Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
Szaruga
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

marcinl0 pisze:
Wymieniłeś pojedyncze elementy najtrudniejsze do poprawy i rzeczywiście przy nich może być dłuższy "zastój" - ale ważne że plus minus ponad 90 procent pozostałej wymienionej większości nadaje się do w miarę łatwej poprawy - tylko trzeba chcieć dopracować JA3 - liczymy na zaangażowanie Twórców - tym bardziej że też są fanami JA.

Co do małych map...
W JA 2 - mapy były (w większości, poza górzystymi) całe otwarte, można było prawie wszędzie pójść i zajść przeciwnika od dowolnej strony.

Niestety w JA 3 mapy składają się z wydzielonych korytarzy i swoboda poruszania się jest mocno ograniczona.
Według mnie to bardzo duża wada.

Chyba że na dalszych mapach jest inaczej, ale śmiem wątpić.

*

such
Szeregowy

Po kilku początkowych lokacjach widać chyba focus gry, tj. zamiast wielkich otwartych przestrzeni są bardzo konkretne mniejsze set pieces w obrębie i tak małych sektorów. Snajper tutaj strzela na odległości, w których w JA2 wystarczyłby kałach. Nie podoba mi się to w kontekście Jagged Alliance i naiwnie zachowuję resztki nadziei, że choć kilka większych map później się pojawi, ale...

Ogólnie rzecz biorąc lepiej chyba JA3 oceniać bez porównywania go do JA2 - pod względem skali, podejścia do pewnych rzeczy (Bobby Ray's i ekwipunek) - na początku przynajmniej - to raczej takie mocniej ukierunkowane JA1, co po samym JA2, nie wspominając o 1.13, musi zawodzić. W pewnym sensie odważny kierunek, ale 20k graczy na Steam pokazuje, że chyba odpowiedni jeśli mielibyśmy wreszcie dostać więcej solidnych gier z tego cyklu. JA4 na skalę JA2 to byłaby bajka, i przy 20k graczy na Steam jest ona na wyciągnięcie ręki. To w dzień premiery - obecnie jest to ponad 24k:

https://steamdb.info/app/1084160/charts/

Świetny wynik.

*

marcinl0
Plutonowy
Plutonowy

"JA4 na skalę JA2 to byłaby bajka" tzn. na obecne JA3 już "kładziesz krzyżyk" bo niewiele można zrobić poprawić - i już czekamy na JA4 korzystające z JA2 - czy dobrze rozumiem.

*

Szaruga
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

marcinl0 pisze:
"JA4 na skalę JA2 to byłaby bajka" tzn. na obecne JA3 już "kładziesz krzyżyk" bo niewiele można zrobić poprawić - i już czekamy na JA4 korzystające z JA2 - czy dobrze rozumiem.

Wiem że pytasz "sucha" ale też odpowiem. ;)

Ja akurat odpuszczam, choćby z tego powodu że mam teraz w co grać, aktualnie ogrywamy z kolegą w trybie cooperacji grę "Solasta: Crown of the Magister".
Ale też dlatego że liczę po cichu że może jakiś mod poprawi przynajmniej część wad JA 3.

Niestety jednak małe mapy i skondensowanie takich kwestii jak zasięg strzałów - są raczej nie do naprawienia.

A JA4 - to jest raczej marzenie ściętej głowy chyba ;)

*

such
Szeregowy

marcinl0 pisze:

Nie, nie krzyżyk. Zmieniam podejście i oczekiwania. Nowe JA1 to nie jest zła rzecz, i na chłopski rozum... ze wszystkim kompromisów, które oglądamy w tej serii od 1999 ten jest wreszcie bardzo sensowny, tj. zawężamy scope, gra jest skurczona, ale też nie gubimy istoty, serca serii.

Koniec 90s to był złoty okres dla gier - studia były wciąż nieduże w stosunku do tego, co mamy obecnie, ale też już niemałe, miały stosunkowo spore budżety i wydawcy mniejsze wymagania jeśli chodzi o sprzedaż. Jagged Alliance 2 to jest niszowy kolos robiony kilkakrotnie dłużej niż było to wtedy normalne. Im dłużej o tym myślę tym bardziej się zgadzam, że jest tutaj konieczny rozbieg (i przyzwolenie np. na perki, o których nie wiem, co mam myśleć wciąż. Bardzo XCOM i nie wiem, czy nie za mało w tym JA).

Sukces JA3 oznacza grę kolejną, i przy odrobinie szczęścia bardziej ambitną, większą, bogatszą o feedback (tutaj znów trochę naiwności). Spójrzmy również na Larian i Divinity Original Sin 1, a potem na rozmiar Baldur's Gate 3. Bez DOS1 na YOLO i później jeszcze DOS2 nie mogliby sobie pozwolić na Player's Handbook: The Game, a BG3 wygląda przecież na nieludzko dużą grę w gatunku do niedawna na granicy wymarcia :) A dziś mamy i to, i 2x Pathinder, Szaruga pyka sobie w Solasta.

Jest dobrze, a będą mody - cierpliwości na obu frontach ;)

*

Wigen
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Mody to już są. Do tej pory powstało 14 różnych mini-modyfikacji. Jedną z nowszych jest testowa modyfikacja, która nieznacznie zwiększa wartość zoomu kamery.

*

marcinl0
Plutonowy
Plutonowy

Wigen pisze:
Mody to już są. Do tej pory powstało 14 różnych modyfikacji. Jedną z nowszych jest testowa modyfikacja, która nieznacznie zwiększa wartość zoomu kamery.

To po prostu "zapodajcie" te mody do JA3 do forumowej sekcji JA3 "do pobrania" (to od razu załatwi sprawę z niemożnością pobrania ze steam jak kupione JA3 na GOG) - jeśli możliwe.

*

Szaruga
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Wigen pisze:
Mody to już są. Do tej pory powstało 14 różnych modyfikacji. Jedną z nowszych jest testowa modyfikacja, która nieznacznie zwiększa wartość zoomu kamery.

Dla mnie MOD - to jest dopiero coś pokroju 1.13 czy DBB, więc nie sądzę żeby już ktoś zrobił coś tak złożonego.

Drobne mody, poprawiające np QoL - też są fajne, ale raczej nie podnoszą jakoś specjalnie ogólnej jakości gry.

Bo wracając do ogólnego tematu...
Pamiętam jak w zeszłym roku grałem w JA2 z modami i cieszyłem się z tego że mam snajperkę na średni dystans + nocne operacje i ona świetnie się spisuje, choć w dzień była prawie nieprzydatna...
Mam obawy że w JA3 - takich grywalnościowych smaczków jeszcze nie ma...

*

Lis
Starszy kapral
Starszy kapral

Udało mi się uruchomić w końcu i chyba też za bardzo kierowałem się tytułem licząc na mega podobieństwo do JA2. Szału nie ma, dupy nie urywa póki co. Może to kwestia nabrania doświadczenia i dostosowania się do interfejsu itp
Pożyjemy, zobaczymy :)

Edit: i najbardziej póki co wkurzająca rzecz - start tury. Nawet jeśli ja zaczynam strzelać, trafiam (jakimś cudem) to włącza się tura i przeciwnik zaczyna pierwszy (chowanie itp)

*

AdRain
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Siema twardogłowi, dawno mnie tu nie było, ale przyszedłem tylko posłuchać trzask pękających dup no i cóż się nie myliłem
"ee to nie jest to co ja2"
"czekam ja ja4"
"ale gówno"
"czekam na JA3 1.13 narazie to bez sensu"

-----------------

ja się tam dobrze bawię ale nie jestem aż takim takim zatwardziałym ultraortodoksem jaggedowym jak wy, generalnie w porównaniu do tych wszystkich innych turówek to co teraz są na horyzoncie ta jagged je zamiata, Oczywiście jest wiele ułatwień względem tego co było prawie 25 lat temu, ale wam jakiekolwiek odstępstwo od tego co było 25 lat temu, nawet nie może przejść przez gardło.

W porównaniu do wszystkich innych trójek, co były wcześniej to w końcu jest cos z sensem. Najbardziej bawi mnie wasze narzekanie na grafike, że to skandal że takie gówno ale w ja2 to jest ok nawet po 25 latach, ochłońcie ludzie. Ja wole mieć gorszą grafike a wieksza głębie fabularną, ta jak na razie nie jest taka zła.

Próbował ktoś coopa jak to wygląda?

*

such
Szeregowy

Czuję się wezwany do tablicy, więc wrzucę krótką lekcję czytania ze zrozumieniem dla kolegi wyżej w formie klucza: na następcę JA2 czekam w postaci ew. JA4, bo JA3 nim nie próbuje być. Samo JA3 to przynajmniej niezła gra, której bliżej w zamyśle do JA1.

*

Wigen
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Z każdą godziną jest co raz lepiej. Obecnie moją ulubioną postacią (zaraz obok Livewire) jest Kalyna. Lubi klątwy, duchy, moc babci i docenia magię bandaży ;)

*

Lis
Starszy kapral
Starszy kapral

Widzę Wigen że jesteś duuuuużo dalej niż ja, bo ja jeszcze z wyspy nie wylazłem ;)
A do wpisu Kolegi nt "bólu dupy" to sorry, ale rzeczywiście kłania się czytanie ze zrozumieniem. Bez spiny oczywiście

*

Wigen
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Lis pisze:
Widzę Wigen że jesteś duuuuużo dalej niż ja, bo ja jeszcze z wyspy nie wylazłem ;)

Jestem w Rdzawisku także też jeszcze nie opuściłem wyspy, ale Kalynę polubiłem ;)

*

Szaruga
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Wigen pisze:
Lis pisze:
....................ale Kalynę polubiłem ;)

Też ją od razu polubiłem, tym bardziej że ma nocne operacje, razem z Dr Q i tą drugą nową (Livewire)... to mój żelazny team początkowy, później dokupię Thora i Shadowa, tylko Buzz brakuje...
I Gasketa, bo chyba nie ma MERCów.

A teraz trochę gorzkiej prawdy o broniach w JA3 -->
http://thepit.ja-galaxy-forum.com/index ... 5&start=0&

Ostatnio zmieniony 18 lip 2023 04:05 przez Szaruga, łącznie zmieniany 2 razy

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna