Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
bladekkk
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Panowie bardzo bym prosił o dokładną instrukcje instalacji 1.13
Posiadam ja2 pl
Ja2 gold
Chodzi mi o to gdzie dokładanie i co konfigurować
Np. to e można mieć 6 imp-ów , wzywać wsparcie itp.
Z góry bardzo dziękuje

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

To bardzo proste.
Instalujesz JA2 (wersja dowolna).
Ściągasz z naszej strony (dział download):
1.13 Release 2085 EN (otwierasz i instalujesz do folderu z JA2, upewnij się że instalator sugeruje odpowiedni folder).
Pobierasz program Rapid SVN z linka na naszej stronie w dziale Modyfikacje->1.13->Aktualizacja z SVN
Instalujesz SVN (jeśli trzeba, nie pamiętam).
Odpalasz SVN, w zakładce Repository masz opcję Checkout
Wpisujesz w pole URL https://81.169.133.124/source/ja2_v1.13_data/GameDir
W destination directory wpisujesz docelowy folder do którego pobierane będą update'y, osobiście sugeruję żeby był to osobny folder.
Zatwierdzasz, ściągasz, kopiujesz update'y do folderu z JA2
Potem w folderze Data-1.13 wchodzisz w plik Ja2_Options a tam masz już wszystko ładnie i po angielsku opisane.

Osobiście bardzo sugeruję ściągnąć jeszcze moda DBB Cosplay z naszej strony (wersja 909_full na to 909b i 909c) poprawi to jeszcze bardziej realizm gry.

Ostrzeżenie: JA2 1.13 wprowadza bardzo dużo nowego sprzętu i zmienia parametry starego, update'y z SVN'u zmieniają jeszcze więcej sprzętu, sporo broni, akcesoriów, pancerzy, możesz czuć się nieco zagubiony na początku (zapraszam do działu zbrojownia na forum :P) DBB Cosplay jeszcze bardziej komplikuje/urozmaica rozgrywkę.

*

bladekkk
Awatar użytkownika
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

A czy muszę ściągać 1.13 Release 2085 EN czy wystarczy że Rapid SVN pobierze wszystko
A i czy jeżeli na koniec zainstaluje spolszczenie to czy gra będzie chodzić ok. czy lepiej grać po angielsku
I gdzie można cos zmieniać w pliku Ja2_Options czy w INI Editor
A pyzatym wszystko już chyba wiem
Bardzo dziękuje za info uznanie dla ciebie.

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Musisz ściągnąć 1.13 Release 2085 bo SVN to tylko dodatkowe pliki, bez 1.13 Release nie da rady.
Uważam że lepiej grać po angielsku, i tak zmienione będą tylko opisy przedmiotów, najwyżej popytasz się nas na forum jak będziesz miał kłopot.
Jak już będziesz miał wszystko zainstalowane (wcześniej nie ma sensu tego robić), to wejdziesz do foldera Data-1.13, tam będzie plik tekstowy Ja2_Options, edytujesz w notepad'zie, wszystko jest tam ładnie opisane (ew. się nas spytasz).
Można tam zmienić ile razy usługa I.M.P. będzie dostępna (do 6 takich najemników maks.), jakie będą przedziały parametrów IMP'a, jak będzie wyglądała walka, szkolenie, handel, ile samoobrony i wroga będzie można zmieścić w sektorze, jakie będą kontrataki, jakie obrażenia będzie zadawać broń i mat. wybuchowe.
Praktycznie wszystko.
Spróbuj zrobić jak mówię, potem pytaj w razie jakichś wątpliwości.

*

Jaahquubel
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Z mojej branży: nie polecam windowsowego notatnika, bo to program do niczego. Nic nie umie, a swego czasu zawierał fenomenalne buraki. Można użyć czegokolwiek, co otwiera pliki tekstowe.
Polecam Notepad++.

*
Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Jaahquubel pisze:
Z mojej branży: nie polecam windowsowego notatnika, bo to program do niczego. Nic nie umie, a swego czasu zawierał fenomenalne buraki. Można użyć czegokolwiek, co otwiera pliki tekstowe.
Polecam Notepad++.

Zgadzam się w całej rozciągłości, ale do edycji Ja2_Options nie potrzeba nic poza notepadem, plik jest bardzo elegancki i spokojnie można go edytować w tym właśnie programie.

*

bladekkk
Awatar użytkownika
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Wszystko śmiga pięknie jest tylko mały problemik z wczytywaniem gry czasami żaden save nie działa wyskakuje jakiś error (wtedy uruchamia ponownie grę i jest ok ale zdarza się to dość często)
Pyzatym gierka extra na początku ma się wrażenie że jest za dużo tego ekwipunku ale po 3h grania jest ok.

Wielkie podziękowanie dla Stridingshadowa za pomoc.

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Spoko loco, gdybyś miał wątpliwości to na forum w dziale zbrojownia jest kilka okrojonych poradników nt. sprzętu w v1.13, co prawda niektóre dane są nieaktualne (np. w DBB amunicja Glaser już nie występuje, i słusznie) ale poza tym wszystko gites.

*

bladekkk
Awatar użytkownika
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Panowie jeszcze jedno pytanko jak wyszkolę samoobronne na max to nadal mogę szkolić i tworzą się takie małe oddziały które przemieszczają się po mapie o co jest kaman? Poza tym gierka full wypas>.

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

To jest tzw. "Mobilna Samoobrona" (czyli właściwa partyzantka).
Ci kolesie będą się szwendać po terenie kraju polując na małe grupki wroga (z różnym skutkiem).
Osobiście nie podoba mi się, to że potrafią zaatakować przedmieścia Meduny (choć mają jaja, radzą sobie nawet z czołgami).
Możesz ich wyłączyć/modyfikować w file'u Ja2_Options, szukaj hasła "Mobile Militia".

*

bladekkk
Awatar użytkownika
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

nie ogólnie mi to nie przeszkadza, giera wymiata podoba mi się bardziej niż urban chaos i naprawdę spora ilość wyposażenia robi wrażenie znalazłem jakieś granaty coś chyba M34 piękna sprawa 1 rzut i 10 gości wyciąga nogi :D

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Pewnie grasz w DBB, tam obrażenia zadawane przez broń i materiały wybuchowe są już realistyczne.
Nie ma takich nonsensów jak potrzeba rzucenia komuś 3 granatów pod nogi.
A i z karabinu w głowę wystarczy trafić raz (no chyba że ktoś ma naprawdę wypasiony tytanowy hełm + sporo szczęścia).

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie