Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 453 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 31  Następna

Jakie filmy wolisz?
Sensacyjne 20%  20%  [ 10 ]
Komediowe 10%  10%  [ 5 ]
Dramaty 4%  4%  [ 2 ]
Horrory 12%  12%  [ 6 ]
Rysunkowe 0%  0%  [ 0 ]
Musicale 0%  0%  [ 0 ]
Science-Fiction 18%  18%  [ 9 ]
Fantasy 12%  12%  [ 6 ]
Wszystkie po troche 25%  25%  [ 13 ]
Liczba głosów : 51
Autor Wiadomość
zadra666
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Bardzo mi sie podobał. A moment jak pułkownik przytula ocalałego na końcu mnie wzruszył aż... ;]

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

9 Kompania - super film. Wcześniej z dala trzymałem się od rosyjskojęzycznych filmów, ale ten mnie przekonał. Powiem więcej, wydał mi się bardziej realistyczny niż gdyby mówiono w nim po angielsku. Może dlatego, że angielskie filmy po prostu kojarzę już z ubarwianiem wydarzeń na potrzeby filmów.

*
GrU
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Tylko że "9-ya rota" nie jest filmem dokumentalnym, i zapewne też był podkręcony na potrzeby publiki/napięcia/akcji, tylkoże po Rosyjsku a nie po hoolywoodzku. A film very very good zwłaszcza że w org wersji językowej oglądałem.

"W rzeczywistoći tylko 6 z 39 sowieckich żołnierzy z 9-tej Kompanii zginęło na 3234 wzgórzu. Było tam ponad 200 zabitych przeciwników."
http://9.kompania.filmweb.pl/f181525/9+ ... iekawostki

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

4 kwietnia o godz. 22:15 na CANAL+ po raz pierwszy w telewizji zostanie wyświetlony film John Rambo (Rambo 4), który jeszcze nie tak dawno mogliście wygrać w naszym konkursie. Więc jeśli ktoś ma dostęp do owego programu to nie powinien się nudzić ;)

Zwiastun premiery telewizyjnej:
https://www.youtube.com/watch?v=0klH3NMwwIg

*
Jaahquubel
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Widziałem kawałek "9-tej kompanii". Wydał mi się trochę efekciarski. i kojarzył się z filmami o Wietnamie, bo kolesie się zapadali po ziemię.

A w poniedziałek (?) były jednocześnie "Helikopter w ogniu" i "Byliśmy żołnierzami". Oba filmy już po parę razy widziałem, oba mam na płytach. Helikopter może lepiej zrealizowany, ale mnie jednak nie pociąga. "Byliśmy żołnierzami" to trzeci film Mela Gibsona o tym samym (Po "Walecznym sercu" i "Patriocie"), ale i tak mi się podoba.

*
Wigen
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Nie dawno w telewizji bo na Polsacie emitowany był film reżyserii Ron Howarda pt. Kod da Vinci z Tomem Hanksem i Audrey Tautou w rolach głównych. Mam pytanie czy podobał się Wam ten film (bo mnie i owszem podobał się)? Czy naruszył Wasze uczucia religijne ? Czy jest aż denny jak twierdzą Ci co oglądali?

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Nie wiem, co trzeba mieć w głowie, żeby twierdzić, że ten film... ba, jakikolwiek film, jest w stanie pozbawić nas wiary. Każdy normalny człowiek zdaje sobie przecież sprawę, że to tylko film, wymysł kilku ludzi, którzy napisali scenariusz i równie dobrze mogli w nim napisać, że Jezus był murzynem.

To tak samo jak twierdzenie, że gry akcji powodują agresje u dzieci. Tak mówią tylko ci, którzy nie wiedzą o czym mówią.

*
nemrod
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

Wigen pisze:
Czy naruszył Wasze uczucia religijne ?

Moich nie naruszył, bo nie miał wiele do ruszania :> , ale patrząc bardziej obiektywnie to film (bądź ksiązka - nawet lepiej) do wiary nic nie ma, a tylko obsmarowuje kościół i dogmatyzm katolicyzmu. Jest to oczywiście fikcja literacka i filmowa, ale nie zmienia to faktu, że nieźle ubrana i pozwalająca się zastanowić dlaczego jest akurat tak a nie inaczej. Obchodzone są święta takie i takie w takim a takim czasie a ludzie się mają zachowywać w dany sposób, bo jest to droga do zbawienia itp. itd.
Czy jeżeli miałoby to inną formę, opierałoby się na innych zasadach i było kierowane przez innych ludzi (np. przez kobietę) a dotyczyło by przestrzegania świetnie skądinąd ujętych X przykazań, to czy jest już to grzech, blużnierstwo itp.?
To chyba temat nie na ten temat :P , ale jak kogoś to interesuje można podyskutować w jakimś ideologiczno-filozoficzno-kosmologicznym nowym temacie. Byloby to imo lepsze niż nowy quiz :> .

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Oglądałem kiedyś ten film i fakt faktem: trzeba go rozgraniczyć na film jako taki (akcja itp.) oraz fabułę, która nasuwa pewne pytania dotyczące naszego prawdziwego życia. IMO bardzo dobry, przełamujący jakiekolwiek zasady tabu itp: czemu by nie pokazać, choćby w wymyślonej fabule, iż kościół również może być / jest zły?

Co do tematyki wiary i nowego tematu o tym: ja jestem za :)

*
Olinka
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

Czytałam książke, filmu jeszcze nie ogladałam.

Ksiazke potraktowałam jak cos w rodzaju Ludluma wartka akcja, ciekawa fabuła.

Co do wiary to jak najbardziej traktuje ten film/ksiazke jak fikcje, wymysł, domysł autora. Zupełnie nie majaca z wiara nic wspólnego powiesc, opowiesc.

Moja mała "pasja"

*

mtl
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

Sam film dobry, oglądałem go z zaciekawieniem do samego końca.

Swoją drogą, nasuwa się pytanie, dlaczego kościół tak bardzo krytykował film - może rzeczywiście ma coś na sumieniu, skoro robił taki szum?

*

Jaahquubel
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

moteel pisze:
Swoją drogą, nasuwa się pytanie, dlaczego kościół tak bardzo krytykował film - może rzeczywiście ma coś na sumieniu, skoro robił taki szum?

Nie oglądałem filmu, nie czytałem książki. Znam jedynie ogólny zarys, założenia.
Dlaczego Kościół (nie kościół) tak krytykował film i książkę? Ano dlatego, że z jednej strony przedstawiają one Kościół w złym świetle, a z drugiej strony, wielu ludzi nie rozumiało tego, że to fikcja i wierzyło, że coś w tym musi być. Mało kto interesuje się teologią dogmatyczną, czy historią początków Kościoła, a jak dostali miks heretyckich tez w sensacyjnej pop-oprawie, to ich zainteresowało.

Co do nowego tematu o wierze, to jestem za, ale pod warunkiem, że nie będzie w niej wypowiedzi w stylu "Kościół trzeba zdelegalizować, bo mój proboszcz krzywo na mnie spojrzał 10 lat temu".

*
Olinka
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

Dlaczego Kosciół tak skrytykował ksiażke i film?

Własnie dlatego, że duzo w niej fikcji dotyczącej samej wiary i Jezusa.
Jednak istnienie ramienia Kościoła np zbrojnego było faktem.
Równiez w takim razie musiał istniec zespół ludzi zwany popularnie wywiadem pracujacym dla Watykanu.

Nie siegam do histori to tylko moje luzne załozenia nie poparte widza w tym konkretnym temacie :)

Moja mała "pasja"

*

Cell
Chorąży
Chorąży

Ja ostatnio obejrzałem wszystkie części Transportera i Adrenaliny. Filmy powalone do reszty - doskonale! Ale Adrenalina 2 to już naprawdę takie przegięcie, że hej! xD Na tym skończę komentarz, bo raczej kto oglądał, ten wie, kto nie oglądał... niech żałuje po prostu:P

*

mtl
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

Adrenalina to że tak powiem... dość specyficzny typ kina ;) Jedynka jest dobra, dwójka z resztą tak samo. Jednak sądziłem, że zakończenie jedynki raczej wyklucza kontynuacje :P

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 31  Następna