Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1670 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 112  Następna

W najbliższych wyborach swój głos oddam na
Czas głosowania minął 10 paź 2007 20:16
Prawo i Sprawiedliwość (PiS) 8%  8%  [ 1 ]
Platforma Obywatelska (PO) 69%  69%  [ 9 ]
Lewica i Demokraci (LiD) 8%  8%  [ 1 ]
Polskie Stronnictwo Ludowe (PSL) 8%  8%  [ 1 ]
Liga Polskich Rodzin (LPR) 8%  8%  [ 1 ]
Samoobrona 0%  0%  [ 0 ]
Liczba głosów : 13
Autor Wiadomość
djt
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

A propos debat. Jestem tylko ciekaw tego, co nas czeka w poniedziałek (debata stoczniowcy - rząd). Co "rządowi" powiedzą na temat United International Trust B.V (poszukajcie sobie w necie co to za zwierz :) ), które kupiło 100 ha stoczni gdyńskiej w cenie 360 zł/metr kwadratowy i to w licytacji! :)
Fajn geszeft!

Pozdrowienia :)

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

W sumie nawet dobrze, że na debatę nie przyszli ludzie z Solidarności, bo byłoby takie bluzganie, że ho ho. A na razie debata przebiega spokojnie, obie strony słuchają się nawzajem. Tylko ja nie do końca rozumiem dzisiejszej decyzji o wycofaniu się Solidarności. Trochę mi to wygląda na takie "Nie, bo Tusk chciał inaczej", nie próbując nawet zastanowić się nad tym, co mogą przynieść takie warunki. A wbrew temu, co mówią "stoczniowcy" - debata bez moderatora może im przynieść wyłącznie korzyści. Dlaczego? Spróbujcie w sposób racjonalny dyskutować z kimś skrzywdzonym, kto będzie cały czas powoływał się na własne cierpienia, to zobaczycie. Inna sprawa jest taka, że debata z moderatorem to raczej wywiad niż debata.

Podobne zdanie mam o publiczności na którą rząd nie chciał się zgodzić. I dziwię się, że PiSowcy im przyklaskują. Chyba już zapomnieli jak wyglądała (a raczej: brzmiała) debata Tusk-Kaczyński...

Ale co mnie najmocniej dziwi. Z jednej strony "stoczniowcy" twierdzą, że Tusk posługuje się językiem Jaruzelskiego, a z drugiej w demokratycznym kraju nie chcą do debaty dopuścić innych związków zawodowych.

*
GrU
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Debaty publiczne nie są po to żeby dojść do czegoś, tylko żeby dobrze się pokazać przed opinią publiczną/społeczeństwem. Spoty przed wyborcze tak samo, mało kto z tych co się nie interesują polityką szuka po internecie programu danej partii naogląda się reklam, programów. debat i idzie głosować :(, Teraz media robią nagonkę na Wałęsę że się z Libertasem brata, 50% społeczeństwa ma takie samo zdanie mimo że nawet nie wie co to Libertas. Wiara w to co mówią w TV to tak samo jakby wierzyć że sms do "Tańca z gwiazdami" czy "Po co oni śpiewają" coś dają xP

*

Jaahquubel
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Ostatnio trochę przestałem się interesować głównym nurtem politycznym. Jakoś mnie to nie bawi. No i nie mam czasu.
Wszyscy pytają o to czemu Wałęsa brata się z Libertasem, jakoś nikt nie pyta o to czemu Libertas brata się z Wałęsą.
W polskim skrzydle tej eurorealistycznej (nie eurosceptycznej, jak pieją jedynie słuszne media) są eurosceptycy (a jakże) z LPRu, oraz np. pan Zawisza, miłośnik SKOKów, poseł z PiS z poprzedniej kadencji. Przecież Ci ludzie lubią Wałęsę tak samo, jak np. Kaczyńscy!
To, że na Wałęsie Libertas robi sobie rozgłos, to jasne, ale mnie wydaje się też, że to jest taka szpila wbita zarazem nielubianemu Wałęsie i nielubianej PO. No i zrobienie sobie miejsca po prawej stronie, gdzieś między PiSem a LPRem.

*
djt
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Zawiodłem się.
Co z tego, że debata przebiegała spokojnie, skoro nie było na niej reprezentacji zdecydowanej większości załogi stoczni... Kółko wzajemnej adoracji.
Szkoda :-/

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Jaahquubel pisze:
jakoś nikt nie pyta o to czemu Libertas brata się z Wałęsą.

Heh, dobre pytanie. Ale ja nie widziałbym w tym nic złego nawet, gdyby ten Libertas rzeczywiście był eurosceptyczny to i tak należy pamiętać, że wystąpienie Wałęsy miało formę NAUKOWĄ, a nie polityczną. Tymczasem media i niektórzy politycy zachowywali się tak jakby pojechał tam krzyczeć "Głosujcie na Libertas!". Oczywiście, ja tej partii nie lubię, nie wiem jaki mają program ale jak widzę Zawiszę i innych polityków LPRu...

I przyznam jedno. Nie wiem dlaczego Wałęsa postanowił wystąpić u Libertasu, ale nawet specjalnie mnie to nie interesuje ponieważ (w przeciwieństwie do mediów i polityki) nie uważam tego wydarzenia za skandal. Żałuję tylko tego, że ta partia teraz wykorzysta naszego rodaka do własnych celów, przed wyborami. A po wyborach o nim zapomną jakby nigdy nic. Ale można spojrzeć na to z innej strony - wielu ludzi z zagranicy dowie się kim jest Wałęsa, bo choć należy do najlepiej rozpoznawalnych Polaków nie oznacza to, że każdy francuz czy anglik wie kim on jest i co zrobił. A to jest potrzebne w czasach, gdy Niemcy zabierają nam spod nosa tytuł "Tutaj się zaczęło" (i im się to udaje).

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Cały czas obawiałem się, że po serii "świetnych" spotów PiSu, PO znów pójdzie ich drogą. I poszli, zrobili nowy spot ale... nawet mnie zaskoczyli i to dość pozytywnie. Dlaczego? Ano dlatego, że trafili w samo sedno sprawy i piętę achillesową PiSu. Obejrzyjcie sami:

https://www.youtube.com/watch?v=uolo8CXXvJ8

Mam tu na myśli pierwszą część spotu, gdzie jasno przedstawiono sytuację (nareszcie ktoś to zrobił) - nie warto głosować na PiS, i to z prostej przyczyny - nie jest liczącym się ugrupowaniem. A jeśli jeszcze spojrzeć na mapę Polski i poparcie dla partii w nadchodzących wyborach w poszczególnych województwach to już jest kompletna klapa (dla PiSu, rzecz jasna).

Z kolei druga część spotu to takie szturchanie - Kaczyński, który popiera PO*. A nieco wcześniej dwóch małych kolesi, którzy niczym małe dzieci skaczą i krzyczą próbując usilnie zwrócić swoją uwagę, podczas gdy i tak nikt ich nie słucha.

*Jezu... jak ja zobaczyłem w telewizji na początku maja jak Kaczyński popiera PO... Czy ten człowiek coś pije? Pytam poważnie, bo on nie sprawia wrażenie człowieka, który nie myśli. Jak do jasnej ciasnej można pomylić własną partię z partią konkurencyjną (którą w dodatku uważa za komunistyczną i złodziejską)?! Nie potrafię tego pojąć. A to nie jest jedyny przypadek! Jest ich więcej, choćby całkiem niedawno (chyba jeszcze w tym roku) nazwał PiS... Porozumieniem Centrum. Jeszcze tylko brakuje, żeby nazwał nasz kraj Rzeczpospolitą Ludową :crazy:

Ten człowiek w ogóle ma podejrzane odloty. Wystarczy, że gdzieś pojedzie, do innego kraju. Na przykład, Ukraina - Idzie z prezydentem Juszczenko do dziennikarzy, idzie, idzie, mija mównicę z mikrofonami i idzie dalej... po czym Juszczenko zawraca go na właściwe miejsce :wall:

*
mtl
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

Len pisze:
*Jezu... jak ja zobaczyłem w telewizji na początku maja jak Kaczyński popiera PO... Czy ten człowiek coś pije? Pytam poważnie, bo on nie sprawia wrażenie człowieka, który nie myśli. Jak do jasnej ciasnej można pomylić własną partię z partią konkurencyjną (którą w dodatku uważa za komunistyczną i złodziejską)?! Nie potrafię tego pojąć. A to nie jest jedyny przypadek! Jest ich więcej, choćby całkiem niedawno (chyba jeszcze w tym roku) nazwał PiS... Porozumieniem Centrum. Jeszcze tylko brakuje, żeby nazwał nasz kraj Rzeczpospolitą Ludową :crazy:

Hehe, pamiętam jak nazwał KUL - Katolicki Uniwersytet Ludowy xD

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

A potem wielkie zdziwienie dlaczego ludzie się tak go czepiają :wall:

*
Pavcio
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Jego brat tez ma różnego rodzaju wpadki- biskupa Rzyma, najgorsze wyrazy współczucia, Irasiad. Czasem jak tak patrze co oni gadają (ale nie tylko oni), to mam wrażenie, ze nie ogarniają tego co się wokół nich dzieje, jakby ktoś nimi sterował, albo utracili do reszty kontakt z rzeczywistością.

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

W zasadzie to mówiąc "Kaczyński" mam na myśli ich obu, bo obaj są tacy sami. W zasadzie nie ma różnicy czy się słucha Jarka czy Leszka, jedyna różnica polega na tym, że Lech jest nieco bardziej opanowany - mówi to samo, co jego brat ale nieco łagodniej. Słuchając ich wypowiedzi również odnoszę podobne wrażenie - jakby ich nagrano i w dodatku działali na systemie Windows (bez restartu co pewien czas, wszystko zaczyna [się] pieprzyć) :D

*
Jaahquubel
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Zauważyliście jak informowały o kampanii wyborczej Wiadomości TVP? Dziwnie dużo o Libertasie, merytoryczne fragmenty konferencji i elementy programu. Jednocześnie o Prawicy Rzeczypospolitej nic, albo jakieś migawki z idącym Markiem Jurkiem i uwaga o tym, że ta partia chce powrotu Europy do korzeni (czy jakiś inny drobiazg), tak, jakby do tego się ich program sprowadzał. A czemu to tak? Ano temu, że chociaż ludzie, styl, cele inne, nawet może i program, to ten sam elektorat: prawicowy, krytycznie-prounijny.

Ja będę głosował na Prawicę Rzeczypospolitej.

Zaraz cisza wyborcza, jak ktoś z nas naszczeka tutaj, to Lukas może zapłacić grzywnę. ;)

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

W TVP pracuje dużo ludzi związanych z Libertasem. Ale pamiętajmy, że to samo miało PiS (i m.in. dzięki temu wygrali wybory w 2005r.). Krytyka tej partii przechodziła przez cenzurę niezmiernie rzadko, a jak już to ugrzeczniona (hmm... gdzieś już to było...). Pamiętam jeszcze jak mówiono w innych stacjach, że PO zapłaciło grube pieniądze za wyświetlanie ich spotów na programach TVP, a PiSowskie pokazywano... za darmo. Całe TVP trzeba odpolitycznić, bo jak nie PiS to inna partia będzie tam trzymała władzę, zawsze.

Ja jeszcze nie wiem na kogo będę głosował ale PiS jest poza bazą rozważań.

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Oficjalne wyniki eurowyborów:
PO - 44.43%
PiS - 27.4%
SLD-UP - 12.34%
PSL - 7.01%

Stała się rzecz niebywała. Bynajmniej nie dlatego, że PiS przegrał walkę o pierwsze miejsce (bo to akurat było pewne) ale z zupełnie innego powodu. Czy ktoś przypomina sobie, żeby jakiś rząd uzyskał poparcie większe lub przynajmniej na podobnym poziomie w kolejnych wyborach? Zawsze było tak, że większość za jedną partią, partia ta wygrywa a po miesiącu wszyscy jej nienawidzą. Ja byłem niemal pewien, że to samo spotka rząd PO a tu proszę, półtora roku minęło i wynik jest jeszcze lepszy.

Oczywiście, nie da się ukryć że to zasługa PiSu, a w głównej mierze Kaczyńskich. Idealny przykład mieliśmy bodajże wczoraj - pobicie pani Cugier-Kotki, która niegdyś występowała w spotach PO, a teraz PiSu. Jeszcze nic nawet nie wiadomo, policja nie wszczęła żadnego śledztwa, ledwo się o tym dowiedział Jarosław i już wszem i wobec ogłosił, że będziemy drugą Białorusią (i jedynym ratunkiem jest PiS i Kaczyński, ofkors), a politycy PO prześladują ludzi i leją ich pałkami (ZOMOwskimi, rzecz jasna).

Powiedzcie no mi, czy takie coś jest normalne? Przeciętny człowiek wie, że nie należy zanadto reagować na informacje niepotwierdzone, sprzeczne itp. Dodajmy do tego, że on był premierem tego kraju i takie coś odpier**** :/ A już cała ta sprawa z "pobicie" aktorki jest bardzo podejrzliwa. A oto powody, nad którymi warto się zastanowić:
- Dlaczego Jarosław Kaczyński jako pierwszy dowiaduje się o pobiciu?
- Dlaczego Cugier-Kotka nie zgłosiła tego na policję?
- I wreszcie: jakieś marne to pobicie jeśli nic jej się nie stało i nie ma żadnych śladów (może bił Jarek? xD)

A jest to pierwszy przypadek o jakim mi wiadomo, żeby to policja ganiała za ofiarą i prosili się o złożenie zawiadomienia. Dzwonili nawet do niej, ale ona stwierdziła że jest zmęczona (o 9:00 rano) i przełożyła na bodaj 14:00. O tej godzinie zjawiła się pod komendą, gdzie przez pół godziny odpowiadała na pytania dziennikarzy. Kiedy wreszcie weszła na policję to w zasadzie nie zrobiła nic, posiedziała chwilę po czym stwierdziła, że jest zmęczona i poszła do domu przekładając wszystko na następny dzień. Czyż to nie jest żałosne? Gdyby od razu złożyła zeznania, a nie czekała na dziennikarzy i oświadczenie Kaczyńskiego to sprawców dało by się złapać. A dziś? Co dziś policja może zrobić, kiedy ci ludzie są nie wiadomo gdzie i mogli zmienić wygląd? Ta cała sprawa zakrawa na prowokację, ja osobiście ani trochę nie wierzę w tą całą historyjkę.

*
Jaahquubel
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Len pisze:
Czy ktoś przypomina sobie, żeby jakiś rząd uzyskał poparcie większe lub przynajmniej na podobnym poziomie w kolejnych wyborach? Zawsze było tak, że większość za jedną partią, partia ta wygrywa a po miesiącu wszyscy jej nienawidzą. Ja byłem niemal pewien, że to samo spotka rząd PO a tu proszę, półtora roku minęło i wynik jest jeszcze lepszy.

Oczywiście zdajesz sobie sprawę z tego, że PiS miał pod górkę z mediami, a PO z górki? Czyja to wina, to insza inszość, fakt faktem, że polskie "wolne" media mieszają, jak chcą, trzy rzeczy, które rzetelność dziennikarska nakazuje oddzielać: informację, opinię i satyrę.

Len pisze:
Idealny przykład mieliśmy bodajże wczoraj - pobicie pani Cugier-Kotki, która niegdyś występowała w spotach PO, a teraz PiSu. Jeszcze nic nawet nie wiadomo, policja nie wszczęła żadnego śledztwa, ledwo się o tym dowiedział Jarosław i już wszem i wobec ogłosił, że będziemy drugą Białorusią (i jedynym ratunkiem jest PiS i Kaczyński, ofkors), a politycy PO prześladują ludzi i leją ich pałkami (ZOMOwskimi, rzecz jasna).
Powiedzcie no mi, czy takie coś jest normalne? Przeciętny człowiek wie, że nie należy zanadto reagować na informacje niepotwierdzone, sprzeczne itp. (...)
- I wreszcie: jakieś marne to pobicie jeśli nic jej się nie stało i nie ma żadnych śladów
(...)Ta cała sprawa zakrawa na prowokację, ja osobiście ani trochę nie wierzę w tą całą historyjkę.

Też wątpię w prawdziwość sprawy, zwłaszcza z powodu braku obrażeń tej pani. Sądzę, że to może być próba wysadzenia Jarosława z fotela cesarza PiSu, że ktoś go świadomie podpuścił do zrobienia tak głupiej prowokacji. Bo jeśli to rzeczywiście tylko prowokacja, to żeby na takie coś pójść, trzeba mieć chwilowe-przejściowe z logicznym myśleniem (stąd teza o podpuszczeniu).
ALE!
Gdyby odbić symetrycznie sprawę i wyobrazić sobie, że ktoś pobił aktorkę, która teraz grała w spocie PO (swoją drogą, PO miała teraz jakieś spoty?), byłby krzyk na całą wieś, że Kaczory nasłały swoją zbrojną przybudówkę, rekrutowaną populistycznymi hasłami z nizin społecznych, na kogoś porządnego, normalnego, nie winnego, niezależnego i że robi Białoruś. W skrócie: PiS zły. No a tak, marszałek Komorowski wyszedł i powiedział, że spokojnie, że zobaczymy. I że PiS zły. Owszem, sprawa nie wygląda wiarygodnie, ale w normalnych warunkach partyjni pijarowcy inaczej rozegraliby sprawę. PO walczy z PiSem metodą taką, że co PiS nie powie, to PO olewa, nawet jest to ewidentna racja. PO dorabia PiSowi gębę partii, której nie warto słuchać. A że PiS nie ma stacji telewizyjnej w swojej strefie wpływów i nawet TVP pokazuje je z kiepskiej strony, to i nie ma gdzie ludziom pokazać, że jest inaczej.
Jeśli pijarowcy z PiSu się nie zorientują i czegoś z tym nie zrobią, to w następnych wyborach PO może mieć jeszcze lepszy wynik, a PiS jeszcze gorszy. Drugiej kadencji Platformy Polska może nie przeżyć.

*
Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów. Przejdź na stronę   Poprzednia   1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 112  Następna