Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Wigen
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Cytuj:
Wiadomo już na jakiej specyfikacji komputerowej uruchomimy Jagged Alliance: Back in Action. Źródłem tych informacji jest opis oferty gry na platformie Steam. Niestety nie wiadomo jeszcze czy podana specyfikacja dotyczy wymagań minimalnych, czy też wymagań rekomendowanych. Biorąc pod uwagę to , że gra pod względem audio-wizualnym jest dosyć uboga jak na 2011 rok oraz, że obecność w tej konfiguracji procesora z tzw:. "górnej półki" bardzo możliwe, że będziemy mieli do czynienia z tym drugim wariantem.

*

p5a
Awatar użytkownika
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Hehe wizualnie nie jest aż tak na topie a wymagania dosyć konkretne, z tego co widzę. Ale jestem spokojny od wydawania jakichkolwiek opinii, zaczekam na konkretne info i na PŁYTĘ!
pozdrawiam

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Zapewne pomyłka lub wrzucone w STEAMie przez jakiś automat jako kolejne brakujące informacje.

*
Van
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy

Te wymagania to jakaś groza. Mam nadzieję, że pomylili się co najmniej o jakieś 50%...

*

nemrod
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

A będzie też wersja gry na linuxa, czy tylko winda?

*

Wigen
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

nemrod pisze:

Tylko Winda. Producent nie przewiduje wydania gry na inne systemy operacyjne.

*

Van
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy

nemrod pisze:

Coś Ty, z byka spadł, wielkie komercyjne tytuły nie wychodzą na Linuksa ;)

*

McVoy
Kapral
Kapral

Van pisze:
Coś Ty, z byka spadł, wielkie komercyjne tytuły nie wychodzą na Linuksa

Lubię to!

*

Van
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy

McVoy pisze:
Van pisze:
Coś Ty, z byka spadł, wielkie komercyjne tytuły nie wychodzą na Linuksa

Lubię to!

A ja nie, wolałbym oglądać je na platformie, z której korzystam :X Może poza tymi DRMolubnymi, jak produkcje Ubisoftu.

*

Aver
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

To zacznij korzystać z innej platformy. ;)

*

Premislaus
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Ja tam śledzę rozwój systemu operacyjnego Haiku. Na razie jest w wersji alpha, a mi do szczęścia brakuje tylko kilku naprawionych bugów. Na ten system zamierzam za niedługo całkowicie migrować. Dlatego nie kupuję nic co wymaga DRM, Steam, działa tylko na Windowsie. Tak samo zlikwiduję wszędzie konta na stronach, które wymagają np. Silverlighta czy innej nieprzenośnej technologii. Podobnie zmienię bank jak będzie trzeba. Dlatego zarabia na mnie gog.com .

http://haiku-os.pl/
http://www.haiku-os.org/

JA2 działa w Haiku bo jest przeportowana Stracciatella.

BTW linuksowcy mają Wine które już w niektórych rzeczach jest wydajniejsze od Windowsa. Kiedyś widziałem testy, dotyczyły głównie DirectX 8.

A gra nawet działa dobrze na Athlonie 3500+, 1 GiB RAMu, Radeon HD 5450.

prof. Murray Newton Rothbard

Ostatnio zmieniony 04 lut 2012 22:55 przez Premislaus, łącznie zmieniany 5 razy

*
aszek
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Cytuj:
Ja tam śledzę rozwój systemu operacyjnego Haiku

Możesz coś więcej powiedzieć o Haiku ? Czytam że obsługuje już wireless'a na WEB, ale czy ma już WPA2-PSK ? I jak stoi sprawa ze sterownikami do sieciówek, ktoś specjalnie je piszę czy są kompatybilne z jakimś innym OS ? Pytam, bo może instalnołbym to sobie, ale po co mi OS bez neta... a nie mam w pakiecie sterów dla swojej sieciówki (RTL8185) nawet pod beOS, w google też cieńko to wygląda.

*

Premislaus
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

aszek pisze:
Cytuj:
Ja tam śledzę rozwój systemu operacyjnego Haiku

Możesz coś więcej powiedzieć o Haiku ? Czytam że obsługuje już wireless'a na WEB, ale czy ma już WPA2-PSK ? I jak stoi sprawa ze sterownikami do sieciówek, ktoś specjalnie je piszę czy są kompatybilne z jakimś innym OS ? Pytam, bo może instalnołbym to sobie, ale po co mi OS bez neta... a nie mam w pakiecie sterów dla swojej sieciówki (RTL8185) nawet pod beOS, w google też cieńko to wygląda.

Najlepiej sam zobacz na maszynie wirtualnej. Jest przeportowany wpa_supplicant więc wep i wpa powinny działać. Ale sam stos wi-fi jeszcze nie jest dokończony, a także wszelkie graficzne narzędzia do łączenia się z netem. Na przykład może się okazać, że będziesz musiał odpalić neta za pomocą polecenia ifconfig z terminala( konsola jest tylko dodatkiem, bo wszystko jest z GUI), jak nie złapie Ci po dhcp.

Sterowniki są z FreeBSD, ostatnio coś doszło z NetBSD dla sieciówek na USB. Jest napisana jakaś warstwa kompatybilności sterowników sieciowych z FreeBSD( trzeba chyba kompilować sterownik).

Mi net nie działa bo mam problem ze swoją kartą wi-fi, zgłosiłem błąd, tak jakby sterownik się nei chciał do końca załadować. Wypróbuj trzecią alphę, albo najnowsze nightly.

http://haiku-files.org/
http://haiku-files.org/files/optional-packages/
https://www.haiku-os.org/guides/daily-tasks/wireless - stary artykuł ale powinien być pomocny.

Z nightly jest tak, że z wersji na wersje coś może nie działać, jakaś zewnętrzna aplikacja. No i do nightly builds trzeba samemu wiele rzeczy doinstalować - żeby nightly się długo nie kompilowało, to jest pozbawione wielu rzeczy.

http://haiku-os.pl/node/1413 - tu wyjaśniłem ostatnio czemu są dwie wersje, gcc2 i gcc4.

Myślę, że Twój sterownik powinien być. Jak nie to tu - http://haikuware.com/directory/view-det ... x-patching , są dwa pliki tekstowe, w których jest wyjaśnione jak to włączyć. Niektórych rzecz nie można przeportować z Linuksa, bo Haiku jest na zupełnie innej licencji - MIT.

Jak coś to pytaj na polskim forum. System jest bardzo fajny, ale wciąż alpha i mało softu. Ale za to zaprojektowany na desktop i do responsywności( WinXP się chowa). Obadaj wpierw trzecią alphę na wirtualnej maszynie( ja od dawna instaluje na dysku, ale wirtulke możesz wygodnie testować pod windą), tam powinno działać wiele rzeczy z Haikuware. A jak Ci się spodoba to kombinuj z nighlty builds. Przede wszystkim w wersji R1( finalna), ma być stabilne API i ABI. Nie będzie takich jaj jak w Linuksie, że co nowe jądro to trzeba rekompilować idealnie działający sterownik z poprawkami ;).

http://dev.haiku-os.org - tutaj się zgłasza błędy, zwiechy, czy coś.

prof. Murray Newton Rothbard

Ostatnio zmieniony 05 lut 2012 02:06 przez Premislaus, łącznie zmieniany 4 razy

*
aszek
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Dzięki za opis :)

Z mojej strony mały fadeback:

Wziąłem tą alfę3 i zainstalowałem ją (jak zalecają) pod VM Oracle'a (dostała jeden 3Ghz rdzeń na wyłączność, 1GB ramu, 4GB hdd) i pobawiłem się nim trochę. Działa wooolnoooo, mimo że OS emulowany to powinien jednak działać płynniej, naprawdę mało co jest na ekranie a wyświetlane się muli, tu mam porównanie z MS Windows Server 2003 pod VM (MS) który mi zapierdalał z 5x szybciej (a katowałem go ostro).

Te liście, liście... Mam mieszane odczucia. Z jednej strony próbuje dać szanse temu OS, a z drugiej strony sam interfejs mnie już wpienia (te obcięte okno, brak minimalizacji z paska). Czy aby komórka nie ma lepszego i szybszego interfejsu ? ;p Asortyment softu kiepski, nie mam pojęcia co tu można robić. Samo patrzenie na proca czy prosty notatnik jakoś mnie mało bawi, standardowo innych zabawek jest prawie nic (choć spojrzałem co można dociągnąć). Nie wiem, ale myślę, że desktopa z tego chyba szybko nie będzie, zastanawiam się ile trzeba by się tu podoktoryzować żeby coś tu działać ? Jeśli chodzi o funkcjonalność to subiektywnie oceniam że Haiku jest na etapie rozwoju dużo poniżej pierwszego Ubuntu, choć muli się już podobnie.

Sieci nie odpaliłem, niby przez VM wystawiłem mu wirtualną sieciówkę (na mostku z moim wifi), niby wykrył ją, VM podała na tacy DHCP, ale neta nie widzi. Przy okazji okno konfiguracji neta wypierdala się za każdym razem :/ Co do sterów to przy instalacji pod VM nawet mu nie próbuje ich wrzucać, bo i tak fizycznie przecież gadać z nimi nie będzie (VM emuluje mu jakiś popularny model). Jeszcze czytam o API, ale widzę że model wątków zaprojektowany z rozmachem (bardziej przerośnięty niż w Windzie), za to kolejka komunikatów (do okien) spaprana, wszystko idzie przez kernel (zamiast filtrować w wątku zdarzenia w ramach swoich okien) i pewnie jakby okno miało z parędziesiąt kontrolek (jak przeciętna aplikacja pod Win) to odrysowywanie obszarów ten OS raczej wykończy. Podwójnego buforowanie jeszcze nie dali ? I za engine wzięli OpenGL ? Dziwny ten OS.

Premislaus, jest jakiś konkretny powód z jakiego warto, np. coś czego nie ma winda lub linux, jednak pomęczyć te Haiku ? Przyznam, że podchodzę do tego tematu jak z kijem do jeża... może jakaś motywacja ? :P (Admin na waszym sajcie jeszcze śpi...)

*

Van
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy

Aver pisze:
To zacznij korzystać z innej platformy. ;)

Problem w tym, że żadna inna nie spełnia moich podstawowych wymagań.

Ale spoko, na GNU/Linuksie jest w co pograć. Nawet prowadzę bloga na ten temat, mogę podlinkować na privie żeby nie wyszło, że pseudoreklama :)

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   1, 2  Następna