Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
Pavcio
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

lukasamd pisze:
Ciągle będziemy wracać i wracać do przeszłości? Ona już nie nie ma wpływu na to co będzie - albo ten kraj się zmieni, albo będzie bardzo źle, w niczym nam nie pomoże fakt, iż rozgromiliśmy Krzyżaków w 1410 czy Szwedów Kircholmem, naprawdę nic to nie da

Da. Jak my będziemy mieli głęboko nasz kraj, to za 20-30 lat nasze dzieci będą miały go jeszcze głębiej.

lukasamd pisze:
Żyć niechęcią do innych narodów to też nie sposób - co mi zrobiło młode pokolenie Niemców / Rosjanów żeby ich odrzucać (a to jest często u nas widoczne na forum).

Gadka na inny temat, bardzo ciekawy z resztą., choć bardzo łatwo było złamać regulamin i prawo tym samym.

lukasamd pisze:
Patriotyzm, oddanie ojczyźnie... teraz jeszcze sporo z nas na własnym utrzymaniu nie jest, sporo nie ma rodzin. Pomimo tego zapytam - czy patriotyzm i wiara w kraj, da chleb twoim dzieciom? Będziesz ślepo wierzył w ojczyznę, gdy twoje dzieci będą skomleć i błagać pomoc? Wątpię...

Da i to POLSKI chleb. Ja chcę coś w tym kraju osiągnąć. Rozumiem wyjazd na jakiś cza za chlebem, ale nie wyobrażam sobie np. żeby moje dzieci wychowywały się na obcokrajowca. Aby coś osiągnąć, trzeba w to wierzyć na 100%.

*

momo78
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Pavcio dobrze mówi.
Dla Ciebie Lukas bycie Polakiem to przekleństwo??

I can feel it. My mind is going. There is no question about it.
I can feel it. I can feel it. I can feel it.
I'm a... fraid.

*

Yury
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy

Cierpieć dlatego ,że się jest patriotą i ,że kocha się swój kraj ?
Bić się w pierś z dumy ,że jestem Polakiem ? Co tu takiego dumnego ? Że ileśset lat tamu skopaliśmy komuś tyłki ? Może kiedyś Polska była naprawdę dobra ,ale w dzisiejszych czasach to ja wole opuścić ten kraj. Patryiotyzm nie zapewni dobrobytu mnie i moim dzieciom.

*

GrU
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Tylko że wiara to nie wszystko, słynne na cały świat "American Dream", czy u nas jest coś takiego możliwe ?

ehh słucham wiadomości "trzeba zatrzymać wzrost zarobków bo inflacja ble ble ble"

*

nemrod
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

Yury pisze:
Może kiedyś Polska była naprawdę dobra ,ale w dzisiejszych czasach to ja wole opuścić ten kraj. Patryiotyzm nie zapewni dobrobytu mnie i moim dzieciom.

Mozesz wyjechac, ale uwierz mi, ze po pewnym czasie pojawia sie tesknota. Jednak troche juz tutaj porzezyles, wiec w obcym kraju bedzie inny jezyk, inne obyczaje inna kultura. Owszem ze wzgledu na korzysci materialne wyjechac na zachod jest warto. Mimo to nie pchalbym sie do cudzej armii, chocby nie wiem jak potezna byla.

Cytuj:
No *****! Co to ma być?

A to przepraszam Zadra. Zbyt ostro napisalem, pod wplywem emocji. Mimo to moje zdanie co do tej sprawy sie nie zmienia.

*

Yury
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy

No tęsknota będzie jakaś napewno, to oczywiste.
Co do armii to jak widać kto co lubi.Jedni nie chcą wogóle iść do armii. Zaś innym się marzy służba w armii innego państwa ;) nie wspominając już np. o Legii Cudzoziemskiej. :D

*

zadra666
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Jak to niedawno usłyszałem " Jedni lubią jak im cyganie grają , a drudzy jak im buty śmierdzą"
Takie podsumowanie ;p

*

RE5P3CT
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Cytuj:
A dla mnie zabijanie to zabijanie nie widze w tym żadnej różnicy.Dla czyjej flagi? To też nie robi mi żadnej różnicy ponieważ traktuję wojsko jako pracę.

Po jakimś czasie spędzonym na froncie nie miałbyś za dużych morale ;)

Cytuj:
Standartowy żołnierz obecnie ma pistolet "VIsta" czy jakoś tak. Nie dość ,że odparza łapy to jest strasznie niecelny lub się zacinać i w późniejszym okresie ropada się. A taki oficerek w bazie ma Glocka 19 którego nawet ani razu nie wyciągnie z kabury.. Były swego czasu momenty jak Polacy wyjeżdżali na patrol ,zostawiali Beryle w bazie i kupywali Ak-47 i wiadro amunicji na jakimś pobliskim bazarze. Kupywali tyle ile unieśli bo 120-150 naboi to nic.

Dokłądniej Wist-94. Vis był polskim pistoletem z II WŚ (porównywalny jakością do Colt'a 1911). Wróćmy jednak do Wista. Jego zawodność wynikała z nadmiernego zabrudzenia. Rozpadania i odparzenia rąk nie skomentuję, bo to kolejny mit typu "magazynki podczas strzelania nagrzewają się do niewyobrażalnych temperatur" (ktoś go musiał chyba za wylot trzymać :P) . Zresztą dla jednych jest to pistolet zajebisty, dla innych do dupy. Niecelny? Strzelałeś z niego kiedykolwiek? Jeżeli nie, to nawet nie odpisuj.
Co do zamieniania broni... To nie Wietnam, że jest taka samowolka. Żołnierze muszą mieć kompatybilny kaliber z innymi kontyngentami i nie ma mowy o zmianie broni. Zresztą po co im więcej amunicji? Polacy nie biorą udziału misjach bojowych. Jedynie patrolowanie terenu. Zaatakowani odpowiadają ogniem i wycofują się.

Cytuj:
Wiesz, ja tam się nie dziwię takiemu podejściu. W kraju jest nieciekawie i co kolejny rząd, dowiadujemy się że każdy mówi: "chcieliśmy dobrze, wyszło jak zawsze" i de facto nic się nie zmienia.

Cytuj:
Podejdźmy do tego z tej strony - jestem żołnierzem i mam umierać w obronie ojczyzny, w obronie naszego rządu... ANI MI SIĘ ŚNI! W obronie własnej i bliskich - owszem. Nie wiem czy jestem patriotą czy nie, ale wiem, że w Polsce zbyt ciekawej przyszłości nie ma, gdybym w przyszłości mieszkał zza granicą, los mojej ojczyzny byłby mi całkowicie obojętny. Taki świat, takie czasy - nie liczą się inni, liczę się JA.

Ja tam nie narzekam. Mam co jeść, jest się gdzie uczyć, stać mnie również na przyjemności...
Zresztą zagraniczny "raj" się kończy. Zachód przepełniony jest imigrantami ze wschodu, Afryki i Bliskiego Wschodu. Czasami się cieszę, że Polska nie jest tą Krainą mlekiem i mioddem płynąca, ponieważ zaraz zjawiła by się konkurencja w postaci innych narodów ;).
Myślicie, że czemu w Polsce nie było ani jednego zamachu terrorystyczneggo, choć czynnie współpraujemy z US and A (pomijam teorie spiskowe)? Nasz kraj jest zbyt jednolity etnicznie, by potencjalni zamachowcy mogli się z asymilować z otoczeniem, czego nie można powiedzieć o krajach Zachodu.

Cytuj:
Patryiotyzm nie zapewni dobrobytu mnie i moim dzieciom.

Mi jednak pozwala chodzić z podniesioną głową. Mamy kraj na jaki sobie zasłużyliśmy (ty, ja i wszycy inni). Uciekanie do innego kraju do podczepianie się pod sukces danego narodu. Nigdy nie czuliście większej dumy i satysfakcji z wykonania dobrej roboty samemu ;)?

*

Yury
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy

"Mamy kraj na jaki sobie zasłużyliśmy..." heh zabawne...
NIe strzelałem ,ale mówię to co słyszałem od kumpli. Tak samo z kupywaniem broni...
Z tego pistoletu ty również napewno nie strzelałeś więc nie masz 100% pewności.Czytać i szukać każdy umie. Sprawdzane i testowane w Polsce nie koniecznie muszą działać tak samo w Iraku cyz Afganistanie gdzie temperatury są nieporównywalnie większe. Zresztą chyba oczywiste ,że tutaj nie chodzi o nagrzewanie się chwytu pistoletowego... wogóle nie chodzi o samą konstrukcję.. chodzi o to ,że żołnierze mają szajs a Oficerowie typu Pułkownik który cały czas siedzi na tyłku ma broń boczną lepszą od żołnierza który walczy o życie gdzieś tam na totalnym zadupiu...
Po co żołnierzom dużo amunicji ? 120-150 naboji to jest moment.. a napewno takie wycofanie się nie trwa szybciej niż "moment".
Czemu miałbym mieć niskie morale po dłuższym czasie ? Jestem socjopatą i stwierdzam że skoro tam sam się wpakowałem to muszę się z tamtąd wydostać w jednym kawałku...
A morale to może i podnieść nurkujący A-10 który wypuszcza krótką serię ze swojego M-61 w kierunku wrogiego stanowiska....lub widok EH-60 Pacyfikującego dach jednego z budynków na którym znajdowało się stanowisko ogniowe..

*

Wigen
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Ja nie potrafiłbym (będąc w wojsku oczywiście) odebrać życia drugiemu człowiekowi. Po prostu nie wyobrażam sobie tego. Dla mnie byłoby to nie do pomyślenia aby zabić drugiego człowieka. Czemu? Męczyły by mnie później wyrzuty sumienia, rodzina by się ode mnie odwróciła. Nie. Po prostu to do mnie nie trafia. I tak za dużo jest tych wojen. I na co to komu? Dla władzy, dla satysfakcji że zamordowało się kilka tysięcy istnień ludzkich. Pytam się dlaczego tak się dzieje?

*

Yury
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy

Dla satysfakcji raczej nie ;).Moim zdaniem to wszystko kręci się wokół pieniędzy i władzy.
Proste.Bo cóż innego możebyć równie dobrym powodem? Ciężko znaleźć coś jeszcze wmiarę pasującego.

*

GrU
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

W Polsce nie było zamachów bo, szkoda pieniędzy na taki kraj marnować.
Oficer ma taką broń bo jest oficerem, i zasługuje ma to żeby się wyróżniać nawet jak go nie używa po 2 broń dla kilkuset oficerów a broń dla kilku set tysięcy żołnierzy, wojsko nie rzuca hajsem na lewo i prawo.

Co do zabicia kogoś, teraz siedząc przed PC, gdy za oknami spokój też sobie tego nie wyobrażam, a będą w sytuacji zagrożenia własnego życia (uciekając przed policją biegnie się znacznie szybciej, niż na zawodach na przykład :D) kto wie jak się człowiek zachowa, my albo oni, kto by wtedy myślał co rodzina/sąsiedzi/znajomi powiedzą, sumienie się wyłącza, chcesz przeżyć i już

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

momo78 pisze:
Dla Ciebie Lukas bycie Polakiem to przekleństwo??

Oczywiście że nie, ale za kraj bym sobie głowy uciąć nie dał.

Yury pisze:
Cierpieć dlatego ,że się jest patriotą i ,że kocha się swój kraj ?
Bić się w pierś z dumy ,że jestem Polakiem ? Co tu takiego dumnego ? Że ileśset lat tamu skopaliśmy komuś tyłki ? Może kiedyś Polska była naprawdę dobra ,ale w dzisiejszych czasach to ja wole opuścić ten kraj. Patryiotyzm nie zapewni dobrobytu mnie i moim dzieciom.

No dokładnie. Mężna postawa, walka w imię czegoś tam nic mi nie da. Przypomnijcie sobie zabory - ile było powstań co? Jak się skończyły - kolejnymi represjami na polakach i wysiedlaniem inteligencji. Przez tych, którzy chcieli walczyć, szanse na zachowanie polskości innych się zmniejszały. Później naród przejrzał - siedzieć cicho, pracować na życie i pielęgnować polskie tradycje. Zapewniali zarówno życie jak i polskość w młodym pokoleniu.

Wiecie co, w sumie offtop się malutki zrobił przez to co piszę :) Może wrócę do tematu.

Ja bym człowieka nie zabił, nawet dla pieniędzy, no chyba że w obronie własnej / rodziny. Ale gdyby przyszła sytuacja: padamy z głodu i mam szansę, zabiję pewnego człowieka i dostaję pieniądze, nie zrobiłbym tego. On z pewnością też ma rodzinę, poza tym czym mi zawadził?

*
GrU
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Lukas
Wiesz były takie Państwa które pod "zaborami" nie walczyły o swoje.

Był to kolonie angielskie, hiszpańskie, portugalskie, uzyskały nie podległość i teraz nazywane są "Krajami 3 Świata"

Teraz można patrzeć w przeszłość i mówić że to i tamto powstanie nie miało szans powodzenia, ale wtedy ...
Jak można zapewniać polskość pod zaborem Niemieckim czy Rosyjskim ?

Gdybyś widział jak Twoje dziecko przymiera głodem, i jedyną szansą na jego przeżycie jest zabójstwo w celach rabunkowych ? nie wiesz jakbyś zareagował, wystarczył by chwilowy impuls i już, lub jako żołnierz widząc taliba strzelającego do każdego przechodnia, dzieci, kobiety, odszedłbyś, nawołał o poddanie i zastrzelił (wiadomo że się nie podda, religia nie pozwala) czy od razu zastrzelił

*

zadra666
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

W sumie nie trzeba być patriotą aby służyć w armii. Do służby to niepotrzebne! ... Ale jeśli chcemy oddać się służbie , poświęcić swoje życie dla wojska , czy angażować się całym sercem w jego sprawy - to patriotyzm jest najważniejszą cechą ! Jak można coś robić dobrze (naprawdę dobrze) jeśli tego się nie kocha ? Co z tego jeśli się to potrafi lepiej niż inni jeśli brak nam tej "iskry" ?
Bez głębokiego patriotyzmu nie można poczuć smaku honoru , dumy narodowej (tej pozytywnej). Nie "chwyci" nas zew służby w armii jeśli sami nie będziemy go pragnęli !!!

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna