Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Wigen
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Uwe Boll to niemiecki reżyser i producent filmowy który specjalizuje się głównie w ekranizacji gier komputerowych. Jest reżyserem takich filmów (jeśli można nazwać to filmami) jak "Alone in the Dark: Wyspa Cienia", "Alone in the Dark II", "Far Cry", "Postal", "BloodRayne" (BloodRayne jak i Alone in the Dark: Wyspa Cienia są dostępne na płytach DVD w Polsce) itd. Filmy Uwe Bolla stają się często obiektami ostrej krytyki ze strony krytyków jak i maniaków gier komputerowych.

Boll ciągle stara się o prawa licencyjne do innych adaptacji gier, pomimo kontrowersji jakie wywołały poprzednie adaptacje. Uwe Boll ostrożnie dobiera prawa do kolejnych adaptacji bowiem sam zajmuje się wszystkimi sprawami związanymi z produkcją po czym kończy produkt.

Co do finansów. Filmy Bolla nie znalazły dość wysokich miejsc w Box Office’ach ponieważ nie zwracały nawet kosztów produkcji. Dla przykładu film Alone in the Dark: Wyspa Cienia która została wyprodukowana za bagatela 24 miliony dolarów przyniosła zaledwie 5 mln. dolarów zysku.

Tworząc filmową fabułę reżyser ten zmienia wszystko. Zarys fabularny, środowisko oraz wszystko co jest niezbędne. Przez te zmiany Uwe Boll zyskał sobie przydomek "mistrza błędów". Zarzuca się Bollowi m. in. to że przy produkcji filmu Alone in the Dark: Wyspa Cinia odszedł od tak zwanego survivalhorrorowego klimatu. Położono nacisk głównie na szybkie tempo i żwawą akcję.

Przez fanów gier komputerowych i krytyków filmowych Uwe Boll uważany jest za najgorszego reżysera wszech czasów (i ja też tak uważam). Sam porównywał siebie do takich reżyserów jak David Lynch i Sergio Leone.

W internecie znalazła się również petycja którą wystosowali internauci po to aby Uwe Boll zaprzestał kręcenia filmów. Wyślij petycję, chyba że akcja jeszcze jest aktualna :D http://www.petitiononline.com/RRH53888/petition.html

*

zadra666
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Widać , że czerpiesz dużo pomysłów na tematy z CD-Action . ;p

*

Wigen
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

zadra666 pisze:
Widać , że czerpiesz dużo pomysłów na tematy z CD-Action . ;p

Nie tylko CD-Action. Wspieram się także innymi materiałami dostępnymi w sieci.

*

Popers
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

Wigen pisze:
Uwe Boll uważany jest za najgorszego reżysera wszech czasów

i dlatego go uwielbiam. Jestem fanem kina klasy B.

*

GrU
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

klasa B to już najgorsze ? myślałem że jest coś niżej
No Uwe dość sławny dużo można o nim znaleść na necie, m.in filmiki z pojedynków bokserskich z anty fanami na youtube

Co do samego Uwe, nie widziałem ani jednego jego filmu, dużo się naczytałem o jego "talencie", (zgłosił się nawet po licencję do blizzarda, jak już był sławny).
Nie mogę go oceniać za pomocą cudzych opinii ale jedno z mich ulubionych haseł mówi
"z bankiem jest jak z mężczyzną, musi zarabiać", jak to lubi i zarabia to goodluck, no chyba że te filmy są tak tragiczne jak 95% ludzi pisze

*

zadra666
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

A ja lubię Bolla! Za charakter. Obił mordę na ringu swoim przeciwnikom? Obił! Robi swoje pomimo , że jakieś barany chcą żeby przestał? Robi ! A w sumie to nie wszystkie jego filmy są aż tak tragiczne ;p (Następny będzie na pewno , bo będzie "fabułą" nawiązywał do Postala(może powstał już , nie jestem na bieżąco) ;p)
Ma osobowość facet , to trzeba mu przyznać! Ale talent filmowy to inna sprawa :-)

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Jakoś nie przypominam sobie abym oglądał wiele filmów tego reżysera... ale opinie jakie słyszałem na temat niektórych z tych filmów są bardzo nieciekawe :)

Niech się koleś weźmie za robienie komedii - tam może wrzucać własne fantazje a zazwyczaj nieźle to wychodzi.

*
Popers
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

GrU pisze:
klasa B to już najgorsze ? myślałem że jest coś niżej

Można i do "Z" lecieć, ale zasadniczo terminem "filmy klasy B" oznacza się filmy
1- niskobudżetowe i "niechcący" słabe
2- zrobione specjalnie tak by kicz wylewał się drzwiami i oknami.

*

GrU
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

czasami nisko budżetówka okazuję się wielkim sukcesem.
"Budżet "The Blair Witch Project" wyniósł 22 tys. dolarów. Jednak sam film przyniósł zysk w wysokości 240 mln dolarów." - respect

No a co do Kiczu to mamy go pełno na naszym gwiazdorskim podwórku.

@Popers
jaki urok ma takie oglądanie filmów kiczowato-słabych?, piszesz że lubisz (może ironia?), zdarzyło się obejrzeć trochę i tych kiepskich ale dla mnie raczej odpychające lub znakomite komedie "jak nie kręcić filmów"

*

Popers
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

GrU pisze:
@Popers
jaki urok ma takie oglądanie filmów kiczowato-słabych?, piszesz że lubisz (może ironia?), zdarzyło się obejrzeć trochę i tych kiepskich ale dla mnie raczej odpychające lub znakomite komedie "jak nie kręcić filmów"

No cóż, takie filmy mnie autentycznie śmieszą. Ustawiam się z kumplem, kupujemy po dwa piwka, odpalamy "Killer Condom" i jedziemy. Film po niemiecku, my niemca ni w ząb, ale mamy taką bekę z tych wszystkich dennych dialogów, plastikowych efektów specjalnych i absurdalnej fabuły (wyobraź sobie film o zblazowanym detektywie, próbującym powstrzymać prezerwatywę odgryzającą członki niewiernym facetom. zrozumiesz pojęcie "absurdalna fabuła" ; ) , że się człowiek uzależnia od tych filmów. Pozwól, że wymienię parę klasyków ( moje top5).
-Death Race 2000. na jego podstawie był robiony carmageddon :D. Pierwsza rola Stallone'a chyba. Od groma gagów.
-Attack of the killer tomatos. Film o inwazji pomidorów...
-Plan 9 from outer space. Film dla wyjadaczy; tak zły, że aż zęby bolą (czarno-biały, tekturowe ufo, trzymane na prętach KTÓRE WIDAĆ NORMALNIE NA EKRANIE)
-Armia Ciemności. Czad. pseudo-horror, co chwila jakiś gag jest. Główny bohater ma zamiast jedej ręki piłę łańcuchową, w drugiej dzierży Remingtona, rozdupca całe morze nieumarłych , a do tego ma genialne teksty. Jak go nie kochać ?
-Cannibal, the musical. Film twórców south parku, też rewela.

żeby pokazać za co lubię te filmy, daję wam trailer Army of Darkness. Film mimo lat jest wciąż kozak.polecam. Choć niektórzy uważają, że jest za dobry na miano "B-movie"...

http://pl.youtube.com/watch?v=UD_82kvQLkA

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie