Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Gość
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem

lukasamd pisze:
Nie mam nic do amerykanów ale nie jestem "USAboy" jak to ujmę, nie podobają mi się za to ich ciągłe wpychanie się do spraw kogoś innego - jeżeli kogoś stać na badania jądrowe to co im do tego?! Tylko ONI mogą mieć broń atomową czy jak?!

No wiesz, taka jest rola swiatowego mocarstwa nr 1, ktorym po upadku zelaznej kurtyny USA jest bezapelacyjnie, bo maja fantastyczna gospodarke, zasoby naturalne, terytoria zamorskie i 1,5 mln zolnierzy uzbrojonych w takie bajery, o ktorych nam sie przez 20 lat nie bedzie snilo. Problem jest wlasnie w tym, ze swojej pozycji nie umieja korzystac i robia to nieporadnie.

Co do tarczy antyrakietowej w Polsce, to jestem przeciw.
Po pierwsze, to taka decyzja jest kolejnym krokiem przeciwko krajom z tzw. "czarnej listy" USA, czyli Iranowi, Korei Pln itp. Jestem ogolnie tego zdania, ze lepiej rozbrajac i lagodzic, niz sie zbroic i szykowac na ewentualne ataki. Moim zdaniem rozpoczyna sie pewien wyscig zbrojen, choc pewnie troche przesadzam. Najlepszym wyjsciem dla mnie by bylo rozbrojenie wszystkich krajow, ktore maja aspiracje atomowe, choc jest to mozliwe tylko na drodze interwencji zbrojnej. Niestety jest to bardzo ryzykowne i dosyc nierozsadne, bo moze wywolac konflikt na wielka skale.
Iran jak wiadomo nie zbroi sie przeciw USA, bo to samobojstwo, tylko na Izrael, ktory gdyby nie mial wielkiej armii finansowanej przez USA, nie istnial by juz od lat. Izrael to owca w stadzie wilkow, ale owca opancerzona i uzbrojona w M60 ;) , ktora jest troche nie na miejscu. Wszystkie panstwa muzulmanskie tylko czychaja na sposobnosc, aby zaatakowac Izrael i tego konfliktu jestem niemal pewny w najblizszych latach.
Ustawienie tarczy w Polsce jest dla mnie o tyle nie zrozumiale, bo taka tarcza w razie konfliktu zostanie z pewnoscia jednym z celow.
USA jednak broni Izraela, bo w ich interesie jest, aby miec wplywy w kazdym rejonie swiata, a to jest rejon roponosny, czyli DOCHODOWY, a jest to w moim przekonaniu tylko i wylacznie powod wszelkich konfliktow.
Niestety kasa, kasa i jeszcze raz kasa.

*

biernik master
Kapral
Kapral

moim zdaniem niepokój Rosjan wywołuje nie sama tarcza tylko mozliwość podrzucenia na jej teren różnych bardzo dziwnych obiektów a także miejsce skąd mogą być wystrzeliwane bardzo różne rzeczy mogace służyć szpiegowaniu, podsłuchiwaniu itp
pamietacie kiedy świat dowiedział się o takich obiektach jak U2, SR 71, B1 , F 117 czy np Predator (chyba, chodzi o ten bezzałogowy samolot)? kiedy już wszystkie wywiady liczących sie państw o nim wiedziały, więc za cholerę nie wiadomo co tam USA kombinują z tymi nowym technologiami. dodam jeszcze ze takie bazy są właściwie miasteczkami amerykańskimi, gdzie żołnierze mieszkają z rodzinami, komunikacja powietrzna jest częstsza niż rejsowa a cywilna kontrola powietrzna i dziennikarze nie zwracają uwagi na samoloty które latają non stop..
drugi problem dla Rosji to fakt, że dzięki tej tarczy Polska i Czechy mogą się stać dla europy środkowo wschodniej tym czym jest Izrael dla bliskiego Wschodu - silny bronią konwencjonalną partner, zdolny odpowiedzieć na każde naruszenie granicy..
(no bo co moglismy zrobić jeszcze rok czy dwa temu gdyby rosyjskie samoloty prowokacyjnie naruszyły nasz obszar powietrzny tak jak to robią z norwegia czy finlandią od czasu do czasu? wysłać migi 21?)
to się ścisle wiąże także z obroną na atak konwencjonalny (lotniczy lub rakietowy) na instalacje tarczy, więc logiczne że i bezpieczeństwo obszaru Polski będzie msiało być brane pod uwagę w sposób oczywisty
mamy juz bazy amerykanskie w Polsce jak choćby w Krzesinach pod Poznaniem gdzie stacjonują F 16. Polecam zerknąć na ogrodzenia. Już na pierwszy rzut oka widac, że nie są to takie same płoty jak te które otaczają lotniska cywilne czy poligony wojskowe.. przez te kilka lat jak istnieją nie słyszelismy o żadnym incydencie z nimi związanym ani nawet o zagrozeniu
jednym słowem wykorzystajmy tą szansę żeby potwierdzić swoją pozycję jako partnera USA i kraj który chce odgrywać jakąś rolę w porzadku swiatowym bo że chce to nie ma już chyba żadnych wątpliwości po tym jak nasi zołnierze gina i zabijają w Afganistanie, Iraku a za chwilę przyjdzie czas na Afrykę i Czad
ps
zadaliście sobie pytanie dlaczego Iran czy Korea mieliby strzelać tymi rakietami na zachód czyli nad Europą? co stoi na przeszkodzie żeby wystrzelić w drugą stronę? ciekaw jestem jakie tam JUŻ są zabezpieczenia postawione przez USA...

*

Yury
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy

Moim zdaniem jakis konflikt wybuchnie predzej czy pozniej,fakt to nie uniknione.Tylko do konca nie rozumiem dlaczego inne kraje grożą ze zaatakuja skoro jest to tarcza ANTYrakietowa.Wywnioskowac wiec mozna ze w przyszlosci nie wykluczane sa ataki broni jadrowej na europe.Wtedy wiec taka tarcza moze im w tym przeszkadzac (nieco).
(Poprawiajscie,nakierowujcie,tlumaczcie) :D

A tak jeszcze offtopowo.Sadze ze jesli ktos ma zamiar zdobyc jakis cudzy teren to bombardowanie go atomowkami nie jest najlepszym rozwiazaniem. :)

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Yury pisze:
Tylko do konca nie rozumiem dlaczego inne kraje grożą ze zaatakuja skoro jest to tarcza ANTYrakietowa.

Żeby mogli zaatakować ;) Wniosek? Zaatakują tak czy tak, więc lepiej mieć coś na swoją obronę :D

*
lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Gdyby doszło do jakiegoś dużego, globalnego konfliktu to niestety ale z góry jesteśmy na całkowicie przegranej pozycji - w razie wojny jądrowej z Europy nie zostanie praktycznie śladu :)

*
nemrod
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

Ja wtrace tylko, ze rozpisujecie sie tu mozno o mozliwosci ataku jadrowego. Po co niektore kraje chca byc mocarstwami atomowymi? Przede wszystkim nikt nie mysli tu o mozliwosci ataku. Posiadanie broni jadrowej jest tylko i wylacznie karta przetargowa miedzy mocarstwami. Jest to atut, dzieki ktoremu panstwo moze zyskac na znaczeniu ekonomicznie i politycznie.

*

momo78
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

lukasamd pisze:
Gdyby doszło do jakiegoś dużego, globalnego konfliktu to niestety ale z góry jesteśmy na całkowicie przegranej pozycji - w razie wojny jądrowej z Europy nie zostanie praktycznie śladu :)

Kraczecie i kraczecie i wykraczecie :P :wall: :kosci: :kosci:

I can feel it. My mind is going. There is no question about it.
I can feel it. I can feel it. I can feel it.
I'm a... fraid.

*

biernik master
Kapral
Kapral

własnie dlatego tarcza moze byc naszym atutem zeby odgrywac wieksza role :)

aha

słyszeliście o mozliwosci budowy w Polsce elektrowni jądrowej?
ostatnio mówił o tym Waldemar Pawlak w kontekscie wysokich cen ropy
być może łaczenie tego faktu z negocjacjami o tarczy jest naiwnościa ale jak sobie przypomnę że Izrael zbudował swój reaktor jadrowy w zamian za wdzieczność francuską po kryzysie sueskim to sobie mysle ze moze cos jest na rzeczy i nie mowi sie nam wszystkiego o potencjalnej wdziecznosci USA

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Znając życie to ta "wdzięczność" amerykanów będzie taka jak za nasz udział w wojnie w Iraku. Mnie najbardziej martwi fakt, że w zamian za bezpieczeństwo dla innych krajów, sami się narażamy i jeszcze nic dobrego z tego nie mamy.

*
biernik master
Kapral
Kapral

ryzyko zamachu w imie allaha jest w naszym pieknym kraju bardzo niskie, wiec słabo sie narazamy..
bardziej zagrozone sa nasze placowki dyplomatyczne w innych krajach no i oczywiscie zołnierze pełniacy misje wojskowe (Irak, Afganistan, Czad)
jak juz pisałem to nie wiemy wszystkiego, to raz
o naszej waznej roli w Iraku co jakis czas przypomina Bush lub inny wazny członek administracji białego domu, to dwa (problemem jest raczej słaby lobbing na kongres który nie docenia nas np na tyle zeby zrobic wyjatek w sprawie wiz, ale wiem ze w tej chwili o wiele łatwiej jest zdobyc Polakom obywatelstwo USA)
kto jak kto ale Radek Sikorski i jego mentor Bartoszewski znaja sie na negocjacjach i swietnie sie orientuja w mentalnosci i sposobach myslenia srodowisk USA, zakładam więc ze to z ich inicjatywy powrócił temat negocjacji i nie bez powodu akurat teraz NYT napisał o tej sprawie arta, to trzy
jednym słowem wg mnie, instalacjia tarczy w Polsce nie przyczyni sie do wzrostu zagrozenia atakiem samobojczym w stylu WTC natomiast wciągnie nas do gry dyplomatycznej i postawi na swieczniku na obszarze euroazji co mozemy swietnie wykorzystac i poprawic swoja pozycje tak w UE jak w kontaktach z Rosją (bedzie msiała sie z nami liczyc w o wiele wiekszym stopniu)

ps
misje w Czadzie finansują Francja, Polska i Belgia, o ile sobie przypominam to te kraje były głownym zwolennikiem utworzenia wspolnej armii UE wiec jak widac temat nie umarł...

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Ale dlaczego mam wrażenie, że nic materialnego nie zyskamy? Może mnie coś ominęło. Obiecał nam coś Bush? Odnoszę wrażenie, że Polska to taki lizus Ameryki - zgadza się na wszystko (wysyła swoje wojska gdzie popadnie) chcąc zwiększyć swoją pozycję ale to jest efekt odwrotny od zamierzonego. Taki Bush myśli sobie "naiwne polaczki, wystarczy ich poprosić."

*
Yury
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy

Bo Polska lize im tylek.Np. zamiast kupic cos porzadnego od francuzow to kupili smieci z USA.(Chodzilo chyba wtedy o te samoloty)

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Akurat to była dobra decyzja bo amerykańskie samoloty były po prostu lepsze ;)

*
biernik master
Kapral
Kapral

zyskamy sporo materialnych rzeczy
już zyskalismy
musiałbym napisać mały referat o wpływie baz amerykańskich na stopień rozpoznawalności kraju w ameryce (teraz chyba nie jest najlepiej i Polska kojarzy się stanach z robotnikami, nielegalnymi emigrantami czy ruchem Solidarność, który już jest tylko historią)
poza tym trzeba pamietac ze to glownie przez USA jestesmy w NATO (a to pomogło w połączeniu z UE) więc i Polska sporo zawdziecza Ameryce
taka niska swiadomosc o naszym kraju odbija sie niekorzystnie na inwestycjach kapitalu amerykanskiego w Polsce wiec jest szansa zeby sie to zmieniło przy okazji owocnych rozmow o tarczy
niech przylatuja do nas amerykanscy zołnierze, wydają swoje dolary a po powrocie niech robia z nami interesy albo chociaz chwalą nasz piekny kraj tak jak kiedys zachwycali Niemcami, Italią czy Turcją
nie mamy spektakularnych kontraktów na iracką ropę ale trzeba sobie powiedziec szczerze ze i doswiadzcenie w tym zakresie mamy mizerne wiec konkurencyjni jestesmy mało
natomiast jest cały szereg mniejszych kontraktów na sprzet dla wojska i milicji irackiej czy budowanie infrastruktury państwowej (szkoły, szpitale, drogi itp)
przy walkach i porwaniach na terenie Iraku trudno się robi interesy nawet potęznym firmom amerykanskim a co dopiero naszym przedsiebiorcom
sprawa Afganistanu jest bardziej skomplikowana bo w tym przypadku bardziej chodzi o stabilnosc regionu i zachamowanie ekstremistów niz jakies faktyczne zyski

*

Yury
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy

Len pisze:
Akurat to była dobra decyzja bo amerykańskie samoloty były po prostu lepsze ;)

No ja uwazam ze Francuskie Mirage(ktore sa nowsze) sa lepsze od uzywanych F16.Ale kto co lubi....
To jest offtop,srry ale nie moglem sie powstrzymac.
Ogolnie nie mam nic do USA,ale Polska czasem sama sobie szkodzi.

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3  Następna