Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę   1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
lukasamd
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Pułkownik
Pułkownik

Temat o podobnej nazwie pojawił się jakiś czas temu w dziale administracyjnym forum. Założyłem go, ponieważ według mnie sytuacja wygląda dosyć słabo - graczy Jaggedów jest coraz mniej, doskonale obrazują to statystyki odwiedzin czy ilości postów w porównaniu z poprzednimi latami.

Niestety nikt u nas nie lubi chyba zmian, ponieważ dyskusja o tym jak wyobrażamy sobie przyszłość nie dała jakichś owocnych rezultatów - wiemy, że w Jaggedach niewiele się dzieje (czytajcie: od dawna nic się nie dzieje, zaś Jagged Alliance 3 raczej na pewno nie zobaczymy). Z forum odpłynęło zaś naprawdę wielu użytkowników, którzy kiedyś byli bardzo aktywni. Te "wolne miejsca" nie zostały jednak w pełni zajęte. W efekcie forum a właściwie cały serwis wegetuje i ma się coraz gorzej... Nie chcemy całej tej pracy po prostu pozostawić samej sobie czy też jej usuwać, no ale chyba powinniśmy zmienić kierunek. Zresztą zacytuję samego siebie ze wspomnianego tematu:

Cytuj:
Pisać o Jaggedach nie ma sensu, bo to sztuka dla sztuki i dla samego siebie

Taka jest prawda i możecie się z nią pogodzić albo i nie (przyznał to nawet Len, choć nie będę go tu cytował). Obecnie grami się nie interesuję jak w 2006 czy 2007 roku i tylko tym mogę usprawiedliwić to, że coraz mniej artykułów wychodzi spod mojej ręki. Poza tym motorem napędowym jest dla mnie ruch na witrynie no i komentarze. Jeżeli ich nie ma, nie mam żadnej motywacji aby cokolwiek robić. Planowałem więc spakowanie się, pożegnanie no i po prostu odejście z serwisu, lub istnienie na nim jedynie jako osoba od spraw czysto technicznych.

Jako że z ekipą redakcyjną nie doszedłem do żadnego kompromisu, nie chcę wprowadzać tyrani oraz zmian na siłę (powiedzmy szczerze: nie zależy mi), postanowiłem zapytać zarówno weteranów, który jeszcze się uchowali jak i zupełnych nowicjuszy, którzy odwiedzają i uczestniczą w życiu JACenter: jak sądzicie, czy powinniśmy podjąć radykalne zmiany aby próbować ratować serwis? Skoro Jaggedy zamierają, to czy musimy iść razem z nimi na dno?
Moim zdaniem NIE. Gier taktycznych wcale nie brakuje, zresztą również militaria cieszą się dzięki ASG coraz większą popularnością - oczywiście są to tylko proponowane kierunki, ale wszelkie związane z nimi zmiany byłyby widoczne gołym okiem - wygląd serwisu nawiązuje do jaggedów, ale dla nowych graczy jest... co tu dużo mówić... tandetny. Pomijam już tu kwestię upakowania wszystkiego i coraz większych problemów z jakimś sensownym zaprezentowaniem bogactwa artykułów.
Wpadłem na pomysł upublicznienia forum (tzn. aby goście również mogli pisać posty, po tym jak poprawnie wpiszą słowa w systemie zwalczającym spam), ale jak słusznie zauważył Len, może to doprowadzić do tego, że nowych zarejestrowanych będzie jeszcze mniej, zaś goście będę tylko na chwile im potrzebne.
Drugą nowością miało być rozszerzenie downloadu na skalę międzynarodową. Razem z moteelem podjęliśmy odpowiednie kroki i reklamowaliśmy zbiór danych na forum bears pit. No i tu kolejne zaskoczenie - ruch znacznie mniejszy niż przewidywałem... a więc nie tylko u nas jaggedy nie cieszą się zbyt wielką popularnością.

Zresztą konieczność zmian widać i na forum - czy jakikolwiek dział o jaggedach ma tyle postów co działy hydepark oraz inne gry? No nie, a to również daje sporo do myślenia. Można oczywiście tłumaczyć: że nie jest źle, że zima, że ludzie nie mają czasu. No ale klimat JACenter gdzieś po drodze chyba i tak zgubiliśmy, nie sądzicie? Post może i chaotyczny, ale ważny. Proszę o opinie na ten temat.

*
BiczNaSocjalistów
Awatar użytkownika
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Przydały by się artykuły dla początkujących, omawiające podstawy taktyki. Sam jestem słaby w te klocki, pamiętam, jak pierwszy raz grałem w JA2 to gra wydawała mi się bardzo trudna. Wiele gier toleruje taktykę, byle do przodu, dlatego przesiadka na JA była takim szokiem. Na forum jest wiele osób, które umie grać na najtrudniejszym poziomie trudności i zna się na tym. Artykuły mówiące o podstawach, mogły by być uniwersalne, niezależne od gry. Opis jakiś flanek,
zasadzek itp. Oraz napisanie jakie są kategorie broni i do czego jaka się nadaje.

*

aszek
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Izometryczne gry taktyczne są po prostu bardzo niszową branżą, jedynie dla koneserów tego gatunku :P Producenci wycofują się z rynku dla "dojrzałych" graczy i tytułów nie przybywa, zostaje jakaś tam nisza, ale w tym momencie tylko rosjanie coś w tym kierunku robią, tyle że się dopiero uczą pisać gry więc trzeba poczekać na efekty :D

Osobiście nie gram w pojedynczy tytuł więcej niż kilka razy, przynajmniej gram do momentu kiedy już wiem o grze wszystko (o AI) a gra nie jest mnie w stanie niczym zaskoczyć, lub nie sprawia już problemów, lub po prostu jest tak skopana że nawet jej nie kończę. Kilka tytułów zabrało mi kawał życia, ale z perspektywy serwisu podsumuje to tak:

Taki JA2 mimo że wspaniały i ciągle modowany jest już stary, wyeksploatowany na wszystkie możliwe sposoby, imho odgrzewany kotlet ;p
Silent Storm podobnie.
Hired Guns to pomyłka i badziewie jakich mało.
E5 i E6 mogą się podobać tylko hardcorowcom, mimo że taktcznie są wymagające to są też bardzo zabugowane.

Z klasyki, te nowsze UFO After(...) fajne, ale mnie raz wystarczy.

9 Kompania - czeka ;p

Na razie nie ma w co grać...

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

No właśnie, o to mi chodzi - dla coraz większej ilości osób jaggedy mogą być takimi właśnie kotletami. No ile można grać w to samo? Nie mówię, żeby porzucić tą grę czy jej nie reklamować jako grę bliską symulatorowi pola walki, ale za to zwracam uwagę na problem odpływu dotychczasowych fanów - na forum największym zainteresowaniem cieszą się działy, które wcale nie są związane z jaggedami.
Ogólnikowe powiedzenie o kilku grach podobnych do nich nie rozwiązuje problemu - IMO to nadal zbyt wąskie pole działania, zaś sam serwis niepotrzebnie trzyma się tego, czego miał pierwotnie dotyczyć (ale jak napisałem wcześniej, nie chcę żadnych zmian robić na siłę).

BTW. Dwa dni prawie minęły i 2 odpowiedzi... normalnie szał i zainteresowanie pierwsza klasa :/

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Lukas, nie sądzisz że samym narzekaniem pogarszasz sytuację? :P To, że jest mało odpowiedzi nie powinno cię dziwić. Lud lubi głosować, wybierać kandydatów ale to nie znaczy, że ma ochotę sam ich wystawiać. Poza tym, pierwsza część twojego postu jest sprzeczna z drugą: mówisz, że nie masz już czasu, że ci nie zależy, a następnie proponujesz rozszerzenie działalności.

Prawda jest taka, że w świecie JA po prostu nie wiele się dzieje. Serwis z definicji służy tej serii, ale można poświęcić więcej uwagi innym grom, np. w lewym menu jaggedy, a na prawym działy o innych grach taktycznych (ale takie prawdziwe działy, nie poddziały jak teraz). Tylko tu pojawia się pytanie - jakie gry, Silent Storm? Może, ale nie wiem czy ta gra ma jeszcze wzięcie. Może i być 7.62 ale to gra dla hardkorowców, więc napływu użytkowników raczej nie spowoduje.

Faktem jest natomiast to, że ja, Lukas i Moteel, wszyscy zbyt wiele siebie poświęciliśmy tej stronie, aby ją zostawić. Ja uczyłem się tutaj pisać, Lukas kodować, a Moteel nabierał doświadczenia w tworzeniu grafiki. I wszyscy aż boimy się zajrzeć do swoich prac sprzed 4 lat.

aszek pisze:
tyle że się dopiero uczą pisać gry więc trzeba poczekać na efekty :D

Dobrze powiedziane :D

*
BiczNaSocjalistów
Awatar użytkownika
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Są też gry inne, jak np American Army, Full Spectrum Warrior. Nie grałem w nie, ale podobno są bardzo realistyczne.

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Len pisze:
Lukas, nie sądzisz że samym narzekaniem pogarszasz sytuację?

Nie. O problemach trzeba rozmawiać :D

Len pisze:
Poza tym, pierwsza część twojego postu jest sprzeczna z drugą: mówisz, że nie masz już czasu, że ci nie zależy, a następnie proponujesz rozszerzenie działalności.

Nie zależy mi na wprowadzaniu tyrani. A że czasu nie ma za wiele to fakt, mimo to wolę przy ograniczonym budżecie w tym zakresie jakieś zmiany wprowadzać.

Len pisze:
Serwis z definicji służy tej serii, ale można poświęcić więcej uwagi innym grom, np. w lewym menu jaggedy, a na prawym działy o innych grach taktycznych (ale takie prawdziwe działy, nie poddziały jak teraz)

+ solidne przeprojektowanie wielu elementów strony. Sam dobrze wiesz, jak często wychodzą problemy typu - tego nie widać, tu nie ma czegoś, niezbyt intuicyjne. Po raz nie wiem który powiem jeszcze: pomimo że theme jest dobry jak na jaggedy, nie nadaje się zupełnie na nowoczesny serwis z taką ilością treści. Należałoby go więc zmienić lub przynajmniej odpowiednio zmodyfikować. No ale przecież uwielbiasz coś takiego :)

Len pisze:
Faktem jest natomiast to, że ja, Lukas i Moteel, wszyscy zbyt wiele siebie poświęciliśmy tej stronie, aby ją zostawić. Ja uczyłem się tutaj pisać, Lukas kodować, a Moteel nabierał doświadczenia w tworzeniu grafiki. I wszyscy aż boimy się zajrzeć do swoich prac sprzed 4 lat.

Musiałeś o tym pisać?! Zajrzałem do pierwszych newsów i teraz zastanawiam się, co za kretyn mógł pisać w ten sposób :D
Nie no żart. Wiadomo, że wszystko się zmieniało, człowiek robił różne rzeczy z czasem lepiej no i nie ma żadnego sensu tego porzucać.

BiczNaSocjalistów pisze:
Są też gry inne, jak np American Army, Full Spectrum Warrior. Nie grałem w nie, ale podobno są bardzo realistyczne.

Tyle tylko, że wkraczamy tutaj już w dziedzinę FPS. Wybierając inne tytuły, nie powinniśmy przekraczać pewnej granicy, aby serwis nie stał się czasem stroną o grach w ogóle :)

*
momo78
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

No moim zdaniem tak jak wyżej - zająć się porządnie grami taktycznymi, w takim samym stopniu jak teraz jest to z JA.

I can feel it. My mind is going. There is no question about it.
I can feel it. I can feel it. I can feel it.
I'm a... fraid.

*

Jaahquubel
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Moim zdaniem nie ma co robić z JACenter serwisu o wszystkim, bo takie już są. Serwis o grach taktycznych - no może i tak, choć i temu jestem przeciwny.

Jak ktoś dorwie płytę z którąś grą z serii JA, wpisze sobie tytuł w wyszukiwarce i wejdzie tu.
Teraz zobaczy artykuły o JA, niusy o JA, download z rzeczami do JA i forum o JA. Co prawda na forum znajdzie wypasiony HydePark, ale pomyśli, że po prostu ludzie lubili tu wchodzić, więc i w części zasadniczej jest czego szukać. Poszuka i znajdzie, bo treści tu fura, nawet jeśli tę furę trzeba sobie rozładować.
I o to chodzi.
A jeśli jagged-alliance.pl będzie wielotematyczne, człowiek wejdzie sobie, poszuka czegoś o JA w gąszczu innych materiałów i stwierdzi, że mało, bo większość o czym innym. Wejdzie na forum i zobaczy wypowiedzi na wiele różnych tematów, nie będzie mu się chciało przekopywać w poszukiwaniu czegoś jaggedowego, więc pójdzie sobie gdzie indziej. A gdzie? Na Liberate Arulco! Co prawda tam "nic" nie ma, ale to "nic" jest chociaż o JA.
Chyba nie o to chodzi.

Powiecie, że takich osób będzie mało, a chętnych na inne gry więcej. OK, ale im bardziej poszerzy się tematyka, tym bardziej serwis się rozmyje w internecie.
LukasAMD, dawno temu czytałeś zapewne jakiś kurs HTMLa. W każdym kursie jest napisane, żeby nie robić stron o tym, o czym każdy może chcieć zrobić. O grach każdy może chcieć. O JA, nie każdy, a JACenter jest w tym temacie nie do przebicia, jeśli chodzi o polską część sieci.

A że serwis nie jest już taki, jak kiedyś, że mało się dzieje? Cóż, dzieci dorastają i wyprowadzają się. Takie życie. Poza tym, JACenter nie wiedzie się źle, wbrew temu co rozumiem z twojej wypowiedzi. Zobacz chociażby stronę http://gryparagrafowe.webpark.pl/. Tam jest gorzej, choć też jakoś żyją.
Widziałem wiele stron na mało popularne tematy. Tylko tu nie czułem się jak na http://zlastrona.org, bo nie waliło amatorszczyzną. Tylko tu nie miałem wrażenia "ja zrobiłbym lepiej". Tylko tu zatrzymałem się na stałe, tylko tutaj mam motywację do tego, żeby zaglądać, wypowiadać się, choć nie mam czasu i nieraz robię to w środku nocy (ostatnio, w nocy, śpiący, napisałem w wątku Polityka elaborat o ordynacji wyborczej w wyborach parlamentarnych i nie kliknąłem Wyślij...), albo kątem w robocie (a ostatnio siedzę tyłem do drzwi, więc w każdej chwili może wejść szef).
Stworzyłeś świetny serwis i najgorszym, co można teraz zrobić, jest zepsucie przez majstrowanie.
Boli Cię, że licznik odwiedzin nie wariuje? Wyślij CV do Onetu. Albo do Google. Tam wchodzi więcej ludzi. Ale czy tylko o to chodzi?

*
Olinka
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

Len pisze:

Nawiąze do posta Lukasa i Twojego Len.
Lukas i szanowna redakcjo :).
Ten serwis jest ukierunkowany na konkretna gre, derie lub nawet na konkretny rodzaj gier.
Ale. najwazniejsze moim zdaniem jest to, że w zasadzie nie jest reklamowany.
nigdzie.
Ja gram w Jagged odkąd tylko pojawił sie na cd w rarach a dopiero teraz dowiedziałam sie o istnieniu serwisu i MODYFIKACJACH.
Dlaczego podkreslam to słowo.
Dlatego ,że nie wiedziałam o ich istnieniu.
A jak sie okazało własnie takie modyfikacje sa dla mnie radocha i swietnie mi sie w nie gra.
I duzo jeszcze przede mna.
Owszem na pewno sa tu ludzie, którzy ukonczyli wszystkie mody i sie tu nidza albo nie zagladaja :)
Ale jest tez cała masa graczy w Jagged, którzy nie maja pojecia jeszcze o istnieniu modów a chetnie by sie dołączyli do zabawy :)

Poza tym Lukas i Redakcjo. To Wasza praca i jest ona tego rodzaju, ze jesli to mozliwe nie rezygnowałabym z niej tylko dlatego, że ruch na forum czy w serwisie jest mniejszy.
To tego rodzaju serwis gdzie zaglada sie (z wyjatkami forumowiczów aktywnych) w razie potrzeby lub szukajac własnie dodatków do Jagged.
Takie informacje jak tu sa zgromadzone sa bardzo pomocne i niech bedą.

Skoro jak piszesz Twoje własne zainteresowania sa juz troche inne to mozna zrobic dodatkowe kaciki i miejsca dla innych rzeczy, fotografia, telewizory - Blurey, cokolwiek, gry, programowanie, edytowanie, modowanie cokolwiek :)

A co do szaty grafiznej to hmmmm jesli moge to: jak dla mnie jest bardzo w porzadku. Nadmiar wodotrysków i mrygajacych banerów mnie zawsze zniecheca. Co do innych nowych uzytkownikó to, no cóa wyrazam swoje zdanie ;).
Dla mnie jest ok :)

Moja mała "pasja"

*

aszek
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Cytuj:
A gdzie? Na Liberate Arulco! Co prawda tam "nic" nie ma, ale to "nic" jest chociaż o JA.

No bez przesady, z LA jest związany projekt świetnej encyklopedii o JA. Nie żebym faworyzował konkurencję, bo tam forum umiera, ale chyba trzeba docenić i uszanować ich ogromny wkład pracy w polską scenę JA.

Cytuj:
O grach każdy może chcieć. O JA, nie każdy

Tylko po co chcieć jeśli wszystko już gdzieś (tu lub na LA) było opisane. Nowum dla JA to tylko mody, ale gra i tak już dogorywa, bo ile można męczyć jedną giercę ? :D

Cytuj:
ale im bardziej poszerzy się tematyka, tym bardziej serwis się rozmyje w internecie.

No nie powiedziałbym, zmiana to rozwój, rozwój to ewolucja, a kto nie nadąża za zmianami ten ginie :p Po prostu świat się rozwija i przy okazji gra w nowe gierce... sam tu się znalazłem dzięki temu że serwis ma dział o 7.62 HC :D

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

lukasamd pisze:
+ solidne przeprojektowanie wielu elementów strony. Sam dobrze wiesz, jak często wychodzą problemy typu - tego nie widać, tu nie ma czegoś, niezbyt intuicyjne. Po raz nie wiem który powiem jeszcze: pomimo że theme jest dobry jak na jaggedy, nie nadaje się zupełnie na nowoczesny serwis z taką ilością treści. Należałoby go więc zmienić lub przynajmniej odpowiednio zmodyfikować. No ale przecież uwielbiasz coś takiego :)

Idąc tą drogą trzeba by również zmienić nazwę strony, np. na TaktykaZone. Zmiana szablonu strony poniesie za sobą duże straty czasowe (i "cierpliwościowe" :D), patrząc na powyższe posty moglibyśmy przy tym minąć się z powołaniem. Jeśli jednak ma być duża przebudowa, to konkretna: zmiana nazwy, zmiana wyglądu, a to co dziś jest na stronie uczynić działem nowej. Tylko pytanie - czy tego chcemy?

Proponuję więc częściowe przystosowywanie się do sytuacji, czyli na początek: po lewej działy o jaggedach, po prawej działy o 7.62, Hired Guns czy Silent Storm, rozbudować je i pisać o tych grach więcej newsów, nie tylko z działu "ciekawostki". A czas już sam zweryfikuje czy warto iść dalej, czy może lepiej przystopować (bo wcale nie jest powiedziane, że nowe gry zwiększą oglądalność, przykład daje Jahqqubel).

lukasamd pisze:
Cytuj:
BiczNaSocjalistów

Tyle tylko, że wkraczamy tutaj już w dziedzinę FPS. Wybierając inne tytuły, nie powinniśmy przekraczać pewnej granicy, aby serwis nie stał się czasem stroną o grach w ogóle :)

Full Spectrum Warrior to taktyka pełną gębą, FPSem trudno ją nazwać bo tam nie kieruje się bezpośrednio postaciami, a wydaje im rozkazy, jak w strategiach. Natomiast strategią też nie jest, wiec ciężko ją sklasyfikować.

Jaahquubel pisze:
Stworzyłeś świetny serwis i najgorszym, co można teraz zrobić, jest zepsucie przez majstrowanie.
Boli Cię, że licznik odwiedzin nie wariuje? Wyślij CV do Onetu. Albo do Google. Tam wchodzi więcej ludzi. Ale czy tylko o to chodzi?

Tylko dlaczego "stworzyłeś" jest w liczbie pojedynczej? :P Przez 4 lata nie pisałem tego, więc może trochę chamsko przypomnę :D JACenter najpewniej nawet by się nie wybiło ponad LA, gdybym nie dołączył do redakcji. Wtedy było w niej kilka osób, ale kto z nich został? I najważniejsze - co zrobili? Pamiętam nawet jak Lukas w pewnym momencie zastanawiał się nad zamknięciem strony, więc przez pierwsze kilka miesięcy wcale nie było różowo.

Co do postów Olinki i Jaahquubela (sorry, że nie odpisałem w sprawie opisów). Pamiętam jak Agnieszka Gembalska z TopWare Poland (z którą negocjowałem uznanie serwisu JAC za oficjalny o serii JA, a także załatwiałem konkurs HG) niejednokrotnie mówiła mi, że to co robimy jest bardzo dobre, że jest pełna podziwu i tak powinien działać każdy fanowski serwis (chodzi o zaangażowanie). Więc trudno się nie zgodzić z tym, że robiąc z JAC stronę o wielu grach, możemy to wszystko zatracić. Ale...

aszek pisze:
No nie powiedziałbym, zmiana to rozwój, rozwój to ewolucja, a kto nie nadąża za zmianami ten ginie :p Po prostu świat się rozwija i przy okazji gra w nowe gierce... sam tu się znalazłem dzięki temu że serwis ma dział o 7.62 HC :D

...więc moja propozycja utworzenia samych działów dla innych gier taktycznych wydaje się optymalnym rozwiązaniem. Będzie więcej do pisania, a sam serwis nie straci tego, co w nim najlepsze.

aszek pisze:
No bez przesady, z LA jest związany projekt świetnej encyklopedii o JA. Nie żebym faworyzował konkurencję, bo tam forum umiera, ale chyba trzeba docenić i uszanować ich ogromny wkład pracy w polską scenę JA.

Śmiem się nie zgodzić. Może i projekt dobry ale wykonanie leżało od samego początku, wystarczy spojrzeć na opis Iron Squad - można się z niego dowiedzieć, że założycielem zespołu jest... Scooly, a sama grupa powstała 4 dni po rzeczywistym utworzeniu (czyli akurat wtedy, gdy do zespołu dołączył Scooly). Podobnie było z opisem JACenter ("zrobili wywiad ze samym sobą") ale to zostało poprawione. Ta encyklopedia jest tendencyjna i nie brakuje tam durnych opisów.

Edycja:
Jaahquubel pisze:

Ja piszę dodatkowo dla komercyjnych portali, tam moje artykuły czy newsy czyta po kilkanaście tysięcy osób. Ale jak myślicie, gdzie lepiej mi się pisze? Oczywiście, że tutaj, mimo że takiego newsa przeczyta pewnie kilkadziesiąt osób.

*
lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Len pisze:
Zmiana szablonu strony poniesie za sobą duże straty czasowe (i "cierpliwościowe" :D), patrząc na powyższe posty moglibyśmy przy tym minąć się z powołaniem.

Czy ja mówię, że szablon trzeba zmienić zupełnie? Oczywiście że nie, ale warto byłoby skończyć wreszcie z tymi panelikami na rzecz bloków. Pozwala to zaoszczędzić kupę miejsca, które można wykorzystać na treść, a ta jest przecież najważniejsza. Nie od dzisiaj wiadomo, że to co widać od razu (tzn. bez jakiegokolwiek przewijania) ma największe znaczenie.
Kolejna sprawa to informacja gdzie aktualnie jesteśmy. Żeby to wytłumaczyć - nie znasz jacenter, wchodzisz na stronę przez jakiś link do artykułu i... czy nie czujesz się nieco zagubiony, a przynajmniej w niektórych z nich? Co prawda widzisz np. opis przedmiotów... ale co to dokładnie jest? Jeżeli ZNAJDZIESZ niewielki tytuł (a niewielki, bo oczywiście mamy panele takie a nie inne) to pół biedy jeszcze... Najlepiej byłoby wrzucić coś takiego jak jest na forum czyli linki-okruszki:

Kod:
Strona główna forum » Jagged Alliance Center » Strona WWW » Plany na przyszłość serwisu

Może wydawać się dziwne. Ale uwierzcie mi - naprawdę da się w serwisie zrobić to tak, aby wyglądało dobrze i spełniało swoje zadanie :)
Czcionka wszędzie również nie jest do końca czytelna, ponieważ wszystko jest za bardzo zbite - nieco większa interlinia powinna pomóc. Aha, linki w newsach czy artykułach również ciężko zobaczyć, bo niemal wcale nie odróżniają się kolorami.
Niech was nie przeraża że walę od razu tak technicznie, ale uznałem, że tak będzie chyba najlepiej :]
Zmiana topa: wiem, że jest od dawna i się kojarzy ze stroną. Niemniej jednak, na pierwszy rzut oka jest IMO nieco zbyt drastyczny, a Jaggedy akurat wcale takie nie są. Mniej brutalnie wyglądają topy witryn niemal wszystkich fpsów - nawet takiego painkillera :D A przecież można dać coś, co będzie nawiązywało do jaggedów a zarazem kojarzyło się np. z ASG (dział zbrojownia czeka na fanów zarówno militariów jak i takich manewrów). Poza tym można byłoby go nieco zmniejszyć w wysokości, również po to, aby zyskać choć kilka pikseli miejsca.

Len pisze:
Proponuję więc częściowe przystosowywanie się do sytuacji, czyli na początek: po lewej działy o jaggedach, po prawej działy o 7.62, Hired Guns czy Silent Storm, rozbudować je i pisać o tych grach więcej newsów, nie tylko z działu "ciekawostki".

Ok, ale po wprowadzeniu ww. zmian.

Len pisze:
Full Spectrum Warrior to taktyka pełną gębą, FPSem trudno ją nazwać bo tam nie kieruje się bezpośrednio postaciami, a wydaje im rozkazy, jak w strategiach. Natomiast strategią też nie jest, wiec ciężko ją sklasyfikować.

Fakt, ale z drugiej strony gra również ma swoich fanów. Musielibyśmy "wybadać rynek" aby dowiedzieć się, czy to miałoby sens, choć wstępnie wydaje mi się, że tak.

aszek pisze:
No nie powiedziałbym, zmiana to rozwój, rozwój to ewolucja, a kto nie nadąża za zmianami ten ginie :p Po prostu świat się rozwija i przy okazji gra w nowe gierce... sam tu się znalazłem dzięki temu że serwis ma dział o 7.62 HC

No właśnie, dlatego warto zaryzykować i ruszyć również inne tytuły. Np. wspomniane Full Spectrum Warrior.

Len pisze:
Tylko dlaczego "stworzyłeś" jest w liczbie pojedynczej? :P Przez 4 lata nie pisałem tego, więc może trochę chamsko przypomnę :D JACenter najpewniej nawet by się nie wybiło ponad LA, gdybym nie dołączył do redakcji. Wtedy było w niej kilka osób, ale kto z nich został? I najważniejsze - co zrobili? Pamiętam nawet jak Lukas w pewnym momencie zastanawiał się nad zamknięciem strony, więc przez pierwsze kilka miesięcy wcale nie było różowo.

Właśnie.
Gdyby nie rozpad na LA, nie wiem czy JACenter by istniało.
Jaki miałoby wtedy sens istnienia? A tak to przynajmniej stara ekipa miała okazję aby odegrać się na Scoolym :) . No ale nie rozdrapujmy starych tematów.
[Tak nawiasem, JAC powstało PRZYPADKOWO - po prostu Jagged Alliance 2 to była pierwsza sensowna propozycja na założenie serwisu o takiej grze podczas przeglądania przeze mnie płytek z CD-Action... chciałem coś założyć i prowadzić, ale w sumie wtedy nie miałem żadnego pojęcia jak się to robi. Niemniej jednak, przypadku tego wcale nie żałuję]

aszek pisze:

Zgadzam się, choć jak zauważył Len, jest tam kilka dosyć znaczących nieprawidłowości. Hm... skoro już poruszyliśmy ten temat to napiszę - jakiś czas temu pisałem do Scoolyego. Poprosiłem go o przekazanie pod nasze strzechy forum LA oraz encyklopedii. Forum zostałoby zamknięte i stanowiło niejako archiwum, zaś encyklopedia miała być rozwijana. Moim zdaniem lepiej byłoby aby serwis zakończył działalność w ten sposób, zamiast dogorywać. Skoro scena Jaggedów w Polsce obecnie nie jest zbyt wielka, nie ma również sensu dodatkowo jej dzielić. Wysyłałem wiadomość dwukrotnie, zarówno na email jak i prywatną wiadomość na forum. Niestety nie otrzymałem żadnej odpowiedzi.

Olinka pisze:
Ten serwis jest ukierunkowany na konkretna gre, derie lub nawet na konkretny rodzaj gier.
Ale. najwazniejsze moim zdaniem jest to, że w zasadzie nie jest reklamowany.
nigdzie.

To niestety prawda. Z drugiej strony - jak mamy się jednak reklamować?
Na wpisy w katalogach nikt nie patrzy.
Sygnaturki na forach to nieco zbyt mało.
Od czasu do czasu wrzucam newsy na serwisy typu wykop, sfora itp. ale dają one tylko wzrost oglądalności na 1 dzień, potem wszystko wraca do normy a i użytkowników po takich akacjach jakoś nie przybywa.
Wymiana buttonami z innymi stronami - czy ktoś naprawdę zwraca uwagę na takie buttoniki? Chyba tylko roboty przeglądarek.
Na reklamę w TV natomiast nas nie stać :D

Pewne zasoby leżą w trybie multiplayer. Obecnie gry tego typu mają coraz większą popularność i to niezależnie od gatunku. Niestety pojawia się problem dostępności do samego jaggeda - w sklepach ich nie ma, na allegro bardzo niewiele, a w czasopismach pojawia się jedynie wildfire. My natomiast nie możemy umieścić w downloadzie pełnej wersji JA2 bez zezwolenia producenta.

*
M'cin
Awatar użytkownika
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

ja jestem od niedawna i się mało udzielam, ale wyjątkowo się dopiszę.

można rozszerzyć forum o działy o innych grach taktycznych, zwiększyć ilość działów offtopowych o filmy, muzykę czy ASG (na które Lukas się trochę uparł ;) ), ale bez przesady. robienie forum o wszystkim to kiepski pomysł, zrobi się drugie poszkole. Ludzie z powodu jagged alliance, przy okazji dowiaduja się o innych rzeczach (np o 7.62 czy E5, które od tygodnia stoją na półce i czekają na ukończenie wildfire ;) ).
osobiście znam forum, które zrzesza ludzi o podobnych zainteresowaniach. i mimo, ze większość postów to wpisy w SB czy rozbudowanym hyde parku, to jest bardzo fajnie i można podyskutować na te czy inne tematy z mi podobnymi maniakami ;) i jest fajnie.

szata graficzna mi się osobiście podoba, jest taka Jaggedowa, przypomina mi menu gry.

przydało by się np. umożliwić ściąganie patcha do E5 serwisu (samo poczekałem ostatnio w kolejce na stronie Cenegi), ale to chyba pobożne życzenie ;)

fajnie by było, jakby pojawily sie artykuły o innych grach taktycznych, np. UFO, laser Squad czy Battle Isle. albo niech będzie FSW, który jest bardzo awangardową grą taktyczną a nie FPSem ;)

mam nadzieję, że przydał się mój punkt widzenia, tzn kogoś kto nie pamięta historii internetowej sceny JA2 i że zrozumieliście moje lakoniczne wypowiedzi.

BTW sam fakt ilości odpowiedzi w tym wątku świadczy o tym, że forum ma się dobrze :)

*

momo78
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

M'cin pisze:
BTW sam fakt ilości odpowiedzi w tym wątku świadczy o tym, że forum ma się dobrze :)

Właśnie ilość odpowiedzi świadczy o tym, że zainteresowanie jest marne....

I can feel it. My mind is going. There is no question about it.
I can feel it. I can feel it. I can feel it.
I'm a... fraid.

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   1, 2, 3  Następna