Bart_Tut pisze:
Ogólnie najlepsza jest broń która ma dobry zasięg ale i potrafi szybko strzelać, w wielu sytuacjach kluczowe znaczenie ma czy twój najemnik wystrzeli szybciej niż przeciwnik. Nie polecam zupełnie m24, strzela masakrycznie wolno, ok. 5 sekund zanim najemnik wystrzeli.
To wszystko zależy w jakie warcaby się gra 
Snajperki rządzą jeśli strzelamy z naprawdę daleka i mamy spore szanse jednym strzałem (zwłaszcza w głowę) załatwić gościa - tak żeby nie podniósł alarmu. Co prawda można go wtedy zwykle załatwić z bliższej odległości serią po klacie... ale jak kto woli 
A co do snajperek to osobiście wolę PSG-1, minimalnie krótszy zasięg, a jest półautomatem i strzela dużo szybciej (wg RPM 10x szybciej
).
Niemniej ulubioną moją snajperką jest VSS Vintorez - poza możliwością zamontowania lunety ma wbudowany tłumik, dzięki czemu jak tylko nikt nie patrzy na ofiarę to możemy kasować jeden obok drugiego i nikt alarmu nie podniesie, a jak podejdzie bliżej to puszczamy mu serię bo też jest
Amunicja 9mm ma swoje zalety (jest jej od metra i troche) i wady (fatalnie sobie radzi z kamizelkami) niemniej jeśli możemy zamontować lunetę to wystarczy wybrać fragment ciała gdzie tej kamizelki nie ma 
Poza tym do małych pomieszczeń z których nie chcą dranie wyleźć i nie da się ich skasować z zewnątrz (np. budynek Water Pump) polecam tak jak sugerują twórcy: SMG albo shotgun. Osobiście wolę lekkie SMG - P90 jest idealne, szybkostrzelne, szybko unoszone i roznosi kamizelki w drzazgi.
Zwłaszcza szybkostrzelność jest tu ważna - zauważyłem że po trafieniu jest coś w rodzaju krótkiego szoku który opóźnia ostatnio podjętą akcję i chyba niektóre akcje, takie jak celowanie zaczyna się od nowa.
Właśnie w Water Pump miałem sytuację że podlazłem z VSS-em i przywaliłem jakiemuś gościowi z pistoletem z bliska, ale go nie zabiłem. Po czym on zdążył unieść pistolet i zaczął do mnie strzelać. Rany były minimalne bo dobra kamizelka (tzn. ubywało przy strzale -1 życia) tyle że nie mogłem w ogóle do wroga wystrzelić (bo co chwila dostawałem, pomimo że najemnik szybki tzn. Ice Williams z 88 Agility bodajże) - dopiero jak się wycofałem za winkiel i poczekałem sam wylazł mi pod lufę. Dobrze że trafienia nie anulują rozkazu wycofania 
Niemniej SMG też się przydaje