Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna
Autor Wiadomość
fallout152
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Starszy kapral
Starszy kapral

Witam wszystkich.

Gram obecnie w JA2 1.13, nie wiem czy wersja ma tu jakieś znaczenie, choć wcześniej grałem w JA UB i chyba było inaczej. Gdy próbuję się podkraść do wroga ten zwykle mnie nie słyszy ale jakoś prawie zawsze podczas swojej tury odwraca się akurat w moim kierunku. Inaczej jeśli pod koniec mojej tury odwrócę się plecami i tura wroga nie załapuje(jeśli nikt inny mnie też nie widzi i nie ma alarmu) wtedy mogę znów się odwrócić i skradać dalej na nawet na zasięg kontaktowy.
Nie wiem czy to jest jakiś bug że wrogowie zawsze mnie znajdują we swojej turze i czy takie odwracanie się nie jest jakimś czitem.

*

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

To nie jest żaden bug ani cheat. To jest świetne urealnienie gry.

W INI edytorze masz:
TUNNEL_VISION na True i to daje widzenie tylko do przodu przy określonym kącie widzenia

Zmień na False i będziesz miał tak jak w starych wersjach. Tylko to wystarczy zmienić

*

fallout152
Starszy kapral
Starszy kapral

Nie chodzi mnie o to że jak nikt nikogo nie widzi to nie ma tury, to jest logiczne. Chodzi mi o to że jak jest tura to wrogowie znacznie częściej odwracają się w stronę gracza niż jak jest realtime.

*

SaviolaMaster
Plutonowy
Plutonowy

Musiałeś coś na zmieniać.

*

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

fallout152 pisze:
Chodzi mi o to że jak jest tura to wrogowie znacznie częściej odwracają się w stronę gracza niż jak jest realtime.

Może Cię usłyszeli :| Może ktoś Cię zauważył przez lunetę :| A może to zwyczajny objaw patrolowania :|
Jeśli widzisz, że masowo nie biegną na Ciebie to znaczy - nikt Cię nie widzi, masz jeszcze chwilę spokoju.

*

hasan_talib
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

fallout152 pisze:
Nie chodzi mnie o to że jak nikt nikogo nie widzi to nie ma tury, to jest logiczne. Chodzi mi o to że jak jest tura to wrogowie znacznie częściej odwracają się w stronę gracza niż jak jest realtime.

Mieszacie biedakowi. W ogóle nie odpowiadacie na jego pytanie ;-) Ciężko to raczej nazwać bugiem, to jest po prostu specyfika Jagged Alliance. Tak działa i już.

Btw. jeśli grałeś w podstawowe, niezmodowane JA to pewnie zauważyłeś, że dosłownie wszystko, co zrobisz, ma wpływ na rozwój sytuacji. Np masz sejwa przed turą wroga. Wróg strzela do Ciebie, trafia Twojego najemnika, zabija go. Wczytujesz sejwa, nie zrobisz niczego - wróg strzeli w identyczny sposób i z identycznym skutkiem. Ale jeśli wczytasz, i np kucniesz najemnikiem, który nawet nie widzi żadnego przeciwnika, to wróg może już nie trafić ;-)

Tak sobie działa JA i już. Tak samo tutaj. Tak to jest zrobione, że jak jest tura, to wróg się kręci ciągle na wszystkie strony i tyle.

*

Perry
Awatar użytkownika
Chorąży
Chorąży

micand1989 pisze:
To jest świetne urealnienie gry.

No tu sie nie zgodzę, to wygląda tak, że wrogowie słyszą wszystko, a najemnicy są głusi jak pień.

micand1989 pisze:
W INI edytorze masz:
TUNNEL_VISION na True i to daje widzenie tylko do przodu przy określonym kącie widzenia

Zmień na False i będziesz miał tak jak w starych wersjach. Tylko to wystarczy zmienić

No i tu mamy problem bo ta opcja własnie nie działa i to najbardziej mnie wkurza w 1.13, nawet jak zmienisz na false, wrogowie i tak zachodzą najemników od tyłu, jedna seria i po nas. bez sensu.. Mówię głuchota totalna.. Zmaina tej opcji absolutnie nie zmienia zachowania wroga.. A tym bardziej pola widzenia naszych najemników, normalny człowiek ma kąt widzenia 90 stopni, a w 1.13 kąt widzenia to 45 stopni. Czyli oni widza wszystko, my nic... Żenada

Ostatnio zmieniony 15 lis 2011 19:33 przez Perry, łącznie zmieniany 1 raz

*

fallout152
Starszy kapral
Starszy kapral

Cytuj:
Może Cię usłyszeli :| Może ktoś Cię zauważył przez lunetę

Gdyby ktoś mnie widział(albo ja kogoś) to po zakończeniu tury była by tura wroga a nie realtime.

Opiszę chronologicznie.

1 Skradamy się do wroga(nie ma alarmu)
2 Zostaje nam 1 lub 2 pkt ruchu, wszyscy nasi najemnicy odwracają się tak by nie było widać wroga(przy założeniu że wróg też nas nie widzi)
3 Kończymy turę, załapuje realtime
4 Odwracamy się ponownie w stronę wroga, znów mamy turę
5 Powtarzamy pierwsze 4 punkty, jeśli nie zjawi się drugi wróg(który nas widzi) i nie zrobimy hałasu możemy tak łatwo przedostać się za plecy wroga

Jeśli pominiemy punkt 2 to po zakończeniu tury załapie tura wroga i ten raczej odwróci się w naszą stronę.

Cytuj:
Btw. jeśli grałeś w podstawowe, niezmodowane JA to pewnie zauważyłeś, że dosłownie wszystko, co zrobisz, ma wpływ na rozwój sytuacji. Np masz sejwa przed turą wroga. Wróg strzela do Ciebie, trafia Twojego najemnika, zabija go. Wczytujesz sejwa, nie zrobisz niczego - wróg strzeli w identyczny sposób i z identycznym skutkiem. Ale jeśli wczytasz, i np kucniesz najemnikiem, który nawet nie widzi żadnego przeciwnika, to wróg może już nie trafić

Tak ale to też nie ma związku z tematem a dzieje się tak niezależnie od modów.

Ostatnio zmieniony 15 lis 2011 20:00 przez fallout152, łącznie zmieniany 2 razy

*

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

Tak można się podkradać...tylko po co? Przecież i tak ledwo się odwrócisz i włączy się tura.
Cały czas do przodu- (J.Krzynówek) skoro i tak Cię nie widzi to idziesz dopóki, doputy nie znajdziesz się w odpowiedniej odległości do zadania "cichej śmierci".

Perry pisze:
normalny człowiek ma kąt widzenia 90 stopni

Przepraszam bardzo, chyba ty masz 90 stopni.
Zdziwił byś się że człowiek ma około 160 stopni. Wypukłość i kulistość gałki ocznej pozwala na widzenie bardzo szeroko.

Perry pisze:
a w 1.13 kąt widzenia to 45 stopni. Czyli oni widza wszystko, my nic... Żenada

45 stopni to masz podczas celowania z lunety 7x. W dzień jest około 100-110st. a w nocy bez noktowizora - ok. 45-55 st.

*

Perry
Awatar użytkownika
Chorąży
Chorąży

micand1989 pisze:
Zdziwił byś się że człowiek ma około 160 stopni. Wypukłość i kulistość gałki ocznej pozwala na widzenie bardzo szeroko.

No to jeszcze lepiej.. Pozwala na szerokie widzenie ale nie w 1.13

micand1989 pisze:
45 stopni to masz podczas celowania z lunety 7x. W dzień jest około 100-110st. a w nocy bez noktowizora - ok. 45-55 st.

W 1.13 generacja gogli UV nie ma znaczenia... czy masz gen. 1 czy 4 nie ma różnicy, same noszenie gogli nie ma znaczenia, nic nie zmienia, bo wszystko za gogle robi optyka (widoczność na pół ekranu).. Także czy masz gogle czy nie masz i tak widzisz tak samo. A jak wciśniesz sobie 2x "L" to wchodzisz w tryb walki i gra już przestaje być realna... W/g mnie gogle w 1.13 noszone są dla ozdoby bo nie dają żadnych bonusów do zasięgu wzroku.. Zagraj sobie w UB albo zwykłe JA2 to zobaczysz jaka jest różnica w posiadaniu gogli lub w ich braku... w 1.13 nie ma żadnej.. A opcja TUNNEL_VISION nie zmienia absolutnie nic. Jest niby napisane , że włączenie jej na FALSE daje klasyczne zachowanie z JA2, ale to bzdura bo testowałem to juz nie raz i nie daje nic... W 1.13 optyka zastępuje gogle.. A to chyba nie o to chodzi..

*

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

Perry pisze:
W 1.13 generacja gogli UV nie ma znaczenia... czy masz gen. 1 czy 4 nie ma różnicy

Jest różnica. Między każdą generacją jest różnica w odległości widzenia. Z tego co wiem to 1 kratka.
Perry pisze:
same noszenie gogli nie ma znaczenia, nic nie zmienia, bo wszystko za gogle robi optyka (widoczność na pół ekranu).. Także czy masz gogle czy nie masz i tak widzisz tak samo.

Piszesz o okularach czy o goglach UV, znanych w 1.13 jako noktowizor 2 generacji ? Z tego o czym piszesz wnioskuje że chodzi Ci o okulary. Luneta w nocy jest bezużyteczna, bo nie ma współczynnika laserowego-Projector Factor z edycji pliku items.xml.
Perry pisze:
A opcja TUNNEL_VISION nie zmienia absolutnie nic. Jest niby napisane , że włączenie jej na FALSE daje klasyczne zachowanie z JA2, ale to bzdura bo testowałem to juz nie raz i nie daje nic

Dziwne...u mnie działa normalnie.

*

hasan_talib
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Cytuj:

Cytuj:
Btw. jeśli grałeś w podstawowe, niezmodowane JA to pewnie zauważyłeś, że dosłownie wszystko, co zrobisz, ma wpływ na rozwój sytuacji. Np masz sejwa przed turą wroga. Wróg strzela do Ciebie, trafia Twojego najemnika, zabija go. Wczytujesz sejwa, nie zrobisz niczego - wróg strzeli w identyczny sposób i z identycznym skutkiem. Ale jeśli wczytasz, i np kucniesz najemnikiem, który nawet nie widzi żadnego przeciwnika, to wróg może już nie trafić

Tak ale to też nie ma związku z tematem a dzieje się tak niezależnie od modów.

Ma znaczenie o tyle, że jest to przykład nie do końca logicznego działania gry i że Jagged Alliance w pewnych sytuacjach "tak po prostu ma".

Cytuj:

Potwierdzam. Szacuje się, że kobiety mają do 160 stopni a mężczyźni nawet do 180 ;-)

*

Perry
Awatar użytkownika
Chorąży
Chorąży

micand1989 pisze:
Jest różnica. Między każdą generacją jest różnica w odległości widzenia. Z tego co wiem to 1 kratka.

Nie ma różnicy, gdyż w zwykłym JA2, tryb walki uruchamia się automatycznie. I tak wtedy widzisz o 1 kratkę dalej, tylko tam nie ma generacji gogli, Są tylko jedne i przepięknie spełniają swoją funkcję.
W 1.13 tryb walki ( to jest tryb, w którym najemnik mierzy do wroga i jest to widoczne na ekranie taktycznym) możesz włączyć ręcznie, wciskając 2x "L", a wtedy zaczyna się magia, widoki masz cudowne. Wystarczy mieć 6 najemników, wejść na środek sektora, poodwracać ich do siebie plecami (w pozycjach na obserwację północy, południa, wschodu zachodu, południowego-wschodu i południowego-zachodu, przy założeniu, że wchodzisz na środek od północy), wejść każdym w tryb walki i widzę wszystkich wrogów w sektorze, a to tak jakbym grał z kodami.. Wciskając magiczne "L", mam wrażenie, że jestem na zabawie "widzę - nie widzę", gdzie po wejściu w tryb walki gogle przestają pełnić swoją funkcję, bo widzę nagle hordy nie przyjaciela, I uwierz, mogę ściągać te gogle zamieniać na okulary, włączać nawet "smart swapa", wyrzucić je, a i tak kiedy wejdę w tryb walki to już nie ma znaczenia czy je mam czy nie mam, bo widzę wszystko... W/g mnie, te przedmioty są tam dla ozdoby.. I to jest największy minus 1.13.

micand1989 pisze:
Piszesz o okularach czy o goglach UV, znanych w 1.13 jako noktowizor 2 generacji ? Z tego o czym piszesz wnioskuje że chodzi Ci o okulary. Luneta w nocy jest bezużyteczna, bo nie ma współczynnika laserowego-Projector Factor z edycji pliku items.xml.

I o tym i o tym.. Żadne z tych przedmiotów, nie spełnia swoich funkcji w 1.13.. Tak samo jak zresztą w AIMNAS, w które gram..
Zrób sobie testa i zobaczysz...

hasan_talib pisze:
Potwierdzam. Szacuje się, że kobiety mają do 160 stopni a mężczyźni nawet do 180

Pewnie tak, ale na pewno nie w 1.13..

Ostatnio zmieniony 16 lis 2011 13:25 przez Perry, łącznie zmieniany 3 razy

*

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

Perry pisze:
W 1.13 tryb walki ( to jest tryb, w którym najemnik mierzy do wroga i jest to widoczne na ekranie taktycznym) możesz włączyć ręcznie, wciskając 2x "L", a wtedy zaczyna się magia, widoki masz cudowne.
Tzn. jak obserwujesz przez lornetkę albo lunete 10x to są widoki ale nie przesadzaj że ze środka widać wszystkie końce mapy.

Perry pisze:
Wystarczy mieć 6 najemników, wejść na środek sektora, poodwracać ich do siebie plecami (w pozycjach na obserwację północy, południa, wschodu zachodu, południowego-wschodu i południowego-zachodu, przy założeniu, że wchodzisz na środek od północy), wejść każdym w tryb walki i widzę wszystkich wrogów w sektorze, a to tak jakbym grał z kodami.. Wciskając magiczne "L", mam wrażenie, że jestem na zabawie "widzę - nie widzę", gdzie po wejściu w tryb walki gogle przestają pełnić swoją funkcję, bo widzę nagle hordy nie przyjaciela, I uwierz, mogę ściągać te gogle zamieniać na okulary, włączać nawet "smart swapa", wyrzucić je, a i tak kiedy wejdę w tryb walki to już nie ma znaczenia czy je mam czy nie mam, bo widzę wszystko...

Dziękuje za uznanie dla mojej modyfikacji. Bo grasz w moją, prawda?
Perry pisze:
I o tym i o tym.. Żadne z tych przedmiotów, nie spełnia swoich funkcji w 1.13.. Tak samo jak zresztą w AIMNAS, w które gram..

Najpierw piszesz że obojętnie czy dzień czy noc, czyli wnioskuje że to moja modyfikacja.
Perry pisze:
Zrób sobie testa i zobaczysz...

Zrobiłem...
Z dniem to się zgadzam, że okulary są bezużyteczne jeśli patrzy się przez lunetę.
Ale noc jak była ciemna, tak jest nadal. W nocy przez lunete nikogo nie zauważysz. Widzisz tyle na ile Ci pozwalają noktowizor i celowniki laserowe na broni (no i w mojej modyfikacji celownik termiczny jest wyjątkiem)
hasan_talib pisze:
Potwierdzam. Szacuje się, że kobiety mają do 160 stopni a mężczyźni nawet do 180

To kobiety są bardziej wąsko-wzroczne?

*

hasan_talib
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

micand1989 pisze:
To kobiety są bardziej wąsko-wzroczne?

Nie pamiętam gdzie, ale tak słyszałem. Możliwe, że to jeszcze z biologii z liceum pamiętam.

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   1, 2  Następna