Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
lukasamd
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Pułkownik
Pułkownik

O ile zaglądacie na pasek adresu, na pewno coś zauważyliście - nie widniejemy już jako jagged-alliance.pl, a jagged-alliance.pl
Tak, postanowiliśmy zmienić domenę. Oczywiście starsza nadal będzie działać (czytaj: przerzucać na odpowiedni adres na nowej), więc nie ma się o co martwić.

Ta domena chyba lepiej się kojarzy z serii, skrót JACenter nasi bywalcy natomiast znają bardzo dobrze i na pewno nie zostanie zapomniany ;)
Gdybyście zauważyli jakieś problemy z funkcjonalnością serwisu / forum - dajcie znać w tym temacie.

*
Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Fajny trik ale się nie sprawdził, wpisując w Sroogle "Jagged Allliance", dostajemy na pierwszej pozycji link do LA, tymczasem JACenter jest tak daleko że szukanie mi się znudziło :(

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Stridingshadow pisze:
Fajny trik ale się nie sprawdził, wpisując w Sroogle "Jagged Allliance", dostajemy na pierwszej pozycji link do LA, tymczasem JACenter jest tak daleko że szukanie mi się znudziło :(

Spokojnie, bez nerwów. Lukas dopiero co aktywował nową domenę ;)

Ja mam nadzieję, że ze starej nigdy nie zrezygnujemy bo przez te 3 lata pojawiła się na niejednym komercyjnym portalu. Ba, nawet w CD Action pod recką Hired Guns: The Jagged Edge (ależ było moje zdziwienie).

*
lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Nie ma oczywiście żadnej pewności, że pomoże nam to nieco odzyskać pozycję, ale i tak taka domena wygląda znacznie ładniej ;)
Z działającego jagged-alliance.pl oczywiście nie rezygnujemy - o tym nie ma mowy :)

*
Wigen
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Mi się wydaje że stronie po prostu potrzeba jest więcej rozgłosu w sieci. Ja na przykład umieściłem linki w swoich profilach na największych portalach o grach w Polsce ( CD-Action, GOL, Gaminator). Więc myślę że ludzie klikają, ale czy w ten sposób serwis odzyska pierwszą pozycję na Google ciężko jest mi powiedzieć, no ale próbować zawsze trzeba :)

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

To w znacznej mierze i tak zależy od użytkowników a nie od nas: wiele osób dobrze zna adres forum, a jednak od pewnego czasu nie udziela się na nim / udziela się bardzo rzadko. Przemawiają za tym statystyki, które w ostatnim czasie wyglądają tragicznie - są dni bez posta, gdzie kiedyś 30 na dzień to było minimum...

Rozumiemy, że w wyniku stracenia pozycji ruch na stronie jest znacznie mniejszy niż był, niż mógłby być. Z drugiej strony trzeba jednak zauważyć to, że "lojalność" wobec serwisu (wiem, głupio brzmi, ale tak to się fachowo nazywa) jest na naprawdę niskim poziomie... a na to już niestety nic nie poradzimy :|

*
Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

lukasamd pisze:
Rozumiemy, że w wyniku stracenia pozycji ruch na stronie jest znacznie mniejszy niż był, niż mógłby być. Z drugiej strony trzeba jednak zauważyć to, że "lojalność" wobec serwisu (wiem, głupio brzmi, ale tak to się fachowo nazywa) jest na naprawdę niskim poziomie... a na to już niestety nic nie poradzimy :|

Wiesz Lukas, mi się wydaje, że jeżeli komuś się podoba forum i strona, to będzie on lojalny.
Niestety sprawa wygląda tak że na forum mamy około 10-15-20 najbardziej aktywnych członków, reszta pokazuje się okazjonalnie, raz na parę dni, tygodni.
Niektórzy postują tylko w związku z problemami.
Cóż, idea forum jest podtrzymana, szkoda tylko że więcej osób nie korzysta z naszego downloadu, ze względu na filtr Sroogle.

*

Jaahquubel
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

lukasamd pisze:
są dni bez posta, gdzie kiedyś 30 na dzień to było minimum...

Nie wiem jak było jak mnie nie było, ale przez ostatni rok z hakiem bywały takie okresy czasu, że na 30 postów było 29,5 posta w temacie quizowym.
Teraz quizy pokrywają się kurzem, za to najwięcej rozmów jest (na oko) na temat Wildfire i 1.13.
Poza tym, forum i strona zależą od twórców gier i modyfikacji. Nie będzie odwiedzin, jeśli nie będzie o czym nowym dowiedzieć się/podyskutować.
Będzie Last Stand, będzie się licznik odwiedzin kręcił. To jest moim zdaniem ważniejsza rzecz.

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

lukasamd pisze:
Z drugiej strony trzeba jednak zauważyć to, że "lojalność" wobec serwisu (wiem, głupio brzmi, ale tak to się fachowo nazywa) jest na naprawdę niskim poziomie...

Przesadzasz, jest sporo osób które zaglądają tu od wieków. A na takie LA to już nawet admin nie wchodzi (w tym tygodniu pierwszy raz odwiedził forum w czasie tych wakacji!). Tam piszą jedynie zagubieni nowicjusze, którzy nie wychodzą dalej niż poza pierwsza stronę wyników w Google.

*
Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Len pisze:
Tam piszą jedynie zagubieni nowicjusze, którzy nie wychodzą dalej niż poza pierwsza stronę wyników w Google.

Powinniśmy wystawić agitatora, który będzie nawoływał zielonych do JACenter śpiewając "Wyklęty powstań ludu ziemi, powstancie których męczy głód..." (najlepiej stepując jednocześnie w różowych futrzanych kapciach) :D
Swoją drogą BARDZO mi śmierdzi jeżeli wpisując w Sroogle "Jagged Alliance", na pierwszym miejscu mamy link do LA (które umiera śmiercią naturalną), tymczasem do nas (jako najaktywniejszej w RP stronie o JA) linków BRAK.

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Stridingshadow pisze:
Swoją drogą BARDZO mi śmierdzi jeżeli wpisując w Sroogle "Jagged Alliance", na pierwszym miejscu mamy link do LA (które umiera śmiercią naturalną), tymczasem do nas (jako najaktywniejszej w RP stronie o JA) linków BRAK.

Próbowałem nawet zwrócić uwagę różnych popularnych portali na tą sprawę. Ale wszyscy oni stwierdzili, że Google nic nigdy nie ustawia i powinniśmy popracować nad pozycjonowaniem. A dlaczego z dnia na dzień spadliśmy o 50 pozycji w dół to już nie potrafią wytłumaczyć...

*
mtl
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

Nowa domena może jedynie pomóc, jeżeli chodzi o pozycję w Google, ale na to również potrzeba czasu. Jednak IMO JACenter powinno dalej być reklamowane pod szyldem jagged-alliance.pl, a nie Jagged-Alliance.pl. Stara domena po prostu, co tu dużo mówić, jest lepsza czy łatwiejsza do zapamiętania - weźmy sytuację, gdzie ktoś komuś powie o stronie i poda nową domenę. OK, ktoś wchodzi, ale wpisał adres bez "-" (co pewnie będzie się zdarzać dość często) i trafia na wymarłe LA.

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

moteel pisze:
weźmy sytuację, gdzie ktoś komuś powie o stronie i poda nową domenę. OK, ktoś wchodzi, ale wpisał adres bez "-" (co pewnie będzie się zdarzać dość często) i trafia na wymarłe LA.

No taa, a przecież nie chcemy rozbijać przyjaźni...

- "Mówiłeś, że fajna. Coś ty mi podał debilu jeden!"

xD

*
lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Tak jak pisałem wcześniej: funkcjonować będą równolegle obie domeny, jednakże cały ruch jest automatycznie kierowany na nową. Nie ma więc problemu przy podawaniu adresu znajomym: można podać zarówno jeden jak i drugi ;)

*
mtl
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

Len pisze:
- "Mówiłeś, że fajna. Coś ty mi podał debilu jeden!"

Tego się właśnie obawiam :P LA nawet zza grobu będzie straszyć nowych fanów Jaggeda.

BTW. Do wypowiedzi "zdezorientowanego fana" - "Jakbym chciał oglądać trupy, to bym do kostnicy poszedł! :diabel:

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie