Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 206 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Następna
Autor Wiadomość
Mack the Knife
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

chodzi o to, że w VIP pojawia się patrol który nas goni i atakuje. Jeżeli mamy szybki pojazd, możemy mu uciec. Len - proponuję w takim razie zająć się misjami dla rządu ;D. Co do samej walki, to ja podchodziłem do niej trzy razy, 2 razy w nocy i to była rzeźnia, zalewali mnie masą, trzeci raz w dzień i na planszy canyon. Ciężko było, ale dało radę, chociaż każdy dostał przynajmniej po jakimś niegroźnym postrzale.

Jak straciłeś ciężarówkę i nie chcesz wczytywać to polecam kupić chociaż willisa od Rico za 60k.

Właśnie skończyłem miesje obrony Puerto Viejo dla rządu - zaatakowali chwilę po tym, jak pojawiłem się w sektorze, ledwo kazałem ludziom się cofnąć od entrypointa i położyć. Ale tu pierwsze zdziwienie. W czasie kiedy rozstrzeliwałem pierwszą grupę, miejskie siły związały skutecznie dwie pozostałe, a kiedy skończyłem z pierwsza, rozłożyłem się snajperami (w trakcie misji łącznie +5 snajper dla Lambert i Sonar, +2 dla warlock) i wybiłem drugą grupę z daleka okazało się, że trzecią wybiło wojsko bez żadnej mojej pomocy. Łącznie w czasie gry około 3-4 minut, a w realu niecałe dwadzieścia. To było za proste...

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Mack the Knife pisze:
chodzi o to, że w VIP pojawia się patrol który nas goni i atakuje. Jeżeli mamy szybki pojazd, możemy mu uciec. Len - proponuję w takim razie zająć się misjami dla rządu ;D. Co do samej walki, to ja podchodziłem do niej trzy razy, 2 razy w nocy i to była rzeźnia, zalewali mnie masą, trzeci raz w dzień i na planszy canyon. Ciężko było, ale dało radę, chociaż każdy dostał przynajmniej po jakimś niegroźnym postrzale.

Wiem o co chodzi w tej misji, pojazd zostawiłem tak żeby się z nimi nie minąć (inaczej zaatakowali by plantację). Niesamowicie wkurza mnie to, że straciłem tylko godzin na tą walkę. To owszem, była rzeźnia, którą pewnie będę musiał powtarzać jeszcze nie raz.

A ktoś tu kiedyś wspominał, że jakby co to w plikach można misję odhaczyć jako przeczytaną. Które to są pliki i czy to ma jakiś efekt uboczny w samej grze?

*
aszek
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

W momencie w którym Sebastian Pereira dołącza do ekipy żeby go eskortować na hacjęde, engine gry wylicza czas potrzebny na dotarcie tam z buta, to nasz maksymalny czas na zaliczenie questa. W tym czasie powinien nas napaść patrol rządowy z misją zabicia Sebka (pojawia się w pół drogi między hacjędą), musimy ten patrol zniszczyć, bo inaczej quest będzie niezaliczony. Jak mamy samochód to zatrzymujemy się w polu (między plantacją i hacjędą), wchodzimy do sektora, rozstawiamy ludzi w jakimś miejscu gdzie dobrze będzie się bronić i czekamy. Rząd jest jeszcze nastawiony neutralnie do barona i nas, więc na hacjęde ani na plantację (własność barona) może nie wleść, czekanie na patrol polujący na Sebka na plantacji jest ryzykowne, bo czas się skończy. Czekanie na hacjędzie nie ma sensu, bo Sebek już dotarł do hacjędy (quest zaliczony).

Po dotarciu do hacjendy Sebastian Pereira powinien powiedzieć: "Well, here we are, finally. I'll take it from here. Thanks for your help. See you around." i zainstalować się na hacjędzie koło garażu, wtedy quest jest zaliczony i wystarczy odebrać nagrodę od Tani. Ale, jeśli nie zniszczyliśmy patrolu polującego na Sebka to w czasie naszej podróży do Tani engine gry da Sebkowi w czapę.

Jeśli Sebek w którymś momencie wyjedzie z tekstem: "What is this, a tour of Algeira? I have things to do, you know. I'll be better off on my own.", to znaczy że za długo zwlekaliśmy z jego dostawą na hacjęde - wówczas Sebek się odłącza od ekipy i po chwili dostaje w czapę od engine gry - quest niezaliczony.

Kiedy Sebek trafia na hacjęde, rząd staje się wrogo nastawiony i wysyła jeszcze jeden patrol, tym razem z misją zniszczenia nas, zaczyna się regularna wojna. Jeśli w tym momencie zapłacimy baronowi za nautralność względem rządu to Tania uzna nas za wroga (gra sprawdza tą relację jak wracamy z misji). Jest to ważne, aby w czasie kiedy jedziemy po nagrodę do Tani, rząd był do nas wrogo nastawiony, bo gra sprawdza czy możemy brać questy od rządu. Można to uregulować później, po quescie (jak chcemy się w spokoju przemieszczać po kraju). Można się zorientować czy sprawy idą we właściwym kierunku, po tym jak misja z eskortą zakończy się powodzeniem gra daje rebeli Santa-Marię (kolor czerwony), jeśli wcześniej przejęliśmy sami Santa-Marię (kolor niebieski) to spapraliśmy fabułę.

I radzę się postarać z tym questem, bo później pojawia się też quest z udziałem Sebka (zabicie barona) i jest on także furtką (musi być w ekipie) dla jednego z zakończenia gry (uciekamy do Palinero).

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

No to wygląda na to, że rząd nie jest do mnie wrogo nastawiony, pomimo rozdupcenia całego oddziału mającego zająć plantację. A w Santa Marii nie robiłem wcześniej misji, bo nie miałem.

*
Mack the Knife
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Len pisze:
No to wygląda na to, że rząd nie jest do mnie wrogo nastawiony, pomimo rozdupcenia całego oddziału mającego zająć plantację. A w Santa Marii nie robiłem wcześniej misji, bo nie miałem.

skoro rozdupcyłeś cały oddział, to nie został nikt, kto by mógł im nakablować, nie? :ok:

*
Zhenia
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy

aszek pisze:
Ale, jeśli nie zniszczyliśmy patrolu polującego na Sebka to w czasie naszej podróży do Tani engine gry da Sebkowi w czapę.

To mi się widocznie gra wykrzaczyła. Nie zaatakował mnie żaden patrol. Pomimo tego że uzbroiłem VIPa ciężko, nie było żadnej walki. Jak dotarłem do hacjendy barona, odłączył się z tekstem:
aszek pisze:
"Well, here we are, finally. I'll take it from here. Thanks for your help. See you around."

I poszedł do posiadłości barona (oczywiście razem z całym sprzętem który mu dałem. Trudno...)
Aha, transportowałem go ciężarówką.
Niedaleko był patrol rządowy. Myślałem że zaatakują mnie na posesji. Rozstawiłem miny po całym terenie. Patrol przeszedł obok. Czekałem 2 dni, ale nikt więcej nie przyszedł i się nawet nie kręcił obok.
Pojechałem więc do Tani, podziękowała i misja figuruje w dzienniku jako zaliczona.

*

Svean
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

1.
Mam pytanko dotyczące misji "Intercept" (przechwycenie patrolu rebeliantów do Olvegi) - czy jest możliwość wykonania tej misji bez nastąpnięcia na ogon Rebeliantom?

Aż do misji "Snake"/"Rescue" zadania można było wykonywać bezproblemowo równolegle dla obu stron z pozytywnym skutkiem, natomiast opowiedzenie sie po którejś ze stron wydawało mi się że przychodzi dopiero przy okazji ataku na Ciudad-de-Oro ale możliwe że Intercepta nie da się wykonać bez wqrzenia Rebelii.

Drugi problem z ta misją polega na tym że mając chwilowo pokój z Rebeliantami nie mogę po prostu zaatakować patrolu (czy tam "poselstwa") do Olvegi - nawet jak się kursory pokryją to nic się nie dzieje (jeżdżę samochodem - powinienem wysiąść?).

Wcześniej już grałem na CGL sporo wyższym niż 6 na którym się pojawia misja Intercept ale chciałbym wykonać max albo nawet i wszystkie dostępne misje w grze - tak w ramach testowania (czy też maximum fun z gry ;)).

2.
Poza tym - od którego poziomu CGL pojawia się u Willego Knauffa misja eskortowania na końcu której dostaje się ciężarówkę? Bo już mnie troche Willys wqrza bo ma za mało miejsca w bagażniku (a GAZa też nie chcę kupować bo może kasa będzie potrzebna dla Barona w ramach przebłagiwania rebeliantów za atak na patrol ew. bazę jak się okaże że i tak im trzeba nastąpnąć na odcisk).

3.
I mam jeszcze jeden problem - wcześniej nie próbowałem ale teraz mam już mechanika w bazie. Niestety nie działa albo nie wiem jak działa... Zwykle wymieniałem po prostu broń na lepszą ale ostatnio po prostu kupiłem SIG552 u Ricco, wydałem na niego kupę kasy, potem zaznajamiałem się wywalając kupę amunicji, potem trochę strzelałem do różnych brzydkich typów - i obecnie stopień zużycia (wear) wynosi 1%. I nie ma szans tego cofnąć niezależnie że mechanik mówi że wszystko jest super. Dodam że usuwanie brudu (dirt) też testowałem na mechaniku i nawet tego nie usuwa... Jak to naprawić? Jest metoda?

4.
Pytanko dotyczące misji z Juanem Cavierem czy jak mu tam (oficer specjalny rządu podesłany do obozu Tani którego mamy stamtąd wydostać) - czy w późniejszych misjach jest gdzieś mowa o Suarezie i Sachezie (studenciak i rzezimieszek z obozu) czy można ich po prostu wydać Marcelo Tronowi jako szpiegów, ew. wpaść w ich zasadzkę i poćwiczyć strzelanie? Bo jesli Suarez i Sanchez są tylko do tej misji to chętnie ich odstrzelę ;)

Taka mała optymistyczna uwaga na koniec: jak robię misje w miarę logicznie w kolejności i staram się znajdować najlepsze (niekoniecznie najprostsze) rozwiązania to narazie nic mi się nie skwasiło (tzn żadnych błędów gry - poza crashami przy wyjściu z hibernacji kompa w Viscie). Co prawda misje typu random (Fugitives, Wapons) pomimo wykonania do końca nie zniknęły z pola aktualnych ale wszystkie misje fabularne działają bez zarzutu - i są w miarę logiczne (np misja VIP na która skarżył się Len nie polega tylko na dowiezieniu gościa ale na udaremnieniu zamachu jak można przeczytać przy otrzymywaniu misji). Mam wersję 1.1 z unofficial patch 0.98 czy jakoś tak.

*

sirmicho
Plutonowy
Plutonowy

Witam. Dawno mnie nie było na forum, ale oto sprawiłem sobie 7,62 na mikołajki i gra mi się spodobała.

Napotkałem w końcu jeden z bugów, a przynajmniej tak mi się wydaje. Wykonuję misję Brothers to Banditos czy coś takiego (chodzi o tego zaginionego brata). Doprowadziłem do konfrontacji dwóch sił, sam stałem z boku i się przyglądałem aż się wytną w pień, a na koniec wyszedłem na środek i dobiłem dwoch gości. Ale co dziwne, gra nie stwierdziła zakończenia bitwy. Przeszukałem każdy krzak i nie znalazłem żywej duszy. Co z tym fantem zrobić? Nie mogę hurtem przeszukać ciał, musiałbym każde z osobna. Mieliście taką sytuację?

*
Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Aby zakończyć misję "Banditos and Brothers" musisz doprowadzić do śmierci (mogą się wybić nawzajem) Jesus'a Amorales'a i Ricardo Querano.
Kiedy Querano ginie, w jego ekwipunku można znaleźć walizkę z pieniędzmi, walizkę tę należy umieścić w slocie na przedmioty questowe (listy, nieśmiertelniki, worki KKCz) aby odzyskać z niej pieniądze.
Querano jako jedyny ma zielony garnitur i jakiś kowbojski kapelusz, nie powinieneś mieć problemu z ręcznym odnalezieniem jego trupa.
Nie wiem czy to z czym się spotkałeś to bug, czy skutek tego że przeciwnik ukrywa się przed Tobą (oni szwendają się czasem po planszy).
Możesz spróbować wgrać autosave'a z początku walki i przejść jeszcze raz.
Najważniejsze to zabić Amorales'a i Querano (zwykle robię to sam, nie daję im szansy zginąć we wzajemnej wymianie ognia) aby zakończyć quest.
Jak już mówiłem walizkę z kasiorą ma Querano.

Svean pisze:
2.
Poza tym - od którego poziomu CGL pojawia się u Willego Knauffa misja eskortowania na końcu której dostaje się ciężarówkę? Bo już mnie troche Willys wqrza bo ma za mało miejsca w bagażniku (a GAZa też nie chcę kupować bo może kasa będzie potrzebna dla Barona w ramach przebłagiwania rebeliantów za atak na patrol ew. bazę jak się okaże że i tak im trzeba nastąpnąć na odcisk).

Jeżeli pamięć mnie nie myli, to ma to miejsce przy CGL=4, trzeba zagadać do barmana w Puerto Viejo, on powie Ci że ma dla Ciebie coś ciekawego i zażyczy sobie 100 Eldo za info.
Od niego dowiesz się że Krauf potrzebuje pomocy.

*

sirmicho
Plutonowy
Plutonowy

Dzięki. Wiedziałem jak zakończyć misję, ale zbieranie łupów podchodząc do każdego trupa mi się nie uśmiecha. No trudno. Zrobię tak, mam nadzieję, że się uda. A jak nie to faktycznie będę musiał rozpocząć bitwę od nowa.

*
Svean
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

@sirmicho
W misji B&B zawsze trafiałem do lokacji po nocy więc zawsze rozwalałem dokładnie wszystkich sam (co ma swoje plusy w postaci dodatkowych statystyk do strzelania, reakcji, expa itp) - ale nigdy mi się nie zdarzyło żeby gra nie złapała że wszyscy są martwi. Ostatecznie możesz spróbować czy to rzeczywiście jest bug czy też ktoś gdzieś się chowa w krzorach (wpisując "killenemies" w konsoli wywoływanej tyldą "~", przy czym zrób sobie wcześniej save'a chyba że nie przeszkadza Ci zmiana imienia na CHEATER).

@Stridingshadow
Misja Willego Knauffa pojawia się niezależnie od CGL pod warunkiem że zdobyłeś już bazę i wykonałeś zadanie Top Secret lub zabiłeś Simona Lloydsa czy jak się tam nazywa ten gość z wywiadu któregoś mocarstwa. Póki nie skasowałem tego gościa barman nic mi nie chciał powiedzieć o Willym nawet na CGL 7. Ale ponieważ misja z bazą jest od CGL 4 więc jest to także minimalny CGL do ciężarówki (po warunkiem wykonania/sabotowania misji Top Secret).

*

sirmicho
Plutonowy
Plutonowy

Ooo, dzięki Svean. Wypróbuję to i sprawdzę przynajmniej czy faktycznie ktoś jeszcze się gdzieś czai.

*
Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Svean pisze:
Misja Willego Knauffa pojawia się niezależnie od CGL pod warunkiem że zdobyłeś już bazę i wykonałeś zadanie Top Secret lub zabiłeś Simona Lloydsa czy jak się tam nazywa ten gość z wywiadu któregoś mocarstwa. Póki nie skasowałem tego gościa barman nic mi nie chciał powiedzieć o Willym nawet na CGL 7. Ale ponieważ misja z bazą jest od CGL 4 więc jest to także minimalny CGL do ciężarówki (po warunkiem wykonania/sabotowania misji Top Secret).

Koleś nazywa się Cyrus Lond, i daje misję "Top Secret".
Nie wiem co rozumiesz przez sabotowanie misji "Top Secret", wiem że kiedy wróciłem do Lond'a z dokumentami, musiałem zabić jego i jego najemników (a nie było łatwo w pojedynkę).

*

sirmicho
Plutonowy
Plutonowy

No i znalazłem tchórzliwego gada. Siedział na skraju dżungli w jakichś krzaczorach. Nie zdążył podciągnąć spodni, kiedy coś ołowianego wpadło mu do głowy.

*
Svean
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

Stridingshadow pisze:
Koleś nazywa się Cyrus Lond, i daje misję "Top Secret".
Nie wiem co rozumiesz przez sabotowanie misji "Top Secret", wiem że kiedy wróciłem do Lond'a z dokumentami, musiałem zabić jego i jego najemników (a nie było łatwo w pojedynkę).

Jeśli wykonasz misję szybko tzn. po otrzymaniu zadania "Top Secret" wsiadasz w samochód i pędzisz odbić bazę, a zaraz potem odwozisz dokumenty Cyrusowi to jest cacy i w barze nie czeka banda "turystów". Ale jeśli się ociągasz to po paru dniach będzie już czekał komitet powitalny (ale dokumenty można potem sprzedać drugbaronowi).

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Następna