Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna
Autor Wiadomość
lynx
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Starszy kapral
Starszy kapral

mam pytanie-dlaczego nie ma na jacenter w dziale JA2 albo wildfire nic o granatach??przydatne byłoby wyjaśnić np.jak działają(ja do dziś nie wiem np.co robi granat łzawiący albo czy po rzucie granatem dymnym przez wroga zemdlejemy bez maski :) .starzy wyjadacze pewno nie będą mieli problemu ale taki gośc szukający pomocy do gry??
jeśli jest taki dział to przepraszam.

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Nie ma za co przepraszać ale to temat raczej do działu zbrojownia.
No więc z granatami jest tak:
Granat MkII. 'Pineapple' "Standardowy Granat Ręczny": zwykły granat ręczny zadaje średnie obrażenia, nadaje się głównie do rażenia ukrytych przeciwników, ew. bardzo gęstych zbiorowisk sił wroga (bardzo rzadko).
Granat M67 "Mini Granat Ręczny": Standardowy granat ręczny Armii USA, zadaje nieco mniejsze obrażenia niż zwykły granat ale jest lżejszy przez co znacznie rośnie zasięg maksymalny rzutu takim granatem, w grze granat jest właściwie bezużyteczny do czego innego niż rażenie ukrytych przeciwników.
Granat ogłuszający: Granatów takich w prawdziwym świecie nie ma, w JA2 mają zużywać tlen z danej okolicy co ma powodować utratę tchu wszystkich w zasięgu wybuchu, granat ten ogłusza. Niestety twórcy gry nie pomyśleli że spalenie takiej ilości tlenu = DUŻA EKSPLOZJA - BUUM! Dlatego granat ten zadaje bardzo małe obrażenia fizyczne ale skutecznie obezwładnia.
Granat z gazem łzawiącym: Granat ten rozpyla gaz łzawiący, na początku obszar działania jest mały, stopniowo rośnie a potem gaz się rozwiewa i go nie ma. Każdy kto wejdzie w obszar działania gazu i pozostanie tam do końca tury straci całą albo prawie całą energię, chyba że ma sprawną maskę pegazkę (:
Granat z gazem bojowym "Granat z gazem musztardowym": Cóż, twórcy gry znów się nie popisali wiedzą ponieważ gaz musztardowy działa powoli i pierwsze objawu narażenia na jego działanie pojawiają się po dobie, działa dokładnie jak poprzedni granat z tą różnicą że oprócz energii postać traci także zdrowie, dużo zdrowia. Podobnie jak w przypadku poprzedniego granatu maska gazowa stanowi dobrą ochronę ALE uszkodzenie maski gazowej przez np. wybuch albo dłuższe narażenie maski na działanie gazu, zmniejsza jej szczelność i powoduje narażenie użytkownika na działanie gazu.
Granat dymny: Nie ma co się rozpisywać, tam gdzie spadnie granat powstanie chmura dymu która krótko mówiąc ogranicza pole widzenia, granaty te są przydatne do osłaniania odwrotu (np. podczas ataku snajpera albo chcąc podejść pod czołg).
Lightstick/Break light: Proste chemiczne źródło światła które wykorzystuje się jak granat. Można sobie nim oświetlić pole walki w nocy albo stworzyć zaporę przez którą przeciwnicy nie będą chcieli przechodzić/wystawią się na ogień przez nią przechodząc.

Granaty są też dostępne w innych wersjach (granatnikowych, inne modele granatów ręcznych, flary sygnałowe) ale ogólnie nie ma większej różnicy między nimi.
Granatami ręcznymi i granatami burzącymi 40mm (40mm Grenade HE) można od wielkiej biedy niszczyć czołgi ale trzeba mieć do tego dużo granatów.

*

lynx
Starszy kapral
Starszy kapral

dzięki Stridingshadow :) i chyba warto dodać że im gorsza maska tym większa szansa na załapanie łyku gazu(w orcie póścili gaz musztardowy i mi po minucie conrad zaczął zdychać ale inni nie.więc jak inaczej to wytłumaczyć??przybyli do miejsca z gazem razem z conradem).
i całkiem prosta taktyka-w nocy wrogowie w bardziej zaawansowanej rozgrywce będą w noktowizorach=bez masek.warto wtedy rzucić im gaz łzawiący albo musztardowy(szczególnie w grupe)ale tylko kiedy ma sie dużo tego typu granatów(jedna tura i nieprzyjaciel mache zakłada lub wychodzi z gazu, ale wtedy nie ma noktowizora :) .

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Szkoda że nie można walić granatami z gazem musztardowym z granatnika - 2-3 pociski i mamy takie pokrycie, że nikt żywy z tego nie wyjdzie (ja bym jeszcze dla pewności 1-2 pociskami z moździerzy jednak poprawił :D).

*
deidrannarulez
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Nie zawsze granat oszołamiający wystarcza żeby obezwładnić. Elitarni się dobrze trzymają, jak szkoliłem irze siłe to chciałem nią zabić kilku takich i to wyglądało dość komicznie bo tak biegaliśmy w kólko a on dalej nie ragował zbytnio na teg granaty. :)

EDIT:
Jak rzucisz zwykłym granatem od tyłu czołgu w prześwit to czasami od razu czołg sie rozwala. Też jak trafisz moździerzem(to jest ta czy ten moździeż?) od tyłu czołgu za wieżyczkę to też wystyarczy jeden strzał.

// LukasAMD:
Edytuj posty zamiast pisać jeden pod drugim!

Ostatnio zmieniony 23 lip 2009 17:49 przez deidrannarulez, łącznie zmieniany 6 razy

*

wierzba
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy

granat musztardowy nawet jak masz maske w idealnym stanie to zjeżdża punkty życia wiem bo testowałem

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Niemożliwe.
Musiałeś mieć uszkodzoną maskę. Wiele razy moi najemnicy siedzieli dosłownie obrzuceni granatami z gazem łzawiącym i musztardowym (w szczególności w Unfinished Bussines), a jednak nic im się nie stało. Oczywiście jeżeli miałem uszkodzone maski, to najemnicy odnosili obrażenia, niewiele różniące się od tych, jakie wojak otrzymuje w ogóle bez maski.

*
deidrannarulez
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

No tak, tylko po pewnym czasie 100%-owa maska zaczyna się psuć i przepuszczać gaz i najemnik zaczyna odnosić obrażenia. Najemnik niestety nigdy nie będzie nie do ruszenia. ;)

*

mtl
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

Fakt, niezależnie od stanu maski, dłuższe przebywanie w chmurze gazu grozi kalectwem bądź śmiercią :-D

*

cichociemny1
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Ale chmura gazu się rozwiewa i jesteśmy bezpieczni i maska pgazowa ze stanem 100% powinna wytrzymać taki nalot. Pamiętam jak użyłem pierwszy raz gazu przy kociakach. Miałem 1 granat i oszczędzałem na czarną godzinę. Wrzuciłem granat na środek sam się z drużyną wpakowałem w chmurę oczywiście z maskami (taki hardcor to ja nie jestem, żeby na żywioł iść), a kociaki głupie chciały mnie zaatakować, ale jak do mnie doszli to ginęły z zatrucia, a jak jakiś z boku zaszedł to go z serii i jakoś poszło. Poza tym taka chmura gazu daje nam chyba osłonę jak zasłona dymna, więc można to wykorzystać przeciw wrogowi.

*

deidrannarulez
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Nie pamiętam jak jest na łatwym i średnim poziomie trudności ale na trudnym maska już po turze traci jeden procent, po drugiej dwa czy trzy i już najemnik odnosi obrażenia. Mam pytanie: czy na gaz łzawiący i granat oszałamiający tygrysy reagują utrata energii?

*

Ming
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy

Cytuj:
Mam pytanie: czy na gaz łzawiący i granat oszałamiający tygrysy reagują utrata energii?

Od oszołoma chyba tak a gaz łzawiący nie wiem, nie sprawdzałem ;)

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

wojtek1000 pisze:
Poza tym taka chmura gazu daje nam chyba osłonę jak zasłona dymna, więc można to wykorzystać przeciw wrogowi.

Tak, znacznie obniżą zasięg i pole widzenia. Celne strzelanie z przeciwległych "narożników" chmury gazu praktycznie nie jest możliwe.

Ming pisze:
Od oszołoma chyba tak a gaz łzawiący nie wiem, nie sprawdzałem

Pewnie da się, bo koty po wielu (ale naprawdę WIELU) trafieniach jakąś słabą bronią również opadają z sił.

*
wierzba
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy

mowie wam maska przed i po gazie 100% a najemnicy mieli w pasku życia tak jak bym im założył opatrunki

*

Ming
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy

Spróbuj rzucić granat musztardowy, załóż maskę 100% najemnikowi, wejdź nim w chmurę dymu, sprawdź jeszcze raz i napsz czy dalej jest to samo. JAW jest pełne błędów więc wszystko się może zdarzyć ;)

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   1, 2  Następna