Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Zigory100
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Nie wiem czy trafiłem na odpowiedni dział, albo czy był już poruszany ten temat więc jak coś sknocę to wybaczcie.

Piszę w sprawie dostosowania JA2 na urządzenia z Windowsem Mobile na pokładzie.
Teraz większość urządzeń ma procesory ARM ponad 500 MHz [np. HTC HD2 (1GHz), Samsung Omnia II (800 MHz), SE X1/X2 (528 MHz)], oraz wyświetlacze o rozdzielczości 480x800, akceleratory 3D itd.
A teraz wymagania JA2, które większość z was zna:
133 MHz procesor i 32 MB RAM i rozdzielczość 640x480.
Jak widać Pockety 4-8 krotnie są mocniejsze niż wymaga gra.
Barierą jest przystosowanie JA2 do ekranu dotykowego oraz do innej architektury procesorów: ARM
Teraz pomyślcie sobie: Zamiast siedzieć i się nudzić nad jakimś pasjansem wbudowanym w Widnowsa czy inną grą gdzie się zbija kulki, wszędzie gdzie jesteśmy i nam się nudzi można odpalić JA2.
Ja jestem ciekawy co o tym myślicie i czy miałoby szanse na dalsze rozwinięcie tego tematu.

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

oooOOO drugi post na forum, a od razu wychodzisz z bardzo konkretnym pomysłem.

Szczerze, to moim zdaniem byłoby to więcej niż niezłe. Co prawda istnieje Hired Guns na telefony, ale jest to typowa, niezbyt zaawansowana gierka w javie, a więc do pięt nie dorasta oryginalnemu JA2.

Względnie nowe (choć niekoniecznie aż tak bardzo) urządzenia z Windows Mobile czy Androidem bez jakichkolwiek problemów by to pociągnęły, ale sterowania bez myszki jakoś trudno sobie wyobrazić. Z drugiej strony, obsługa za pomocą rysika jest nad wyraz wygodna i intuicyjna, może i w takiej grze by się sprawdziła? Problem w tym, że taka konwersja wymaga pracy (jak podejrzewam, sporo pracy) programistów, a tych na scenie Jaggedów nie ma zbyt wielu. Może jakiś emulator byłby rozwiązaniem, ale czy da się wtedy mówić o komfortowej grze?

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

lukasamd pisze:
Szczerze, to moim zdaniem byłoby to więcej niż niezłe. Co prawda istnieje Hired Guns na telefony, ale jest to typowa, niezbyt zaawansowana gierka w javie, a więc do pięt nie dorasta oryginalnemu JA2.

Mam na telefonie i nigdy nie grałem dłużej niż 2 minuty. Jest słaba, po prostu.

https://jagged-alliance.pl/news227/jagge ... omorkowym/
Na JAC było już pisane o czymś takim. O wersji na Pocket PC również było, sam pisałem newsa ale za nic nie mogę go znaleźć.

*
Zigory100
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Len pisze:
https://jagged-alliance.pl/news227/jagge ... omorkowym/
Na JAC było już pisane o czymś takim. O wersji na Pocket PC również było, sam pisałem newsa ale za nic nie mogę go znaleźć.

Z tego co widzę ten JA był odpalony na OpenMOKO (Neo1973), a tam "czysty" linuks śmiga.

Wizję sterowania do JA2 już w głowie mam :)
Gorzej jest z przekompilowaniem na ARM. Trzeba by było posiedzieć kilka minut nad nowym VS i ciupciać w kodzie.
Emulator nie wchodzi w grę, gdyż procki są za słabe no i nie mają kilku rdzeni by wykorzystać technologię wirtualizacji.
Jeszcze jest taki plus, że kod źródłowy jest dostępny.

PS. Jeśli chodzi o programistów, sporo z nich siedzi na "XDA-Developers". Jest tam sporo ekspertów jeśli chodzi o smartphone'y. Gdyby kilku wciągnąć w projekt może by się udało. Są też tacy, którzy przeprowadzali konwersję z architektury x86 na ARM różnych gier (np. Quake III Arena)

*

Jaahquubel
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

No to z innej beczki: co powiecie na przeglądarkowe JA w przeglądarce w telefonie?

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Podłączcie mi myszkę do telefonu to może da się tam zrobić jaggeda :)

*
lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Zigory100 pisze:
PS. Jeśli chodzi o programistów, sporo z nich siedzi na "XDA-Developers". Jest tam sporo ekspertów jeśli chodzi o smartphone'y. Gdyby kilku wciągnąć w projekt może by się udało. Są też tacy, którzy przeprowadzali konwersję z architektury x86 na ARM różnych gier (np. Quake III Arena)

Jeżeli jakichś znasz, to możesz im wspomnieć o Jagged Alliance. Gdyby coś takiego zrobili, to może zainteresowanie byłoby spore, bo gra jest średnio skomplikowana (są elementy różnych "dziedzin", ale bez przesady), ma spore możliwości no i wciąga jak narkotyk :)

Jaahquubel pisze:
No to z innej beczki: co powiecie na przeglądarkowe JA w przeglądarce w telefonie?

Jeżeli w ogóle zrobią przeglądarkowego Jaggeda, to nie powinno być z tym żadnych problemów. Opera Mini może sobie nie poradzić, ale przeglądarka S60 od Nokii na Webkicie czy też Opera Mobile powinny śmigać.

*
Nowy temat Odpowiedz w temacie