Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
Stridingshadow
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Postaram się coś wykrzesać a propos akcesoriów do broni, zrobię z tego osobnego posta, proszę dopisujcie jakie dokładnie akcesoria chcielibyście przedyskutować.

*

Olinka
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

Ja obecnie zainteresowana jestem wszystkim co jest w Renegade Republic.
Tego tam jest całe multum.
Nie wiem nawet czy jest gdzies cała lista tych wszystkich gadżetów.

Moja mała "pasja"

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Naści Waćpanna nowy temat o akcesoriach w Renegade Republik!
http://forum.jagged-alliance.pl/renegade-repub ... .htm#28199
Jeżeli chodzi o AK-107/108 (oraz AEK 971/972/973) to gorąco polecam stronę world.guns.ru (zawiera bardzo rzetelne informacje w języku angielskim i rosyjskim), w wolnej chwili postaram się opisać główną charakterystykę broni po polsku.

*

Olinka
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

Dziekuje Waćpan łaskaw :)

Widziałam i podziwiałam Panskie dzieło, zaiste godne ono rycerza ;)

Moja mała "pasja"

*

Jaahquubel
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Stridingshadow pisze:
Naści Waćpanna

Azali wżdy Waćpanią należy Olinkę nazywać.

Stridingshadow pisze:
w wolnej chwili postaram się opisać główną charakterystykę broni po polsku

Wielce kontent byłbym z owego faktu.

*
Olinka
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

Jaahquubel pisze:
Stridingshadow pisze:
Naści Waćpanna

Azali wżdy Waćpanią należy Olinkę nazywać.

Stridingshadow pisze:
w wolnej chwili postaram się opisać główną charakterystykę broni po polsku

Wielce kontent byłbym z owego faktu.

Dziekuje Wacpanu za zwrócenie uwagi tez o tym dzisiaj pomyslałam :)
Zem ja Waćpani :)

Moja mała "pasja"

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Zatem Waćpani.

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Sz. Pan Użytkownik Lemur swego czasu bulwersował się że moderatora nie widać.
Mogę pobawić się w szeryfa i zaprowadzić porządek w tej mieścinie.

Macie tu krótką (mam nadzieję że w miarę wyczerpującą) bajeczkę o dwóch najbardziej znanych i lubianych karabinkach automatycznych na zad*upiu zwanym powszechnie Układem Słonecznym:).

Zacznijmy od AK bo był pierwszy.
Nie ma co się oszukiwać, AK nie był nowatorskim pomysłem, był raczej dostosowaniem istniejącej i sprawdzonej konstrukcji do potrzeb nowoczesnego (jak na tamte czasy) pola walki.
Konstrukcja opiera się mocno o M-1 Garand'a przy czym jest uproszczona i zawiera też rozwiązania z innych konstrukcji (m.in mechanizm spustowy opracowany na przełomie wieków przez J.M. Browning'a).
Karabinki AK zostały zaprojektowane tak aby między elemenatmi mechanizmu były szerokie granice tolerancji (po ludzku względnie duże odstępy), nie chodziło bynajmniej o zmniejszenie ceny produkcji broni a o zwiększenie niezawodności (im więcej syfu się gdzieś zmieści tym dłużej zajmie nim broń się zaczka :) ).
Pierwsze prototypy miały lepszą ergonomię ale zarzucono to na rzecz maksymalnego dopracowania broni pod względem niezawodnośi.
Zasada funkcjonowania AK to pobór gazów prochowych przez boczny otwór w lufie z wykorzystaniem tłoka gazowego o długim ruchy integralnego z suwadłem, ryglowanie odbywa się przez obrót zamka.
Większości z Was zapewne nic to nie mówi ale jest to jedna z najbardziej niezawodnych i powodujących największy rozrzut zasad działania (ponieważ w broni jest ruchomy podzespół o sporej masie to podczas funkcjonowania automatyki gwałtownie porusza się środek cieżkości broni co wytrąca ją z równowagi).
Jeżeli chodzi o amunicję, amunicja 7.62*39 wz .43 jest pierwszą wprowadzoną do użycia radziecką amunicją pośrednią. została obecnie zastąpiona przez amunicję 5.45*39 o bardziej płaskiej krzywej balistycznej i mniejszej sile odrzutu.
Podczas walk w Afganistanie żołnierze radzieccy donieśli że amunicja 5.45*39 jest fajna (bo lekka a broń nią strzelająca bardziej celna) ale brakuje jej nieco mocy obalającej, od tej pory Radzieckie (a potem Rosyjskie) siły specjalne preferują raczej stary kaliber.
To co powiedzieli niektórzy o kolbie, cóż, mogłaby być prostsza (w AKM'ach i późniejszych konstrukcjach jest ona bardziej zoptymalizowana niż w AK do utrzymania w linii prostej lufy zamka i barku) ale to nie kolba jest wszystkiemu winna.
Nawet tak doskonale dopracowane (m.in pod względem kolby) konstrukcje jak FN-FAL nie są w stanie samą konstrukcją kolby opanować podrzutu broni.
Komora nabojowa i przewód lufy są chromowane już od najwcześniejszych wersji co zdecydowanie dobrze wpływa na niezawodność.
Jeżeli chodzi o możliwość stosowania różnych akcesoriów to mogłoby być lepiej:
-AK i AKS mogą być 'ulepszone' tylko o tłumik PBS-1
-AKM i AKMS w niektórych wersjach posiadają szynę montażową to optyki (no i mogą korzystać z PBS'a).
-AK-74, AKS-74 i AKMS-74U (czyli AKM'y w małym kalibrze) posiadają w niektórych wersjach szynę montażową (i wszystkie mogą korzystać z nowych PBS'ów).
-AK-74M, najnowsza broń indywidualna armii rosyjskiej ma w standardzie składaną plastikową kolbę i szynę montażową.

Jeżeli zaś chodzi o M-16...
Amerykanie po IIWŚ opracowali na podstawie Garand'a M-14, mieli zatem celny i dość niezawodny karabin o dużej sile obalającej i dużym magazynku.
W Wietnamie okazało się że M-14 i amunicja 7.62*51 są zbyt ciężkie dla jednego żołnierza biegającego po dżungli za bystronogimi Wietnamczykami.
Amerykanie zatem zaadaptowali Karabin AR-10 (na amunicję 7.62*51NATO) do kalibru .223 Remington (czyli cywilnej i wówczas jedynej wersji 5.56*45).
M-16 miał szkielet z Duraluminium, plastikową kolbę, chwyt pistoletowy i nakładki, miał wygodną dźwignię zmiany magazynka ergonomiczny przełącznik trybu ognia.
M-16 działał (obecnie nie ma już tych dinozaurów) na zasadzie odprowadzenia cześci gazów prochowych przez boczny otwór w lufie bez pośrednictwa tłoka i był ryglowany przez obrót zamka.
W tym wypadku zespół ruchomy była o wiele mniejszy i mniej wpływał na wyważenie broni podczas prowadzenia ognia.
Między elementami mechanizmu zastosowano wąskie tolerancje co wpływa pozytywnie na zmniejszenie rozrzutu.
Bezpośrednie działanie gazów prochowych na zamek broni + amunicja myśliwska wytwarzająca dużo nagaru ('sadzy' gazów prochowych) + wilgotność 100% (to dżungla w Wietnamie) + brak zestawów do czyszczenia = brudna broń (tak że ustawa nie przewiduje) i to powodowało masę zacięć.
Amerykanie zatem posilili się o nową 'czystszą' amunicję, wydali żołnierzom zestawy do czyszczenia ze specjalną instrukcją w formie komiksu, zmodyfikowali M-16 chromując przewód rury gazowej, dodając dosyłacz naboju (który pomaga wetknąć nabój na siłę do lufy).
Tak powstało M-16A1 które w odróżnieniu od tamtego dinozaura jeszcze służy niejednej armii.
M-16A1 było zdecydowanie bardziej niezawodne niż M-16 ale jego pięta Achillesowa czyli główna zasada działania pozostała i broń nadal była tylko względnie niezawodna.
W latach 80' skonstruowano wersję M-16A1 dostosowaną do nowej amunicj SS-109 (zamiast starej M-193), pogrubiono jej lufę (aby wolniej się nagrzewała) i dodano łatwiejsze w nastawieniu celowniki mechaniczne, tak powstało M-16A2.
Później powstały wersje z integralnymi szynami montażowymi zamiast nakładek (M-16A3 strzelająca ogniem pojedynczym i ciągłym oraz M-16A4 strzelająca ogniem pojedynczym i ciągłym).
Cała rodzina M-16 wymaga rozłożenia broni na małe części do celów czyszczenia a jej mechanizmy bardzo łatwo się brudzą ze względu na skierowany bezpośrednio na nie strumień gazów prochowych możliwe jest takie złożenie broni które doprowadzi do jej niechybnej eksplozji przy pierwszym oddanym strzale (wystarczy nie zamontować sworznia mocującego zamek w suwadle).
Nawet pierwsze M-16 miały swoje chwyty transportowe do których jest dość łatwo zamontować celownik optyczny, wersje M-16A2 i późniejsze mogą przyjąć jeszcze większą gamę akcesoriów montowanych bezpośrednio do nakładek (M-16A2) lub szyn uniwersalnych.

M-16tki mają swoje wady i zalety, AK również, w miarę upływu czasu zniwelowano większość wad obu systemów, gdybym miał wybierać między M-16A4 a AK-74M to wbrałbym ten drugi. Gdybym miał wybierać między M-16 a AK także wybrałbym ten drugi.
Gdybym miał wybierać między M-16A1 i AKM to musiałbym się solidnie zastanowić nad tym jakie inne zmienne wchodzą w grę.
Pamiętajcie że rzetelne porównanie musi obejmować broń z podobnego przedziału czasowego.

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Loucipher pisze:
Jak na faceta, który miał możliwość trzymać w ręku M16, bardzo się nie zgodzę. Ergonomia użytkowania w porównaniu do takiego AK-47 (i jego klonów) - bez porównania.

Żeby zbytnio nie off-top'ować, jak na faceta który miał w ręku zarówno M16A1, jak i AK nie mogę się do końca zgodzić w kwestii ergonomii.
-AR-15 ma debilnie umiejscowioną rączkę przeładowania, aby jej użyć trzeba albo machać ręką przed własną twarzą, albo zdjąć broń z celu. Całą sytuację ratuje nieco fakt iż po wystrzeleniu ost. naboju zamek zatrzymuje się w tylnym położeniu. W AK ten problem nie występuje, po minimum treningu (5min wystarczy) można spokojnie przeładowywać broń lewą ręką.
-O ile AR-15 ma słabszy odrzut niż AK (7.62*39mm), o tyle żaden z obu karabinków nie kopie mocno, a różnice zacierają się podczas stosowania podobnej amunicji ;)
-M16A2 nie jest złą bronią, jest to jednak niedoskonały system, obecnie "wydojono" z tego systemu ile się tylko dało, dalsze kroki idą ku zmianie mechanizmu ryglowania broni na krótki ruch tłoka gazowego. Tymczasem w kwestii AK osiągnięto już niemal wszystko, jedynym pozostałym zagadnieniem jest zwiększenie skupienia pocisków w ogniu ciągłym. W celu rozwiązania tego problemu wprowadzono karabinki AK-107/AK-108 oraz AEK-971/AEK-972/AEK-973 (z układem tłoków przeciwbieżnych). O ile rozwój AK prowadzi do udoskonalenie tej konstrukcji, o tyle rozwój AR-15 już się dokonał, a M16A2 jest szczytem możliwości tego systemu.

*

Mack the Knife
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Stridingshadow pisze:
A to ciekawe, bo Ares Shrike posiada sporo części z M4 (choć działa na zasadzie obrotu zamka z krótkim ruchem tłoka gazowego) :P

Ale jego jedyną alternatywą jest MG3, czyli lekko udoskonalona piła Hitlera. Która waży z amunicją 3x więcej.

Stridingshadow pisze:
AR-15 ma debilnie umiejscowioną rączkę przeładowania, aby jej użyć trzeba albo machać ręką przed własną twarzą, albo zdjąć broń z celu. Całą sytuację ratuje nieco fakt iż po wystrzeleniu ost. naboju zamek zatrzymuje się w tylnym położeniu

Imo bolt catch też jest umiejscowiony w okropnym miejscu. Ale widziałem ciekawą i łatwą do zrobienia przeróbkę umożliwiającą korzystanie z niego za pomocą palca wskazującego prawej ręki.

btw. zresztą, najidiotyczniejszy jest dosyłacz zamka moim zdaniem...

Stridingshadow pisze:
M16A2 nie jest złą bronią, jest to jednak niedoskonały system, obecnie "wydojono" z tego systemu ile się tylko dało, dalsze kroki idą ku zmianie mechanizmu ryglowania broni na krótki ruch tłoka gazowego.

Czyli przez prawie 40 lat zastanawiano się jak udoskonalić system bez tłoka gazowego i w końcu doszli do wniosku, że jednak ten tłok jest niezbędny
crazy: Najbardziej irytuje mnie ogólny i bezkrytyczny zachwyt nad czarnym karabinkiem. Stał się ikoną popkultury.
Stridingshadow pisze:
O ile rozwój AK prowadzi do udoskonalenie tej konstrukcji, o tyle rozwój AR-15 już się dokonał, a M16A2 jest szczytem możliwości tego systemu.
:
Ale wracając do ergonomii, to mimo poszerzania dźwigni zwalniacza magazynka, dodawania blaszek do selektora żeby można było go obsłużyć prawą ręką, instalowania różnych przedziwnych szyn i innych modyfikacji, kałach też kuleje od strony ergonomii i możliwości wygodnego instalowania dodatków. Masa zespołu ruchomego jednak jest za duża, a modyfikacje zmniejszające jego odrzut zazwyczaj przekomplikowane. Czytałem nawet o systemie przeciwwag poruszających się przeciwbierznie do suwadła. IMO to kurioza które powinno się zastąpić nową konstrukcją.

*
Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Mack the Knife pisze:
Ale jego jedyną alternatywą jest MG3, czyli lekko udoskonalona piła Hitlera. Która waży z amunicją 3x więcej.

Mało Ci km'ów że wybierasz tylko spośród 2?

Mack the Knife pisze:
Imo bolt catch też jest umiejscowiony w okropnym miejscu. Ale widziałem ciekawą i łatwą do zrobienia przeróbkę umożliwiającą korzystanie z niego za pomocą palca wskazującego prawej ręki.

Założenie jest takie że chwytając magazynek lewą ręką, wsuwasz go do broni a lewym kciukiem zwalniasz zamek.
IMHO wygodnie umiejscowiona obustronna lub przestawna rączka przeładowania jest lepszym rozwiązaniem.

Mack the Knife pisze:
btw. zresztą, najidiotyczniejszy jest dosyłacz zamka moim zdaniem...

Ale pod jakim względem?
Dosyłacz zamka jest przyciskiem "awaryjnym", jeżeli musisz go używać to znaczy że najprawdopodobniej powinieneś wyczyścić broń.
Dosyłacz jest umiejcowiony tak, jak pozwala na to konstrukcja broni, nie może być ustawiony w miejscu w którym będzie spoczywał kciuk ręki dominującej podczas strzelania, ponieważ nacisk na dosyłacz podczas strzelania będzie się kłócił z ruchem suwadła.

Mack the Knife pisze:
Ale wracając do ergonomii, to mimo poszerzania dźwigni zwalniacza magazynka, dodawania blaszek do selektora żeby można było go obsłużyć prawą ręką, instalowania różnych przedziwnych szyn i innych modyfikacji, kałach też kuleje od strony ergonomii i możliwości wygodnego instalowania dodatków. Masa zespołu ruchomego jednak jest za duża, a modyfikacje zmniejszające jego odrzut zazwyczaj przekomplikowane. Czytałem nawet o systemie przeciwwag poruszających się przeciwbierznie do suwadła. IMO to kurioza które powinno się zastąpić nową konstrukcją.

Jaka jest korzyść z posiadania zabezpieczonej broni w sytuacji bojowej? Taka że spróbujesz wystrzelić z zabezpieczonej broni?
Bezpiecznik służy do tego, żeby bezpiecznie broń przewozić, składować, przenosić po koszarach POZA WALKĄ.
To nie broń myśliwska którą odbezpieczasz przed strzałem, Twoim bezpiecznikiem jest Twój palec wskazujący i Twoje opanowanie, jeżeli tego nie masz to nie masz też po co brać broni do ręki.
Poza tym w sytuacji bojowej z AK strzela się głównie krótką serią.

O systemie przeciwwag pisaliśmy niemal rok temu na tymże forum.
Rzeczywiście jest BARDZO skomplikowany, do starego AK-74M dochodzi przedłużona rura gazowa, dodatkowy tłok i zębatka z osią, zaiste skomplikowane :P

A z nowych konstrukcji masz do wyboru AR-18, AR-18 i AR-18, dla pocieszenia dostępne obecnie w 2 kolorach: czarnym i coyote tan (taki beżowy).

*

Zhenia
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy

Stridingshadow pisze:
-AK-74M, najnowsza broń indywidualna armii rosyjskiej

Najnowszy jest AN-94 "Abakan" ;) I to oficjalnie. Choć faktem jest, że korzysta się z niego bardzo rzadko, dotarł do nielicznych oddziałów (choć głównie bojowych, gdzie go przetestowano i zaakceptowano warunkowo).
Stridingshadow pisze:
od tej pory Radzieckie (a potem Rosyjskie) siły specjalne preferują raczej stary kaliber.

Bardzo daleko posunięte stwierdzenie. Siły rosyjskie preferują nowy kaliber, jednak w walce na mniejszą odległość moc obalająca jest ważniejsza niż celność. Zresztą zgodnie z doktryną "siły ogniowej". Dlatego częściej się widzi AKM i jego pochodne w Czeczenii, jednak wojsko ma więcej AK-74 (M lub innych modyfikacji)
Co do szyn montażowych, jest to już niemal standard. Choć są w użyciu egzemplarze bez szyn, ale z zamocowaną optyką i innymi "naworotami" ;)
Stridingshadow pisze:
można spokojnie przeładowywać broń lewą ręką.

Nie "można". Trzeba. Inaczej o szybkiej zmianie można zapomnieć.
Stridingshadow pisze:
Dosyłacz zamka jest przyciskiem "awaryjnym", jeżeli musisz go używać to znaczy że najprawdopodobniej powinieneś wyczyścić broń.

Dosyłacz w eMce jest niezbędny. Ze względu na zawodność. A już w "klonach" i wersjach nie-amerykańskich bez niego nie da się obejść.
Stridingshadow pisze:
Rzeczywiście jest BARDZO skomplikowany, do starego AK-74M dochodzi przedłużona rura gazowa, dodatkowy tłok i zębatka z osią, zaiste skomplikowane :P

Pomimo tego, broń jest jak na mnie idealnie wyważona. Niemal nie czuć odrzutu.

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Zhenia pisze:
Najnowszy jest AN-94 "Abakan" ;) I to oficjalnie. Choć faktem jest, że korzysta się z niego bardzo rzadko, dotarł do nielicznych oddziałów (choć głównie bojowych, gdzie go przetestowano i zaakceptowano warunkowo).

Myślałem że to broń przyjęta na uzbrojenie wybranych jednostek, a nie standardowa osobista broń piechoty.

Zhenia pisze:
Nie "można". Trzeba. Inaczej o szybkiej zmianie można zapomnieć.

Stwierdziłem że jest to możliwe, jak ktoś chce żonglować bronią podczas przeładowania, to nikt mu tego nie broni.

Zhenia pisze:
Dosyłacz w eMce jest niezbędny. Ze względu na zawodność. A już w "klonach" i wersjach nie-amerykańskich bez niego nie da się obejść.

Jest niezbędny ale do wykonania tzw. "Immediate Action" (SPORTS = Slap, Pull, Observe, Release, Tap, Shoot), ew. przeładowania mocno zabrudzonej broni, w obu wypadkach broń wymaga czyszczenia ;)

Zhenia pisze:
Pomimo tego, broń jest jak na mnie idealnie wyważona. Niemal nie czuć odrzutu.

Nie wiem czy zauważyłeś ale moja wypowiedź w tym momencie była sarkastyczna, najbardziej wyśrubowany wariant AK bije AR-15 na łeb na szyję prostotą. Czyszcząc AK operujesz podzespołami mieszczącymi się na dłoni, czyszcząc AR-15 operujesz częściami mieszczącymi się na opuszce palca :P

*

Zhenia
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy

A co nam o tej dyskusji, jeśli Amerykanie sami stwierdzili że AK jest lepsze :)
I to w wielu oficjalnych publikacjach, podobnie jak w programach popularno-naukowych :P

*

Ormus n2o
Plutonowy
Plutonowy

Nie byłem pewien czy warto zakładać nowy temat ale chciałbym zapytać o m16 i o szyny picatinny i RIS. Po co Colt stosował inny standard szyn inż powszechnie używany? Czy to jest tak jak z windows - próbował narzucić własne standardy?

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna