Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3
Autor Wiadomość
Jaahquubel
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

To ja proponuję, żeby ten dział miał charakter inkluzywny - wrzucić gry, co do których jest podejrzenie (nie pewność, którą trudno zdefiniować)), że są podobne do JA. Aż tak dużo tego nie powinno być.

*
Olinka
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

Len pisze:
UFO może i podobne ale to całkowicie inny klimat, inny typ gry. Pod tym względem to przeciwieństwo.
UFO moze i inny klimat ale gra zdecydowanie bardzo podobna.
Moge cos skrobnąć jakby komus na tym zalezało.
To jedna z moich kultowych gierek :)

Moja mała "pasja"

*

Jazz
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Dział nosi nazwę „Gry podobne” , albo ja coś niedowidzę :) A ta nazwa w przypadku JAC, kojarzy mi się tylko z grami, w których gracz steruje najemnikami.
Tak, więc opisujecie tylko takie gry, albo dajecie wszystkie gry taktyczne z podziałem na tury. W tym pierwszym przypadku, nie muszą to być gry tylko taktyczno-turowe.

*

Jaahquubel
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

A co powiecie na Modern Tactics?
Taktyczna, turowa, ma scenariusz (nie za bogaty, ale ma), możemy sobie dobierać skład i wyposażenie.

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Teraz przynajmniej wiem, że cokolwiek byśmy nie zrobili - ten dział nigdy nie będzie idealny. Każdy inaczej to widzi, jedni chcą Baldur's Gate, inni flashowe gierki (jak powyżej :]) a jeszcze znajdzie się ktoś kto powie, że GTA nadaje się idealnie, argumentując, że też ma otwarty świat.

Ten dział miał być działem w którym znajda się gry najczęściej porównywane do JA. Dlatego wywaliłbym głównie te starsze gry: 101st Airborne in Normandy i Lost Patrol. Z całości one chyba mają najmniej wspólnego, poza tym dziś nikt już nie gra w takie gry. Jeszcze pewien nie jest obecności Hidden and Dangerous. Może ma coś wspólnego z JA, nie wiem, nie grałem, ale nigdy nie słyszałem aby porównywano ją do JA.

*
Cell
Chorąży
Chorąży

Przepraszam, ale może mi ktoś wytłumaczyć, jak można Baldur's Gate porównać do JA? Bo nie rozumiem :P

Podręczne miktury zastępują granaty, można mieć sześcioosobową drużynę, którą samemu można sobie, mmm... ukstałcić, efekt Ognistej Kuli jest podobny LAW'a, a Kwasową Strzałę Melfa można porównać do strzału ze snajperki, tak? :D

*

Olinka
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

Cell pisze:
Przepraszam, ale może mi ktoś wytłumaczyć, jak można Baldur's Gate porównać do JA? Bo nie rozumiem :P

Podręczne miktury zastępują granaty, można mieć sześcioosobową drużynę, którą samemu można sobie, mmm... ukstałcić, efekt Ognistej Kuli jest podobny LAW'a, a Kwasową Strzałę Melfa można porównać do strzału ze snajperki, tak? :D
Podpinam sie pod pytanie, podobnie nie bardzo widze tu podobienstwa.

Moja mała "pasja"

*

Wigen
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Len pisze:
Jeszcze pewien nie jest obecności Hidden and Dangerous. Może ma coś wspólnego z JA, nie wiem, nie grałem, ale nigdy nie słyszałem aby porównywano ją do JA.

Ja się mogę wypowiedzieć w tej kwestii bo grałem i powiem tak że Hidden & Dangerous jest grą taktyczną ale nie turową. Nie ma podziału na tury tak jak w JA 2. Posiada w sobie elementy taktyki jak i planowania ataku na wroga. Hidden & Dangerous jest prostą grą akcji tak samo jak Call of Duty czy Medal of Honor, ale w odróżnieniu od nich posiada w sobie elementy taktyczne.

Co do turowych to można by coś napisać np. o serii Heroes, Age of Wonders (bo onegdaj to strategia turowa), Galactic Assault. Również tytuły z serii gier Total War są strategiami turowymi no i nie zapominajmy o Disciples.

*

Jaahquubel
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Wigen pisze:
Total War

A tego to ja nie rozumiem. Owszem, turowe są, ale idąc tym tropem, to i Cywilizację wrzucimy. A nawet znane z Windowsa Kierki. Też są tury i trzeba myśleć. O brydżu nie mówiąc.

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Wigen pisze:
Ja się mogę wypowiedzieć w tej kwestii bo grałem i powiem tak że Hidden & Dangerous jest grą taktyczną ale nie turową. Nie ma podziału na tury tak jak w JA 2. Posiada w sobie elementy taktyki jak i planowania ataku na wroga. Hidden & Dangerous jest prostą grą akcji tak samo jak Call of Duty czy Medal of Honor, ale w odróżnieniu od nich posiada w sobie elementy taktyczne.

To nie jest najważniejsze. brak tur to nie jest element, który je dyskwalifikuje o ile pozostałe mają wiele wspólnego z JA.

Wigen pisze:
Co do turowych to można by coś napisać np. o serii Heroes, Age of Wonders (bo onegdaj to strategia turowa), Galactic Assault. Również tytuły z serii gier Total War są strategiami turowymi no i nie zapominajmy o Disciples.

Może i turowe ale nie sądzisz, że to gry z zupełnie innej beczki? ;) Nie ten klimat.

*
Wigen
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Wiem co możemy dać. Znalazłem już kandydata. To Rezerwowe Psy

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3