Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
Premislaus
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Jak w temacie. Gra jest taka se, prawdopodobnie kiepsko się sprzeda i spotkała się z ogromnym oporem graczy. Forum im padło przez zbyt dużą popularność, ale już działa. Ta popularność polegała na tym, że było na forum po premierze i wydaniu demka od 150-180 osób, zamiast 5 jak zwykle. Najwięcej było 290.

W JA Online nie zamierzam grać i wydawać kasy na sztabki. Gra mi się nie podoba. Może ją kiedyś jeszcze odpalę...

prof. Murray Newton Rothbard

*
micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

Ci co już odpalili grę to już wiedzą na co uważać. Tyle tematów z problemami już założono, że zniechęca to innych do grania.

Kwestia wydania patcha z naprawionymi problemami jest tylko kwestią czasu.

Ja nie gram bo mam słaby komp :(

P.S. Forum się ożywiło od czasu premiery BiA :ok:

Ostatnio zmieniony 11 lut 2012 09:47 przez micand1989, łącznie zmieniany 1 raz

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

A ja sądzę, że to nie będzie ostatnia odsłona. Gra miała i ma nadal dobrą reklamę, wzrost zainteresowania jest bardzo duży co widać chociażby po JACenter (nie wspominając o serwisach zagranicznych czy np. youtube). To czy jest dobra, czy zła, oceni sam każdy, nie generalizujmy zaraz, że nikomu się nie podoba, bo to po prostu wyciąganie wniosków znikąd. Jak napisałem już w innym temacie, moim zdaniem najbardziej niezadowoleni mogą być weterani zabetonowani w swoich poglądach. Ja nie miałem problemu z tym, aby do gry podejść nieco inaczej. Wczoraj najpierw spędziłem nieco czasu nad Shady Job i moda ukończyłem, a potem odpaliłem BiA, jakoś "nie ciąży" mi ciągle spuścizna po JA2 :)
Aha, no i w skali globalnej odpada raczej ocena graczy modów pokroju v1.13 - względem nowych graczy jest nas tylko garstka, w zasadzie nie licząca się. Stety-niestety ale ten mod po tylu latach rozwoju "narzuca" takie wymagania, że żaden producent nie podołałby stworzeniu gry, która by fanom odpowiadała. Dlaczego? Bo oni już zrobili swoją grę i cały czas ją dopieszczają. BiA to po prostu coś innego.

*
Van
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy

Nie będzie ostatnia ze względu na JA Online. O przyszłości serii ciężko mówić w dzień, dwa po premierze. Poczekamy, zobaczymy jak to się rozwinie.

*

Premislaus
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

lukasamd pisze:
Shady Job

Ja właśnie pobrałem, bo jeszcze nie miałem okazji, a po premierze spolszczenia pewnie katowałem coś innego i sobie zapomniałem.

Tylko jak o zainteresowanie przekłada się na kupno gry :>?? Hired Guns też wzbudził zainteresowanie i wszyscy wiemy jak się to skończyło...

BiA ma dla mnie za dużo wad i zmarnowanego potencjału.

Dodano: 11 lut 2012 10:59

lukasamd pisze:
nowych graczy jest nas tylko garstka

Fajnie by było mieć dane ilu jest graczy JA2 i 1.13, plus ilu jest graczy w nowe BiA i takich którzy grali w BiA a w stare Jaggedy już nie.

*
SaviolaMaster
Plutonowy
Plutonowy

Ja liczę na to że albo BiA czeka taki los jak JA2 (mod 1.13 itp) albo kiedyś doczekamy się prawdziwie dopieszczonego nowego produktu. (dlaczego by nie zrobić innej scenerii, np. w Traconie, bazować na mechanice i rozwijać te aspekty, które kochamy wręcz z JA2?)

*

Starchris
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

SaviolaMaster pisze:
Ja liczę na to że albo BiA czeka taki los jak JA2 (mod 1.13 itp).

Żeby tak się stało to twórcy muszą udostępnić kod źródłowy do pliku EXE, bo to tam jest wszystko to co trzeba aby mieć wersję BiA 1.13. Cała mechanika, fizyka, kamerka, rozdzielczość i tak dalej. Z tego co mi wiadomo, to kodów źródłowych do plików EXE do takich gier mało kto dzisiaj udostępnia dla fanów.

Kod źródłowy do JA2 dostaliśmy 7 lat po jej premierze, a dzisiejsza wersja 1.13 powstała po 6 latach od daty wypuszczenia kodu. Czyli w sumie 13 lat. Jeśli nawet by tak się stało to naprawdę z 10 lat trzeba będzie poczekać na BiA 1.13 - niestety.

Premislaus pisze:
Jak w temacie. Gra jest taka se, prawdopodobnie kiepsko się sprzeda i spotkała się z ogromnym oporem graczy.

Na pewno wyjdzie JA Online oraz mnóstwo DLC do tej gry oraz do BiA. Być może w przyszłości wyjdą jakieś duże DLC jak w przypadku JA2 UB. Ja uważam, że pomimo, że gra jest bardzo słaba to prawdziwe JA3 wyjdzie i to dopiero ta wersja będzie godną kontynuacją JA2.

*

M'cin
Awatar użytkownika
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

A ja dodam swoje. W CDA pisali, że projekt robiło 13 osób + niewielki marketing (w porównaniu do np. Wieśka 2 czy CoD) i mało znany, zewnętrzny silnik. Wniosek? Gra nie musi sprzedać się w nakładzie miliona+ sztuk, a gdy dojdzie kilka recenzji zewnętrznych mediów, przecen itp. sprzedaż może dojść do granicy opłacalności a doświadczona ekipa (to był ich pierwszy projekt) może zrobić coś lepszego. Na poziom JA2 nie liczę, bo to poza zasięgiem współczesnych, ale uważam, że współcześnie dobra grę taktyczną da się jeszcze zrobić. Pożyjemy, zobaczymy.
Szkoda tylko, że nie szukali wsparcia u np. Paradoxu czy Matrix Games, w sklepach dla hardkorowych strategów mogli by mieć większe wzięcie.

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Głupie pytanie, pokażę Wam coś:
Obrazek

To strona główna Steam w dniu premiery: widać wielką reklamę tam, gdzie wszyscy patrzą po wczytaniu witryny. Do tego kilka logotypów BiA poniżej.

Z kolei oglądalność strony JAC wzrosła trzykrotnie, co doskonale widać po ogromnej aktywności na forum: wszyscy użytkownicy się pobudzili, powrócili starzy (nawet tacy, którzy tu nie byli od kilku lat) i... pojawili się zupełnie nowi, którym BiA bardzo się podoba. W necie pojawia się ponadto mnóstwo recenzji, a wszystkie portale o grach piszą już o jaggedach bez przypominania z naszej strony, jak to było niedawno. Najbardziej biadolą ci, którzy za dużo się nagrali w 1.13. Co ciekawe, zdecydowana większość z tych osób stwierdziła wcześniej na naszym forum, że... nawet standardowe JA2 jest już dla nich zbyt proste i ogólnie stało się niezjadliwe... Czy trzeba dodawać coś więcej?

*
lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

"Rewolucja zjada własne dzieci"

*
Premislaus
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Len pisze:
Najbardziej biadolą ci, którzy za dużo się nagrali w 1.13. Co ciekawe, zdecydowana większość z tych osób stwierdziła wcześniej na naszym forum, że... nawet standardowe JA2 jest już dla nich zbyt proste i ogólnie stało się niezjadliwe...

A to prawda. JA2 nie odpalam bez żadnego moda, podobnie Europę Universalis III i Medieval Total War 2.

No gram teraz w Shady Job i irytują mnie pancerze przeciwników. Dopakowali ich ostro. Za to AI jest przedzikie na ekspercie. Wróg obrzuca cię grantami i używa często granatników i nie wyłazi z dobrej pozycji. Ile ja się nałaziłem wokół drzew by się dobrać do snajpera...

*
Premislaus
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Len zainteresowanie nie przekłada się wprost proporcjonalnie na sprzedaż. Często powoduje spadek sprzedaży gdy ludzie poznają prawdę na forach. Nie łudźmy się, BiA wygląda jak typowy, korporacyjny skok na kasę.

https://www.youtube.com/watch?v=OlBFtC2p ... r_embedded

http://boards.jaggedalliance.com/index. ... albiscuit/

Kolesia zasubskrybowało ponad 600.000 userów. Oczywiście ostro jedzie po BiA, powtarza zarzuty fanów i trudno się z nim nie zgodzić. Już półtora tysiąca osób kliknęło lubię, nie lubię tylko piętnastu :).

Ciekawe co zrobi bitComposer jak kilku popularnych graczy i recenzentów nagra takie filmiki. Na forum często, gęsto banują. Szkoda, że nie można się dowiedzieć ile sprzedali egzemplarzy.

Ostatnio zmieniony 13 lut 2012 20:03 przez Premislaus, łącznie zmieniany 2 razy

*
Wigen
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Premislaus pisze:
Szkoda, że nie można się dowiedzieć ile sprzedali egzemplarzy.

Chyba na to jeszcze za wcześnie, ale na dzień dzisiejszy nie mają się czym pochwalić.

*

Premislaus
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Wigen pisze:
Chyba na to jeszcze za wcześnie, ale na dzień dzisiejszy nie mają się czym pochwalić.

Mnie to ciekawi bo nie wiem, czy sobie robić nadzieje na JA3. Które nie będzie miało wad BiA, a rozwinie dobre pomysły z JA2, 1.13 i BiA.

Walki moim zdaniem są krótkie i nieemocjonujące. Zapomniałam nazwy tej gry. Jesteś sam, masz broń i atakują cię chmary obcych. Całość jest w rzucie izometrycznym. Takie mam odczucie grając w BiA. Chyba to się Alien Breed nazywało. Już kilka osób rzuciło propozycję moda z zombie\obcymi ;-). Bo akurat do tego BiA ma dobry gameplay.

Wróg rzadko kiedy rusza się ze swoich pozycji. Są przypisani do flagi jak chłop do ziemi. A jak się ruszą to biegnie jeden za drugim, pod lufę.

Może jakby poszli bardziej w RTS. Ty masz kilkunastu najemników przeciw kilkuset piechurom.

Osobiście myślałem, że zrobią JA2 z lepszą grafiką i z fizyką...

Ostatnio zmieniony 13 lut 2012 20:23 przez Premislaus, łącznie zmieniany 4 razy

*
Nowy temat Odpowiedz w temacie