Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
FrEd
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Witam,

w celu sprawdzenia roznych scenariuszy rozpoczynalem gre kilka razy probujac zmieniac najemnikow branych na poczatku. Widzialem tematy wczesniej stworzone i przyznam, ze trudno gra sie goscmi, ktorzy maja jakies karabiny na 5.45 No bo rozumiem, ze kupowanie amunicji w poczatkowej fazie gry mija sie z celem, prawda?

Nie o tym jednak chcialem pisac. Najbardziej zastanawia mnie od czego zaczac poczynania w grze. Wiadomo, ze trzeba zajac lotnisko. To jedno jest pewne, ale co potem? Idziecie tak jak prowadzi Was droga czy macie jakis inny system zajmowania terenu?

No i najwazniejsze pytanie - skad wziac kase? Na poczatku jej przeyrost jest tak mizerny, ze nic nie mozna kupic, a o zatrudnianiu kolejnych najemcow nie wspomne.

Temat milicji tez nie jest dla mnie calkowicie jasny. Czy jesli przydziele gosciowi mocno sfatygowana bron to ma to jakies znaczenie? Jak mozna awansowac milicje? Widze, ze niektorzy sa na level 1 a inni na level 2... Czy sa jakies inne mozliwosci obrony swojego terytorium niz tylko milicja w kazdej lokacji?

Jeszcze pytanie poza konkursem. Chodzi o snajpera. Rozumiem, ze musi miec jak najlepsze strzelectwo i zrecznosc. Czy jest cos jeszcze (no moze poza kamuflarzem i ewentualnie stealthem)? Jaka bron dac takiemu kolesiowi? Czy w grze jest tylko dragunov z broni snajperskiej? Rozumiem tez, ze jako dodatek nalezaloby zaopatrzec taka bron w lunete o mozliwie najwiekszym zblizeniu?

Pozdrawiam i zachecam do dyskusji.

*

nockeer
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Po zajęciu lotniska, udajesz się do Drassen, gdzie po wybiciu ludków Deidrany odnajdujesz księżulka, który skieruje Cię do Iry. Nieufna Ira każe Ci zdobyć kopalnię - za jednym zamachem zdobywasz jej zaufanie i źródło kasy ;)

*

FrEd
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Dzieki za opdowiedz. Czyli kopalnie daja najwieksze przychody?

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

FrEd: Po prostu, idziesz tam, gdzie prowadzą cię zlecone misje. Zresztą, jak pójdziesz gdzieś za wcześnie to zrozumiesz to po tym, że cię rozwalą :D

FrEd pisze:
No i najwazniejsze pytanie - skad wziac kase? Na poczatku jej przeyrost jest tak mizerny, ze nic nie mozna kupic, a o zatrudnianiu kolejnych najemcow nie wspomne.

Kasę można czerpać z niektórych zajętych terenów, najwięcej dają kopalnie, więc je zajmij, ale zyski można też czerpać np. z farmy Hicksów. Nieduże, ale zawsze.

FrEd pisze:
Temat milicji tez nie jest dla mnie calkowicie jasny. Czy jesli przydziele gosciowi mocno sfatygowana bron to ma to jakies znaczenie? Jak mozna awansowac milicje? Widze, ze niektorzy sa na level 1 a inni na level 2... Czy sa jakies inne mozliwosci obrony swojego terytorium niz tylko milicja w kazdej lokacji?

Podejrzewam, że im większe doświadczenie w walce, tym ma wyższy poziom. Najemnicy zdobywają levele wykonując różne czynności, więc na pewno działa to w ten sam sposób w przypadku milicji.

*
Premislaus
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Len pisze:
że cię rozwalą

Mi się jeszcze nie zdarzyło w BiA. Myślę, że jest jakiś level scalling.

Proponuje nie dawać dobrych broni milicji. Oni zazwyczaj przegrywają i tracisz wszystkie itemki.

prof. Murray Newton Rothbard

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Premislaus pisze:
Proponuje nie dawać dobrych broni milicji. Oni zazwyczaj przegrywają i tracisz wszystkie itemki.

Przegrywają, gdy nie są dobrze wyposażeni. Jeśli dasz im jakieś słabe pistolety z zasięgiem 13, to będą musieli bardzo blisko podchodzić, aby trafić. A to skazuje ich na śmierć biorąc pod uwagę, że nie są tak wytrenowani, jak najemnicy.

U mnie jak na razie tylko raz musieli walczyć sami i mimo że wróg miał przewagę liczebną, to wygrali.

*
Premislaus
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Len pisze:
Przegrywają, gdy nie są dobrze wyposażeni. Jeśli dasz im jakieś słabe pistolety z zasięgiem 13, to będą musieli bardzo blisko podchodzić, aby trafić. A to skazuje ich na śmierć biorąc pod uwagę, że nie są tak wytrenowani, jak najemnicy.

Przegrywają nawet z dobrą bronią i pancerzami.

http://boards.jaggedalliance.com/index. ... entry11052

Ja ciągle sejwowałem i lołdowałem, dzięki temu u mnie wygrywali. Bo się ustawienia pewnie resetowały. Jak zrobisz sejwa gdy wrogi oddział zmierza w kierunku lokacji, to wynik walki zawsze jest taki sam. Trzeba kombinować.

Milicja jest na liście autorów gry do poprawki.

Jak walczy AI z AI to nie działa np. pole minowe.

prof. Murray Newton Rothbard

*
FrEd
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Len, Premislaus,

serdeczne dzieki za podpowiedzi, ktorych udzieliliscie.

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie