Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę   1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Wigen
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Przeczytałem przed chwilą artykuł na gry-online który dotyczy Gier na PC. Stwierdza on że rynek PC znacznie wyparły konsole. Coraz więcej gier jest właśnie produkowane na konsole nowej generacji chociażby GTA IV które do tej pory na wydanie na PC nie zobaczyła światła dziennego. To że rynek na PC umiera to wcale nie prawda. Są to jedynie opowiastki zatwardziałych konsolowców. Tak na prawdę to rynek gier na PC ma się całkiem dobrze. Przykładem może być produkcja gry Half-Life przy której pracowało co najmniej 20 osób teraz ta liczba jest o 3 razy większa. Tym bardziej że sytuacja finansowa tej firmy jest coraz lepsza.

Skąd takie spostrzeżenia? Ponieważ zaraz po ukazaniu sie nowych generacji konsol zwiększa się wzrost produkcji gier na nie. To dlatego PeCety stają się platformą mało atrakcyjną. Jednak później sytuacja się zmienia i to konsole są gorsze a PC lepsze pod względem wydawanych gier. Co mam na myśli? A to że konsole są gorsze po względem graficznym, a komputery świetnym sprzętem na który deweloperzy znowu zwracają szczególną uwagę.

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Jak ja słyszę o wymieraniu PeCetów to mi się śmiać chce. Owszem. Konsole wyparły PC ale tylko w określonych gatunkach takich jak bijatyki, platformówki czy strzelanki. Komputery są urządzeniami wielofunkcyjnymi i póki pozwalają na granie, zawsze będą konkurowały z konsolami.

Konsola to takie urządzenie, które przynosi nowości raz na kilka lat aż w pewnym momencie twórcy gier muszą specjalnie pogarszać grafikę tylko po to, żeby konsolowcy sobie zagrali. Komputery rozwijają się na bieżąco, a twierdzenie że co miesiąc trzeba zmieniać bebechy kompa, żeby pograć w najnowsze gry to bardzo gruba przesada.

*
Popers
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

zależy jakich gier. Na konsole nie ma i nie będzie nigdy rogue-like'ów. Nie będzie złożonych strategii typu Close Combat czy Medieval Total War. Niech sobie mają konsolowcy "Halo 17" , gówno mnie to obchodzi i tak. Gier które mnie tak naprawdę interesują konsole nigdy nie przejmą.

*

nemrod
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

Ja juz od lat slysze o wyparciu pc na rzecz konsol i nic w sumie sobie z tego nie robie. Jak juz powiedzial Popers to sa takie gry na pc ktore na konsole nie przejda i sie na nie nie nadaja. Ja zawsze bylem za pc i do dzis nie wiem jak sie pada obsluguje co budzi u wielu ludzi zdziwienie :lol2: .

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Ja też niejednokrotnie słyszałem takie opinie i uważam, że to śmieszne.

Rynek gier PC jest mniej opłacalny niż konsol ale to nie znaczy, że zyski z niego otrzymywane są niskie - wręcz przeciwnie. Gdyby producenci gier mieli straty już dawno blaszaki nie służyłyby do gier. Co ważne, wiele tytułów przecież wcale nie pojawia się na konsolach (pokażcie mi naprawdę dobrą strategię czy RTSa, na konsolach tego nie ma tak jak na pc nie ma już od dawna żadnych bijatyk).

Kolejna sprawa - sprzęt komputerowy, jak firmy takie jak AMD (a wraz z nim byłe ATi), Intel oraz Nvidia mogą pozwolić na pogrzebanie jednego ze swoich źródeł dochodów, i to sporych? Czy do pisania w Wordzie czy tworzenia wykresów w Excelu są nam potrzebne potwory takie jak GF9800? Gdyby nie gry i ich wymagania, sprzęt osobisty nie poszedłby tak szybko do przodu, przy budowie serwerów czy superkomputerów inne cechy są ważne.

EDIT:

A GTA IV to już inna sprawa, skoro Rockstar Games tak potraktował wielu graczy a w tym i mnie, to ja już tej gównianej firmie i jej produktowi podziękuję, nie wiem jakie byłoby GTA IV - nie chcę go oglądać.

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Szczerze mówiąc, sądzę że twórcy GTA IV robią to celowo. Jest to na tyle duża firma z na tyle dużymi finansami, że mogliby sobie pozwolić na robienie gry dla trzech platform jednocześnie. Po prostu teraz po premierze konsolowej wersji GTA IV będą pojawiały się liczne pogłoski na temat wersji na PC, to świetna reklama. Konsolowcy już sobie pograli i stwierdzili, że gra jest świetna. Teraz komputerowcy nie mogą się doczekać premiery, a kiedy już ona nastąpi - narobią w gacie.

*
Pablo1989
Starszy kapral
Starszy kapral

Ja Sądzę że tak, NIEMAL każda gra teraz ma takie pocićkne sterowanie co było przygowowane z myślą o konsolach, Przykład Oblivion tyle okienek da się tak łatwo zagubić, a to dlatego że takimi okienkami łatwiej na kosoli przestawiać.

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Każda? No na pewno nie.

Pisząc zapomniałem o jeszcze jednym - na konsole NIE MA naprawdę dobrych strzelanek. Co mi z tego że czasem się coś pojawia, skoro na padach gra się w to BEZNADZIEJNIE. Grałem u kumpla w CoD4 - żenada, Gears of War na Xboxa, dokładnie to samo.

A na piecu mam mychę, mam klawiaturkę i siadam sobie do Crysisa, Call of Juarez, niebawem Warhounda i co? I gram z większą przyjemnością i zadowoleniem, tu JA celuję a nie konsola za mnie.

PS: Co byłoby z grami multiplayerowymi gdyby konsole zdominowały rynek na dobre? Co z CShitem, ET, Battlefieldami, Quake itp.? Może mi powiecie że na padach też dałoby radę? No jasnee....

EDIT:
Aha i bez wymówek że na konsole tez mogę mieć mychę - za to trzeba dopłacić, poza tym i tak są one znacznie bardziej kijowe (obsługa w ogóle i przez gry) niż na PC.

*
Popers
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

Pablo1989 pisze:
Ja Sądzę że tak, NIEMAL każda gra

zależy kto w co gra. aktualnie mam na kompie:
adom - rogue-like RPG. w ogóle nie ma tego typu gier na konsole
z - hardkorowy rts, na pleja kiedyś wyszedł ale gówniany. odpada
close combat- odpada
defcon- strategia, raczej odpada
dwarf fortress- kolejny rogue-like. odpada.
doom_rl- rogue-like . odpada
fallout2- na upartego by się dało, gdyby wyjebać 90% dialogów zubażając grę.
football manager08- na upartego się da. Widziałem wersje na PS ale jest lipna.
ground control - odpada
homeworld2- odpada
JA Wildfire - dałoby się przerobić na konsolę
Myth2 - odpada
Nethack - rogue-like. odpada
Stars! - odpada.
starcraft - raczej odpada.
counter-strike - raczej odpada, chyba że z autocelowaniem, ale wtedy gra nie ma sensu.

Gram głównie w skomplikowane RPGi oraz strategie taktyczne <czasem tylko lubię pruć do ludzi z automatu dla relaksu i resetu mózgu ;> i dla tego rodzaju gier rynek konsolowy NIE ISTNIEJE. Producentom zwisają konsole, konsolowcom zwisają takie produkcje. I to mnie niezmiernie cieszy, bo nikt mi gry nie upraszcza by jakiś baran z X-boxem mógł się w tym połapać. A jak ktoś mi zaraz powie że konsole mogą przejąć nawet tę działkę to pozwólcie że zacytuję za stroną Blizzarda:
"StarCraft II is being developed for the PC. We have no current plans to bring the game to any console platform."

Tak więc kij wam w oko konsolowcy, gra zapowiadająca się na godną kontynuację strategii wszechczasów wychodzi TYLKO na pieca. ];-]

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Że nie wspominając o takich gierkach jak JA2, Hired Guns, czy JA3 :P Konsolowcy mogą jedynie pomarzyć ;P Za to my możemy pomarzyć np. o Final Fantasy ;) Ale tak było zawsze i nadal chyba tak będzie.

*
momo78
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Konsole biorą się za gierki, które nie są przeznaczone na nie. Dajmy takie HALO WARS no niby HALO to raczej konsole, ale żeby jeszcze strategie na konsole? Nie mówiąc o tym, że na kompa ma wcale nie wyjść ;(

niech konsole mają co chcą, ale niech będzie to na kompy także

I can feel it. My mind is going. There is no question about it.
I can feel it. I can feel it. I can feel it.
I'm a... fraid.

*

Popers
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

momo78 pisze:
Nie mówiąc o tym, że na kompa ma wcale nie wyjść ;(

gdzie są te strategie na konsole, bo ja ich nie widzę. Taka strategia jak halo wars to śmiech na sali. Samo sterowanie padem to wrzód na dupie, nie mówiąc już o jakimś sensownym taktycznym dysponowaniu jednostkami. Wygląda może i ładnie ,ale dla ładnych widoków to już wole coś innego odpalić niż się męczyć z daremnym halo wars. Poza tym jest wyjście - emulatory. Po jakimś czasie powstają emulatory każdej konsoli, więc i tak masz szanse pograć w konsolowe tytuły.

*

Pablo1989
Starszy kapral
Starszy kapral

Konsolowe strategie proszę bardzo (i to dobre)

Starcraft 64 czyli Starcarft na konsole Nintendo 64
pierszy Red alert na PSXi dodatkiem co w porównaniu z PC wersją miał misję dodatkową co walczło się z gigantycznymi mrówkami.

Chciałem dopisać nowa każda gra, konsole mychy nie mają ale wywijanie kontrolerem WII jest jak poruszanie mychą lub NDS rysikiem, gdzieś w CD-A Wyczytałem o pewnym sprzęcie, jest to bieżnia, jak się biega na niej to nasza postać również :) A akcje typu strzelaj skacz to już jak na padzie trzeba przycisk wcisnąć, było to testowane na Doomie 3.

*

Popers
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

Pablo1989 pisze:
Chciałem dopisać nowa każda gra, konsole mychy nie mają ale wywijanie kontrolerem WII jest jak poruszanie mychą lub NDS rysikiem

nie porównuj tego do myszy. Kontroler Wii to akurat się do takich gier nie nadaje. Symulowanie wędki , czy kuli do kręgli to jedno a precyzyjne i szybkie wydawanie poleceń to co innego. Co do innych konsolowych strategii to tak, istnieją, sam mogę jeszcze pare tytułów podać<"outpost" na przykład>, ale to co innego. To są daremne przeróbki które stanowia niszową część rynku. W starcrafta wymiataczem nie jestem, ale za to z pewnością bym skasował dowolnego koreańskiego kozaka posługującego się padem . Pewnych barier fizycznych przeskoczyć się po prostu nie da. Grałem w tego konsolowego red alerta i jest bardzo drewniany.

*

GrU
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

do gier (PC user) zasiadam żeby odpocząć a nie machać kijem, gitara czy innym wii-kontrolerem

Popieram przedmowców w 100%
w sc, coh, d2, nwn, fm na konsoli :D no way, tak jak Popers, rpg (te proste tez) rts'y i fm'y główne gry w które gram, ofc takiego CoD4 czy stalkera pominąć nie wypada ale te jako przerywnika.

Cieszę sie ze GTA IV najpierw na konsole zawitało, bo coraz więcej gier które są najpierw na konsole a dopiero potem na PC są trochę większe (nie testowałem, czytałem) których konsolowy nie maja albo muszą dopłacić. Teraz Wy (konsolowy) sie cieszycie z GTA a za jakiś czas my (PC'owcy) będziemy sie cieszyć ze mamy GTA 20% większe niż podstawka (przykładowo). osobiście nie grałem padem w rts'y i nawet sobie tego nie wyobrażam, Piszesz o kontrolerach pseudo-konsolo-myszkach, ale skrótów klawiszowych nie wymyślisz a bez nich nie da sie efektownie/efektywnie grać :D (pad + klawiatura, machanie pilocikiem wii po pokoju + klawiatura na sznurku :D ?)

Podsumowując
PC 4ever właśnie ze względu na strategie i rpg'i, i właśnie dzięki tym gatunkom rynek PC nigdy nie wymrze

PS
konsole są do grania, a PC to urządzenie wielofunkcyjne które umożliwia granie jako jeden z setki innych opcji (choć konsole tez "starają sie" dogonić mnogość oferowanych opcji PC'ta)

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   1, 2, 3  Następna