Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1670 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 112  Następna

W najbliższych wyborach swój głos oddam na
Czas głosowania minął 10 paź 2007 20:16
Prawo i Sprawiedliwość (PiS) 8%  8%  [ 1 ]
Platforma Obywatelska (PO) 69%  69%  [ 9 ]
Lewica i Demokraci (LiD) 8%  8%  [ 1 ]
Polskie Stronnictwo Ludowe (PSL) 8%  8%  [ 1 ]
Liga Polskich Rodzin (LPR) 8%  8%  [ 1 ]
Samoobrona 0%  0%  [ 0 ]
Liczba głosów : 13
Autor Wiadomość
djt
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Moje zdanie:
- jakoś to hasło o braku wolności słowa wcześniej przez usta tych panów nie przechodziło, bo rządzili :-), teraz są kłopoty, więc czas uciekać...
- w powiązaniu z pierwszą tezą: to nie rozłam, a ucieczka nielojalnych.

Pozdrowienia.

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Oj, słabo jesteś poinformowany :]

Oni wcale nie uciekają. Wręcz przeciwnie - mają inne zdanie i nie zamierzają tego ukrywać. I te "inne zdanie" nie wpadło im do głowy tak nagle gdy zaczęły się kłopoty bo kłopoty zaczęły się dopiero po tym jak wyrazili inne zdanie. A to bardzo wyraźnie o czymś świadczy...

Jakoś mnie nie przekonuje teoria, że od miesięcy znani politycy, którzy wpadają w kłopoty wpadają na ten sam pomysł ("To co powiemy? No jak to co?! To co pozostali!")

Zresztą, niedawno do PO odszedł jeden z założycieli PIS. Powiedział, że to już nie ta sama partia co jeszcze niedawno. Ja sam byłem zaskoczony, że ktoś taki odchodzi z (właściwie) własnej partii. A jeszcze bardziej zaskoczony, gdy ty powiedział.

*
Popers
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

Len pisze:
Zresztą, niedawno do PO odszedł jeden z założycieli PIS. Powiedział, że to już nie ta sama partia co jeszcze niedawno. Ja sam byłem zaskoczony, że ktoś taki odchodzi z (właściwie) własnej partii. A jeszcze bardziej zaskoczony, gdy ty powiedział.

raczej normalka. w PO z "trojga tenorów" został już tylko Tusk

*

Sid
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral

Popers pisze:
w PO z "trojga tenorów" został już tylko Tusk

Należy dodać, że Olechowski popierał PO w wyborach (choć nie szczędził też krytyki), a odszedł od polityki w ogóle, nie tylko od Platformy.

Co do rozłamu w PiSie to wiadome było, że prędzej czy później ktoś się zbuntuje. Nie chodzi tu bynajmniej o jakąś "miłość" do PO, bo przecież żaden z tych polityków nie powiedział otwarcie, że wychodzi z partii. Po prostu nie podoba im się jednowładztwo.

Co do całej sytuacji, to myślę, że wychodzi tu to 'moherowe' ciemnogrodztwo PiSu - "Kto nie z Mieciem, tego zmieciem".

That as soon as you're born you're dying...

*

djt
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Nie lubię przepychanek słownych, więc nie będę się wykłócał.
Len, nikt nie wie tak naprawdę, co było powodem odejścia tych panów - oprócz oczywiście ich samych i Kaczyńskiego. Nie zdementowanym informacjom medialnym nie wierzę :-)
Generalizując jednak, mam nadzieję, że takie działania spowodują samooczyszczenie szeregów PiSu i oby ktoś wyciągnął z przebiegu ich rządów pozytywne wnioski.

Zdaję sobie doskonale sprawę że jestem już zaszufladkowany jako ekstremista :-), ale szczerze powiedziawszy nie przejmuję się tym. Nie po to studiowałem (za własne środki), nie po to mam odpowiedzialną pracę w kraju, którą uczciwie zdobyłem, by mi ktoś chciał przepuścić to przez palce wykrzykując od faszystów i kartofli.
Uważam, że pewne granice w krytyce władz Rzeczypospolitej w ciągu ostatnich 2-3 lat znacznie przekroczyły pewien poziom tolerancji. Nie dawano żadnych szans PiS-owi by spróbował naprawić chorą III RP. I wierzcie mi, ani PO, ani PSL, a już LiD w ogóle tego nie zrobią, bo korzenie (podobnie jak PiS) mają właśnie tam. W Rzeczpospolitej, w której prym wiedli i cały czas wiodą, starzy skostniali postkomuniści i stalinowcy, dawni lub wciąż aktywni pracownicy/agenci dawnego SB i pospolici biznesmeni-złodzieje. Cały czas obserwowaliśmy tylko totalny wrzask tego typu środowisk i jedną wielką krytykę sprzyjających im mediów i dziennikarzy (nawet zagranicznych!). A to lektury, a to mundurki, a to Ziobro, a to CBŚ, a to CBA, itd., itp. Domyślcie się, co zrobiłby pewien stary polski przedwojenny socjalista, marszałek, z takimi "krzykaczami-psujami-krytykami" Państwa. Podpisałbym się pod jego decyzją obiema rękami i nogami. W imię wyższości interesu Państwa Polskiego nad interesy państw sąsiednich.

Naprawdę wierzycie, że w III RP (właściwie może już V, ja już się pogubiłem :-)), której tak naprawdę broni PO i jej partnerzy, będzie lepiej?
Wiadomo przecież, że od 1989 roku odrabiamy straszne manka finansowe porobione przez złodziei III RP. Cały czas się zastanawiam dlaczego tak naprawdę na siłę sprywatyzowano lub rozkradziono tak wiele zakładów czy przedsiębiorstw na szkodę Skarbu Państwa, czyli społeczeństwa? Dlaczego nikt nie ponosi za to odpowiedzialności, a jeżeli coś się w tym kierunku dzieje, napotyka to na opór sądów? Podobnych sytuacji przez szereg lat III RP przecież były setki, jeśli nie tysiące...
Medialni pieniacze i politycy krytykują PiS za klęski żywiołowe niemalże, a przecież TAM leży prawdziwa przyczyna dzisiejszego stanu rzeczy.
Dlaczego nikt z polityków nie myśli tak, jak pomyślano w 1922 roku, gdy opracowywano plany odbudowy państwa polskiego ZA WŁASNE środki? PRL był państwem policyjnym, zbrodniczym i totalitarnym, ale cztery pokolenia Polaków wypracowały przez przez te lata pokaźny majątek narodowy... Dziś bez środków UE nie mamy w zasadzie czym rozporządzać. Nie wydaje się to dziwaczne?

Jak dla mnie święte są słowa nieocenionej pani Anny Walentynowicz, która na zakończenie spotkania z okazji 25-lecia powstania Solidarności (2005), łamiącym się głosem zwróciła się do wszystkich: "Nie dajcie sobie odebrać Polski. Tylko Wy macie do niej prawo..."

Nie złodzieje różnego autoramentu, farbowane polityczne szczury uciekające z tonących okrętów za kasą i stanowiskami, sprzedajne kanalie spod znaku SB z wyczyszczonymi papierami, utytułowani głupole krytykujący własny kraj i Rodaków, nie odróżniający interesu Państwa Polskiego od własnego nosa lub interesu państwa sąsiedniego, "rzetelni" dziennikarze z "najwyższej półki" piszący i mówiący "duby smalone" byle tylko wybielić kłamstwa historyczne i swoich mocodawców...
Ale uczciwi Polacy trzech-czterech kolejnych pokoleń, które chcą w końcu trafnych wyroków, pozytywnych dla społeczeństwa decyzji, uczciwych debat, jasnego prawa, słowem: normalnego kraju, na który zasługujemy.
Uważam, że dwuletnie rządy PiSu były próbą takiego działania, choć z błędami.
Szkoda, że ulegli szumowinom.

Mam nadzieję, że w politykach PO pozostały jeszcze resztki odwagi cywilnej, bo jeśli nie - 13 grudnia br. w radosnych, skocznych nastrojach pożegnamy się z Polską, którą znaliśmy dotychczas. O którą tyle "pokoleń żałobami czarnych" walczyło.

Kończę dyskusję z mojej strony w tym wątku.

Pozdrowienia.

*

Popers
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

Szkoda djt że kończysz wątek ze swojej strony bo znalazłbym parę punktów do polemiki. Argumenty które przedstawiłeś są dość jednostronne i nie zawsze mają oparcie w faktach <np wypracowanie sporego majątku narodowego za PRL , a o długach ,choćby Gierka,nie spominasz>. No ale monologów prowadzić nie będę więc , niech moje zdanie pozostanie niewyartykułowane.

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

To co mnie denerwuje to to, że jednego dnia ta wielka trójca PISowskich buntowników jednego dnia popierana jest zarówno przez kolegów po fachu jak i zwykłych ludzi. A na drugi dzień nikt ich nie chce. Pytam się - dlaczego? Dlatego, że mają inne zdanie niż pan i władca Kaczyński? To, że Kaczyński nie lubi gdy ktoś mu się sprzeciwia i ogólnie ma manię władzy udowadniać nie trzeba bo sam to robi, ale to nie znaczy że zaraz wszyscy muszą być tacy.

No a twierdzenie, że prym wiedli złodzieje, biznesmeni to gruba przesada. Gdyby byli złodziejami to nie siedzieliby teraz w sejmie tylko w więzieniu. Dostrzegłem tu taki typowo PISowski sposób myślenia - wszyscy są winni, trzeba tylko na nich coś znaleźć.

Dobrze, że nie wymówiłeś słowa "oligarcha" :P Bo ja może przypomnę różnicę pomiędzy Kaczyńskim a Tuskiem. Mianowicie Tusk wychował się w kamienicy, na podwórku, zaczynał tak jak zdecydowana większość z nas, jako zwykły chłopak. A Kaczyński? On nawet nie może patrzeć na takich, sam to przyznał choć oczywiście nie dosłownie bo by go "zbanowali" :D

Co do reszty nie będę się odwoływał bo jak powiedział Popers - to bardzo stronnicze. Ja bym powiedział, że nawet strasznie :D

*
nemrod
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

A dzisiaj mnie wzielo na przemyslenia. Wzielo mnie, bo mam juz powoli dosc calej polskiej zakichanej polityki, polskich mediow i, choc zawsze bede Polakiem i nigdy polskosci sie nie wypre, calego polskiego narodu. Jestem teraz za granica, na tych nieszczesnych wyspach, gdzie mozliwosci sa milion razy wieksze niz w Polsce, choc latwo wcale nie jest.
Nie lubie poprzednich rzadow po 1989, w sumie nie lubie zadnego rzadu. Dzisiejszego takze, bo zaczal sie od sloooodkiego gadania pelnego nadziei i wielkich planow. Budowania drugiej Irlandii, UK wprowadzania euro, zmiany prawa na przystepniejsze i tym podobnych dupereli. Tusk, ktorego popieralem i zycze mu sukcesu, kimkolwiek jest i co robil(!) wiedzial, ze narod mamy glupi (choc to nie nasza wina) oszukuje Polakow pieprzeniem o szybkim rozwoju. Oczywistym jest ze ta druga Irlandia w Polsce to z ekonomicznego punktu widzenia utopia do potegi n-tej. Jest na to szansa, tylko ze do tego potrzeba kilkudziesieciu lat i ludzi czystych, nie "umoczonych". Jednak niestety takich nie ma, a jak sa to zanim dojda do glosu to jeszcze sporo narobimy sobie wstydu.

djt pisze:
Domyślcie się, co zrobiłby pewien stary polski przedwojenny socjalista, marszałek, z takimi "krzykaczami-psujami-krytykami" Państwa. Podpisałbym się pod jego decyzją obiema rękami i nogami. W imię wyższości interesu Państwa Polskiego nad interesy państw sąsiednich.

A on by zrobil, i zreszta bardzo dobrze. Prawda jest jednak, ze dzis takich osobowosci nie ma w Polsce i nie widac aby sie pojawily. Sam Hitler sie go bal wiadomosc o jego smierci przyjal z ulga, co oznaczalo zielone swiatlo do ataku :/ . Dzis polskich "mezow stanu" nikt sie nie boi, co najwyzej obsmaruje w zagranicznych mediach.

Nie ma przywodcy. Dzisiejsi sa za slabi, by cos zmienic, bo komus to sie nie spodoba, to pokaze "haka" i od razu glowa w piasek. Jest niemozliwa biurokracja, ktora mnie przyprawia o wymioty :| . No i narod, ktory kocha ta telenowele, zamiast zburzyc ten cyrk na wiejskiej.

Jeszcze na koniec zaznacze, bo moja wypowiedzma charakter dosc wrogi do Polski, za co moglbym stracic np. zycie :/ , ze bardzo chce Polski przyjaznej i rozwinietej z prostym prawem i skuteczna prewencja. Chcialbym przejechac sie 3-pasmowa autostrada z Przemysla do Swinoujscia (choc na razie wystarczy jakby choc kilometr byl w Wa-wie :| ), chcialbym pojsc bezpiecznie na dobry mecz pilki na nowoczesny stadion, chcialbym kilka razy w roku slyszec o gwiazdach swiatowej muzyki goszczacych w Polsce. Chcialbym slyszec o POLSKICH gwiazdach filmu i muzyki swiatowego formatu. Chcialbym zalozyc firme w kilkanascie minut. Chcialbym latwo dostac prace i zeby mi uczciwie bez opoznien zaplacili!!! Jestem Polakiem i tego bym chcial. Chcialbym szybko i sprawnie przemieszczec sie np. metrem po duzym polskim miescie. Chcialbym widzie masy turystow zostawiajacych w Polsce grube pieniadze. I wracajacych, bo im sie spodobalo. Zreszta czego to ja bym chetnie nie widzial w Polsce. Zachdnie kraje o podobnej do Polski pow. i ilosci ludnosci to maja. O kurcze, czego to ja bym nie chcial...
Tak wiem to jest gadanie itp. itd. Mama mi powiedziala kiedys, ze skoro wszyscy narzekaja, to dlaczego nie dzialaja. Zeby cos zmienic musi narod sie ruszyc sprzed telewizorow!

*

Sid
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral

Prawda jest taka, że ci wielcy przywódcy, jak wspomniany Piłsudzki, mają szansę wybić się tylko w sytuacji kryzysowej. Dzieje się tak z prostej przyczyny - do polskiego parlamentu nie dostaniesz się, nie mając za sobą partii. A żeby to osiągnąć trzeba by było posunąć się do czynów dalece nieetycznych. Na bagnie dąb nie urośnie niestety. W dodatku polski elektorat jest dosyć specyficzny i nie lubi nowych partii na scenie politycznej.

Najlepszym sposobem na odmianę kraju jest chyba tradycyjny, polski zamordyzm. Problem w tym, że to nie jeden silny przywódca ustawia resztę, a wszyscy okładają się nawzajem.

That as soon as you're born you're dying...

*

Popuś
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

Polacy zawsze, gdy tylko poczuli trochę swobody doprowadzali kraj do upadku (teraz co prawda nas nie rozbiorą, ale gospodarczo mogą uzależnić), więc głupota polityczna u nas jest chyba wrodzona...
Prawda jest taka, że wszyscy narzekają, a niewielu coś próbuje zmienić... Dlaczego? Ano dlatego, że jak wspomniał Sid - należałoby mieć poparcie partii. Ludzie naprawdę uczciwi na to nie pójdą, bo są po prostu uczciwi, a ci którzy ewentualnie będą próbować to na 99,9% ulegną ogólno-koalicyjno-opozycyjno-rządowemu rozpadowi. I nie ważne czy z prawa czy z lewa, środka czy Księżyca - polscy politycy do dobrych nie należą - można tylko mniejsze zło wybierać...
Zawsze mawiałem, że serce mam po lewej stronie, ale byłbym kłamcą, gdybym nie mówił, że stan polskiej lewicy mnie nie doprowadza do białej gorączki... W momencie, kiedy Miller startuje z list PiS-u, a Kwaśniewski (który generalnie był dobrym prezydentem) choruje na "filipińskiego wirusa", a Olejniczakowi się po wyborach przypomina, że jeśli jest w opozycji to musi współpracować z PiS-em, po prostu ręce mi opadają....

*
nemrod
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

Sid pisze:
Prawda jest taka, że ci wielcy przywódcy, jak wspomniany Piłsudzki, mają szansę wybić się tylko w sytuacji kryzysowej

Ja powiem inaczej. W sytuacji kryzysu/zagrozenia caly nasz narod jednoczyl sie do walki. Tak bylo w wojnie z Krzyzakami, w czasach Potopu, w czasie Blitzkrieg (gdyby nie wojna na 2 fronty, to moze, moze bysmy Niemcom dali w kosc...), w roku 1980. Tertaz jednak zagrozenia nie ma, jest unia, komuna sie skonczyla, zycie konsumpcyjne wtargnelo do Polski przebojem...

Sid pisze:
Problem w tym, że to nie jeden silny przywódca ustawia resztę, a wszyscy okładają się nawzajem.

I kolo sie zamyka. Zamiast budowac, trwamy w stagnacji.

Popuś pisze:
Prawda jest taka, że wszyscy narzekają, a niewielu coś próbuje zmienić... Dlaczego? Ano dlatego, że jak wspomniał Sid - należałoby mieć poparcie partii. Ludzie naprawdę uczciwi na to nie pójdą, bo są po prostu uczciwi

Odnioslem wrazenie, ze mowisz, ze uczciwosc nie poplaca. Ale na to wyglada, ze inaczej sie nie da. Te postkomunistyczne frakcje, grupy, uklady i ukladziki sa juz tak na mur-beton zakonserwowane, ze bez rzadow zelaznej reki nic nie drgnie.

Cytuj:
kiedy Miller startuje z list PiS-u

Gorzej :> . Startowal przeciez z listy Self-Defence :P .

*

Popuś
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

nemrod pisze:
Popuś napisał/a:
Prawda jest taka, że wszyscy narzekają, a niewielu coś próbuje zmienić... Dlaczego? Ano dlatego, że jak wspomniał Sid - należałoby mieć poparcie partii. Ludzie naprawdę uczciwi na to nie pójdą, bo są po prostu uczciwi

Odnioslem wrazenie, ze mowisz, ze uczciwosc nie poplaca. Ale na to wyglada, ze inaczej sie nie da. Te postkomunistyczne frakcje, grupy, uklady i ukladziki sa juz tak na mur-beton zakonserwowane, ze bez rzadow zelaznej reki nic nie drgnie.

W pewnym sensie w polityce nie popłaca... niestety... Poza tym prawda jest taka, że władza i tak uderza im do głowy i tak - i uczciwi przestają być totalnie. Fakt, trzeba wziąć pod uwagę poprawkę, że gdyby powiedzieć społeczeństwu całą prawdę to górnikom czy lekarzom całkiem by odpie*** i strajkować zaczęliby na sto fajerków :/
nemrod pisze:
Cytat:
kiedy Miller startuje z list PiS-u

Gorzej . Startowal przeciez z listy Self-Defence .

Prawda, prawda - końcówkę posta ze dwa razy zmieniałem i widać z ostatniej częsci posta czegoś nie usunąłem, nie poprawiłem, cholera wie - w każdym bądź razie oczywistym jest, ze Samoobrona - inaczej pewnie byśmy go w sejmie widzieli....

*
nemrod
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

Popuś pisze:
władza i tak uderza im do głowy i tak - i uczciwi przestają być totalnie.

Po prostu wladza uderza im do glowy tak, ze zapominaja po co tu naprawde sa. Smutne to, ale perspektywy na zmiane takiego stanu rzeczy sa naprawde nikle. Szczegolnie ze nie moze byc mowy o zadnym drastycznym egzekwowaniu przestepstw.

Popuś pisze:
gdyby powiedzieć społeczeństwu całą prawdę to górnikom czy lekarzom całkiem by odpie*** i strajkować zaczęliby na sto fajerków :/

Ja do tego podchodze inaczej. Prawie kazdy wie, ze rzad oszukuje narod na kazdym kroku i ukrywa sporo prawdy. Wiemy o tym, ale osoby, ktore probuja odkryc prawde przed ludzmi marnie koncza. do tego potrzeba wiekszych sil, czyli zjednoczenia.

*

Popuś
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

nemrod pisze:
Popuś napisał/a:
gdyby powiedzieć społeczeństwu całą prawdę to górnikom czy lekarzom całkiem by odpie*** i strajkować zaczęliby na sto fajerków

Ja do tego podchodze inaczej. Prawie kazdy wie, ze rzad oszukuje narod na kazdym kroku i ukrywa sporo prawdy. Wiemy o tym, ale osoby, ktore probuja odkryc prawde przed ludzmi marnie koncza. do tego potrzeba wiekszych sil, czyli zjednoczenia.

Tak, ale generalnie dopóki władza pewne rzeczy stara się ukryć to wielu ludzi nie zdając sobie z nich sprawy nie "robi bałaganu", który na dobrą sprawę zbyt pożyteczny nie jest. Okay, obalimy władzę, zrobimy przewrót i sami zaczniemy rządzić - i co dalej? Nic się nie zmieni, bo żeby jej nie stracić my też będziemy musieli wiele ukryć... tak to wygląda

Teraz natomiast masakrycznie wnerwia mnie postawia panów z opozycji, którzy krzyczą ile to PO już popsuła - szkoda tylko, że praktycznie wszystko, co się w naszym kraju sypie ostatnio to zasługa PiSu... Podobnie jak denerwują mnie wypowiedzi tzw (przez Dzieci Onetu :P ) PiSoMatołków, którzy krzyczą, że skoro PO doszło do władzy i obiecywało cud to już ten cud sie powinien ziścić, wszyscy zarabiać 5x więcej, autostrady już być gotowe, a stadiony stać.. Dajcie spokój - to tylko PiS-LPR-Samoobrona potrafiły działać w tak ekspresowym tempie - tak ekspresowo rozpier*** wszystko co wpadło w ich brudne łapki... Oczywiście nie mam zamiaru za PO umierać, bo święci to oni nie są, ale nie oczekujmy, że nawet po roku obiecany cud się spełni... Na poprawę sytuacji trzeba trochę popracować...

*
nemrod
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

Popuś pisze:
którzy krzyczą, że skoro PO doszło do władzy i obiecywało cud to już ten cud sie powinien ziścić, wszyscy zarabiać 5x więcej, autostrady już być gotowe, a stadiony stać.

Po prostu ludzie sa glupi i niedoinformowani. Jak tu juz wczesniej pisalem, do takich zmian potrzeba gruntownej przebudowy panstwa, przede wszystkim zmiany prawne oraz, co chyba najwazniejsze duuuuuzo czasu i dbalosc aby dobrze (oby) zaplanowany rozwoj nie legl w gruzach na starcie.

*

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów. Przejdź na stronę   Poprzednia   1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 112  Następna