Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Jolly_Waright_Beast
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Mam pytanie według jakich kryteriów macie zamiar do dozbrajać najemników ? Chodzi mi o to że uzbrojenie najemników uważam za nie wystarczające . Jak na moje oko powinno być tak iż każdy najemnik dysponuje czterema sztukami broni w zależności od atrybutów i doświdczenia , przykładowo :

Shadow - Broń główna M 21 - bo to były snajper
Broń dodatkowa : Mp5N z tłumkiiem jako PDW
Broń osobista - Colt HP z tłumikiem
Noż

Bądź też dla odmiany :

Igor - broń główna SKS
Broń dodatkowa Bizon
Broń osobista Grach
Noż KCB

Dodano: 20 sie 2010 19:36

Czy ktoś ma jakieś pomysły odnośnie uzbrojenia , najemników jak i armii Arluco nich napiszę posaram się odpisać .

*

Ormus n2o
Plutonowy
Plutonowy

To nie powinien być temat w JA 2 1.13? Anyway.
To tak. Len powinien mieć M4A1 I M9 aka beretta 92f.
Gus powinien na początek mieć już ciężki sprzęt ale bez ammo. Coś jak imp co dostaje pas amunicji 5.56 ale bez broni.
Oczywiście nożownicy dostają noże do rzucania.
Reaper M14 bo snajper w końcu. Z takich tańszych najemników to Steroid Makarowa.
Shadow powinien musowo dostać nóż rambo jeśli nie ma. Broń podstawową to najbardziej by się zdał M4 z SOPMOD czyli "choinkę" z tłumikiem na czele, celownikiem laserowym i kolimatorowym. Na broń poboczną może Mk 23 SOCOM czyli pistolet na .45 ACP z tłumikiem.
Helmut jest chyba niemcem więc MP5 + jakąś niemiecką klamkę.
Trevorowi dać jakąś nieużyteczną elektrowniczą zabawkę jak metalstorm albo coś.
Staticowi wywalić SPAS-15 a dać Remington 870 bo bardziej pasuje do motocyklisty.

*

spiryt
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

Cytuj:
Z takich tańszych najemników to Steroid Makarowa.

Z tym się nie zgodzie Steroid powinien dostać jakąś konkretną broń a jeszcze lepiej polską np Mini beryl a broń boczną powinien u niego być Vis a tak poza tym najemicy mają konkretną broń w modach np DDB lub PosssumDDB-MOD

Tak. Da się zauważyć, że ten świat od jakiegoś dłuższego czasu działa w systemie Pay-to-win.

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Jolly_Waright_Beast pisze:
Chodzi mi o to że uzbrojenie najemników uważam za nie wystarczające . Jak na moje oko powinno być tak iż każdy najemnik dysponuje czterema sztukami broni w zależności od atrybutów i doświdczenia

To nie Hollywood.
Na prawdziwej wojnie rzadko kto nosi więcej niż jedną sztukę broni (pomijając żołnierzy armii USA, oraz specjalistów innych armii, którzy jako tacy obsługują broń wsparcia, i poza bronią krótką nie mają innej broni osobistej).

zależności od atrybutów i doświdczenia , przykładowo :

A może po prostu w zależności od atrybutów, specjalizacji, i ceny najemnika (ta ostatnia jest poniekąd wykładnikiem jego zamożności).

Broń osobista - Colt HP z tłumikiem

Po co mu jeszcze pistolet, skoro ma już niezawodny pm z tłumikiem?
Chciałbym tylko zaznaczyć, że broń taka jak karabiny i karabinki automatyczne, oraz peemy należy do broni osobistej, w odróżnieniu od broni wsparcia takiej jak kaemy, granatniki i kb. wyborowe.

Igor - broń główna SKS
Broń dodatkowa Bizon
Broń osobista Grach
Noż KCB

A ja skomentuję tak: po co mu tyle broni, skoro za to wszystko mógłby kupić AK-74M + jakiś lepszy celownik i amunicję?
Karabinek + ew. broń do walki wręcz starczy.

Ormus n2o pisze:
Gus powinien na początek mieć już ciężki sprzęt ale bez ammo.

Niech ma ciężki sprzęt z amunicją.
Co to za problem?
Trzeba tylko nadać temu odp. cenę.

Ormus n2o pisze:
To tak. Len powinien mieć M4A1 I M9

To już bardziej do rzeczy.
Korzystając z broni, która nie posiada niezaprzeczalnej opinii broni niezawodnej, mądrze jest zostawić sobie coś w odwodzie.

Ormus n2o pisze:
Z takich tańszych najemników to Steroid Makarowa.

Nie uważacie, że najemnik, który bierze 10 000-13 000 USD za 2 tyg roboty, mógłby dostać coś lepszego, niż broń do samoobrony?
Bez sensu brać dobrego strzelca, i wyposażać go w kiepską broń, która nie pozwoli mu rozwinąć swojego potencjału.
Równie dobrze moglibyśmy pozabierać lekarzom apteczki.

Rozumiem, żeby dać któremuś z lekarzy Makarowa na zasadzie 'Okay, jesteś pacyfistą, nie strzelasz do wroga, zajmujesz się rannymi, weź chociaż to, na wypadek gdybyś musiał się bronić'.

spiryt pisze:
a tak poza tym najemicy mają konkretną broń w modach np DDB lub PosssumDDB-MOD

Ano mają.
W DBB mało który najemnik ma kiepską broń na starcie.
W sumie paranoja.
Kasujesz grubą mamonę za robotę, ryzykujesz życie a jako narzędzie pracy wybierasz sobie jakiś chłam.

Nie każdy najemnik musi mieć nowoczesną broń, nie każdy musi mieć nawet broń maszynową.
Osobiście wolałbym zacząć misję z SLR (samopowtarzalna wersja FAL'a stosowana przez Commonwealth, obecnie dostępna dla cywili), M1A (samopowtarzalny M14), SAR (samopowtarzalny AKM, broń na rynek cywilny w USA) czy choćby SKS, niż jakimś PDW.

*

Ormus n2o
Plutonowy
Plutonowy

Steroidowi nie wiedziałem co dać bo jakieś thompsony to nie na miejscu a kałach to chyba nie ta półka cenowa. A beryl to pasuje do byłego żołnierza a nie Warszawskiego strażaka. Nawet gromowcy nie używają polskiego sprzętu z tego co wiem.

*

spiryt
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

Używają np moździerz LM-60K Karabiny Bor,Tor i testują MSBS no ale nie róbmy offtopa. Ja myślę że sprzęt powinien być dobierany według narodowości Niemiec niemiecki sprzęt a Polak polski

Tak. Da się zauważyć, że ten świat od jakiegoś dłuższego czasu działa w systemie Pay-to-win.

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

spiryt pisze:
a myślę że sprzęt powinien być dobierany według narodowości Niemiec niemiecki sprzęt a Polak polski

Może wg dostępności?
Polak -sprzęt dostępny w Polsce.
Niemiec -sprzęt dostępny w Niemczech.

Na polskim czarnym rynku na pewno łatwiej dostać AKM czy AK-74 niż Beryla.

*

momo78
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Stridingshadow pisze:
Może wg dostępności?
Polak -sprzęt dostępny w Polsce.
Niemiec -sprzęt dostępny w Niemczech.

Jak ktoś jest naprawdę dobry w tym fachu, to chyba nie będzie miał problemu z zorganizowaniem sobie sprzętu jaki mu się zamarzy.
No i trzeba się spytać, czy robimy uzbrojenie pasujące do najemników(umiejętności, preferencje, cena), czy uzbrojenie, jakie w rzeczywistości dali by radę zdobyć?

I can feel it. My mind is going. There is no question about it.
I can feel it. I can feel it. I can feel it.
I'm a... fraid.

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

momo78 pisze:
czy uzbrojenie, jakie w rzeczywistości dali by radę zdobyć?

Jak sam powiedziałeś:

momo78 pisze:
Jak ktoś jest naprawdę dobry w tym fachu, to chyba nie będzie miał problemu z zorganizowaniem sobie sprzętu jaki mu się zamarzy.

Co zresztą sam przedtem powiedziałem:
Stridingshadow pisze:
A może po prostu w zależności od atrybutów, specjalizacji, i ceny najemnika (ta ostatnia jest poniekąd wykładnikiem jego zamożności).

Na czarnym rynku można dostać wszystko.
Kwestia tego, ile chce się za to dać.
Jest jednak jedno zastrzeżenie:
Czarny rynek to nie wolny rynek, w danym regionie dostępne są towary z okolicznych kanałów kontrabandowych.
To oznacza, że raczej nikomu nie będzie chciało się nadstawiać karku żeby przeszmuglować kilka M14 z USA do Polski, gdzie będzie można za to kupić kilka skrzyń AKM'ów prosto z Iżewska.
Oczywiście jeżeli jest kupiec, to jest i towar, a za tym idzie cena.
W zw. z powyższym można załatwić dowolny towar gdziekolwiek na świecie, ale w pewnym momencie będzie to średnio opłacalne.

momo78 pisze:
No i trzeba się spytać, czy robimy uzbrojenie pasujące do najemników(umiejętności, preferencje, cena

Trochę głupio byłoby, gdyby strzelec wyborowy dostawał pistolet, snajper startował z RKM'em, a kaemista z karabinem wyborowym :P

*

Jolly_Waright_Beast
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Po pierwsze dziękuję wszystkim za odpowiedź na post . :) Tego się spodziewałem ... Po drugie rzeczywiście trochę przesadziłem z ilością broni dwie wystarzą . Nie mówiąc już o tym że najemnicy byli by objuczeni niczym muły . Generalnie chodzi mi o wyeliminowanie wad Ja 2

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Generalnie chodzi mi o wyeliminowanie wad Ja 2

Generalnie chyba chodziło Ci o to, żeby najemnicy dostali poważną broń ;)

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie