Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Len
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Problem jest następujący. Kilka dni temu cracka (do programu, który wcześniej kupiłem, rzecz jasna :D). Znalazłem jednego, wiedziałem czym grozi odwiedzanie stron z crackami a tym bardziej ściąganie z nich plików ale zaryzykowałem bo pilnie potrzebowałem programu. Że to był błąd zrozumiałem gdy go uruchomiłem - plik zamiast włączyć program, po prostu zniknął. Od tamtego czasu nie otwierają mi się niektóre strony internetowe jak np. Gry-Online. Inne natomiast włączają się dopiero za którymś razem. Dodatkowo, co jakiś czas samoistnie włącza mi się polska strona o jakieś grze, chyba darmowej. Sprawdziłem procesy w tle, przeskanowałem dysk i nic nie znalazłem. Czy macie jakieś rady? Wolę uniknąć reinstalacji Windowsa bo na to zwyczajnie nie mam czasu.

*
momo78
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Spróbój dać przywracanie systemu. U mnei zawsze działa na tego typu wirusy.
No ale tracisz zainstalowane programy. Tzn tylko z rejestru, na dysku nadal są.

I can feel it. My mind is going. There is no question about it.
I can feel it. I can feel it. I can feel it.
I'm a... fraid.

*

snick
Awatar użytkownika
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Kiedy byłem u rodziny na wakacjach, mieli coś podobnego przy neostradzie. Wykombinowałem, że żeby wejśc na niektóre strony trzeba było wyłączyć proces explorer.exe. Wtedy włączały się wszystkie witryny.

*
zadra666
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Powiedz z jakiej dokładnie strony ściągałeś tego potworka ;p

*

mtl
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

I jeszcze czym dokładnie skanowałeś komputer. Oprócz DOBREGO antywira polecał bym przelecieć dysk Ad-Aware.

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Nie pamiętam już z jakiej strony, zainstalowałem ESET Smart Security. Raczej nie jest zbyt dobry. Ale Windowsa i tak na nowo będę robił bo już chyba wszystko się zje... popsuło.

*
mtl
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

Eeee... Czyli w momencie odpalania tego "cracka" nie miałeś ŻADNEGO antywirusa? Trochę dziwne zachowanie, szczególnie jak na Ciebie :P

BTW. Też czasami zmuszony jestem poszukać cracka w sieci - mam zainstalowany KIS, i jeszcze pomimo, że czasami ściągam parę paczek w poszukiwaniu tej "właściwej", żaden syf na kompa się nie przedostał :-D

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

No nie, z lenistwa nie zdążyłem zainstalować. Teraz mam za swoje :]

*
zadra666
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Ciesz się , że nie zablokował narzędzi administracyjnych ;p Jak u mojego sąsiada takie coś się wrypało to tylko format mógł zrobić :)

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Ściągnij avirę personal, zaktualizuj bazy wirów, skonfiguruj tak jak tutaj:

http://antivir-polska.info/faq/

i przeskanuj cały dysk. Potem ściągnij jeszcze Spybota i nim tak samo - calutki dysk, możesz też spróbować Windows Defenderem (o ile masz legalny system/key). Za pomocą np. ccleanera wyczyść dyski i rejestr (wszystko, łącznie z cache przeglądarki).

Jeżeli będzie dobrze to dobrze :) Tylko nie kasuj potem tych programów - dzisiaj antywir to rzecz niezbędna a zaporę windowsową (czy to xp czy vista) można sobie w cztery litery wsadzić.

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

lukasamd pisze:
i przeskanuj cały dysk. Potem ściągnij jeszcze Spybota i nim tak samo - calutki dysk, możesz też spróbować Windows Defenderem (o ile masz legalny system/key). Za pomocą np. ccleanera wyczyść dyski i rejestr (wszystko, łącznie z cache przeglądarki).

To już chyba wolę na nowo Windowsa zrobić :] Przynajmniej mam pewność, że stracony czas przyniesie efekty :] Poza tym, jak przez dłuższy czas nie zrobię to dziwne się czuję xD

lukasamd pisze:
Jeżeli będzie dobrze to dobrze :) Tylko nie kasuj potem tych programów - dzisiaj antywir to rzecz niezbędna a zaporę windowsową (czy to xp czy vista) można sobie w cztery litery wsadzić.

Taaak? :P

*
lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Zrobienie formata nic ci nie da jeżeli nie zamierzasz instalować żadnego antywirusa - w takim wypadku będzie to rozwiązanie na bardzo krótką metę, gdybyś stał się celem jakiegoś ataku nawet bardzo krótką, max. około 5 minut miałbyś czysty system po podpięciu do neta...

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Nie lubię, gdy ktoś mnie niepotrzebnie czegoś uczy. Człowieku, takie rzeczy wiem od czasów, gdy większość z Was nie wiedziała co zrobić, gdy podkładka pod myszkę się skończyła. Nie mówiąc już, że nigdzie nie stwierdzałem ani nie sugerowałem, że nie zamierzam instalować zabezpieczeń. Wirus dostał się bo niedawno robiłem na nowo system, nie miałem czasu ani chęci na instalowanie (co masz zrobić jutro, zrób pojutrze).

*
mtl
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

Len pisze:
To już chyba wolę na nowo Windowsa zrobić :] Przynajmniej mam pewność, że stracony czas przyniesie efekty :] Poza tym, jak przez dłuższy czas nie zrobię to dziwne się czuję xD

Len pisze:
Wirus dostał się bo niedawno robiłem na nowo system, nie miałem czasu ani chęci na instalowanie (co masz zrobić jutro, zrób pojutrze).

:diabel: Oj Len coś kręcisz :P

Wiem, wiem offtop :-D

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Chodziło mi, że wolę zrobić na nowo system niż bawić się w naprawianie obecnego, mam pewność że wszystko będzie dobrze. A obecnie antywirusy nie wykrywają żadnych śmieci. Zresztą, już wiem jak spędzę poniedziałkowy wieczór :]

*
Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   1, 2  Następna