Niestety nikt u nas nie lubi chyba zmian, ponieważ dyskusja o tym jak wyobrażamy sobie przyszłość nie dała jakichś owocnych rezultatów - wiemy, że w Jaggedach niewiele się dzieje (czytajcie: od dawna nic się nie dzieje, zaś Jagged Alliance 3 raczej na pewno nie zobaczymy). Z forum odpłynęło zaś naprawdę wielu użytkowników, którzy kiedyś byli bardzo aktywni. Te "wolne miejsca" nie zostały jednak w pełni zajęte. W efekcie forum a właściwie cały serwis wegetuje i ma się coraz gorzej... Nie chcemy całej tej pracy po prostu pozostawić samej sobie czy też jej usuwać, no ale chyba powinniśmy zmienić kierunek. Zresztą zacytuję samego siebie ze wspomnianego tematu:
Cytuj:
Pisać o Jaggedach nie ma sensu, bo to sztuka dla sztuki i dla samego siebie
Taka jest prawda i możecie się z nią pogodzić albo i nie (przyznał to nawet Len, choć nie będę go tu cytował). Obecnie grami się nie interesuję jak w 2006 czy 2007 roku i tylko tym mogę usprawiedliwić to, że coraz mniej artykułów wychodzi spod mojej ręki. Poza tym motorem napędowym jest dla mnie ruch na witrynie no i komentarze. Jeżeli ich nie ma, nie mam żadnej motywacji aby cokolwiek robić. Planowałem więc spakowanie się, pożegnanie no i po prostu odejście z serwisu, lub istnienie na nim jedynie jako osoba od spraw czysto technicznych.
Jako że z ekipą redakcyjną nie doszedłem do żadnego kompromisu, nie chcę wprowadzać tyrani oraz zmian na siłę (powiedzmy szczerze: nie zależy mi), postanowiłem zapytać zarówno weteranów, który jeszcze się uchowali jak i zupełnych nowicjuszy, którzy odwiedzają i uczestniczą w życiu JACenter: jak sądzicie, czy powinniśmy podjąć radykalne zmiany aby próbować ratować serwis? Skoro Jaggedy zamierają, to czy musimy iść razem z nimi na dno?
Moim zdaniem NIE. Gier taktycznych wcale nie brakuje, zresztą również militaria cieszą się dzięki ASG coraz większą popularnością - oczywiście są to tylko proponowane kierunki, ale wszelkie związane z nimi zmiany byłyby widoczne gołym okiem - wygląd serwisu nawiązuje do jaggedów, ale dla nowych graczy jest... co tu dużo mówić... tandetny. Pomijam już tu kwestię upakowania wszystkiego i coraz większych problemów z jakimś sensownym zaprezentowaniem bogactwa artykułów.
Wpadłem na pomysł upublicznienia forum (tzn. aby goście również mogli pisać posty, po tym jak poprawnie wpiszą słowa w systemie zwalczającym spam), ale jak słusznie zauważył Len, może to doprowadzić do tego, że nowych zarejestrowanych będzie jeszcze mniej, zaś goście będę tylko na chwile im potrzebne.
Drugą nowością miało być rozszerzenie downloadu na skalę międzynarodową. Razem z moteelem podjęliśmy odpowiednie kroki i reklamowaliśmy zbiór danych na forum bears pit. No i tu kolejne zaskoczenie - ruch znacznie mniejszy niż przewidywałem... a więc nie tylko u nas jaggedy nie cieszą się zbyt wielką popularnością.
Zresztą konieczność zmian widać i na forum - czy jakikolwiek dział o jaggedach ma tyle postów co działy hydepark oraz inne gry? No nie, a to również daje sporo do myślenia. Można oczywiście tłumaczyć: że nie jest źle, że zima, że ludzie nie mają czasu. No ale klimat JACenter gdzieś po drodze chyba i tak zgubiliśmy, nie sądzicie? Post może i chaotyczny, ale ważny. Proszę o opinie na ten temat.

Producenci wycofują się z rynku dla "dojrzałych" graczy i tytułów nie przybywa, zostaje jakaś tam nisza, ale w tym momencie tylko rosjanie coś w tym kierunku robią, tyle że się dopiero uczą pisać gry więc trzeba poczekać na efekty 

.