Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Czy używasz firewalla?
Tak 50%  50%  [ 3 ]
Nie 50%  50%  [ 3 ]
A co to jest? :) 0%  0%  [ 0 ]
Liczba głosów : 6
Autor Wiadomość
lukasamd
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Pułkownik
Pułkownik

Czy używacie firewalli? Dzięki programom tego typu możemy kontrolować co i w jaki sposób dociera do naszego komputera z internetu a także co właśnie z niego idzie w świat. Możemy więc zablokować dostęp do sieci zarówno od zewnątrz jak i od wewnątrz. Zresztą, dużo by tu można było pisać na ich temat.

Ten wbudowany w system XP zbyt dobry nie jest, w Viscie jest minimalnie lepiej a po doinstalowaniu pewnego dodatku nawet całkiem nieźle acz nadal nie jest to zapora z prawdziwego zdarzenia.

Przez jakiś czas używałem Jetico, niestety ten darmowy program ostatnio szaleje - ze względu na brak aktualizacji od bardzo długiego okresu co chwila coś pyta i pomimo swojej lekkości dla systemu, jest uciążliwy.

Dlatego też wybrałem Comodo - znany i dobry firewall, również darmowy. Jego atutem wg. wielu osób jest moduł Defense+ który sprawa co i jak działa w naszym systemie. Uznałem jego działanie jednak za zbyt irytujące i wyłączyłem pozostawiając samą zaporę. Program zajmuje od 4 do 7-8 MB w RAM co jest wartością wręcz śmieszną a jak na razie sprawuje się naprawdę dobrze.

*
Cell
Chorąży
Chorąży

Ja nie mam FireWall'a, bo jakbym go miał, brat miałby zablokowany internet :wink:

Jesli ktoś nie zrozumiał - Internet płynie do mnie, a brat ma połączony z moim, więc FireWall blokuje wpływ internetu do brachola i odwrotnie byłoby to samo, zresztą. :]

Ostatnio zmieniony 11 wrz 2008 18:03 przez Cell, łącznie zmieniany 1 raz

*

Olinka
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

Najlepiej miec jeszcze inne zabezpieczenia ruter i antywirus
Przy ruterze masz zaporę i brat mzoe korzystać z netu.

Moja mała "pasja"

*

djt
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Kaspersky z wbudowanym firewallem :-)

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Cell pisze:
Ja nie mam FireWall'a, bo jakbym go miał, brat miałby zablokowany internet :wink:

Jesli ktoś nie zrozumiał - Internet płynie do mnie, a brat ma połączony z moim, więc FireWall blokuje wpływ internetu do brachola i odwrotnie byłoby to samo, zresztą. :]

To żaden problem nie jest - można ustawić aby dostęp do sieci LAN był pełny. W zaporach można ustawić naprawdę DUŻO rzeczy :)

*
Nowy temat Odpowiedz w temacie