Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Lecter
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy

Bios zrobię z dyskietki zwykłej startowej [obecny jest ok, ale wyczytałem na stronie producenta w wyższej wersji biosa coś o Athlonie XP - o jego wykrywaniu, także bios sobie zaktualizuje standardowo jednak :wink: ]

Obrazek

Więc jeśli pomaże to ołówkiem, a potem naleje na to cyny to będzie podwójny efekt, tj. po odblokowaniu dojdę do ok 2200 Mhz (czyli Athlon XP 3200+). i jeszcze będę miał włączoną dodatkową pamięć cache poziomu drugiego :?: :P

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Tak, ale nie chodzi tu o polanie cyną - na zdjęciu jest przedstawiony efekt lutowania.

Jeżeli nie uda się odblokować to i tak możesz podkręcać ;)

EDIT:

PS: Powodzenia ;)

*
Lecter
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy

Dziękuje bardzo :D

Zdecydowałem że stery zainstaluje te co poleciłeś, a co do procka to zamaluje ołówkiem, dam to do biosu co podałeś wcześniej i niedługo potem kupie ram, to będę miał 512+256 i chyba mi wystarczy [nie będe lutował procka bo okazało się że nia mam w domu lutownic :roll: ]

Pozdrawiam serdecznie. Lecter. 8)

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

A teraz opis jak podkręcić kartę graficzną.

Bedziemy potrzebowali programu Riva Turner - do pobrania TUTAJ
Jest to program do kart nvidia ale umożliwia podkręcanie także ati.

A po zaisntalowaniu kolejne kroki:

1. Uruchamiamy program i naciskamy niższy przycisk "Customize"

Obrazek

2. Naciskamy ikonę karty.

Obrazek

3. Zaznaczamy "Enable driver-level..." i naciksamy "Detect now".

Obrazek

4. Przesuwamy oba suwaki o 5-10mhz w prawo i naciskamy test.

Obrazek

Klikamy zastosuj i testujemy czy karta nie wyświetla żadnych błędów albo w programie 3d mark 2003 albo w jakiejś mocnej grze.

Jeżeli błedy nie wystąpią, ponawiamy pkt 4 i znów testujemy kartę.
Jeżeli chcemy aby karta była automatycznie ustawiana przy starcie systemu zanzaczamy
"Apply overclocking at Windows startup"

W niektórych kartach mamy do wybory podkręcanie w 2 lub 3 trybach - 2d / 3d oraz 3d low power. Podkręcamy tylko w trybie 3d - po co nam szybsza karta w 2d.

*
PeseiK
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Brzmi to ciekawie, ale ja w overclocking się nie bawię. Czemu? Boję się, że mi się coś zjara. Jedyne co stuningowałem to procesor u siebie na górze, teraz Pentium II MMX 350mHz chodzi na 600 mHz :) Zrobiłem to w biosie :)

*

Lecter
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy

@Lukas
pisałeś o podkręcaniu kart, a nic nie napisałeś o chłodzienu - jeśli podkręcę tego GeForce'a 6600 co mi poleciłeś o minium to bardzo wzrośnie temp. :?: Bo jak narazie to juz sie niepokoje, jako, że 10 minutpo włączeniu PC'ta przy otwartej obudowie i temp; pokojowej karta jest tak nagrzana że bajka, a używam ledwo 7 procent procka sporadycznie :!:

PS: Po 30 minutach od włączenia kompa gdzie w tle była tylko przeglądarka temp, płyty głównej wynosi 37, a temp procka 45, ale jak gram to temp procka podbija do 53, a temp. płyty głównej do 40 :?
Więc zdecydowałem się TYLKO na ten trik z ołówkim [zamalowywanie mostka] - wcześniej mi podawałeś parametry do ustawienia w BIOS'ie, ale przy tych temp. chyba muszę wprowadzić inne. Mógłbyś mi je podać :?: :wink:

PS2: Polecam wszystkim to:

http://slavo.info/tuning_sprzet.html
ja to zaraz sobie zrobię. :wink:

Pozdrawiam. Lecter.

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Skoro masz takie temperaturki to:

a) program everest może pokazywac temperaturę karty graficznej - sprawdź czy pokazuje.
Jeżeli temperatura jest bardzo wysoka to możliwe że chłodzenie jest założone kiepsko. Z moich doświadczeń wynika że najlepeij wtedy włączyć jakąś mocną gierkę (BEZ podkręcania!) i spowodować aby karta się zjarała - wina będzie producenta i kartę dostaniesz nową z na 99% dobrze zamontowanym chłodzeniem. Jeżeli jednak nic się nie stanie to możesz probować podkręcac trochę kartę.

b) Co do procesora i płyty głównej - jeżeli masz w biosie opcję odpowiedzialną za zmianę mnożnika to spróbuj go zmniejszać (najczęściej nazywa się CPU Multipler) - taktowanie procesora to fsb * mnożnik - czyli np. 133 * 10,5 = 1400 Mhz, tak masz teraz, spróbuj dać np. 150 * 10, będziesz miał 1500 a proc nie będzie się mocniej grzał. Jeżeli temperatury będą powyżej 55 stopnie to musisz wymienic chłodzenie. Polecam Spire WhisperRock IV - u mnie chołodził proca na 220 * 10,5 i było max 48-49 stopni.

Oto linki do aukcji z nim:

LINK1

LINK2

PS: I jak, pokazuje ci teraz athlona?

EDIT:
To się nazywa regulacja mocy procka - normalnie mam 240 * 9 i max temperatura 40 stopni. Teraz musiałem zakodowac film z realmedia do DVD i przestawiłem na 280 * 9 :D temperatura 45 i stoi ;)

[ Dodano: Czw 13 Lip, 2006 ]
PeseiK pisze:
Brzmi to ciekawie, ale ja w overclocking się nie bawię. Czemu? Boję się, że mi się coś zjara.

Szanse że coś się zjara są bardzo niewielkie - temperatury można sprawdzać progamami i reagowac jeżeli są wysokie, poza tym np. jeżeli proc, taki Athlon XP osiągnie 65-66 stopni to bardzo mozliwe że sam w porę spowoduje restart kompa ;)

[ Dodano: Czw 13 Lip, 2006 ]
Lecter pisze:

PS2: Polecam wszystkim to:

http://slavo.info/tuning_sprzet.html
ja to zaraz sobie zrobię. :wink:

To naprawdę daje dobre efekty - sam mam już coś takiego od ładnych paru miesięcy - poprawia się cyrkulacja powietrza w obudowie i możemy mieć niższe temperatury.

[ Dodano: Pią 14 Lip, 2006 ]
Wymieniłem chłodzenie na procku. Miało być duże a jest ogromne, zobaczcie sami:

Obrazek

I tutaj jeszcze jedno:

Obrazek

Teraz ledwo co moge zamknąc obudowę ale opłacało się - temperatury spadły o 5-7 stopni i zamiast na 240*9 komp chodzi non stop na 290*9. Fajnie że na takim procu gram w Jagged Alliance ;)

Niech ktoś wstawi zdjęcia swojego kompa. Tylko prosze wrzucac na imageshack bo jeżeli ktoś spowoduje rozjechanie się forum to bede kasował posty ;)

*
snick
Awatar użytkownika
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Overclocking? Podkręciłem sobie procesor (celeron D) z 2,66ghz na 3ghz, ale uznałem że nie ma to sensu przy moim obecnym chłodzeniu i zjechałem do 2,82ghz - z taką częstotliwością pracuje teraz.

Ponadto kiedyś, gdy potrzebowałem większej wydajności do gry w Silent Storm, podkręcałem też sobie kartę graficzną (radeon 9550) o jakieś 25-30%.

Gdyby nie to, że mam wiatrak na bocznej ścianie obudowy, pewnie zdjąłbym całą w celu pomiarów, ale póki co, nie mam zamiaru kombinować. Jak rodzice wyjadą to się tym zajmę :mrgreen:

*
lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Procka z tego co wiem to możesz bardzo dobrze podkręcić - do 3,4 3,6 Ghz raczej na pewno (tylko że będziesz musiał wymienić wtedy chłodzenie).

Karta jest do podkrecania też bardzo dobra (szczegłnie jeżeli ma pamieci typu BGA [kwadraciki]) i można ją podkręcić tak że uzyskujesz Radeona 9600 / 9600 Pro ale wtedy polecam zainstalowanie na pamięciach radiatorków.

Wentylator na bocznej ścianie to dobre rozwiązanie :)

*
snick
Awatar użytkownika
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Wiem, wiem, mój sprzęt jest całkiem podatny na OC, ale aktualne chłodzenie nie pozwala mi na wyciśnięcie z niego większej ilości mocy. :( Ale gdy będę miał trochę kasy, to zastanowię się nad wymianą chłodzenia, ewentualnie zainstalowaniem dodatkowego wentylatora na obudowie.

*
lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Radiatorki napamieci to wydatek 5-15zł. Chłodzenie procka już "trochę" więcej. Dobre są zestawy Pentagrama i Zalmana ale to tak 60 - 70 do 120 zł nawet.

*
lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

No to ja dawno się tutaj nie wypowiadam więc się wypowiem,

Kupiłem niedawno kartę graficzną nvidia Geforce 7300GT Galaxy 128Mb 1,4ns za ok. 320zł -

Karta okazała się bardzo dobra. Normalne taktowania karty to 500 Mhz na rdzeniu oraz 1400 (700) Mhz na pamięciach, karta ma 8 potoków pikseli oraz 4 ROP, wydajność jest sporo wyższa niż w zwykłych kartach 7300gt, jest sporo wyższa niż w 6600 GT (wiem bo miałem :P).

Ale nie o tym jest ten temat:

Kartę 7300GT Galaxy można bardzo podkręcić - z standardowych 500/1400 bezproblemowo działa na 610/1600.

Można zrobić także vmod karty przy pomocy ołówka, oto schemat:

Obrazek

Po zastosowaniu vmoda oraz zamontowaniu na pamieciach karty raditorów wartości po podkręceniu wynosiły już 750 mhz na rdzeniu oraz 1800 mhz na pamięciach! Niezbedne było podniesienie taktowania szyny pci-express z 100 na 110-115 Mhz.

Karta zwiększyła swoje osiągi w 3dmarku z ok. 10.000 pkt na ponad 13.000 ! Gry chodza wyraźnie szybciej. Wszytskim z PCI-Express polecam tą kartę, oto jak wygląda:

Obrazek

*
Lecter
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy

jeśli będziecie manipulować pry procku to polecam porządnie przeczyścić radiator, nawalić pasty i naoliwić [choćby zwykłym olejem kuchennym,albo lekkim smarem] wentylator [tylko ostrożnie, zeby nie kapało :diabel2: ] - mi po tym [bez ruszamia pasty][gdzie komp chodził rok z otwartą obudową] temperatura spadła o 14 [sic!] stopni!

edit:
no przesadziłem
na dzień dzisiejszy spadła o ~10 stopni, ale jakbym nwalił nowej pasty to kto wie ;]

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Widocznie wentylator był już nieźle zjechany i naoliwienie pozwoliło na poprawną pracę = szybsze obroty = mniejsza temperatura ;)

Radiator musi być czysty - jezeli jest na nim sporo kurzu to działa jak piec a nie chłodzenie ;) (bo powietrze nie ma gdzie "uciekać").

*
lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Dawno nikt nie pisał a ja wracam chyba do podkręcania, oto efekt lekkiego modyfikowania chłodzenia mojej karty, zamiana z:

ORYGINALNE

na

Accelero S2

:lol:

*
Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4  Następna