Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1670 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 112  Następna

W najbliższych wyborach swój głos oddam na
Czas głosowania minął 10 paź 2007 20:16
Prawo i Sprawiedliwość (PiS) 8%  8%  [ 1 ]
Platforma Obywatelska (PO) 69%  69%  [ 9 ]
Lewica i Demokraci (LiD) 8%  8%  [ 1 ]
Polskie Stronnictwo Ludowe (PSL) 8%  8%  [ 1 ]
Liga Polskich Rodzin (LPR) 8%  8%  [ 1 ]
Samoobrona 0%  0%  [ 0 ]
Liczba głosów : 13
Autor Wiadomość
lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Przed chwilą oglądałem TVN - oficjalnie cisza wyborcza jest przedłużona do 20:30 (czyli jakieś 8-9 minut jeszcze) ale wiadomo już że przez to że w niektórych lokalach zabrakło kart do głosowania może ona potrwać do 21:00 albo i dłużej.

*
Sid
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral

21:16 i końca ciszy nie widać... PKW się nie popisała.

That as soon as you're born you're dying...

*

Sir Kalach
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral

daj im czas
wiesz ile dorobienie głosów dla PopISu zabiera czasu? nie wyobrażasz sobie.. :D

*

Lothar
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral

Jakąś godzinę i 40 minut :P PO wygrało... ciekawy, czy cokolwiek się zmieni na lepsze... czy znów skończy się tylko na obietnicach :okulary:

*

Sir Kalach
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral

Zobaczymy.. cudów się nie spodziewam ale mam nadzieję że będzie lepiej niż było

*

djt
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Cóż, teraz będziemy słuchać rozkazów z Rosji i Niemiec - polski interes narodowy pójdzie w odstawkę.
Brawa dla wszystkich, którzy dali się tym razwiedczykom omamić.
A spróbujcie za dwa lata marudzić... :-)

Pozdrowienia.

*

Loucipher
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Ja marudzić nie zamierzam. Ani za dwa lata, ani teraz, ani kiedykolwiek.

Z tych wyborów wynikły przynajmniej 3 pozytywne rzeczy:
- PiS nie jest już partią rządzącą - koniec homofobii, ksenofobii, nakręcania histerii w społeczeństwie, rozliczania (dawno już na dobrą sprawę nieistniejących) komuchów i wyszukiwania na siłę wrogów.
- Jarosław Kaczyński nie jest już premierem - najbardziej arogancki, zacofany i zaściankowy polityk ubiegłej kadencji przestanie sie szarogęsić (szarokaczyć? :P) w Sejmie jakby to był jego prywatny folwark. Słowa takie jak "spieprzaj dziadu" zawsze po jakimś czasie zwracają się przeciw temu, kto ich używa. Dobrze, że właśnie teraz.
NB: drugi Kaczyński jest (niestety) nadal prezydentem. Zrobi się z tym porządek w swoim czasie.
- do Sejmu nie weszły LPR i Samoobrona - społeczeństwo wyraźnie powiedziało "dość" robieniu z Sejmu obory. Słynne PiSowskie "przystawki" koalicyjne wystarczająco dobrze obnażyły własne ekstremistyczne, ultraprawicowe poglądy (vide LPR) lub bezmiar chamstwa, cwaniactwa i bezczelności nie popartej żadnym merytorycznym programem (vide Samoobrona), by społeczeństwo polskie postawiło im zdecydowane weto. Nigdy więcej mundurków, faszystowskich imprez z udziałem partyjnych młodzieżówek, handlu podpisami na listach, seksafer, kupczenia gruntami rolnymi i wiejskich festynów za pieniądze wyborcze (sam taki na własne oczy widziałem).

Dlatego ja osobiście się cieszę. Co nie znaczy, że zaślepiony euforią nie będę patrzeć nowej władzy na ręce. Będę. Bo nowa władza, w odróżnieniu od poprzedniej, przynajmniej da sobie na te ręce patrzeć. A jeśli nie da... to kolejne przedterminowe wybory znów zmienią sytuację polityczną. I tak do skutku.

"Fight for freedom, kill for cash, play for fun."

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Nawet nie wiecie jak bardzo się ucieszyłem, gdy zobaczyłem wyniki. Dosłownie odetchnąłem z ulgą.

Ale jak się uśmiałem, gdy Kaczyński przemawiał, ha! "To nasz sukces ponieważ zdobyliśmy więcej głosów niż 2 lata temu bla bla bla...". Zapomniał tylko o jednym - ten "sukces" dał mu przegraną. Widocznie nie wszyscy potrafią przyznać się do porażki, bo coś mi mówi że ambicje PISu były znacznie większe niż tylko uzyskanie większego wyniku.

Nareszcie koniec z szukaniem winnych na siłę, ja rozumiem, trzeba likwidować korupcję ale żeby kimś manipulować i zachęcać do korupcji a potem o nią oskarżać to już szczyt głupoty. I to wieczne doszukiwanie się układów, powiązań z mafią itp. itd. w konkurencyjnych partiach. Może nie wielu pamięta ale on o tych układach mówi od 10 lat a jeszcze niczego nie udowodnił. Jak na moje oko ten człowiek na nierówno pod sufitem, może to tak na starość.

PIS to partia, która chciała wszystkich przechytrzyć. Udało im się przechytrzyć LPR i Samoobronę za co im gratuluję. Ale w tych wyborach chyba przechytrzyli tez samych siebie. Ja nie twierdzę, że ta partia robi wszystko źle, zrobili wiele dobrego, wiele ich decyzji popieram. Ale nie popieram całokształtu.
Nawet gdyby robili wszystko dobrze to bym ich nie poparł. PIS ma po prostu tak niesamowitą zdolność do dzielenia ludzi, że szkoda gadać. Wystarczyły im 2 lata aby zrobić cholerny zamęt w polskiej polityce. I wg. mnie właśnie dlatego większość polaków poparła PO. Szczerze mówiąc to mało kto zna programy tych partii, ludzie po prostu nie chcą wiecznego wyzywania, oskarżania, zrywania itp. itd. Czyli tego co mieliśmy w ostatnich dwóch latach.

A twierdzenie, że teraz zbliżymy się do wschodu jest śmieszne. Niektórym np. LID może się kojarzyć z komuną itp.. Ale przecież to nie znaczy, że zaraz nam komunę przywrócą. Może lepiej od razu wybić ich wszystkich? No co, będzie spokój, nie? Albo do rowów ich wysłać :P

A to, że PO nie spełni obietnic to oczywista oczywistość. Niektóre nie będą możliwe do realizacji a inne zostaną wyparte przez jeszcze inne. To tylko takie przedwyborcze gadanie, pamiętacie deklaracje PISu sprzed 2 lat? Te miliony mieszkań i autostrady? Co z tego wyszło? Nic, i tak jest zawsze i pewnie zawsze będzie.

Edycja:
Nasi sąsiedzi cieszą się, że wybory wygrał PO. Oczywiście politycy tego nie mówią ale gazety tak i to bardzo otwarcie. I jakoś mnie to nie dziwi, nasze stosunki z innymi krajami dawno nie były tak sztywne. Bush też na pewno się cieszy, w końcu nigdy nie lubił Kaczyńskiego.

*
lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Ja jestem (na razie ;)) z wyników zadowolony i ogólnie skomentuję tylko to że w TVNie były wczoraj emocje a'la Nowy Rok :) Teraz to tylko czekać aż zobaczymy Leppera blokującego drogi w Polsce :diabel:

*
XBARTEKX
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

Ja powiem wam jestem very happy że Kaczyńscy już nie rządzą. Jak poprzednio wygrali wybory to chciałem płakać. A teraz ;] nasz nowy przyszły premier ma gadane. A nie "Nie dam sobie wmówić ĆMOK że czarne jest czarne ĆMOK (znak fonetyczny :P) a białe jest białe ĆMOK. Pozatym to przyjaciele kaczuszki czyli Lepper i Giertych (w końcu to koalicja :P) spedalili Bolka i Lolka, Żwirka i Muchomorka i Tinkyego Winkiego czy jakoś tak to sie pisze ;p.

Jako że już Kaczek nie ma wywale userbara : PP.

*
nemrod
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

Ja bardzo sie ciesze z wynikow, chociaz wyjechalem znowu z kraju i niepredko wroce, wiec czasy jakie nadejda w Polsce nie beda mnie dotyczyc, ale glos oddalem z poczycia obowiazku. Zgodze sie, ze jakakolwiek partia gdy dochodzi do wladzy nie spelnia przynajmniej 90 % przedwyborczych obietnic, ale czy warto sie na to godzic?? Lepiej, jezeli ludzie mogliby rozliczac rzad za ich klamstwa, bo niespelnienie obietnicy jest czystym i oczywistym klamstwem. Jestem nawet za tym, zeby powstala instytucja, ktora rozliczalaby zwyciezcow wyborow z niespelnionych obietnic i karala wielomilionowymi grzywnami, badz nawet wiezieniem. To samo tyczy sie partii, ktora blokowalaby ustawy, ktore narodowi wydaja sie czystym dobrem, a blokuja je tylko dlatego, bo sa opozycja. To takie tam moje utopijne dywagacje polityczne, ale mam nadzieje, ze obecny rzad konsekwentnie bedzie, nie tyle co realizowal, ale staral sie doprowadzic obietnice do urzeczywistnienia. Jak ten rzad tak nie bedzie postepowal to nigdy juz nie zaglosuje a na plakaty wyborcze bede plul.

*

XBARTEKX
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

Gdyby partia płaciła za każdą niespełnioną albo lepiej powiedzieć nieruszoną obietnicę bo jakieś łosie z PISu np. mogą blokować. Ale nie byle jakie pieniądze tylko jakieś ogromne sumy np. 1/3 majątku partii to by trzymali język za zębami po problemie .

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

nemrod pisze:
estem nawet za tym, zeby powstala instytucja, ktora rozliczalaby zwyciezcow wyborow z niespelnionych obietnic i karala wielomilionowymi grzywnami, badz nawet wiezieniem.

Wtedy moglibyśmy pomarzyć o normalnej spokojnej koalicji partii. Żeby jakaś partia mogła spełnić swoje obietnice to musiałaby mieć ponad 50% miejsc w sejmie. Platformie tego zabrakło, muszą wejść w koalicję z PSL a to oznacza, że nie spełnią obietnic, muszą iść na kompromis. Oczywiście mogą próbować robić to na siłę ale wtedy mielibyśmy powtórkę z ostatnich dwóch lat.

PS. Wygląda na to, że nie tylko my się cieszymy z wyborów. Cały świat, prasa, telewizja, a nawet przywódcy innych państw!

*
nemrod
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

Len pisze:
Platformie tego zabrakło, muszą wejść w koalicję z PSL a to oznacza, że nie spełnią obietnic, muszą iść na kompromis.

Oczywiscie, ale ten kompromis powinien prowadzic wlasnie do realizacji wlasnej polityki, a jezeli nie prowadzi, to znaczy ze system jest niewydolny (bo w sumie nigdzie nie jest, ale w Polsce wybitnie)

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

nemrod pisze:
Oczywiscie, ale ten kompromis powinien prowadzic wlasnie do realizacji wlasnej polityki

No tak, ale przedwyborcze plany późniejszych koalicjantów są często sprzeczne ze sobą. Jedni obiecują, że coś zlikwidują a drudzy, że to zostawią. PSL nie wchodzi w koalicję z PO po to, by realizować ich plany, oni chcą też zrobić to co sami obiecali. Już sam fakt zawarcia koalicji oznacza, że nie zostaną spełnione wszystkie obietnice rządzącej partii.

*
Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów. Przejdź na stronę   Poprzednia   1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 112  Następna