Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
snick
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Szperając w sieci, natrafiłem na ciekawą grę o nazwie Gunrox. Z tego co wywnioskowalem po samouczku, jej zasady przypominają dosyć Jagged Alliance. Cała rozgrywka toczy się w systemie turowym, z punktami akcji. Na początku tworzy się drużynę złożoną z 3 postaci, a później rusza do boju przeciw innym graczom - zgadza się, jest to gra sieciowa. Wraz z wygranymi walkami, zdobywa się doświadczenie i - tak mi się wydaje - odblokowuje następne mapy. Ponadto, gra jest całkowicie darmowa (wymaga tylko emajlowej rejestracji) i na pewno w większej części spolszczona. Warto dodać, że jak na produkcję za free, autorzy zamieścili naprawdę sporo broni, które (zgodnie z filmem promującym) można modyfikować. ;d

Na samym początku trochę drażniące wydają się delikatna grafika i mało nastrojowa muzyka w tle, ale moim zdaniem i tak warto się gunroxem zainteresować i spróbować. Tym bardziej, że instalator waży tylko 33 mb.

gra do pobrania ze strony:
http://www.gunrox.com/

znajdziecie tam też promocyjny filmik z gry oraz screeny.

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Myślałem, że będzie fajne do czasu aż zobaczyłem te domki-grzybki i postacie wyciągnięte z anime, a tego nienawidzę :D

*
sirmicho
Plutonowy
Plutonowy

To prawda. Oprawa graficzna z miejsca mnie zniechęciła. Jak ktoś zdecyduje się zagrać to niech podzieli się wrażeniami.

*
Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Ściągnąłem Gunrox'a i trochę pograłem.
Ogólnie nie jest źle, ale dobrze też nie jest.
Taktyka niemal zerowa.
Nie można zmieniać pozycji, dowolnie się obracać, kamuflować...
Nie istnieje coś takiego jak przeszkody terenowe (tzn istnieją płotki przez które można strzelać ale nie przejść czy przeskoczyć, nie ma czegoś za czym można się schować i prowadzić ostrzał).
Nieco denerwuje fakt, że okrągłe grzybkowate domki nie mają łatwych do prześledzenia granic, w zw. z czym nie wiadomo gdzie ściana tego domku jest, jak stanąć żeby się do niej maksymalnie przykleić, i ile będzie widzieć nasza postać z danej pozycji.
Kolejnym ciekawym detalem jest broń.
Abstrahując od tak oczywistych rzeczy jak wymienność niewymiennej amunicji (TMP i PM korzystają z amunicji '9mm' a AKSU i Scout z amunicji '7.62mm'), broń cechuje się bardzo niską wytrzymałością, np. standardowy pistolet może się zepsuć na amen po 10 strzałach :P
Ponadto broń zadaje kiepawe obrażenia, pistolet zadaje ok 5-7 pkt. obrażeń (ze 100 maksymalnych na 0 poziomie), Scout ok. 15-35, granat ręczny (M61) do 49, tymczasem cios pięścią zadaje do 30 pkt. obrażeń :P

Cała taktyka polega na następującym: przeszukać jak najszybciej skrzynki w polu widzenia.
Rzucić się na wroga kupą.
Utrzymywać dystans.
Rozwalać wrogie jednostki jedna po drugiej.
Oto cała filozofia.
Jeżeli nasza drużyna wygra walkę to zatrzymuje przedmioty jakie mieli przy sobie żywi podkomendni. Jeżeli nie, każdy z nich dostaje pistolet + 10 sztuk amunicji (co nie starcza nawet na zabicie jednego wroga :P).

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie