Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 198 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 14  Następna
Autor Wiadomość
lukasamd
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Pułkownik
Pułkownik

*
Popers
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

Właśnie czytam Dogs of War <nie znam polskiego tytułu> autorstwa Forsytha. Książka opowiada o tym jak pewna firma wydobywcza szukając cyny natrafia w pewnym zapadłym afrykańskim kraiku na złoża platyny warte około 10 miliardów $$$. Dyktatura kraiku oczywiście pozostaje w nieświadomości. Szef firmy wydobywczej zachowuje info dla siebie. Wie o tym tylko on i gość który przeprowadził analize gleby , nawet rada nadzorcza nic nie wie. Jako że psychotyczny dyktator tej bananowej republiki nie pozwoliłby na wydobycie , albo przynajmniej znacząco zmniejszył dochód ze złoża szef firmy wydobywczej postanawia ...... TAK! ustanowić nowy rząd jemu przychylny. To się oczywiście musi odbyć siłą przy udziale .... TAK - najemników. Brzmi znajomo ? oczywiście :D Jestem w połowie książki i już mogę stwierdzić że jest warta polecenia. Lata 70 czyli czas rozkwitu najemniczych organizacji, tropiki , najemnicy , gra o gigantyczną stawkę w $$$ i ludzkie życie. Broń ,przemyt , akcja a po drodze wmieszali się jeszcze Ruscy. Polecam

*

snick
Awatar użytkownika
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Co do Dogs of War - niestety nie miałem przyjemności czytać. Ale warto wspomnieć, że na podstawie książki powstał też film o tym samym tytule. :)

Btw - polski tytuł książki to "Psy wojny".

*
lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Tydzień temu kupiłem a dziś skończyłem czytać "Rok 1984" G. Orwella... naprawdę przerażająca (jak dla mnie) wizja społeczeństwa.

*
nemrod
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

lukasamd pisze:
Tydzień temu kupiłem a dziś skończyłem czytać "Rok 1984" G. Orwella... naprawdę przerażająca (jak dla mnie) wizja społeczeństwa.

Widac po twoim podpisie :> .
Jak lubisz tego typu antyutopijne klimaty, to polecam Ci tez "Mala Apokalipse" T. Konwickiego. Zdawalem ustna mature z totalitaryzmu i te ksiazki doskonale oddawaly rezim stalinizmu. Zreszta "Rok 1984" to ksiazka doskonale pokazujaca to, co sie dzialo Za Stalina w ZSRS.Nowomowa, Policja Mysli, Propaganda wojenna - to wszystko istnialo w rzeczywistosci. Wlasciwie to istnieje do dzis w zapomnianej i kompletnie odizolowanej od swiata Korei Polnocnej.

*

momo78
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

jaaa tam lubie Hobbita Tolkiena, Bardzo fajny klimat i fabuła. No i te realia :P

I can feel it. My mind is going. There is no question about it.
I can feel it. I can feel it. I can feel it.
I'm a... fraid.

*

XBARTEKX
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

A mi kolega kupi na mikołajki klasowe jakąś książkę to będzie co poczytać :DD.

*
lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

XBARTEKX pisze:
A mi kolega kupi na mikołajki klasowe jakąś książkę to będzie co poczytać :DD.

Fajne podejście, nie ma co :D

*
lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

nemrod pisze:
Jak lubisz tego typu antyutopijne klimaty, to polecam Ci tez "Mala Apokalipse" T. Konwickiego. Zdawalem ustna mature z totalitaryzmu i te ksiazki doskonale oddawaly rezim stalinizmu.

Przeczytałem i potwierdzam, społeczeństwo pokazane w tej książce nie jest już aż tak inwigilowane (są kontrole ale nie ma podsłuchów itp.) ale... co to za społeczeństwo? W sumie każdemu jest wszystko jedno gdzie i jak żyje, ważne aby miał dostęp do czegoś co pozwoli na chwilowe zapomnienie, rozluźnienie.

Szkoda że dokładnie nie wyjaśniły się losy głównego bohatera, koniec wskazuje na to, iż zrobił o co go poproszono ale pewności nie ma - wędrując po Warszawie dużo o tym myślał.

Dzięki bardzo za polecenie tej książki, na pewno nie był to zmarnowany czas.

Dziś rozpocząłem chłonąć "Folwark Zwierzęcy".

*
zadra666
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Forrest Gump . Dla niektórych ta pozycja to kompletne "odmóżdżenie" , dal innych książka z niemałą ilością wzruszających,życiowych sytuacji. Dla mnie to "trochę tego i trochę tego" . Przeczytałem wiele razy i polecam Forresta wam !!! Forrest Gump - Winston Groom !

*

nemrod
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

zadra666 pisze:
Forrest Gump .

Nie wiem. Ksiazki nie czytalem, ale widzialem wspanialy film z Tomem Hanksem w roli tytulowej. Jak ktos widzial, to pamieta, ze Forrest, ograniczony umyslowo byl nieswiadomym tworca symboli kultury amerykanskiej. To chyba najszybsze streszczenie historii Forresta :) .

*

zadra666
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Hmmm do "postawki" książki dochodzi jeszcze Gump i spółka .... poprostu grzech nie przeczytac :D A film też wyszedł wspaniale , martwią mnie jednak spore zmiany i braki w fabule . :D

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

W ostatnim czasie zapomniałem nieco tutaj popisać a przeczytałem

- Folwark Zwierzęcy
- Akwarium
- Specnaz

Pierwszej książki opisywać nie będę, po prostu piękna metafora :) Utwory Suworowa bardzo mi się spodobały. Jeżeli ktoś liczy na akcję to polecam zwłaszcza Akwarium, Specnaz to praktycznie podręcznik szkolny (choć trochę mocniejszy).

Obie te książki są uznawane za dosyć wiarygodne, skoro tak to powiem szczerze: NIE chciałbym służyć w GRU i tym bardziej NIE chciałbym przechodzić szkolenia Specnazu... po co potem wydawać kasę na psychologa?

*
Lemur
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

@lukasamd

Przeczytaj "Żołnierzy Wolności" Suworowa, dowiesz się między innymi czym jest komunizm;-).

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

No właśnie myślałem na tą i "Lodołamaczem", obie ponoć warte uwagi. Skoro jeszcze potwierdzasz to czemu by nie ;)

*
Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 14  Następna