Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1670 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 112  Następna

W najbliższych wyborach swój głos oddam na
Czas głosowania minął 10 paź 2007 20:16
Prawo i Sprawiedliwość (PiS) 8%  8%  [ 1 ]
Platforma Obywatelska (PO) 69%  69%  [ 9 ]
Lewica i Demokraci (LiD) 8%  8%  [ 1 ]
Polskie Stronnictwo Ludowe (PSL) 8%  8%  [ 1 ]
Liga Polskich Rodzin (LPR) 8%  8%  [ 1 ]
Samoobrona 0%  0%  [ 0 ]
Liczba głosów : 13
Autor Wiadomość
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Ja rzecz jasna pójdę zagłosować. Wy też idźcie jeśli tylko możecie i nie mówcie "jeden głos i tak niczego nie zmieni", bo tak gada 10mln polaków a potem rządzą nami tacy... zresztą, sami widzicie.

Głosuję na LiD. Początkowo chciałem za PO ale coraz mniej mi się podobają. Co prawda są lepsi od PiS ale i tak mnie nie przekonują, te wybory wiele pokazały. A ja zwracam uwagę na szczegóły. Prędzej zagłosuję na PSL niż na PO, to najnormalniejsza partia ale nie potrafią przekonać ludzi, stąd tak słabe sondaże.

*
lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Gdybym mógł głosować (a jeszcze niestety nie mogę) to wybierałbym pomiędzy PO a LiDem ale co dokładnie bym wybrał to nie wiem. W sumie chyba PO - jeżeli zagłosowałbym na LiD to pomiędzy PiS a PO mogą być małe różnicy w wynikach = to samo co mamy teraz, kraj bez silnego rządu.

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Ja nie wierzę tym sondażom, dwa lata temu we wszystkich sondażach wygrywało PO a ostatecznie wygrał PIS. Tak samo we wszystkich sondażach LPR i Samoobrona mają problemy z uzyskaniem min. 5%, a potem jakoś wchodzą do rządu. Tą małą prawdziwość sondaży pokazał jeden z przed paru dni, gdzie PIS był dopiero na... 3 miejscu.

Ja mam takie obawy jak ty Lukas, dopiero w przypadku partii takich jak PSL, które mają kilkuprocentowe poparcie. Jak na moje oko LID uzyska znacznie więcej niż pokazują to sondaże. A nawet jeśli nie wiele się zmieni to LID może wejść w koalicję z PO. To bardzo prawdopodobne choć obecnie obie partie nie wykazują zainteresowania, a robią to (moim zdaniem) aby nie wywoływać niepotrzebnych ataków choćby ze strony Kaczora.

To, że PIS nie wejdzie w koalicję z LID jest pewne, a jeśli nie oni to kto jak nie PO? Ja popieram LID ponieważ rządzi nim człowiek, który wie co robi, wie co zrobić i wie co mówi - wszak przez 10 lat był prezydentem.

*
djt
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Cytuj:
Ja popieram LID ponieważ rządzi nim człowiek, który wie co robi, wie co zrobić i wie co mówi - wszak przez 10 lat był prezydentem.

Problemem jest to, że nie mamy możliwości dobrego wyboru. Od wielu lat wybieramy mniejsze zło. Nie tak dawno ludzie wybierali poskomunistów, bo wałęsowcy dali za dużo sobie w palnik; parę lat temu ludzie wybierali AWS, bo nie chcieli już postkomunistów, dziś wybieraja postkomunistów, bo nie podoba się PiS. Paranoja, jednym słowem - jakby ludzie nie zauważali, że wodzi się ich za nos, bo to ci sami ludzie, tylko w innych barwach.

Tak naprawdę zjadamy własny ogon. Albo sojusz z Ameryką (PiS), albo dajemy władzę cwaniaczkowatym razwiedczikom niemiecko - rosyjskiego autoramentu (PO/LiD). Zarówno jedna, jak i druga opcja nie służy polskiej racji stanu.

Obejrzyjcie "Katyń". Wajda jaki jest, taki jest, ale bardzo ładnie przez ogródek każdemu Polakowi tłumaczy zawiłość, miałkość i nieszczęście naszego Narodu w ostatnich latach. Narodu bez przywódców.

Len, Twój wybór.

Pozdrowienia.

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Cóż, na pewno nie wybiorę PIS. Pozostaje mi LID.

Problem w tym, że mnie nigdy nie obchodziło i nie obchodzi kto był postkomunistą a kto nie.
djt pisze:
Albo sojusz z Ameryką (PiS), albo dajemy władzę cwaniaczkowatym razwiedczikom niemiecko - rosyjskiego autoramentu (PO/LiD)

Jak dla mnie to porównanie całkowicie nie na miejscu. W końcu to Kwaśniewski, który przewodniczy partii LID wprowadził nas do NATO i Unii Europejskiej, czyli ostro na zachód.

*
nemrod
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

Ja będę szedł na te wybory mocno zniesmaczony i zawiedziony polityką jak i kampanią każdego z ugrupowań. Drogą eliminacji wybiorę opcję, która najmniej mnie wkurza i daje choć cząstkę nadziei na lepszą przyszłość (służba zdrowia, Euro 2012, polityka zagraniczna...na litość boską, długo by wymieniać). Z pewnością nie wybiorę LiD-u z Kwaśniewskim na czele. Wybacz Len, ale to, że Kwaśniewski rządził 10 lat, czy za jego rządów wprowadzono Polskę do najważniejszych międzynarodowych sojuszy nie ma dla mnie żadnego znaczenia. Twór jakim jest LiD, czyli połączenie wszystkich partii lewicowych, dla których poparcie zmalało w tak znaczący sposób, że jedynym sposobem na aktywny udział w nowym rządzie była ta megafuzja, dla mnie jest niewiarygodnie groteskowy. I te gesty i uśmiechy Borowskiego, który jeszcze pare lat temu z hukiem oddzielał się od SLD. Po prostu te ciągłe transfery (IMO przypominajace rynek piłkarski) czynią w moich oczach tych i tak już skompromitowanych polityków jeszcze mniej wiarygodnymi i godnymi politowania. O PiS-ie nie chce mi się pisać, bo książka by z tego wyszła - wystarczy że patrze na 2 ostatnie lata. Co do LPR i Samoobrony - Ci pierwsi są nawiedzeni, a drudzy to prostacy. Niby jestem za PO, ale po odejściu Rokity (przynajmniej domniemanym) niewiele już dobrego IMO w tej partii zostało, co najwyżej złowieszczy wzrok Tuska. Mniejsze partie, takie jak choćby PPP, są tłamszone przez gigantów i mają za małą siłe przebicia.

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

To fakt, żadna partia nie jest tą właściwą. Ja głosując na LiD nie będę co do tego przekonany w 100% ale sto razy bardziej wolę by wygrał LiD niż PIS, który bez przerwy gada, że łączy ludzi a robi dokładnie na odwrót.

Edycja:
Pozwoliłem sobie dodać ankietę, pytanie jest proste. Chciałem jeszcze dodać Iron Squad ale niestety okazało się, że nie dopełniliśmy wszystkich formalności xD

Ostatnio zmieniony 01 sty 1970 01:00 przez Len, łącznie zmieniany 1 raz

*
Pavcio
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Mój pomysł jest prosty- zamierzam oddać głos nieważny jako głos obywatelskiego sprzeciwu wobec żenująco niskiego poziomu polityków. Żadna z opcji mnie nie przekonuje. :P

*

djt
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Cytuj:
W końcu to Kwaśniewski, który przewodniczy partii LID wprowadził nas do NATO i Unii Europejskiej, czyli ostro na zachód.

Przepraszam, że będę uszczypliwy. Jesteś pewien? Ludzie pokroju Kwaska nie robili tego bezinteresownie. Dlaczego tak sądzę? Parafrazując Orwella: jeśli ktoś za młodu choć raz zszedł na złą drogę (autor ujął to o wiele dosadniej), to będzie cały czas źle czynił. A na złą drogę zeszli wszyscy, którzy "transformowali" nasz kraj ze szkodą dla społeczeństwa, by potem ograbiony - wepchnąć bez możliwości wyboru w łapy UE, lub co gorsza - wszyscy, którzy mieli jakieś romanse ze "służbami". Łatwo potem takimi sterować, mając te wstydliwe fakty na uwadze.
Aż się prosi o porównanie do Rzeczpospolitej w XVIII wieku.

Do przemyślenia dla wszystkich, którzy mają wątpliwości. To nie jest żart, ani historia wyssana z palca.

W 1989 roku, gdy było jasne, że komuna się kończy, przystąpiono do archiwizowania wszystkich ważniejszych dokumentów bezpieki. Było tego podobno bardzo dużo. Po zarchiwizowaniu oryginały zniszczono. Wykonano 4 egzemplarze mikrofilmów z zarchiwizowanymi materiałami. Jeden trafił na pewno do USA, jeden na pewno do Związku Radzieckiego, jeden prawdopodobnie do Niemiec, jeden zaś pozostał w kraju.

W kraju bez przywódców.
Bo na każdego, kto próbuje zmienić status quo, ktoś ma "haka".

Pavcio: nie warto dawać nieważnego głosu. Daj go UPR, jeśli nie masz alternatywy :-)

Pozdrowienia.

*

Pavcio
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Warto, gdyż jest to znak sprzeciwu przeciw poziomowi polityki. Jeśli nie zagłosuję, to nie mem prawa komentować tego co będzie w następnej kadencji. UPR jest wg. mnie zbyt radykalna w niektórych kwestiach, choć bez wątpienia bardzo oryginalna, lecz dogadanie się z LPR to wg. mnie niezmywalna plama na honorze. :D

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Oglądaliście wczorajszą debatą Jaruś Kaczyński vs. Donalduś Tusk? Ja oglądałem i jestem nią bardzo zdziwiony. Nie ukrywam, że od początku byłem za Tuskiem (publiczność też co było słychać bardzo wyraźnie), ale od początku też dawałem jakieś 80% szans na to, że wygra Kaczyński. Byłem prawie przekonany, że Tusk wyjdzie stamtąd upokorzony i obawiający się o wyniki PO w wyborach. Ale cóż to się stało? Po 15 minutach ze zdziwieniem zacząłem zauważać, że Tusk zostawił Kaczyńskiego daleko w tyle! Ta tendencja utrzymywała się do końca programu choć nieco zwolniła. Dziwi mnie to nie tylko dlatego, że Kaczyński jest człowiekiem starszym a więc i bardziej doświadczonym ale również dlatego, że 2 tyg. temu uczestniczył już w jednej debacie co dawało mu przewagę nad Tuskiem.

Tusk zostawił go daleko w tyle. Kaczyński cały czas powtarzał to samo, wiecznie doszukuje się jakiś układów i zamiast gadać o przyszłości (bo to teraz interesuje wyborców) to tylko wypominał przeszłość. Dla mnie definitywnie wygrał Tusk, nie mam co do tego najmniejszych możliwości.

Oczywiście nie oznacza to, ze dla mnie Kaczyński totalnie zawalił sprawę bo też nie raz Tuska nieźle podsumował ale to o wiele, wiele za mało. Jestem naprawdę zdziwiony, ta debata utwierdziła mnie w przekonaniu, że nie warto głosować na PIS.

Edycja: Wygląda na to, że nie tylko ja tak uważam. Zdecydowana większość ekspertów, prasa, zagraniczne agencje i sondaże wskazują na zwycięstwo Tuska.

*
XBARTEKX
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

Nie ma co Tusk wygra. No ale nie ma kogo u nas walnąć no bo tak:

Kaczor = mocher odpada
Giertych=n/c
Lepper=n/c
Tusk=Zbyt duży cwaniak
Lid=Puste słowa
Psl hmm nikt o nich poważnie nie myśli.

*
Pavcio
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

XBARTEKX pisze:

Kaczor = mocher odpada
Giertych=n/c
Lepper=n/c
Tusk=Zbyt duży cwaniak
Lid=Puste słowa

2 lata temu też zakładano zwycięstwo Tuska (a wszyscy wiemy jak było), a poza tym o każdym komitecie zarejestrowanym należy myśleć poważnie, wszak demokrację mamy i każdy wygrać może

*

XBARTEKX
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

Pavcio pisze:
XBARTEKX napisał/a:

Kaczor = mocher odpada
Giertych=n/c
Lepper=n/c
Tusk=Zbyt duży cwaniak
Lid=Puste słowa

2 lata temu też zakładano zwycięstwo Tuska (a wszyscy wiemy jak było), a poza tym o każdym komitecie zarejestrowanym należy myśleć poważnie, wszak demokrację mamy i każdy wygrać może

No niby tak ale wszyscy wiedzą: Ja wiem, Antek wie, Dziadek zakala rodziny, Dziadek wie ale czasami zapomina nie?? Że z sondażami trza sie liczyć :].

*
lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Z sondażami NIE NALEŻY się liczyć ale... ale jak dużo ludzi ogląda TVP1 i widzi że PiS ma poparcie powiedzmy 60% to czemu mają być inni? Też zagłosują na PiS jeżeli nie interesuje ich kto i jak dokładnie rządzi... Prosty sposób na manipulację zajętego i stroskanego społeczeństwa.

*
Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów. Przejdź na stronę   Poprzednia   1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 112  Następna