Tak! W końcu ktoś postanowił stworzyć multiplayer do Jagged Alliance 2 a ten ktoś to haydent pochodzący z południowej Australii. Wg. instrukcji multiplayer na który składają sie tylko 2 pliki jest zarazem klientem jak i serwerem do gry wieloosobowej.
Nasza redakcja postanowiła przetestować tą modyfikację, skład ekipy to:
- LukasAMD -> Lynx
- Len -> Ice
- Moteel -> Reaper
okazało się iż... mod rzeczywiście działa! Po uzgodnieniu kto kieruje danym najemnikiem rozpoczęliśmy wspólną grę, efektem było szybkie pokonanie sił Deidranny w pierwszym sektorze Omerty

Modyfikacja działa i pozwala na dobrą zabawę w gronie 2 lub 3 osób, jednak jest to dopiero wersja alfa i wymaga naprawdę wielu poprawek. Gra nie zawsze poprawnie pokazywała to co działo się u innych graczy (np. ja byłem z 3 najemnikami w jednym sektorze a moteel w innym), na razie nie da się więc przechodzić gry we dwóch lecz fakt, iż naszymi najemnikami może sterować ktoś inny jest grą w zupełnie innej, o wiele przyjemniejszej perspektywie.
Teraz pozostaje nam czekać na rozwój wypadków - możliwe że projekt przejmie grupa zajmująca się JA2 1.13 a wtedy kto wie... Szykujmy się więc na przełom w świecie Jagged Alliance.