Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2
Autor Wiadomość
lukasamd
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Pułkownik
Pułkownik

Ja operacji nocnych nie biorę nigdy ponieważ... zawsze walczę w dzień :) W nocy często nie ma w sektorach NPC / RPC, a mi się nie chce do dnia czekać, noc jest na odpoczynek, naprawy itp.

*
Perry
Awatar użytkownika
Chorąży
Chorąży

lukasamd pisze:
Ja operacji nocnych nie biorę nigdy ponieważ... zawsze walczę w dzień

Walka w dzień to swego rodzaju utrudnienie, jesteś jak na widelcu, widoczny, ma to jednak swoje plusy gdyż odległość miedzy najemnikiem a wrogiem zawsze jest większa w dzień niz w nocy, co daje większe obrażenia. Czasem też gram w dzień, ale tylko wtedy gdy wiem, że podołam akcji :)

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Perry pisze:
jesteś jak na widelcu, widoczny

Fakt, co najwyżej za jakąś osłoną ale moi najemnicy są widoczni i ostrzeliwani

Perry pisze:
odległość miedzy najemnikiem a wrogiem zawsze jest większa w dzień niz w nocy

No nie wiem :D Zależy jak się gra - ja tam uwielbiam dzienne starcia w terenie zabudowanym na małych odległościach, 3-4 najemników vs. >10 wrogów - taka bitwa to niesamowicie klimatyczna sprawa.

Żeby nie było oftoem - w takich sytuacjach przydawała mi się umiejętność "broń automatyczna", ale w sumie czy robi to jakąś różnicę? Strzelając trybem serii/automatu i tak celność leci na pysk, a gdy 5-6 wrogów stoi nie da się nikogo nie trafić.

*
zadra666
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Ja tak jestem w 100% przekonany , iż ekspert operacji nocnych nie ma sobie równych w Jaggedach... Zasię widzenia w nocy o kilka (8?)pól większy (przy tym samym doświadczeniu) co zwykłych najemników

*

mtl
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

zadra666 pisze:
Zasię widzenia w nocy o kilka (8?)pól większy

Z tego co piszą na forum BearsPit twórcy 1.13 wynika, że:
- przy jednym poziomie NightOps zasięg widzenia w nocy powiększa się o jedno pole;
- przy ekspercie skutki są 2x silniejsze, czyli dwa pola;

Nie ma nic wspomniane o zwiększaniu się zasięgu wzroku przy zdobywaniu leveli. Choć owszem, i ja sam słyszałem opinie twierdzącą, że tak się dzieje.

Jednak IMO tak się nie dzieje, chociażby na fakt że: Night Ops x2 (ekspert) + 9 poziom najemnika = 18 pół "dodatkowego" widzenia w nocy (2x9=18 :D).

*

Perry
Awatar użytkownika
Chorąży
Chorąży

Znów odchodzimy od tematu panowie :)

*

zadra666
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Nie odchodzimy od tematu wszak sprawa dotyczy kreowania impa ;p

*

MjrAQ123
Kapral
Kapral

Ja zawsze daje Sztuki Walki Expert. Czemu? Bonus do udeżania i łatwiej trenować siłe,zręczność i zwinność które najtrudniej wytrenować +70-75 i fajnie wygląda(walka wręcz też ). Ale + bron automatyczna albo skradanie jest idealnie. Na expercie nie wiele więcej niż podstawowy poziom(a sam gram na dośw/expert więc nie jest tak że max ułatwienie.

Atrybuty:

Zdrowie: 80-85
Zwinność :80
Zręczność: 75-80
Siła: 75
Um. dowodzenia: 35
Inteligencja: 85
strz: 55(da sie wytrenować, i tak zawsze bierzemy super strzelca więc na początek starczy jeśli naszym najemnikiem nie walczymy biernie)

Reszta na: 35

*

leveler
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral

Ja na początku przygody z JA 2 ( no po zdobyciu pewnych doświadczeń) tworzyłem IMP -a jako szkoleniowca samoobrony ( 85 um. dow. ; szkolenie ekspert )
z powodu trakcyjności jego charakteru w porównianiu z gościami z AIM.

Potem odkryłem i doceniłem jego możliwościu rozwoju.

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Ja zawsze brałem imp'a z:
Zdrowie: 85
Zwinność : 70
Zręczność: 70
Siła: 70
Um. dowodzenia: 35
Inteligencja: 85
Um. strzeleckie : 85
Mat. wybuchowe :35
Pierwsza pomoc : 35
z mechaniką zawsze dawałem sobie spokój, dbałem o to żeby mój IMP miał broń w dobrym stanie i NIGDY nie zdarzyło mi się żeby się zacięła.
Jako umiejętność dodatkową wybierałem broń automatyczną, to jest bardzo dobra umiejętność w CQC, kary za strzelanie serią spadają do tego stopnia że można mieć pewność że na 5-10 m przeciwnik weźmie wszystkie pociski w głowę/klatę, dzięki temu można wyeliminować spokojnie 2 przeciwników na turę nawet jeśli mają ciężkie osłony ciała.
Zręczność i siła rosną bardzo szybko podczas walki wręcz, bez innego treningu pod koniec gry miałem ok 90 z obu.
Nie opłaca się też inwestować w umiejętności dowodzenia ponieważ one urosną kiedy IMP będzie szkolił samoobronę.
Materiały wybuchowe są dziedziną w której WYBITNIE łatwo jest się podszkolić, a z tego płynie taki zysk jak dodatkowy wzrost doświadczenia.

*

dzidek1983
Awatar użytkownika
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

moteel pisze:
zadra666 pisze:
Zasię widzenia w nocy o kilka (8?)pól większy

Z tego co piszą na forum BearsPit twórcy 1.13 wynika, że:
- przy jednym poziomie NightOps zasięg widzenia w nocy powiększa się o jedno pole;
- przy ekspercie skutki są 2x silniejsze, czyli dwa pola;

Nie ma nic wspomniane o zwiększaniu się zasięgu wzroku przy zdobywaniu leveli. Choć owszem, i ja sam słyszałem opinie twierdzącą, że tak się dzieje.

Jednak IMO tak się nie dzieje, chociażby na fakt że: Night Ops x2 (ekspert) + 9 poziom najemnika = 18 pół "dodatkowego" widzenia w nocy (2x9=18 :D).

Expert zwiększa o 3 pola na "gołym najemniku"
poziom podstawowy zwiększa faktycznie o 1,5 ale gra zaokrągla do 1 pola, natomiast ekspert daje 2x co daje już okrągłe 3 pola

NO zwiększają też efektywność NVGoggles i UV Goggles ale niestety nie pamiętam w jakim stopniu..
dodatkowo poziom podstawowy zwiększa o 2 poziom nasłuchiwania a expert o 4
osoba z NO potrzebuje mniej czasu na sen i regenerację podobnie jak zawodnik ze sztukami walki

zacytuję: "Better night vision and hearing (+15). Each +10 represents one additional visible square, so "night ops" is +1, but "night ops (expert)" is +3 squares. You use night vision goggles more effectively too. You get a small additional hearing bonus during the day, and a higher chance of interrupting enemy soldiers moving in the dark."

więc wysokopoziomowy NO expert z UV Goggles jest praktycznie nie do pokonania, dalej widzi i słyszy, i częściej przerywa
datego zawsze ważne dla niego są przy tworzeniu HP, dex, agi reszta wedle uznania

ja swojego tworzę tak:

NO expert
HP - 85
Dex - 85
Agi - 85
Str - 55
Mrk - 85
Ldr - 35
Wis - 85
Mec - 0
Exp - 0
Med - 35