Seria gier firmy Auran moze byc wymagajacym symulatorem pokazujacym mechanizmy dzialania przemyslu kolejniczego jak i uczyc wcale nie tak prostej sztuki prowadzenia lokomotywy z 40 wagonami wyladowanymi weglem (oczywiscie nie tylko). Jest tez swietna zabawa dla osob ktore sie lubia bawic w projektowanie przestrzeni, bo sami mozemy tu stworzyc miasta, gory, doliny, lasy rzeki a to wszystko otoczyc infrastruktura kolejowa.
Sa dwa tryby prowadzenia lokomotywy: uproszczony, gdzie tylko przesuwamy linie na okregu, co spowoduje jazde pociagu do przodu badz do tylu (tez wcale nie jest to takie proste, bo w scenariuszach trzeba sie na swiatlach zatrzymywac i nie wolno przekraczac predkosci, a nie jest pokazane na jakiej pozycji linia jedzie z jaka predkoscia) oraz realistyczny gdzie najpierw trzeba ustawic bieg nawrotnika na przod, potem zwolnic hamulec (jeden z trzech) i po osiagnieciu odpowiedniego cisnienia przekrecic dzwignie przepustnicy aby pociag ruszyl.
Mamy mnostwo modeli pociagow i kazdy z nich inaczej sie porusza. Inaczej sterujemy parowozem, elektrowozem a inaczej lokomotywa spalinowa.
Mowie w tej chwili o wersji 2004, choc jest juz nowsza 2006, ale obecnie jej nie mam. Slyszalem tylko ze jest lepsza. Jezeli kogos gry tego typu interesuja (a wiele ich nie ma...) to polecam goraco. Nawet jezeli ktos uwaza, ze pociagow jest za malo, to sa maniacy w sieci i mozna sciagnac mase nowych modeli, czy tez nowe mapy.
Polecam
.

. Na pewno jest to dobra inicjatywa, no ale mysle ze zbyt wielu chetnych nie przybedzie, bo wiekszosc ludzi yto nie obchodzi, potrafia narzekac tylko na wiecznie spoznione, smierdzace i niewygodne pociagi, a wiele tych co moze i chca ma inne sprawy na glowie. Ja osobiscie mysle ze w przyszlosci wartoby bylo cos zrobic w tym kierunku, ale ja w tej chwili zajmuje sie studiami, choc jak plan wypali to pos studiach przynajmniej posrednio bede mogl uczestniczyc w odbudowie polskich kolei.