Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna
Autor Wiadomość
momo78
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Dragon Age Origins to jak dla mnie gra wszech czasów. Na mojej liście ulubionych gierek jest na pierwszym miejscu, wyprzedziła nawet Fallouty, a to nie lada wyczyn xD
Wczoraj ją ukonczyłem i jak spojrzałem na statystyki to o mało nie spadłem z krzesła xD
Czas gry: 49h 52m 25s (i to nie wliczając load'ów). Procent przejścia gry: 42% xD
Gra jest z BioWare więc IMHO nie ma się co dziwić :P
Jak lubisz RPG, a widzisz, że zrobiło ją BioWare to bierz w ciemno. Takie moje nowe motto xD

Gra jest poprostu świetna - tysiące wrogów do zabicia(u mnie na koniec było 2144 xD)
Multum dialogów i zajebiście wciągająca i pełna zwrotów akcji fabuła.
Aktywna pauza, ciekawe postacie, humor, mnóstwo broni, pancerzy, czarów...

WideoRecenzja[ENG]: http://www.gametrailers.com/video/revie ... -age/58517
Trailer: http://www.gametrailers.com/video/sacre ... -age/57552

Teraz bardziej oficjalnie xD

Dragon Age: Origins to gra cRPG stworzona w całości przez studio BioWare. Dla kanadyjskiego dewelopera projekt ten stanowi powrót do korzeni, po tym, jak w 1998 r. firma zasłynęła w świecie kultowym Baldur’s Gate, a potem wsławiła się w gatunku role-playing takimi dziełami, jak Neverwinter Nights oraz Knights of the Old Republic.

Akcja Origins przenosi nas do umiejscowionego na kontynencie Thedas królestwa Ferelden. Kraina ta, zamieszkiwana przez ludzi, elfy i krasnoludy, stała się obiektem ataku Plagi, zarazy złożonej z najrozmaitszych potworów (balrogów, kościei, plagowilków itp.). By ochronić ludność przed złem, do obrony Ferelden zaangażowano najodważniejszych bohaterów, drużynę Szarych Strażników. Gracz ma za zadanie pokierować jej poczynaniami i poprowadzić do zwycięstwa w trwającej blisko 50 godzin kampanii.

Formacja składa się z czterech postaci. Jedną z nich użytkownik może samodzielnie wykreować, wybierając jej rasę, płeć, klasę (wojownik, łotrzyk lub mag) oraz pochodzenie. Ostatni z elementów decyduje o tym, w jaki sposób rozpocznie się przygoda, a także znajduje swoje odzwierciedlenie w dalszych etapach rozgrywki, złożonych z eksploracji krainy fantasy, rozmów z napotkanymi osobami i walk przy użyciu tradycyjnej broni białej oraz magii.

Jednym z najciekawszych elementów Dragon Age jest konieczność myślenia o konsekwencjach własnych decyzji. Prawie każda rozmowa z niezależnymi postaciami obfituje w rozmaite odpowiedzi, dzięki którym możemy nie tylko wykreować własną postać, ale i wpłynąć na otoczenie. Niejednokrotnie musimy także wybierać pomiędzy dwoma niezbyt optymistycznymi wariantami. Czasem oznacza to konieczność stoczenia potyczki nawet z członkami własnej drużyny, którym mogą nie spodobać się nasze pomysły.

I can feel it. My mind is going. There is no question about it.
I can feel it. I can feel it. I can feel it.
I'm a... fraid.

*

Popers
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

Cóż... Bioware :)
Nie grałem, zagram.

*

momo78
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Popers pisze:
Cóż... Bioware :)
Nie grałem, zagram.

Oj warto, uwierz xD

BTW. Nie warto wierzyć w wymagania jakie podają w necie. Gra wcale nie waży 20Gb na dysku tylko 10 xD

I'm a... fraid.

*

momo78
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Dragon Age 2 zapowiedziane!
Debut trailer będzie miał premierę 17.08.10 <3
Co dziwne, wczoraj zapowiedzieli, że jest w produkcji, a dzisiaj już jest pre order na gram.pl.
Oj się będzie działo XD

I'm a... fraid.

*

mtl
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

Świetnie, że powstaje druga cześć, właśnie miałem zamiar odświeżyć sobie jedynkę, zwłaszcza, że od czasu gdy ją ukończyłem wyszły dwa nowe dodatki DLC. Szkoda natomiast, że autorzy poczynili pewne zmiany, i tak na przykład postać jaką będziemy kierować będzie z góry narzucona (niejaki "Hawke"), co twórcy tłumaczą faktem, że tym razem postać nie będzie niemową i będzie żywo brać udział w rozmowach. Coś mi tu za bardzo zaczyna śmierdzieć Mass Effect'em ;/

Swoją drogą, nawet zamiast trzech części Dragon Age, wolał bym trzecią część Baldur's Gate ;)

Dodano: 24 lip 2010 17:07

Kolejna bardzo niepokojąca rzecz - wg. relacji dziennikarzy, którzy mieli okazję zerknąć na Dragon Age II w akcji, przy każdej wypowiedzi NPC nasza postać będzie miała do wyboru zawsze trzy i TYLKO TRZY linię dialogowe do odpowiedzi - dobrą, złą i neutralną. Nie dość tego, każda z opcji będzie oznaczona buźką sygnalizującą ton wypowiedzi.

Nie wiem jak dla was, ale dla mnie taka kolej rzeczy to jawne walenie fanów RPG bez wazeliny tam gdzie słońce nie dochodzi :| Wszystko, byle by konsolowcy nie musieli myśleć :wall:

*

momo78
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

mtl pisze:
olejna bardzo niepokojąca rzecz - wg. relacji dziennikarzy, którzy mieli okazję zerknąć na Dragon Age II w akcji, przy każdej wypowiedzi NPC nasza postać będzie miała do wyboru zawsze trzy i TYLKO TRZY linię dialogowe do odpowiedzi - dobrą, złą i neutralną. Nie dość tego, każda z opcji będzie oznaczona buźką sygnalizującą ton wypowiedzi.

Cholera... Z rasowego, hardkorowego RPG chcą zrobić papkę dla niemowląt(?)...
No nic, mam nadzieję, że nadrobią fabułą, bo to najbardziej cenię.

I'm a... fraid.

*

Below
Awatar użytkownika
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Eh i znowu i robią RPG-a "dla idiotów" (raczej pseudo ja Mass Effect I czy II które określiłem TPPDS - Third-person perspective dialog shoter). Esencją RPG-ów są setki strony rozmów i i kilka czy kilkadziesiąt opcji możliwości wybory toku rozmowy (panowie z Bioware w końcu stworzyli dzieło takie jak KOTOR), więc dlaczego nie powielają sprawdzonych mechanizmów rozgrywki? Obawiam się że coraz bardziej twórcy skupiają się na tworzeniu gier dla "niedzielnych graczy" czy "konsolowców" (w końcu wychodzi to na konsole) którzy to bardziej liczą na akcje niż fabułę (myślenie chyba sprawia im kłopot skoro tak to jest ograniczone). Liczyłem że DA nie pójdzie w tym kierunku, tym nie mniej kupie DA II z nadzieją że zmiany które zapowiedzieli twórcy nie popsują mi przyjemności z rozgrywki (ograniczone dialogi głównego bohatera do trzech wypowiedzi "ala" Mass Effect, z drugiej strony w końcu nasz hero w końcu przemówi tylko czy warto za taką cenę?).

Ostatnio zmieniony 24 lip 2010 21:14 przez Below, łącznie zmieniany 1 raz

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Problemem nie jest to, że nie powielają sprawdzonych mechanizmów rozgrywki tylko to, że swoje produkcje źle klasyfikują. Tak jak sam powiedziałeś - strzelankę nazywają grą RPG.

*
Wigen
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Bo przy tylu latach wałkowania gatunku jakim jest fantasy, oczekiwanie czegoś nowego i zarazem oryginalnego na każdym kroku jest jakimś tam absurdem.
Wszystko jest na czymś wzorowane w mniejszym lub większym stopniu.

Dodano: 24 lip 2010 22:40

Ostatnio zmieniony 24 lip 2010 22:42 przez Wigen, łącznie zmieniany 1 raz

*

mtl
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

@Wigen, to znaczy? IMO nie ma nic złego, jeżeli jakieś mechanizmy zostaną skopiowane z innych produkcji. Mnie martwi, że coraz to nowsze produkcje zostają okrojone z tego czegoś, co powinno w nich się znaleźć. Rasowy RPG z tylko trzema możliwościami odpowiedzi?

To kiepski żart, porównywalny z twierdzeniem, że Fallout 3 to dobra kontynuacja serii :crazy:

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

mtl pisze:
Kolejna bardzo niepokojąca rzecz - wg. relacji dziennikarzy, którzy mieli okazję zerknąć na Dragon Age II w akcji, przy każdej wypowiedzi NPC nasza postać będzie miała do wyboru zawsze trzy i TYLKO TRZY linię dialogowe do odpowiedzi - dobrą, złą i neutralną. Nie dość tego, każda z opcji będzie oznaczona buźką sygnalizującą ton wypowiedzi.

Świetnie, bo jak wiadomo, w życiu wszystko jest czarno-biało-różowe.
W fallout'cie jest perk 'Empatia', który zaznacza zabarwienie istotnych wypowiedzi, jednak po to mam własną empatię, żeby go nie potrzebować ;)

mtl pisze:
Wszystko, byle by konsolowcy nie musieli myśleć :wall:

Cóż, dla mnie przygodówki, erpegi, turówki itp... to były gry które nie wymagały od gracza jakiejś sprawności manualnej czy koordynacji, tylko odpowiedniego sposobu myślenia.
Kiedy zniknie potrzeba myślenia, co zostanie po tego typu grach?

mtl pisze:
Swoją drogą, nawet zamiast trzech części Dragon Age, wolał bym trzecią część Baldur's Gate ;)

Jakoś nigdy nie udało mi się skończyć nawet jedynki, absurd systemu AD&D mnie za każdym razem odpychał.
Wszystko oparte o kości, wszystko oparte o rzuty...
Postać VI poziomu może wytrzymać 6 razy tyle obraźeń co postać I poziomu, choć nadal nie potrafi za pierwszym ciosem zranić i zabić najsłabszego potworka (oczywiście mówimy o wojowniku z magiczną bronią i wysokim poziomem specjalizacji w tejże broni :P).

Below pisze:
Obawiam się że coraz bardziej twórcy skupiają się na tworzeniu gier dla "niedzielnych graczy" czy "konsolowców"

Komercha, nikogo nie obchodzi robienie gier, w które gra się latami.
Każdy chce zrobić grę, która będzie hitem przez rok, aż do wyjścia sequela...

Below pisze:
z drugiej strony w końcu nasz hero w końcu przemówi tylko czy warto za taką cenę?

Dla mnie to największy absurd Dragon Age.
Trzy rasy, 2 płcie, po 6 rodzajów głosu dla każdej płci każdej rasy.
Do tego każda postać w grze ma jakiś głos, i każda wypowiadana przez NPC'a/RPC'a kwestia jest czytana.
ALE ALE ALE postać główna nie wymawia ni jednej kwestii fabularnej.
Brak głosu głównej postaci nie boli tak bardzo.
Np. w Fallout'ach główna postać głosu nie miała (głos miały tylko niektóre ważne fabularnie postacie, tzw. talking faces), ale nie było to takie odczuwalne, bo większość dialogów była czysto tekstowa, i nie było cały czas wrażenia, że NPC/RPC do nas gada, a my odpowiadamy telepatią :crazy:
Mogliby zrobić po prostu 1 głos męski, i jeden głos żeński dla dialogów fabularnych, i nie nagrywać wszystkich kwestii NPC'ów (szczególnie kwestii niefabularnych).
Gra ma tyle giga, że gdyby chcieli, to by się wyrobili.

Len pisze:
strzelankę nazywają grą RPG.

To mi się kojarzy z Deus Ex.
Nie można tego było traktować ani jako strzelanki zręcznościowej, ponieważ do skutecznej walki wymagane były rozwinięte umiejętności, ani jako zwykłego erpega, ponieważ pomimo umiejętności postaci trzeba było się wykazać zdolnościami manualnymi podczas sterowania postacią.
Druga część była jeszcze gorszą zręcznościówką, a trzeciej nie było :P

Wigen pisze:
Bo przy tylu latach wałkowania fantasy, oczekiwanie czegoś nowego i zarazem oryginalnego na każdym kroku jest jakimś tam absurdem.

Nie do końca.
Można nieco zmienić konwencję, wizję świata gry itd...
W Wiedźminie czy DA porzucono np. kanoniczny antagonizm elfów i krasnoludów, a magię uczyniono uciążliwym brzemieniem, które odpowiednio ukształtowane może mieć swoje plusy.
Taki świat jest bardziej atrakcyjny dla gracza, bo wydaje się mniej absurdalny (np. w kanon fantasy zakłada, że krasnoludy żyją z produkcji broni, którą używają wyłącznie oni sami, podobnież kanon zakłada, że jest sobie sielanka, a potem nadchodzi ZŁO, które przepędzić musi bohater).
Wystarczy zerwać z kanonem, i zamiast bohatera dać graczom antybohatera (w sumie zawsze mieliśmy możliwość kreować postać antybohatera, tylko dlaczego zawsze musimy RATOWAĆ ŚWIAT?).
Można jeszcze wymyślić naprawdę wiele urozmaiceń do świata fantasy.

*

momo78
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

I'm a... fraid.

*

mtl
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

Dobre chociaż to.

*

momo78
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

I'm a... fraid.

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

OMG... gdzie te czasy, gdzie demko dobrej gry zajmowało powiedzmy 100 MB (a to już i tak takie spore demko).

*
Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   1, 2  Następna