórych kawałków po prostu trzeba posłuchać: kicks after six, hit between the eyes i najlepsze tease me please me, które grali na koncercie 4 czerwca w zeszłym roku, oczywiście oprócz send me an angel i wind of change. Ale zawsze mnie to strasznie denerwuje, że kiedy w radiu, telewizji, internecie, gazetach jest coś o scorpionsach to jedyny utwór który wspominają to wind of change. Bardzo mnie to drażni, kiedy ktoś udaje, że się zna i na dowód tego, że docenia ich twórczość podaje właśnie wind of change. Nie twierdzę, że ja mam dużą wiedzę na temat wszystkiego, co nagrali, ale jak tak można się ograniczać do tego, co jest najbardziej znane, co zostało najsilniej wypromowane wśród polskiego społeczeństwa? I to tylko dlatego, że zaśpiewali coś o nas? Wszędzie tylko wind of change, no dobrze, mi się tez podoba ale bez przesady... A co do kończenia kariery to w sumie lepiej, że kończą jeszcze w pełni sił(chociaż zanim skończą trasę to to może się trochę zmienić), niż powracają jak tina turner, to to w ogóle jakaś pomyłka... Mi się tam nie podoba to, co teraz wyprawia...
Jak to śpiewał Grzegorz Markowski "trzeba wiedzieć, kiedy zejść ze sceny, niepokonany; wśród tandety lśniąc jak diament"

A dlaczego nikt nie przyznaje się do słuchania popu? :D W sumie kiedyś pop to było zupełnie co innego, teraz feel i doda to rock, a popu to w ogóle nie da się słuchać...
Było kiedyś takie zdjęcie: ręka, obok rutinoscorbin, jeszcze obok ci z camp rocka i podpisane "sex, drugs & rock'n'roll".
Konwencje muzyczne się zmieniają, niestety czasem na gorsze...

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

deidrannarulez pisze:
Niektórych kawałków po prostu trzeba posłuchać: kicks after six, hit between the eyes i najlepsze tease me please me, które grali na koncercie 4 czerwca w zeszłym roku

Byłeś?

deidrannarulez pisze:
Ale zawsze mnie to strasznie denerwuje, że kiedy w radiu, telewizji, internecie, gazetach jest coś o scorpionsach to jedyny utwór który wspominają to wind of change. Bardzo mnie to drażni, kiedy ktoś udaje, że się zna i na dowód tego, że docenia ich twórczość podaje właśnie wind of change.

Nie dziw się, to wszyscy znają. Bez różnicy czy człowiek słucha rocka, popa czy biesiad - WOC na pewno słyszał. Jeśli ty nagrasz utwory to jako przykład nie będą puszczali tych, które zna jasno określone grono, ale te które są najpopularniejsze. Scorpionsi mają całe mnóstwo znanych utworów, ale większość z nich są dobrze znane ale tylko w gronie słuchających rocka. A Wind of Change, Send Me An Angel i Still Loving You są masowe.

deidrannarulez pisze:
W sumie kiedyś pop to było zupełnie co innego, teraz feel i doda to rock, a popu to w ogóle nie da się słuchać...

To, że Doda zatrudniła gościa z gitarą elektryczną jeszcze nie czyni z jej muzyki rocka.

A swoją droga, tak wracając do Scorpionsów, ja uwielbiam utwór Humanity. Głównie za przesłanie oraz basy zrobione z rozsądkiem i tak... inaczej. Pochwalę się jeszcze nieskromnie, że 2 tygodnie temu miałem okazję spotkać Pawła Mąciwodę - basistę zespołu, a dokładniej to na koncercie w małym klubie. Nawet płytę Humanity Hour 1 mi podpisał :D

*
deidrannarulez
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Len pisze:
deidrannarulez pisze:
Niektórych kawałków po prostu trzeba posłuchać: kicks after six, hit between the eyes i najlepsze tease me please me, które grali na koncercie 4 czerwca w zeszłym roku.

Byłeś?

Niestety nie, z tego co pamiętam akurat uczyłem się do sprawdzianu z historii z czasów obalania komunizmu. :) Tak się ładnie tematycznie złożyło. :P

Len pisze:
deidrannarulez pisze:
W sumie kiedyś pop to było zupełnie co innego, teraz feel i doda to rock, a popu to w ogóle nie da się słuchać...

To, że Doda zatrudniła gościa z gitarą elektryczną jeszcze nie czyni z jej muzyki rocka.

Oczywiście, właśnie chodziło mi o to, że wystarczy na polskiej scenie muzycznej pokazać się na scenie z gitarą i już się jest uważanym przez media i całą tą bandę idiotów(ludzie, którzy w skrócie: nic nie robią a mają kupę forsy za to, że w telewizji robią z siebie idiotów, mam na myśli wszelkie programy kulturalne itp.) za gwiazdę rocka. Feel i doda to pop, chociaż bardziej bliższy tzw 'shitowi'.

Len pisze:
A swoją droga, tak wracając do Scorpionsów, ja uwielbiam utwór Humanity. Głównie za przesłanie oraz basy zrobione z rozsądkiem i tak... inaczej. Pochwalę się jeszcze nieskromnie, że 2 tygodnie temu miałem okazję spotkać Pawła Mąciwodę - basistę zespołu, a dokładniej to na koncercie w małym klubie. Nawet płytę Humanity Hour 1 mi podpisał :D

No to masz szczęście, chłopie. :)

*

deidrannarulez
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

A zna ktoś może stray cats?
Już gdzieś pisałem, że warto czasem posłuchać czegoś starszego; albo po prostu starszych kawałków w wersji np sprzed 20 lat.
Tzw wracanie do korzeni, do prawdziwego źródła rock'n'rolla, to naprawdę dobra rzecz. Może ktoś z was słucha Elvisa, Chucka Berry'ego, albo Billa Halley'a?
Czasami naprawdę warto wsłuchać się w to, co kiedyś było nowoczesne, porywało do tańca swoją melodyjnością, to, co wydaje się na pozór przestarzałe... ;)

*

nemrod
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

A ja polecę coś z innej beczki. Jakoś nigdy nie byłem przekonany do muzyki alternatywnej, ale ostatnio usłyszałem polski zespół Łąki Łan :) .
https://www.youtube.com/watch?v=TBtFr4GnU4E&feature=fvw
Dość specyficzne, ale przynajmniej nie da się przy takiej muzyce nudzić. Szczególnie, że można tu się natknąć na kawałki z różnych rodzajów muzyki.

*

deidrannarulez
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Coś w tym jest... Ale jak dla mnie zbyt... Hmmm... Dziwne? Docenić mogę tylko czystość przekazu(połowa raperów ma wadę wymowy) :D a tu proszę, da się zaśpiewać szybko i jednocześnie wyraźnie.
Oczywiście nie porównuję Łąki Łanu do hip hopu. ;)
No tak, przy takiej muzyce raczej bym nie zasnął. :)

Ja miałem na myśli np coś takiego:
http://www.youtube.com/watch?v=UcGUbA1gdPI
albo
http://www.youtube.com/watch?v=-GhEc-f02rY

No może to nie jest aż takie stare, ale teraz to stare dziadki są... przynajmniej z wyglądu... :D

*

Ming
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy

Ja słucham rocka i alternativu. Chyba mam to po tacie który grał kiedyś na perkusji :) Moje ulubione zespoły to Anthrax, Pantera, troche Green day, Seether i Rise Against. Hip-hopu jak chyba każdy dzisiaj też słucham ale tylko Trzeci wymiar i wwo, jak dla mnie to jedyne zespoły hip-hopowe w których śpiewa się z sensem.

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Nasi politycy wreszcie zrobili coś mądrego i pożytecznego - zakazali śpiewania z playbacku, a raczej przynajmniej oszukiwania słuchaczy. Teraz jak jakaś gwiazdeczka zechce śpiewać z taśmy to na bilecie będzie musiała pojawić się stosowna informacja (napisana dużymi literami), tak samo z programami telewizyjnymi - na ekranie będzie musiała widnieć informacja, że wszystko leci z playbacku. W przeciwnym razie mogą być karani, zarówno muzycy jak i organizatorzy. Ciekawe kto teraz odważy się grać z playbacku, gwiazdeczki pokroju Mandaryny będą musiały chyba zrezygnować z koncertów :D

*
deidrannarulez
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

I bardzo dobrze! Zawsze mnie to zastanawiało, jak można wyjść na koncert do ludzi, udawać że ma się przyjemność z występowania... W końcu jeżeli nawet czerpią z tego radość to co to za muzyka, z playbacku? Zupełny brak wyczucia, brak pasji...

Len pisze:
Nasi politycy wreszcie zrobili coś mądrego i pożytecznego

Nieczęsto im się to zdarza, jest to więc wielka chwila. :D

Len pisze:
Teraz jak jakaś gwiazdeczka zechce śpiewać z taśmy to na bilecie będzie musiała pojawić się stosowna informacja (napisana dużymi literami), tak samo z programami telewizyjnymi - na ekranie będzie musiała widnieć informacja, że wszystko leci z playbacku. W przeciwnym razie mogą być karani, zarówno muzycy jak i organizatorzy.

Ciekawe, kiedy to wejdzie w życie. Pierwsze słyszę, żeby politycy w ostatnim czasie zajmowali się podobnymi sprawami, tym bardziej mnie to cieszy.

Len pisze:
gwiazdeczki pokroju Mandaryny będą musiały chyba zrezygnować z koncertów :D

A tak szczerze mówiąc, to nigdy nie byłem pewny, czy głos z wersji studyjnych to ten sam który słychać na koncertach, jest po prostu zupełnie inny... Tak jakby ktoś za nią to nagrał...

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 36  Następna