Stridingshadow pisze:
Na wstępie proszę o potraktowanie mojego wpisu z przymrużeniem oka;)
Gdyby Niemcy nie najechali na Polskę to wojny by nie było (ponieważ nie mogli rozpocząć inwazji na Europę zachodnią z Polską za własnymi plecami), gdyby nie było wojny to nie wykazanoby wyższości broni automatycznej w walkach ulicznych (...)
Przyznam że mnie najbardziej brakowałoby AK i JA2
Gdyby Niemcy nie najechali na Polskę to wojny by nie było (ponieważ nie mogli rozpocząć inwazji na Europę zachodnią z Polską za własnymi plecami), gdyby nie było wojny to nie wykazanoby wyższości broni automatycznej w walkach ulicznych (...)
Przyznam że mnie najbardziej brakowałoby AK i JA2
Mrużąc oczy powiadam Ci, że gdyby Niemcy nie najechali na Polskę, to zrobili by to Sowieci. Wojna wybuchnąć musiała. Szykowali się do niej Niemcy, Sowieci, Amerykanie.
Dogrywka po pierwszej wojnie po prostu była potrzebna. Ktoś musiał rządzić światem, a po pierwszej wojnie nadal rządziły upadłe imperia (czyt. Francja i Anglia).
Nowe wschodzące mocarstwa (czyt. USA i Sowieci) miały ochotę na przejęcie ich roli. Potrzebowały tylko kozła ofiarnego, który wywoła awanturę. Hitler nadawał się idealnie. Zbyt głupi, by pojąć cały plan, dość cwany, by rozegrać Francuzów.
Pozdrawiam